субота, 20. август 2022.

Salata od surimi štapića ( imitacija mesa od krabe )

 Surimi šta pće kupujem mnogo retko, ovog puta me je nateralo da ih kupim zbog salate koju sam probala kod prijateljice na rođendanu, poslužena je dobro rashlađena i jako mi se dopala. Napisaću vam i taj recept kad je budem napravila a dotle neka imate i ovaj recept, jer se nikad ne zna kad vam može zatrebati.


Sastojci: 450 g meso od krabe, 2 pune kašike korijandera, ( cilantro ) 2 do 3 štapića celera, 2 kašike seckane mirođije, 1 žuta babura, 2 manja krastavca, 1 do 2 limete, 1 manja glavica i ljubičastog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike sirćeta od belog vina, 2 do 3 dobro pune kašike majoneza, po ukusu, so, biber tucana paprika

Priprema:  Meso od krabe iscediti od viška vode. ( ja nisam imala kozervirano meso od krabe pa sam koristila zamenu, koju ovde na severno američkom kontinentu svi koriste, koji se zove surimi ) Iseckati na sitne kockice i staviti u zdelu.

Korijander i mirođiju oprati, osušiti i iseckati što sitnije možete. Krastavac, obično koristim onaj dugački koji ima jako sitno seme, oprati, osušiti i iseći na sitne kockice te i to staviti u zdelu.

Žutu baburu ( koristila sam žutu radi kontrasta boja u salati ) očistitiod semenki te i nju iseći na manje kockice i sipati gde je i ostalo povrće. Ljubičasti luk iseći na male kockice i dodati u zdelu.

Preliti sa sokom od limete i sirćeto od belog vina ( ja ga nisam imala pa sam koristila jabukovo sirće )  posoliti, pobiberiti, dodati tucanu papriku i na kraju dodati majonez. Sve dobro izmešati i poslužiti kako vi volite.

Ako koristite posni majonez ovo vam može biti i postan ručak ili večera.

Mi smo ovu salatu jeli za ručak, ostalo je malo i za kasnije, pa pošto smo danas išli da tražimo gde bi mogli da naberemo sami malo bresaka, kad smo se vratili, ova salata nam je baš dobro došla da nas rashladi.

Salata se može poslužiti i na listu zelene salate.

Prijatno!!!


петак, 19. август 2022.

Meksička hladna supa od paradajza

 Nismo mnogo zasadili paradajz ali i ovo što smo zasadili je baš rodilo. Neki deo paradajza podelimo, nešto napravimo kuvani paradajz sos za zimu a nešto i pojedemo...gazpacho hladna supa / čorba je idealna leti, prvo jer se ništa ne kuva, drugo što je puna korisnih vitamina i minerala koje su našem organizmu potrebna..

Ovog puta sam je pravila od žutog paradajza, jer njega sam imala više pa da se iskoristi.

Sastojci: 6 paradajza šljivara, 1mala glavica ljubičastog luka, 1 veći krastavac, 1 narandžasta paprika, 1 ljuta jalapeño paprika, 2 do 3 čena belog luka, 1 do kašike iseckanog korijandera ili peršuna, 1 limeta, 1 kašika Worcestershire sos, 60 ml jabukovo sirće, 1 l sok od paradajza, 1 kašičica nekog ljutog sosa, so i biber po ukusu

Priprema: Svo povrće očistiti, oprti i osušiti. Ja sam koristila žuti paradajz a vama ostavljam izbor da koristite onaj koji najviše imate u bašti.

Paradajzu odstraniti semenke onoliko koliko možete pa samleti u blenderu. Sipati sve u  jednu veliku zdelu. U to dodati sok odd paradajza ( ja nisam imala žuti sok od paradajza pa sam paradajz samlela u blenderu i onda procedila kroz cediljku da odstranim višak pulpe a i nisam morala da to uradim.

Dodati sok i izrendanu koricu limete, jabukovo sirće, Worcestershire sos, ljuti sos po vašem ukusu.

