петак, 21. новембар 2014.

Starogradske kiflice

Davno me nisu odešivili neki sitni suvi kolači, kao što su ovi...puni lešnika i finog mirisa od cimeta...probajte ih.
Ne bih ih verovatno ni isprobala da nije bilo igrice na Coolinarici, koju je pokrenula Branka a to je da svi, koji hoće da učestvuju , da naprave ove kiflice i pokazala nam sliku, kako bi te kiflice trebale da izgledaju.
Inka je napravila fantastičnu sliku ovih kiflica, na kojoj je upotrebila neku staru čipku....majko moja, pa gde da sad nađem čipku da bih mogla da dočaram tu Inkinu sliku....celu noć mi je mozak radio 200 km na sat kako i gde da nađem staru čipku....nemam ni jednu belu čipkanu bluzu, imam crnu, ali ona mi neće odgovarati za sliku...onda sam mislila da odem u prodavnicu starih stvari i da vidim, mogu li tamo naći neku staru čipkanu bluzu...ali danas nemam vremena za to a testo sam već zamesila, što znači, moram da iskoristim što god budem našla u kući. ( nikad ništa ne čuvamo od starih stvari koje ne koristimo, uvek ih damo u donaciju ).....i u toku noći mi sinu ideja...pa ja imam starogradsku nošnju još dok sam igrala u folkloru....ali nemam čipkanu bluzu, nju sam već dala nekoj mlađoj generaciji na korišćenje i da vas ne davim više ovom pričom, setim se da imam jednu zavesu sa čipkom, koju više ne koristim i koju sam, sasvim slučajno ostavila....



Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.



Sastojci:

testo:

300 g prosejanog brašna
200 g hladnog putera
200 g svežeg sira ( ja sam koristila ricota sir )
prstohvat soli

sastojci za punjenje:

150 g nutele
50 g pečenih  mlevenih lešnika

Posip za testo:

150 g mlevenih lešnika
75 g braon šećera
75 g belog šećera
5 g cimeta

Priprema:

U vanglicu prosejati brašno i prstohvat soli, dodati hladan puter iseckan na male kockice i utrljati puter u brašno da dobijete sitne grudvice, ili staviti sve u multipraktik i uraditi u njemu. Svež sir ocediti od viška tečnosti, ako ima, ja sam koristila rikota sir i nije bilo viška tečnosti, ali bez obzira ostavila sam ga na kuhinjski papir, i dodati mrvičastoj smesi od putera i brašna i umesiti sve zajedno u glatko testo. Ako je potrebno, dodati još vrlo malo brašna, meni nije bilo potrebno.
Celu količinu testa podeliti na 4 manja dela, moj je svaki bio po 175 g. Zaviti u providnu foliju i ostaviti najmanje sat vremena u frižider, ja sam ostavila preko noći.

Pripremiti posip tako što ćete izmešati mlevene lešnike sa obe vrste šećera i cimetom i podeliti na 4 dela, svaki deo je oko 75 g.
Umesto mlevenih lešnika mogu se koristiti mleveni orasi ili bademi...šta god vi više volite. Koji god orašasti plod da koristite za posip taj isti koristite i za fil.

Staviti nutelu u manju šerpicu ( meni je trebalo malo više od  predviđewne količine, ja sam stavila 200 g nutele i 75 g mlevenih lešnika ) i samo je malo zagrejati da omekša i dodati mlevene lešnike i sve dobro sjediniti. Punjenje, pripremljeno na ovaj način vam neće iscureti iz zamotanih kiflica.

Izvaditi zamotano testo i ako vam je stajalo cele noći u frižideru, ostaviti oko sat vremena na sobnoj temperaturi.
Uzeti jedan deo podeljenog posipa i polovinu sipati na radnu površinu, staviti testo preko posipa i rastanjiti testo, okrećući sa obe stane dok ne pokupi sav posip, onda dodati i drugi deo posipa i dalje rtanjiti testo, okrećući obe strane dok testo nije pokupilo sav posip.
Iseći testo na 4 dela i onda podeliti na onoliko delova kolike volite da su vam velike kiflice...ja sam ih delila na 3 dela, ali ako ih pripremate za tacnu sa sitnim kolačima,podelite ih na 4 dela.
Na svaki deo staviti po malo fila, vodite računa  da imate dovoljno za celu količinu testa.


Zaviti kiflice i naređati ih na pleh ( trebaće vam dva ) koji ste prekrili sa papirom za pečenje.

