среда, 31. мај 2023.

Smoothie od trešanja i oraha

Vikendom se obično družimo sa nama dragim ljudima i da li je to kod nas ili kod njih, nije važno, važno je da smo zajedno.....ali na svakom tom druženju uvek bude i previše hrane i mada mogu vrlo uspešno da zaobiđem desert, salatama i mesu sa roštilja ne mogu....tako je bilo i juče i danas mi je dan kada moram da jedem nešto lagano da odmorim stomak od sve te hrane.


Sastojci: 250 ml smrznutih trešanja, 1/2 banane, 300 ml ne zaslađenog mleka od badema, 30 g oraha, 1 kašika semenke konoplje, 1 kašičica cimeta, na vrh noža muškatnog oraha, 1 do 2 urme ( ne mora ), kockice leda

Priprema: Trešnje operite, očistite i ostavite u zamrzivač da se zamrznu, ako ih već nemate smrznute.

Staviti sve sastojke u blender i samleti u glatku masu, ako je potrebno dodati još mleko od badema.
Ako vam je potreban dodatni zaslađivač možete dodati ono što volite; urmu, med, javorov sirup. Meni je voće dovoljno slatko tako da nisam dodavala ništa više.

Sipati u čaše i poslužiti odmah.
Idealno za doručak ili laganu prepodnevnu užinu.


Prijatno!!!

субота, 27. мај 2023.

Mekane palačinke bez brašna

 U ovoj se zemlji se ovas jede jako dugo i to na razno razne načine a vidim da je ovih dana " u modi " i na Balkanu. Mojoj deci je to bio najomiljeniji doručak, nekada sa jabukom i cimetom, nekada sa drugim svežim voćem, nekada su to bile i raznorazne kašice..i mi u ovim malo poznijim godinama ga vrlo često i rado jedemo za doručak pa je tako i ovog puta... idealno za sve koji ne koriste gluten u svojoj ishrani.


Sastojci: 200 g mlevenog ovsa, 35 g gustina, prstohvat soli, 2 jajeta, 360 ml mleka,  360 ml kisele vode, 2 kašike ulja

Priprema:  U blender staviti mleko,( ako ih pravite posne koristite biljno mleko ) gustin, malo soli, 2 jajeta, mleveni ovas ( ja nisam imala mleveni ovas pa sam koristila ovsene pahuljice ) i sve to samleti u glatku masu. Sipati u zdelu i ostaviti u frižider bar pola sata da ovas upije mleko.

Pre nego što ćete ih peći, izvadite iz frižidera i postepeno dodavati kiselu vodu dok ne dobijete masu dobru za palačinke. Dodati ulje i sjediniti sve zajedno.

Pržiti palačinke na uobičajeni način. Ja sam dobila od ove količine 13 palačinki ali sve zavisi od obima tiganja koji koristite za prženje palačinki.

Filovati ih po želji. Kod nas je to bio džem od jagoda sa dodatkom svežih jagoda.

Prijatno!!!!

четвртак, 25. мај 2023.

Najlepše lisnate kiflice

 Kiflice bez mleka i jaja i mogu se praviti i u vreme posta i zaista su predivne...mi nismo znali šta nam je dosta.

Sastojci: 625 g brašna sa većim procentom glutena, 454 g mlake vode, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 2 kašike ulja, 1 manja kašičica soli, 1 kašika šećera, 115 g putera ili margarina

i još: džem za punjenje, šećer u prahu zamirisan vanilom

Priprema: Prosejati 700 g brašna ( bread flour ) pa oduzeti 75 g za kasniju doradu testa. U brašno dodati suvi kvasac, šećer, so i sve izmešati zajedno. Ako koristite kvasac koji mora prvo da se aktivira, aktivirati ga u malo vode sa kašikom šećera.

Vodu zagrejati da je topla ali ne i vruća, dodati ulje i sve to sipati u prosejano brašno i zamesiti testo. Zamešeno testo će vam biti dosta lepljivo, isipati na radnu površinu ili u vanglici, mesiti dok ne dobijete meko i glatko testo. Pokušajte da ne dodajete više brašna, ali ako i posle dužeg mešenja testo je i dalje lepljivo, dodavati samo po malo dok ne dobijete testo koje možete da oblikujete bez da vam se lepi za ruke.Ovo je najbolje odraditi u velikom mikseru, ali meni je ovo izvrsna terapija, koju ja uživam da odradim. Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom mestu da se udupla.

