недеља, 15. септембар 2013.

MILKA TORTA

Jedna od mojih najpoznatijih i najpopularnijih torti. Prošle godine je na Coolinarici bila jedna od deset najlepših recepata za 2012 godinu. Svako ima svoju verziju ove torte,ovo je moja. Torta je veoma izdašna i idealna za veća slavlja.....možete pogledati slike u mojoj galeriji na Coolinarici,žene su čuda pravila sa ovom tortom.



Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.

Ovo je rad ( slika ) Podravkinih kuvara koji su ovu tortu napravil kada sam dobila titulu Cool Chefa za avgust 2010 godine


Sastojci:

21 belance
450 g šećera (mnogima je torta bila slatka,po želji smanjite šećer, po vašem ukusu ) 
300 g pečenih i mlevenih lešnika
3 kašike pšeničnog oštrog brašna tip 400
Za kremu:
 21 žumance
3 pudinga od vanile
120 g oštrog brašna tip 400
1 l mleka
100 g šećera
250 g putera
2 šlag pene
100 ml mleka
300 g Milka čokolade sa lešnicima
300 g Milka bele čokolade
Priprema:
 
Odvojite 7 belanaca i umutite ih u čvrsti sneg, a zatim umešajte postepeno 150 g šećera.( ili manje, ako ne volite da je puno slatka )

Ispeći na kratko lešnike, da blago porumene, očistiti ih i sameljite ( celu količinu ) i dodati 100 g lešnika, dodajte 1 kašiku brašna i lagano umešajte u pripremljeni sneg. 
Smesu izlijte u kalup za torte (Ø 28 cm) čije ste dno prekrili papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta.  ( Ako hoćete da je torta višlja a manja, peći u manjem kalupu )

Na isti način s preostalim belancima, šećerom, lešnacima i brašnom ponovite isti postupak još dva puta tako da dobijete 3 kore biskvita. 
Za kremu sva žumanca, puding i brašno izmešajte. Po potrebi dodajte malo mleka. 

Preostalo mleko i šećer zakuvajte, odmaknite s vatre i umešajte pripremljenu smesu od žumanca. Vratite na vatru i uz mešanje kratko prokuvajte, pazeći da ne zagori. 
Kremu ohladite uz povremeno mešanje, a zatim umešajte umućeni puter. 

Šlag penu uspite u 100 ml mleka i umutiti u čvrst šlag. 
Pripremljeni šlag umešajte u kremu, a zatim je podelite na dva dela. U jednu polovimu umešajte tamnu čokoladu koju ste otopili na pari, a u drugu polovinu belu čokoladu.

Kremu dobro ohladiti pre nanošenja na biskvitnu koru.

Na biskvitnu koru stavite polovinu tamne kreme, zatim položite drugu biskvitnu koru, premažite je polovinom bele kreme, zatim stavite treću koru.  ( Po želji možete  staviti na prvu koru pola bele kreme preko staviti koru pa celu tamnu kremu pa koru i završiti sa žutom kremom )
 
Ukrasite lešnacima i otopljenom čokoladom ili po vašem ukusu.
Tortu dobro ohladite i poslužite. ,

Prijatno!!!

14 коментара:

  1. fenomenalna torta. Već je odavno na listi isprobavanja . Moj favorit sa coolike . Hvala ! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sanja....ima još puno recepata koje hoću da prenesem ovde, ali ne volim da vas zatrpam sa svim tim receptima odjednom.U pravu si, ova torta je izvanredna, jeste malo skuplja, ali ne pravimo je ćesto. ( za nas ovde u Kanadi i nije baš nešto skupa.Naša deca, familija i prijatelji su oduševljeni sa ovom tortom. Topli pozdrav,draga Sanja.

      Избриши
  2. Ova torta je zbilja nešto posebno,tako je raskošna,znam da je ukusom predivna!

    ОдговориИзбриши
  3. Da, primetila sam je na Coolinarici, dugo nameravam da je pravim, stvarno je moćna...fino ste me podsetili na nju!

    ОдговориИзбриши
  4. It's really amazing, Zokie, well done! I'm dreaming about a piece of this now...
    I wish you all the best, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks a million. Cake is so good for chocolate lovers. All our family and friends love this cake. Hugs and kisses for you, my dear friend. Have a pleasant nigh and good week.

      Избриши
  5. Raskošno izgleda,uvek je sa oduševljenjem gledam na naslovnoj strani ovog bloga.Oprobaću se i ja uskoro.Pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandra...Podravkini kuvari su izuzetni majstori...ja imam dve leve ruke za ukrašavbanje torti.

      Избриши
  6. Stvarno je moćna sa tolikim jajima, ali sigurno ukusna

    ОдговориИзбриши