Idealna poslastica za ove tople letnje dane
Sastojci:
400 g jagoda
100 g malina
100 g kupina
100 g borovnica
300 ml vode
500 g guste kisele pavlake (moja je bila sa 14% masnoće)
100 ml mleka
5 kasika + 70 g šećera
5 punih kašičica želatina (oko 14g )
400 g jagoda
100 g malina
100 g kupina
100 g borovnica
300 ml vode
500 g guste kisele pavlake (moja je bila sa 14% masnoće)
100 ml mleka
5 kasika + 70 g šećera
5 punih kašičica želatina (oko 14g )
Priprema:
Podeliti jagode na pola pa ih izgnjeciti viljuškom ili onom žicom što gnječite krompir za pire . Dodati 300 ml vode i 5 kašika šećera, pustiti da
provri, pa procediti i baciti ostatak pulpe od jagoda.( dobro izgnječiti jagode da izađe više soka )
2 kašičice želatina potopiti u hladnu vodu da omekša i onda dodati
omekšali zelatin u vruć sirup od jagoda, i mešati dok se želatin ne
otopi.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Dok se to hladi, isecite deo jagoda pa stavite na dnu posude u kojoj ćete praviti ovaj desert ( ja sam uzela plastičnu posudu u obliku modle
za kuglof, malo je nakvasila) takođe sam stavila i 5-6 malina, borovnica
i kupina.
Sipati ohlađeni sos od jagoda preko voća i staviti na pola sata u
zamrzivač ( meni je trebalo više od pola sata, tačno 45 minuta).
Potopiti 3 kašičice želatina u 1/3 mleka, ostaviti da nabubri, pa onda
dodati i ono 2/3 mleka, zagrevati stalno mešajući dok se želatin otopi,
ostaviti da se ohladi.
Kiselu pavlaku viljuškom izmešajte sa 70 g šećera pa dodati ostatak
borovnica, maline nemojte dodavati, one su premekane, njih ćete
stavljati u kremu dok sipate u kalup.
Kašikom sipati kremu od pavlake na sos od jagoda (koji treba da bude čvrst) stavljati maline, dok ne završite sa kremom od pavlake.
Ostaviti u frižider najmanje 4 sata, najbolje preko noći.
Da istresete poslasticu iz kalupa, najbolje je zaroniti u vruću vodu, kalup do ivica,staviti tacnu odozgore i okrenuti.
Prijatno !!!!
Ovaj recept prijavljujem za igrucu " ajme,koliko nas je " i čestitam našim novim domaćinima sa bloga Foozdraje koji su nam zadali temu za mesec jun, šumsko voće.