уторак, 17. септембар 2013.

VENAC SA PARADAJZOM,SIROM I BOSILJKOM

Toliko sam bila zauzeta sa zimnicom da ne stigoh ništa da umesim, a vi već znate koliko ja volim testa i peciva.Davno sam videla ovaj venac kod Йоли, i nikako da stignem da ga napravim... e danas mi je bio dan kada sam uživala u ovom pecivu.


Sastojci:


     300 g prosejanog brašna
     120 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
     10 g svežeg kvasca
     1 jaje
     50 ml maslinovog ulja
     pola kašičice soli
     pola kašičice šećera

    i još:

     150 do 200 g feta sir ili pola feta pola mladog sira
     desetak malih cherry paradajza
     listovi bosiljka
     1 belance
     žumanac za premazivanje testa
     semenke po ukusu


Priprema:

Prosejati brašno  u posudu u kojoj ćete mesiti, dodati so i sve izmešati.
Zagrejati malo mlaćenicu dodati kvasac i šećer,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.


Brašnu dodati jaje, maslinovo ulje,nadošli kvasac i zamesiti testo.
Zamešeno testo istresti na radnu površinu i dobro ga umesiti dok ne dobijete glatko testo. Ovo testo je po malo na tvrđoj strani.
Oblikovati ga u loptu i vratiti u posudu u kojoj ste zamesili,premazati ga sa malo maslinovog ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti oko sat vremena da testo naraste.
Naraslo testo podeliti u dve lopte od oko 260 g svaka,jednu zamotati u najlon da se ne suši dok vi radite sa drugom.


Rastanjiti testo koliko možete u kocku, i podeliti prvo na 4 dela pa onda na još 4 da ukupno dobijete 8 trouglova.


 Na papir za pečenje, koji sta stavili na pleh naređati trouglove tako da svaki sledeći se preklapa sa šire strane trougla a vrhovi da budu spolja, u obliku zvezde.



Odvojiti žumanac od belanceta i belanac dodati u sir ( ja sam koristila mešavinu mladog i feta sira ) i sve sjediniti.Pola, od ukupne količine staviti u krug gde su se trouglovi preklapali a ivice su ostale spolja slobodne.Preko naređati isečen čeri paradajz ( ja sam za ovaj venac koristila tiho sušeni paradajz a za sledeću štrudlicu sam koristila sveži paradajz...lepe su obe, ali za dlačicu mi je lepši sa svežim paradajzom ) i preko paradajza staviti listove svežeg bosiljka.
Slobodne krajeve trouglova prebacite preko nadeva i malo ih pritisnite da se zalepe za donje testo, inače će prilikom pečenja da se podigne.

Od druge polovine testa sam napravila štrudlicu.
Rastanjiti testo u pravougaonik, sa obe strane iseći trakice a u sredini staviti nadev,prvo sira a preko sira paradajz ( ja sam imala šljivar i malo sam očistila semenke da mi testo ne bi bilo previše mokro i na kraju staviti bosiljak.
Gornju stranu testa prebaciti preko nadeva a trakice prebacujte jednu preko druge ali da vam prekriju ceo nadev.Donji deo takođe prebacite preko nadeva i završiti sa prebacivanjem trakica.
Prebacite i štrudlicu na pleh. Pokriti sa najlonom i ostaviti pola sata da testo se odmori i još malo naraste.

Uključiti rernu na 200*C da se zagreje.
Naraslo testo premazati sa žumancetom koje ste umutili sa nekoliko kapi tople vode,posuti sa semenkama po vašoj želji i staviti da se peče.
Peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi i poslužiti mlako.
Kidajte parčice sa venca i uživajte a štrudlicu narežite na komade i poslužiti.
Prijatno!!!!!


12 коментара:

  1. Štrudlica sa čerijem....mmmmm....Kujem opasan plan..sve porebno trenutno imam osim kvasca..Odoh do prodavnice;))

    ОдговориИзбриши
  2. Благодаря ти мила Зори.Страхотен венец си направила,изглежда великолепно!Много хубав блог имаш,удоволствие е да чета и гледам вкусните ти рецепти!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much....you are the best for breads and pastry. I love your blog,pictures and recipes are amazingly good. I already found some more recipes which I would love to try.With regards.

      Избриши
  3. Одговори
    1. Mignonne, od srca ti hvala...probaj ovaj venac u tvojoj izvedbbi će biti savršeno. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Ovo izgleda savrseno! Jako fino objasnjeno. I jedno i drugo vrlo dekorativno, sigurno cu da probam venac jednom za neku zurkicu ili rodjendan.

    ОдговориИзбриши