понедељак, 9. септембар 2013.

SIRUP OD GROŽĐA SA NOVIM UKUSIMA

Grožđe nam stiže,zašto ne be napravili i neko novi sokić od njega...zima je duga.



Sastojci:


2.5 kg grožđa ( samo zrna )
2 kg šećera
2.5 l vode
1 limun
ako pravite sa ukusom vanile:
3 mahune vanile

Ako pravite sa ruzmarinom:

koristiti smeđi šećer
1.5 šolja ( 250 ml ) listića ruzmarina


Priprema:


Oprati grožđe i iskidati zrna od peteljki.
U veliku šerpu staviti zrna ( ja sam koristila crno grožđe bez semenki ) grožđa,šećer,vodu i sok od 1 limuna i pustiti da provri,stalno mešajući.Kada provri, dodati semenke vanile ili listiće ruzmarina i smanjiti temperaturu, jer tačnost mora da krčka.
Ostaviti da se krčka,otklopljeno dok se grožđe na raspadne a smesa malo zgusne.
Skuvani tako sirup ostaviti da sde malo oghladi i onda procediti kroz cediljku, pritiskajući grožđe da što vise soka izađe iz njega. Procediti još jednom ali ovog puta stavite i gazu preko cediljke da dobijete što bistriji sirup.
Vratiti sirup i šerpu na šporet i pustiti da se lagano kuva dok se količina malo ne smanji a sirup postane gušći.

Sirup sipati u sterilisane i zagrejane flaše i dobro zatvoriti.Uviti u neko ćebe i ostaviti da se potpuno ohladi.Ostaviti na hladnom mestu.



Note:

Pročitah  u komentarima ispod ovog recepta da se takođe sirup može napraviti da se veća količina zrna grožđa izblendira,procedi kroz gazu i ukuva na tihoj vatri, bez i malo šećera...sledeću turu sirupa ću isprobati na taj način,možda je čak i bolji...


Ovaj recept prijavljujem za igrucu " ajme,koliko nas je " i čestitam našoj novoj  domaćici  sa bloga  "Kutlačom po kazanu " koja nam je zadala temu za mesec septembar, grožđe 

2 коментара: