уторак, 3. септембар 2013.

SLANA ŠTRUDLA

Idealno za doručak uz čašu jogurta ili za vaše društvo, uz čašu hladnog piva.



Sastojci za testo:

500 g brašno tip 500
250 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
50 g otopljenog putera
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 komada jaja

    Sastojci za nadev:

150 g suve slanine
100 g belog čedar sira
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 glavica sitno seckanog crnog luka

    Za premazati testo:

1 jaje
nekoliko kapi vode ili mleka
susam

Priprema:


Slaninu sitno iseckati ( ja sam koristila canadian bacon i to su 7 dugih šniti) i pržiti u teflonskom tiganju dok blago ne porumeni, dodati sitno seckan crni luk i pržiti nekoliko minuta, povremeno promešajte. Pazite da vam luk ne izgori, treba da je upržen ali da ne promeni boju,dodati sitno seckan peršun,promešati i isipati na tanjir, na koji ste stavili nekoliko kuhinjskih papira, da vam se ocedi od viška masnoće.

Sir izrendati na sitniju stranu renda i ostaviti na stranu.

U veću posudu za mešenje staviti 450 g brašna,suvi kvasac,otopljeni puter,jaja, šećer,so dodati toplo mleko i sve to umesiti. Isipati na radnu površinu i po malo dodavati ostatak brašna, ( možda vam neće trebati svo brašno) umesiti veoma glatko i elastično testo. Mesiti oko desetak minuta.
 
Umešeno testo oblikovati u loptu, vratiti  nazad u posudu, premazati sa malo ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti da se udupla.

Uduplano testo premesiti,oklagijom ga rastanjiti u obliku pravougaonika (ako je testo dobro umešeno imaće plihove dok ga tanjite) dužine pleha u kom ćete peći,ja sam pekla u 9cm X 32cm posuti oceđenom slaninom i lukom, preko posuti narendani sir i uviti kao štrudlu.


  Kalup dobro namazati ( koristim sprej za pečenje),krajeve štrudle podviti i staviti u pleh. Ponovo pokriti testo i ostaviti da naraste.Naraslo testo premazati umućenim jajetom sa nekoliko kapi vode,posuti po želji susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175-180*C oko 35 do 40 minuta.


  Ispečenu štrudlu ostaviti oko 5 minuta u kalupu da se prohladi,izvrnuti je na žicu i ohladiti. Poslužiti je toplu.



  Originalni recept je odavde



  Testo je fenomenalno, možete praviti i slatku štrudlu od njega.

    Prijatno!!!

10 коментара:

  1. Pravim slicno, jer je jako zgodno za djecije skolske ruckove...

    ОдговориИзбриши
  2. I ja pravim nešto slično, sa dimljenom vratinom i sirom, al tvoj zaista izgleda predivno. Ovo je jako fino, potvrđujem. Nestaje još dok je topao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara...testo je izuzetno fino. Od srca ti hvala i radujem se da znaš koliko je ova štrudla fina.

      Избриши
  3. Kod nas i ne stigne da se ohladi a ako nam ostane onda je malo zagrejemo u rerni i jedemo je za doručak.Od srca ti hvala i radujem se da vam se dopalo.

    ОдговориИзбриши