уторак, 17. септембар 2013.

KOMPOT OD KRUŠAKA


Došle su na red i kruške..volim kompot i džem od njih ali ove godine nisu tako dobre kao prethodnih godina, tako da neće biti džema i kompota. Ovo je pravljeno prošle godine i ima još nekoliko tegli.




Sastojci:


Ovo je količina za 6 tegli od litra

kruške da se napune tegle ( oko 2 do 3 kg )
300 g šećera
1.5 l vode
1  vanile
sok od limuna
po želji,nekoliko karanfilića

Priprema:

Prvo skuvati preliv za kruške.
Staviti litar i po vode u šerpu, dodati šećer ( ako volite slađe, dodajte još šećera ) i mahun vanile, ako je nemate,stavite kesicu vanilinog šećera i prokuvati.Ako volite ukus karanfilića, stavite i njega.
Ostaviti na stranu da se potpuno ohladi.

Zrele, ali tvrđe, kruške oljuštiti, očistiti od semenki i stavljati u posudu koju ste napunili sa vodom i iscedili jedan limun ( da vam kruške ne pocrne ).
Iseći kruške na komadiće po vašoj želji ( neko ih ne seče već stavlja cele polovine ili četvrtine u tegle, meni ovako može više da stane u teglu ) i nežno ih ugurati u tegle.
Preliti sa ohlađenim skuvanim sirupom,zatviriti tegle sa poklopcem i nežno promućkati.

U dublju šerpu ili lonac staviti kuhinjsku krpu na dno, naređati tegle, ali da se ne dodiruju, staviti krpe i između tegli i naliti vodom do grlića tegle. Kuvati na osrednjoj temperaturi oko 15 minuta. ( ako previše ključa, smanjiti temperaturu )
Ovako napravljen kompot se može "ukuvati" i u rerni. Sve tegle staviti u tepsiju, naliti oko 2 do 3 cm vode i "peći" oko 45 minuta na 100*C.

 Ostaviti da se ohladi i staviti u špajz sa ostalom zimnicom.




Ovako pripemljen kompot, ako se drži u hladnom špajzu,može stajati po nekoliko godina.




Dragice,od srca ti hvala na ovom fantastičnom receptu.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Ja sam imala srece da mi brat od nasih , kuci nabrao puno. Divne su. Na pijaci su bile loseg kvaliteta (bar ove sto sam ja videla). Da ste mi blize pa da posaljem :).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima ih prijastelj koji nas svake godine snabdeva sa voćem iz svoje bašte, ali ove godine su baš nikakve. Hvala ti, Marija moja i blago tebi. Topli ti pozdrav šaljem.

      Избриши
  2. One of my favourite, I really love it! Thanks for sharing these beautiful pictures, Zokie!
    Have a nice evening, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you so much. I love pears and with them everything is good, whatever is made. Have a good night, my dear friend.

      Избриши