Sve ostalo povrće iseckati na sitnije kockice i dodavatiu zdelu, na kraju kad ste završili sa seckanjem ljubičastog luka, krastavca, paprike, halapenjo paprike, belog luka, dodati iseckan korijander ili peršun, posoliti i pobiberiti po ukusu, promešati i ostaviti zdelu u frižider da  se dobro rashladi.


Dobro rashlađen gazpacho poslužiti kao predjelo tako što možete sipati u šire čaše ili manje zdelice, posuti sa još malo iseckanog korijandera. ( cilantro )

Ovo bi moglo takođe da se posluži tako što se svi tečni sastojci mogu sipati u neki veći bokal, sitno isečeno povrće da se stavi u veću zdelu pa svako neka sipa koliko želi povrća u svojo supi a cilantro ili peršun da se iseče u manju zdelu pa onoliko koliko ko voli neka doda. 
Pustite mašti na volju što se posluživanja tiče.

Prijatno!!!

четвртак, 18. август 2022.

Sataraš

 Jelo koje godinama pravim i baš  sam se začudila da nemam recept ovde na blogu kako se to jelo pravi. Obično se pravi leti, kad imamo paradajz i paprika u izobilju. Ja ga uvek pravim bez mesa, ali znam da neko pravi i sa mesom. Ukusi su različiti pa neka pravi svako onako kako voli.

Ja volim da je moj sataraš sa puno paradajza, tako da koristim istu količinu paradajza i paprike, e sad, kako ga je moja mama pravila, ne sećam se, samo znam da sam ga obožavala. Nekad smo ga jeli sa sirom a nekad sa pženim jajima na oko, ovo drugo je bilo moje omiljeno i obavezno sa dosta hleba jer se baš puno umakalo, a to je ono šta ja volim.

Sastojci: 2 veće glavice crnog luka, 1 kg paprika, 1 kg mesnatog paradajza, ulje za prženje, so, biber i suvi začin po ukusu,peršun, 1 do 2 jajeta po osobi, pola kašičice šećera

Priprema:  Luk iseći na rebarca ili kockice i stavitin u dublji i širi tiganj, u koji ste prethodno sipali ulje koje ste zagrejali, i pržiti luk dok ne omekša, ali nemojte da vam porumeni. 

Za to vreme očistite paprike ( ja sam koristila babure u raznim bojama jer volim da vidim šarenilo na tanjiru )  i iseći ih na kockice. Paradajz oljuštite, izvadite semenke i iscedite višak tečnosti te i njega iseći na kockice.

Kad je luk omekšao, dodati paprike te i ih kratko propržiti zajedno sa lukom, dodati isečen paradajz, posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin, šećer ako je potrebno i pržite / dinstajte dok vam tečnost ne ispari. Probajte da li je šta potrebno od začina i dodajte.

Jaja ispržite posebno. 

Na tanjir sipati sataraš, staviti isprženo jaje preko sataraša, posuti malo iseckanim peršunom i poslužiti s hlebom.

Prijatno!!

понедељак, 15. август 2022.

Jedno testo dve vrste peciva

 Opet odavno nisam mesila, ne zato što ne volim ali jednostavno nemam vremena, jer za dizana testa potrebno je vreme, ako hoćete da dobijete lepa peciva...danas je malo temperatura pala, te najzad možemo otvoriti prozore i dobiti malo svežeg vazduha bez klime. Mene čeka paradajz da kuvam jer ga toliko ima da više ne znamo šta ćemo s njim, ali prvo peciva, pa onda paradajz.


