понедељак, 15. октобар 2012.

Slavski kolač

Naša slava je 20 januara,Sv.Jovan



Sastojci:

750 g svenamenskog brašna
15 g suvog kvasca
1 kašika soli ili po ukusu
1 kašičica šećera
2 jaja i 1 belanac
375 ml toplog mleka
75 g omekšalog putera
80 g otopljenog putera
1 kašika mleka

Za ukrase na kolaču:

3 prepune kašike brašna
2 prepune kašike gustina
po potrebi voda

Priprema:

1.  U veću posudu za mešenje prosejati brašno i so.

2.  Zagrejati svo mleko pa od te cele smese uzeti pola, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera promešati i ostaviti na stranu da kvasac naraste.

3.  Umutiti viljuškom jaja i belanac.U prosejano brašno napraviti udubljenje, dodati otopljen puter, umućena jaja i nadošli kvasac i ostatak toplog mleka sve to sjediniti i isipati na radnu površinu i mesiti oko desetak minuta.Testo treba da bude elastično i glatko.

4.  Oblikovati ga u loptu, premazati sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko sat vremena ( ja obično zagrejem vrlo malo rernu i ostavim pokriveno testo da raste u rerni ).

5.  Od brašna,gustina i nekoliko kašika vode umesiti tvrdo testo ( ako je potrebno dodati još malo vode) i ostaviti ga u zdelicu, i pokrite ga, da vam se ne suši.

6.  Naraslo testo isipati na radnu površinu i premesiti, ja nisam posipala brašnom radnu površinu jer mi se testo nije lepilo,ako vam se testo lepi posuto brašnom vrlo malo.

7.  Podeliti na 4 loptice i jednu od tih loptica podeliti na pola,ali da jedna od tih polovina bude malo veća ( od nje ćete plesti pletenicu )

8.  Sve loptice premesiti i  rastanjiti u veličinu većeg plićeg tanjira,dve loptice premazati sa po 25 g omekšalog putera i staviti ih jednu preko druge a treću nemojte premazati, nju stavite zadnju.
9.  Ostaviti ih da se testo malo odmori.

10.  Za to vreme, od zadnje loptice od koje ste podelili na jednu veću i jednu manju lopticu od one manje oblikujte kuglu, a od veće podelite na tri jednaka dela, razvaljati pomoću vaših dlanova i prstiju na dužinu oko 25 cm. Uplesti ih u pletenicu i ostaviti zajedno sa loptom, i pokriti ih providnom folijom.

11.  ( ovo nije originalna slika pletenice jer ovo treba da vam bude okruglo, ne spljoštano, ali ja nisam uslikala ovog puta, stavljam sliku samo da vam dam ideju kako se radi).



12.  Premazano testo,koje se odmaralo, rastanjiti u pravougaonik što veći možete i testo neka vam bude što tanje, premazati sa ostakom putera i urolati testo u rolat.



13.  Seći rolat na šnite oko 3 cm širine



14.  Šerpu,prečnika 25cm,dubine oko 7-8cm dobro namazati puterom ( ja koristim sprej za pečenje) u sredinu staviti loptu, koju ste prethodno oblikovali, okolo lopte ređati komadiće rolata, koje ste prethodno isekli,ostavljajući da imate po malo  mesta i pored lopte u sredini i oko ivice šerpe,kad ste ih sve naređali onda uzeti pletenicu i obaviti oko lopte da vam se blago naslanja na ivice  rolata,blago pritiskajući prstima prema dole da vam lepo “legne” u prazno mesto.

15.  Sada uzeti testo od brašna i gustina premesiti ga još jednom i rastanjiti što tanje možete. Pomoću pečata napraviti 5 pisanica, izrezati oštrim nožem. Testo premazati sa umućenim žumancetom i kašikom mleka i onda stavljati pečate da vam bude kao krst, od ostatka testa praviti šta želite,knjigu, burence, ptičice, klasje žita.

16.  Prekriti folijom i ponovo ostaviti da vam naraste, oko sat vremena, na toplom mestu.



17.  Peći oko 45 do 50 minuta na 175*C ili dok vam blago ne porumeni. Kolač je gotov kada je za njegovu veličinu  dosta lagan. Ako vam kolač počne više da rumeni odozgore, prekriti ga folijom.

18.  Gotov kolač premazati parčetom putera i ostaviti oko 5 minuta u šerpi ali ga prekriti sa kuhinjskim papirom i čistom krpom.

 19.  Izvaditi iz šerpe uviti ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.



Srećna slava svima mkoji slavite!!






2 коментара: