Nekada sam znala da mesim pecivo mnogo češće dok to sada više ne radim jer jednostavno nemam baš nešto ni puno vremena a sve manje se i jede. Ja volim da umesim i da mi to pojedemo tog istog dana i nešto da ostane i za sledeći dan za doručak, jer moj muž voli pecivo za doručak / užinu.
Sastojci: 650 g brašna, 20 g mleka u prahu, 150 ml tople vode, 150 ml toplog mleka, 8 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 100 ml ulja, 1 kašičica soli, 1 jaje i 1 belance
i još: 1 žumance, 1 kašika mleka, 250 g šunke, 1 kutija zdenka sir, semenke po izboru
Priprema: Prosejati brašno zajedno sa mlekom u prahu.
U drugu zdelu sipati toplo mleko, toplu vodu,ulje, šećer, kvasac, 1 jaje i 1 belance a žumance ostaviti za premazivanje testa. Sjediniti sve zajedno i dodati brašno ali ne sve odjednom, i odozgore sipati kašičicu soli, pa kad ste sjedinili varjačom testo, dodati postepeno i ostatak brašna dok ne dobijete glatko i meko testo koje se ne lepi za ruke. Ja nisam iskoristila svih 650 g, ostalo mi je i za posipanje radne površine kad sam tanjila testo. Umešeno testo premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. U zavisnosti od temperature vaše prostorije, neka testa uzmu mnogo više da narastu od drugih. Ja obično zagrejem rernu i ostavim da se testo diže u njoj a nekada stavim na otvore kroz koje duva topao vazduh koji greje kuću.
Naraslo testo podeliti na pola i na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u krug oko pola cm debljine. U zavisnosti kolike kifle želite iseći na 12 ili 16 jednakih delova. Ja sam moje pravila veće i isekla sam na 12 delova ali kod ene nekim slučajem kifle nikad nisu podjednake veličine, ne pitajte me kako. Ja sam moje kiflice filovala šunkom i nešto kao što je kod vas zdenka sir,ali je ovo sa ukusom vlašca.Svako perče šunke sam presekla na pola, isekla parče sira i zamotala u šunku i tako stavljala na širi deo trougla. Donji, uži deo sam rasekla na 2-3 mesta, da imaju šaru kad se ispeku a vi kako hoćete. Zaviti i staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Od ove količine testa sam dobila 24 kiflica.
Kad ste sve kiflice zavili, pokriti ih kuhinjskom krpom, koja je malo vlažna, da vam setesto ne osuši i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Dok se rerna greje, umutiti žumance sa mlekom ( ja sam do sada uvek umutila celo jaje, pola dodam u testo a pola ostavim za premazivanje a ovog puta sam želela da probam da premažem samo sa žumancetom i kašikom mleka i definitivno se vraćam mom prvom načinu jer ovako su mi peciva previše porumenela tamo gde je samo žumance..moja rerna peče mnogo jako i ja sam ova peciva pekla na 155°C da mi nebi previše porumenela ) premaazati narasle kifle, posuti semenkama po vašem izborui peći ih oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.
Ovog puta sam pola zamrzla, ali nisu pečene, tako da ću sledeći put samo ih izvaditi iz zamrzivača, ostaviti na sobnoj temperaturi da narastu i tek ih onda peći. Ove koje sam zamrzla njih nisam ostavila da narastu, već onako zavijene stavila na pleh i zamrzla i tek kad su se zamrzle onda sam ih stavila u kesu za zamrzivač i u zamrzivač. Ovo nisam nikad ranije radila pa da probam, tako da ću imati nekad i tople kifle za doručak, jer takve ih najviše volim.
Prijatno!!!