Sastojci: 450 do 500 g brašna, 2 jajeta, 150 ml mlakog mleka, 2 pune kašike kisele pavlake, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 20 g svežeg kvasca, 30 ml ulja
i još: 1 jaje, 1 kašika mleka, 100 g putera ( ne mora )

Priprema: Prosejati svih 500 g brašna pa odvojiti 50 g sa strane, pa ako je potrebno dodaćete i tih 50 g.
Zagrejati mleko, u mleko staviti kiselu pavlaku, 2 jajeta, so i ulje i sjediniti sve zajedno.
Ja u brašno direktno stavljam kvasac i šećer i promešam sve zajedno.
Napraviti udubljenje u sredini brašna i sipati tečne sastojke.Zamesiti testo koje treba da bude na tvrdjoj strani. Ako je potrebno dodati i onih 50 g brašna. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Od ovog testa možete napraviti samo kiflice, a ja sam napravila od pola testa kiflice a od pola sam napravila slanu pletenicu punjenu sirom i dinstanim pečurkama a kiflice sam punila krem sirom.

Naraslo testo podeliti na pola, pa svaku polovinu podeliti na još 3 do 4 dela. Rastanjiti testo u male  krugove, pokriti i ostaviti da se odmori bar 5 minuta.
Svaki krug rastanjiti u veličini plitkog tanjira i premazati sa omekšalim puterom. Ja volim da se testo lista i to je razlog što većinu testa delim na manje delove i premazujem omekšalim puterom a nekada rendam smrznut puter preko testa. Vi ako ne želite, ne morate da delite testo i ne morate ga premazivati već odmah podeliti na pola i praviti ono što želite.


Ja sam prvo napravila pletenicu. Dok mi je testo raslo pripremila sam fil.
Pečurke očistiti, iseći na listiće, ako su velike prvo podeliti na pola pa tek onda iseći na listiće. 
U tiganj sipati 1 kašiku ulja, dodati 25 g putera, otopiti pa dodati sitno iseckanu malu glavicu crnog luka i pržiti samo da malo luk omekša, dodati sitno isečen praziluk, samo beli i svetlo zeleni deo, koji ste prethodno očistili i oprali pod mlazom hladne vode.
Kad je i praziluk omekšao onda tek dodati isečene šampinjone zajedno sa belim lukom i pržiti sve zajedno dok šampinjoni se ne isprže, tj sva voda uvri. Na kraju posoliti, pobiberiti i dodati začine po vašem ukusu, ja sam dodala kašičicu italijanskih začina.

Rastanjiti testo u pravougaonik na debljinu oko pola cm. Stranice iseći na trakice oko 2cm širine a u sredinu staviti sir, može mozzarella a ja sam koristila provolone sir, preko sira staviti pripremljene šampinjone i preklopiti isečene trakice.
Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i prekriti testo providnom folijom.

Od drugog dela testa praviti kiflice ili ako želite još jednu štrudlu, znači izbor je vaš.
Od jednog dela testa možete dobiti 16 kiflice...

Štrudlu peći na 175°C oko 25 do 30  minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite. Kiflice isto peći na 175°C oko 20 do 25 minuta.

Prijatno!!!

петак, 12. август 2022.

Grčka salata

 Ne pravim je često, pojma nemam zašto ali ovih dana imamo obilje svežeg paradajza iz bašte i na neki način se moraju upotrebiti. Ovog puta pravim sa žutim paradajzom jer sam njega imala više i iskreno rečeno, žuti paradajz volim mnogo više od crvenog.

Sastojke stavljajte koliko vi volite, ovo je bilo dovoljno za nas dvoje.

Sastojci: 1 veći ili 3-4 malih krastavaca, 1 manja glavica ljubičastog luka, 2 zelene paprike, 4 paradajza, maslinke po ukusu, feta sir po ukusu

Sastojci za preliv: 50 ml vinskog sirćeta, 30 ml maslinovog ulja, 2 čena pasiranog belog luka, 1 do 2 kašike limunovog soka, 1 kašika suvog grčkog origana, prstohvat tucane paprike, ( ne mora )  so i biber po ukusu

Priprema: Prvo pripremiti preliv. Sve sastojke za preliv staviti u manju teglicu i dobro izmućkati. Ostaviti na stranu.

Sve sastojke za salatu oprati, osušiti i iseći na kockice. Ja sam koristila sitni ljubičasti luk iz bašte i njega sam isekla na tanke polumesece. Koristila sam ljutu mladu papriku iz bašte, kojoj sam očistila semenke i žilice ali smo ipak imali po malo tu ljutinu, koja nam je baš godila. Ja nisam htela da orvaram teglu crnih kalamata maslinki pa sam koristila zelene maslinke ali je vizualno bolje da su crne, mada ukus ostaje isti.

Jedan deo sira staviti u salatu a drugim delom posuti preko tek kad ste sipali preliv

Preliti pripremljenu salatu prelivom koji ste ranije pripremili, izmešati salatu, posuti sa još malo feta sir i poslužiti uz roštilj, pečeno meso, pečen giros ili jesti samo tako kako je uz neki fini garlic hleb.

Prijatno!!

четвртак, 11. август 2022.

Sladoled sa kondenzovanim mlekom

 Sigurna sam da su i kod vas ogromne vrućine pa zašto da se ne rashladimo sa domaćim sladoledom bez jaja...mi ne jedemo često sladoled ali mi po nekad padne želja da ga napravim.

Sastojci: 250 g zaslađenog kondenzovanog mleka, 500 ml slatke pavlake, prstohvat soli, 1 kašika vanilla paste ili tečne vanile.

Priprema: U veliku zdelu umutiti slatku pavlaku sa prstohvatom soli i vanilom u mekši šne, dodati kondenzovano mleko i još jednom umutiti u meši šne, pazite da ne premutite, dobićete slatki puter.

Sipati umućenu masu u pleh, veličine 20cm X 20cm, ili sličnih veličina, prekriti samolepljivom folijom preko mase da dodiruje umućenu kremu, staviti u zamrzivač preko noći.

Sledećeg dana ili najmanje posle 4 sata stajanja, poslužiti i fino se rashladiti.

Sledeći put ću ovaj sladoled napraviti sa karamelizovanim slatkim mlekom, promene radi. i da probam i taj ukus.

Prijatno!!!

уторак, 9. август 2022.

Krompir sa pirinčem

 Danas sam imala nešto drugo u planu, trebali su sin i snaha doći, pa je to odloženo za sutra. Htela sam neki običan, jednostavan ručak, bez mesa i uz neku salatu ( kod nas belolučene paprike ) da se baš onako najedem ali da mi stomak nije težak nekoliko sati posle ručka.Pirinač, krompir i luk iz bašte mi je bio fantastičan izbor.

Sastojci: 6 manjih krompira, 150 g pirinča, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, pola crvene paprike, peršun, ulje za prženje, po ukusu: suvi začin, so, biber i 500 ml povrtne ili pileće supe.

Priprema: U veći tiganj, koji možete staviti u rernu, sipati ulje i dodati isečen crni luk na sitnije kockice, pržiti dok luk ne postae staklast.

Dok se luk prži, očistiti šargarepu beli luk i pola crvene paprike i iseći na sitnije kockice i sve to dodati u luk i propržiti da malo luk i šargarepa omekšaju.

Dodati očišćen i opran pirinač i pržiti nekoliko minuta. Začiniti po ukusu. Ko želi, može dodati i mlevenu dimljenu papriku, ( ako neko želi može dodati i kuvani paradajz iz flaše )  ja sam stavila vrlo malo, dodati očišćen krompir, koji ste isekli na kolutove i propržiti sve zajedno nekoliko minuta. 

Dodati isečen peršun, naliti sa pilećom ili povrtnom supom, ako ih nemate, može i obična voda, da prekrije pirinač, sve izmešati, probati da li je šta potrebno od začina i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200°C  da se peče, dok sva tečnost ne ispari, oko pola sata, ili dok se pirinač ne skuva.

Poslužiti toplo sa dodatkom salate po vašem izboru.

Prijatno!!!


субота, 6. август 2022.

Slani venac sa domaćim lisnatim testom...

 Slani venac sa domaćim lisnatim testom...Ovo testo je toliko dobro da se od njega može napraviti i slatko i slano testo...kod mene je ovog puta slano a ako bih ga koristila za slatko pecivo malo bih ga obogatila sa dodatkom vanile, limunove korice...


Sastojci: 500 g brašna + za doradu testa, 7 g kvasca, pola kesice praška za pecivo, 250 g kiselog mleka, 50 ml toplog mleka, 1 i po jaje, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 100 g putera
Sastojci za punjenje: kačkavalj, marinirano povrće ili pečurke, kuvana šunka, mladi luk, peršun
i još: pola umućenog jajeta, 1 manja kašičica jogurta i nekoliko kapi ulja

Priprema: Prosejati brašno i u brašno dodati prašak za pecivo, kvasac ( moj ne mora prethodno da se aktivira, ako je potrebno da se aktivira onda aktivirati u toplo mleko sa kašičicom šećera ) kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane.Ja koristim domaće kiselo mleko, koje uvek imam u frižideru, vi ako nemate možete koristiti i gusti jogurt, dodajte jedno celo jaje a drugo izmutite pa pola sipajte u kiselo mleko a u drugu polovinu dodati malo mleka, umutiti i ostaviti sa strane za premazivanje kiflica. U prvu smesu dodati i kašičicu soli i umutiti sve zajedno da se kiselo mleko sjedini sa jajima.

Dodati to u brašno, zamesiti testo, koje ćete dobro izmesiti. Meni je bilo potrebno još malo brašna da dodam, manje od 1 kašike, da bih dobila srednje meko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.


Naraslo testo podeliti na osam podjednakih jufkica. Uzeti 4 jufkice a preostale 4 pokriti da se ne suše dok vi tanjite ove 4. Svaku jufkicu rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i svaku premazati sa omekšalim puterom ( gledajte da imate dovoljno za 6 jufkica ) 3 premazane jufkice stavljati jednu na drugu a četvrtu jufkicu ne premazujemo.
Tako pripremljene jufkice staviti na tanjir pa ih staviti u frižider dok vi tanjite sledeće 4 jufkice. Tokom tanjenja pomozite se sa brašnom. Kad ste završili i sa druge 4 jufkice, izvaditi prve 4 a ove druge 4 stavite na tanjir pa u frižider dok vi radite sa prvim jufkicama.

Prve 4 jufkice izvaditi iz frižidera pa prvo vašim prstima i dlanovima tanjite teso, malo pobrašniti gore i dole i rastanjiti oklagijom da je testo tanje od pola cm u pravougaonik. Na dužu stranu staviti marinirano povrće po vašem ukusu, ali ostaviti prazno testo oko 6 do 10cm da možete lakše da preklopite preko fila, ( ja sam koristila mešavinu šargarepe, paprike i karfiola koje kupujem za brusketice ), preko staviti krupnije rendan kačkavalj ili ako imate u listićima onda iskidati na sitnije komadiće ( ja sam koristrila sir provolone i iskidala sam na komadiće, preko sam posula seckanom šunkom, preko šunke seckani mladi lu i malo seckanog peršuna. Zaviti u rolat a ivice zalepite za testo i malo rukama izvaljati rolat.


Staviti na pek papir i preneti na pleh. Spojiti stranice pa oštrim nožem iseći na komade, ali ne skroz do kraja sa unutrašnje strane kruga. Pažljivo rukom izvrnuti komade isečenog testa prema gore ( pogledajte kolaž ) i tako dok ne završite. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da testo još jednom naraste. Od drugog dela testa možete napraviti još jednu štrudlu ili napraviti dva rolata, spojiti im krajeve i napraviti mnogo veću štrudlu. Ja sam pravila polovinu testa jer volim da jedem sveža peciva. Kad je testo naraslo, premazati sa umućenim jajetom i jogurtom, posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta, ako je štrudla veća, onda je peći duže. Ispečenu štrudlu ostaviti da se ohladi, iseći na komade i poslužiti.





Prijatno!!!!