Zagrejati rernu na 175*C i peći svaku turu oko 25 minuta ili dok vam ne budu zlatno žute. ( mislim da temperatura može da bude i niža, oko 165*C...vi najbolje poznajete svoju rernu )

Poslužiti ih tople sa šoljom čaja ili kafe i ako ih stavite u hermetičko zatvorenoj kutiji mogu vam stajati dan dva, ako ih dotle ne pojedete.



Prijatno!!!!!



Jedna slika bez čipke.


Na internetu ima još puno sličnih recepata za ovu vrstu kiflica i rolnica.....ja sam ovaj isprobala,i jako nam se dopao,a isprobaću još neke sa drugačijim sastojcima i punjenjem.

14 коментара:

  1. Одговори
    1. Daniela, obavezno ih isprobaj, zaista su fantastične. Juče ih je bilo na stotine na coolinarici i svako, ko ih je napravio, bio je oduševljen ukusom..Idealne su za slave i veselja.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Kako samo rustično izgledaju, divno i jednostavno! Testo me podseća na "rugelach".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda i jeste isto testo, nisam pretraživala net....ali ako voliš lešnike ili orahe, obavezno ih isprobaj, zaista su dobre kiflice.Pozdrav iz snežne i hladne Kanade.

      Избриши
  3. isuse!!!
    prediven su...zarazila si me :) moram i ja..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježana, ne čekaj.....kiflice su fenomenalne i ako ih čuvaš u hermetičko zatvorenoj kutiji, mogu stajati i duže, ako ih pre toga ne pojedete. Od srca ti hvala i da zahvalimo Katici na ovim lepim kiflicama i receptu,koji je podelila sa nama a ja sad sa vama.

      Избриши
    2. i nisam čekala....kao i ti, sigurna sam...napravila sam do sada bezbroj kiflica..moj tomislav je rekao: fantastične, najbolje do sada...sve sam rekla :)

      Избриши
    3. Zadovoljstvo je moje, da sam mogla da podelim ovaj recept sa vama. Uživajte:)))

      Избриши
  4. Prelijepa slika..ja volim stare stvari ,mislim na nekadasnje nosnje i cipku ali ...nema mijesata za sve ,vremena se mijenjau..ja nisam stigla napraviti kiflice jer sa radila druge kolace uz koje sam mogla i ove kiflice dodati ,no bilo bi mi previse,vise volim iskoristiti prilkiu za blagdane tada ce se ponovo praviti veca kolicina slakisa.
    Tvoje su kiflice jako fino uradene....vredna si ti zena Zorice !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mirjana...potpuno si u pravu, neke se stvari čuvaju neke ne...ja nemam puno stvari ovde od mame i bake, daleko smo mi otišle a bile smo i mlade, da bi nas to tada interesovalo, da čuvmo. Sada su to druga vremena. Obavezno ih isprobaj, zaista su odlične, jedino ću ja morati da podesim temperaturu pečenja. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Zoko, zapelo mi oko za ovo lepo, plavo, zlatnom srmom vezeno libade... Dragocenost najveća! <3 Nosila sam ga i ja dok sam ko cura pevala u horu "Collegium musicum", sa čipkanom košuljom.
    Kiflice ti izgledaju odlično, a što se pravljenja tiče, valjda ću jednom da se skinem sa dijeta :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, od cele moje nošnje koju sam imala, jedino sam libade ( vrlo mi je srcu drago ) ostavila i čuvam...sad mi je žao što nisam sačuvala moju lepu bluzu, ali bar je neko drugi nosi, meni bi i ovako samo stajala.
      Ja imam sreću da moj Stanoje voli slatkiše, a ne poznaje mu se, kao ni tvom Zokiju, tako da ja nekad samo probam, nekad ni to...ali ove kiflice sam pojela 5-6 komada....i jako su mi se dopale, jer volim lešnik a on je ovde jeftiniji od oraha..
      Obavezno ih probaj.... Topli pozdrav i ljubim vas.

      Избриши
  6. Kiflice mi mirišu do ovdje, morati ću ih i ja napraviti, već vidim kako svi uživamo u njima. Jako lijepo si ih prezentirala, dobro si se dosjetila stare zavjese, baš je super !

    ОдговориИзбриши
  7. Da, i htjela sam dodati da mi je jako drago čuti da si plesala u folkloru i tamo se upoznala sa svojim Stanojem. I moji mama i tata su se tako upoznali i kažu da su najljepše ljubavi one folkloraške :) . Ja sam godinama plesala u Linđu dok sam živjela u Dbk i to mi je nešto najljepše što nosim iz tih dana !

    ОдговориИзбриши