четвртак, 21. новембар 2013.

ĆUFTE OD PASULJA

Danas je Sv. Arhanđel, svima vama koji slavite neka vam je srećna slava!!

Idealno za sve one koji ne jedu meso, ili za nas, koji hoćemo da se malo odmorimo od mesa i što je najvažnije, ove ćuftice se ne prže, što znači bez i malo masnoće. 


Sastojci za ćuftice:

  400 g skuvanog pasulja ( ili po potrebi )
 1 velika pečena crvena paprika
 1 mala glavica sitno iseckanog crnog luka
 2 - 3 čena pasiranog belog luka
 2 kašike sitno iseckanog peršuna
 kašičica i po suvog origana
 4 - 5 kašika prezli
 1 jaje
 po ukusu so, biber, vegeta
  paradajz sos po vašem ukusu
  kuvane špagete
  parmezan sir
  peršun
  tucana ljuta paprika

Priprema:

Zagrejati rernu na 175*C i pripremiti pleh za ćuftice.

 U mulrtipraktik staviti skuvan i oceđen pasulj ( ja sam koristila pasulj iz konzerve,koji sam ocedila i isprala i ponovo iscedila od viška tečnosti ) dodati krupnije isečenu pečenu papriku i pulsirajte da dobijete smesu, ali koja nije potpuno glatka, treba da ima komadiće pasulja.



Prebaciti smesu od pasulja u veću zdelu, dodati jaje, sitno iseckan peršun, pasirani beli luk, sitno iseckan crni luk, origano, so, biber, vegetu i prezle. ( početi sa dve kašike prezli i dodavati po potrebi, jer zavisi koliko vam je pasulj bio vlažan...oblikovati jednu ćufticu i ako drži oblik onda ne stavljati više prezle a ako ne,dodati još prezle i ponovo oblikovati ćufticu )
Sve to dobro izmešati i oblikovati ćuftice, veličine po želji.
Poređati sve ćuftice na pleh, koji možete da podmažete sa uljem ili staviti papir za pečenje.
Peći ćuftice oko 15 do 2o minuta.


 Kad dobiju zlatno braon koricu,gotove su.

 Dok se ćuftice peku, vi napravite sos, onako kako vi najviše volite.
Kod mene je samo na malo maslinovog ulja izdinstan luk,beli luk, dodata tegla sitno isečenog paradjza i sve to ukuvano ali ne potpuno, začiniti po ukusu.
 Staviti ćuftice u sos i dinstati zajedno sa sosom dok se malo ne zgusne, oko desetak minuta.
Za to vreme skuvati špagete.


Poslužiti posuto sa seckanim peršunom,sitno izrendanim parmezanom i malo posute ljute tucane paprike.
Uživajte u ovim fantastičnim ćufticama bez i malo dodatnih masnoća.

Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. Zoki, it looks so yummy! Simple and delicious - that's all I love in food. :)
    Have a nice evening, my friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you....this are great when we fast or just simple vegetarian meal. Hugs and kisses.

      Избриши
  2. Jako fino:) Ovako, kada pogledam ne vidim razliku u odnosu na mesnate, hihihi:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale i kad se jedu nema velike razlike...e sad oni koji baš vole meso, verovatno će videti i osetiti razliku. Pozdrav draga moja Nale.

      Избриши
  3. Hvala puno probacu da napravim ovih dana. Ja nisam ljubitelj mesa tako da je ovo odlicna alternativa. U potpisu kuvarica pocetnica :)

    ОдговориИзбриши
  4. Sigurna sam da ćeti se dopasti...mi jedemo meso ali ove ćuftice su nas oduševile.U mojim receptima ima dosta njih koji su bez mesa,pogledaj ispod vege taga i naći ćeš ih. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. Upravo pišem recept u moj prvi cookbook. Jedva čekam da isprobam! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad isprobaš, javi se da mi kažeš kako ti se dopalo. Hvala i topli pozdrav.

      Избриши