петак, 27. септембар 2013.

PUNJENE JABUKE SA KARAMELOM U LISNATOM TESTU

Sezona je jabuka...ako volite pečene jabuke probajte i na ovaj način.


Sastojci:

 4 jabuke Granny Smith
 pola kašičice cimeta
 2 kašike sećera
 1 jaje
 1 kašika vode
 8 do 12 karamel bonbona
 250 do 300 g lisnatog testa


Priprema:

Izmešati šećer i cimet ( ako hoćete možete staviti i braon šećer )

Jabuke oljuštiti i iseći im "poklopce" zajedno sa drškom. Pažljivo,sa kašikom za vađenje loptica iz dinje, odstraniti semenke i izdubiti ih, dovoljno da mogu stati dve-tri karamele.
Izdubljenu jabuku i poklopce uvaljati u šećer.




U udubljenu jabuku staviti po dve ili tri karamele, ( ako imate karamel sos preliv za sladoled možete koristiti i njega ili dulche de leche ).

Poklopiti jabuke sa pripremljenim poklopcima.




Lisnato testo rastanjiti u pravougaonik veličine 25cm X 23cm i iseći 9 traka širine 2.5cm.Dve trake, pomoću malo vode, sastaviti zajedno i obmotati oko jabuke, početi od dna jebuke i motajući okolo jabuke tako da se malo preklapaju.Od 9-te trake napraviti listiće za jabuke.









Tako pripremljene jabuke staviti na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Ostaviti u frižideru oko pola sata.

Ohlađeno testo premazati sa jednim umućenim jajetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 20 do 25 smanjiti temperaturu na 175*C i peći još 20 minuta ( može da se desi da lisnato testo porumeni ali da vam jabuke nisu dovoljno pečene iznutra...zato probajte sa nožem, tako što ćete ubosti jabuku, da proverite da li su vam jabuke pečene. ( Dužina pečenja puno zavisi i od veličine jabuke, ako su sitnije, peći kraće, ako su krupnije duže...moje su bile dosta krupne jabuke i pekla sam ih ovoliko koliko sam napisala.

Prijatno i uživajte u ovim mirišljavim jabukama uz dodatak kugle sladoleda od vanile.


Preporučila bih vam da ih ne sečeta na pola kada su pečene,već da pažljivo skinete poklopac i u celu jabuku staviti kuglu sladoleda...








2 коментара:

  1. Ovo je odličan desert od jabuka, karamel je sigurno super kombinacija, a meni se sviđa što je tu i lisnato tijesto. Zanimljivo i fino !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka,mi obožavamo sve štro je s jabukama.. a moj muž kad je jeo ove jabuke rekao je da mu drugi put stavim duplo testo oko jabuka...topli pozdrav.

      Избриши