Toliko sam bila zauzeta sa zimnicom da ne stigoh ništa da umesim, a vi već znate koliko ja volim testa i peciva.Davno sam videla ovaj venac kod Йоли, i nikako da stignem da ga napravim... e danas mi je bio dan kada sam uživala u ovom pecivu.
Sastojci:
300 g prosejanog brašna
120 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
10 g svežeg kvasca
1 jaje
50 ml maslinovog ulja
pola kašičice soli
pola kašičice šećera
300 g prosejanog brašna
120 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
10 g svežeg kvasca
1 jaje
50 ml maslinovog ulja
pola kašičice soli
pola kašičice šećera
i još:
150 do 200 g feta sir ili pola feta pola mladog sira
desetak malih cherry paradajza
listovi bosiljka
1 belance
žumanac za premazivanje testa
semenke po ukusu
Priprema:
Prosejati brašno u posudu u kojoj ćete mesiti, dodati so i sve izmešati.
Zagrejati malo mlaćenicu dodati kvasac i šećer,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Zagrejati malo mlaćenicu dodati kvasac i šećer,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Brašnu dodati jaje, maslinovo ulje,nadošli kvasac i zamesiti testo.
Zamešeno testo istresti na radnu površinu i dobro ga umesiti dok ne dobijete glatko testo. Ovo testo je po malo na tvrđoj strani.
Oblikovati ga u loptu i vratiti u posudu u kojoj ste zamesili,premazati ga sa malo maslinovog ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti oko sat vremena da testo naraste.
Zamešeno testo istresti na radnu površinu i dobro ga umesiti dok ne dobijete glatko testo. Ovo testo je po malo na tvrđoj strani.
Oblikovati ga u loptu i vratiti u posudu u kojoj ste zamesili,premazati ga sa malo maslinovog ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti oko sat vremena da testo naraste.
Naraslo testo podeliti u dve lopte od oko 260 g svaka,jednu zamotati u najlon da se ne suši dok vi radite sa drugom.
Rastanjiti testo koliko možete u kocku, i podeliti prvo na 4 dela pa onda na još 4 da ukupno dobijete 8 trouglova.
Na papir za pečenje, koji sta stavili na pleh naređati trouglove tako da
svaki sledeći se preklapa sa šire strane trougla a vrhovi da budu
spolja, u obliku zvezde.Rastanjiti testo koliko možete u kocku, i podeliti prvo na 4 dela pa onda na još 4 da ukupno dobijete 8 trouglova.
Odvojiti žumanac od belanceta i belanac dodati u sir ( ja sam
koristila mešavinu mladog i feta sira ) i sve sjediniti.Pola, od ukupne
količine staviti u krug gde su se trouglovi preklapali a ivice su ostale
spolja slobodne.Preko naređati isečen čeri paradajz ( ja sam za ovaj
venac koristila tiho sušeni paradajz a za sledeću štrudlicu sam
koristila sveži paradajz...lepe su obe, ali za dlačicu mi je lepši sa
svežim paradajzom ) i preko paradajza staviti listove svežeg bosiljka.
Slobodne krajeve trouglova prebacite preko nadeva i malo ih pritisnite da se zalepe za donje testo, inače će prilikom pečenja da se podigne.
Slobodne krajeve trouglova prebacite preko nadeva i malo ih pritisnite da se zalepe za donje testo, inače će prilikom pečenja da se podigne.
Od druge polovine testa sam napravila štrudlicu.
Rastanjiti testo u pravougaonik, sa obe strane iseći trakice a u sredini staviti nadev,prvo sira a preko sira paradajz ( ja sam imala šljivar i malo sam očistila semenke da mi testo ne bi bilo previše mokro i na kraju staviti bosiljak.
Gornju stranu testa prebaciti preko nadeva a trakice prebacujte jednu preko druge ali da vam prekriju ceo nadev.Donji deo takođe prebacite preko nadeva i završiti sa prebacivanjem trakica.
Rastanjiti testo u pravougaonik, sa obe strane iseći trakice a u sredini staviti nadev,prvo sira a preko sira paradajz ( ja sam imala šljivar i malo sam očistila semenke da mi testo ne bi bilo previše mokro i na kraju staviti bosiljak.
Gornju stranu testa prebaciti preko nadeva a trakice prebacujte jednu preko druge ali da vam prekriju ceo nadev.Donji deo takođe prebacite preko nadeva i završiti sa prebacivanjem trakica.
Uključiti rernu na 200*C da se zagreje.
Naraslo testo premazati sa žumancetom koje ste umutili sa nekoliko kapi tople vode,posuti sa semenkama po vašoj želji i staviti da se peče.
Peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi i poslužiti mlako.
Naraslo testo premazati sa žumancetom koje ste umutili sa nekoliko kapi tople vode,posuti sa semenkama po vašoj želji i staviti da se peče.
Peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi i poslužiti mlako.
Prijatno!!!!!
Divno Zoko, savrseno :)
ОдговориИзбришиHvala Maki.Pozdrav.
ИзбришиŠtrudlica sa čerijem....mmmmm....Kujem opasan plan..sve porebno trenutno imam osim kvasca..Odoh do prodavnice;))
ОдговориИзбришиHvala Sandra i uživaj i za mene.
ИзбришиБлагодаря ти мила Зори.Страхотен венец си направила,изглежда великолепно!Много хубав блог имаш,удоволствие е да чета и гледам вкусните ти рецепти!
ОдговориИзбришиThank you so much....you are the best for breads and pastry. I love your blog,pictures and recipes are amazingly good. I already found some more recipes which I would love to try.With regards.
ИзбришиZoko, ovo je sve predivno!:)))
ОдговориИзбришиMignonne, od srca ti hvala...probaj ovaj venac u tvojoj izvedbbi će biti savršeno. Topli pozdrav.
ИзбришиOvo izgleda savrseno! Jako fino objasnjeno. I jedno i drugo vrlo dekorativno, sigurno cu da probam venac jednom za neku zurkicu ili rodjendan.
ОдговориИзбришиHvala Sladoled. Ovo je izuzetno ukusno.Pozdrav.
ИзбришиOdlična ideja!
ОдговориИзбришиHvala Ingrid i dok još ima paradajza i bosiljka, probaj.
Избриши