Naraslo testo podeliti na 12 jednakih delova, mislim da je svaki deo oko 90 g. Ostaviti desetak minuta da se testo odmori, lakše se tanji.

Svaki deo rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i stavite u 2 hrpice od 6 jufkica. Svaku jufkicu premazati sa omekšalim puterom ili margarinom i stavljati jednu na drugu pet komada a šestu samo staviti preko. Pokriti i ostaviti na stranu.

Sad tako isto uraditi i sa preostalim delovima testa.

Ja lično koristim puter u svojoj kuhinji ali nekim slučajem kad god pravim kiflice koristim margarin jer sa njim su mi kiflice mnogo lepše i koristim ovaj margarin, koji ovde kažu da je puter pravljen od maslinovog ulja...


Pobrašniti radnu površinu, pobrašniti i testo odozgore i prvo vašim rukama malo rastanjite testo pa onda oklagijom. Ja volim da dobro rastanjim testo da ima što više navoja i ostavim ga od prilike oko pola cm debljine. Iseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kiflice velike. Ja isečem na 16 trouglova. Na svaki širi deo staviti šta volite, kod mene je to džem od dunja jer mi on najmanje curi i zaviti u kiflice. Stavljati ih na pleh prekriven pek papirom. Od ove količine testa dobićete 32 kiflice. Pokriti i ostaviti desetak minuta, onda uključiti rernu i neka kiflice stoje dok se rerna ne ugreje na 175°C. Ako ne pravite da su kiflice posne onda premazati sa malo mleka ili umućenim jajetom u koje ste dodali malo vode i malo ulja. Posuti sa makom a i ne morate. Peći ih oko 25 minuta ili dok vam ne porumene.

Ostaviti na  žici da se kratko ohlade, posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj a deci može i uz šolju toplog mleka.

Kiflice su spolja hrskave a unutra izuzetno mekane.

Prijatno!!!!

среда, 24. мај 2023.

Salata od pasulja i beluga sočiva

Beluga sočivo obožavam i puno sam ga spremala, ovde gde sad živim nema ga, tako da moram da čekam da idem u metropolu da ga kupim, ali imam ga još malo i za sada je dosta.


Sastojci za preliv:  2 čena propasiranog belog luka, 2 kašičice dijon senfa, 2 kašičice meda ili javorovog sirupa, po ukusu so i biber, 60 ml jabukovo sirće ili belo balsamic, 1 kašičica suvih začina;bosiljak,oregano, peršun, 100 ml maslinovog ulja
i još:  3 konzerve mešavine raznih pasulja, 100 g beluga sočiva / leće, 500 ml povrća po vašem izboru; krastavac, šargarepa, rotkvice, paprika, paradajz, brokoli, celer

Priprema:  Sočivo / leću, očistiti, isprati i staviti u šerpicu da se kuva uz dodatak malo soli i 1 čena belog luka.
Skuvano sočivo isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi.

Sve sastojke za preliv sipati u zdelicu i umutiti malom žicom da se sjedini i ostaviti na stranu.
Pasulj iz konzerve ( ja koristim bean medley ) ocediti od vode i isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi.
Ako nemate ovu vrstu pasulja onda koristite pasulj koji imate, može u raznim bojama a možete dodati i slanutak.
Svo povrće koje želite da dodate, očistiti, oprati i iseckati na sitne kockice.

U veliku zdelu, iz koje ćete poslužiti, staviti pasulj, iseckano povrće, oceđeno sočivo i preliti prelivom, koji ste prethodno pripremili ali pre nego što prelijete salatu, umutiti ga još jednom..
Ne morate sav preliv da prelijete, možete ostaviti jedan deo, pa kad dobro rashladite salatu, izmešati i dodati još onoliko koliko želite.

Salata vam može biti kompletan vege obrok, a za vas, koji ste vigan, umesto meda koristite javorov sirup, ili poslužiti kao prilog uz meso sa roštilja.
Ja sam od povrća koristila: krastavac, šargarepu, papriku, nekoliko struka belog dela od sremuša,rotkvice, male cvetiće brokolija, stabljike celera i dva mala ljuta feferona.


Prijatno!!!

уторак, 23. мај 2023.

Slatka štrudla

U zadnje vreme smo počeli po malo i čokoladu da jedemo, ali ne sve čokolade, jedino jedemo belgijsku i svajcarsku, one su nam najbolje i u njima nema puno šećera a volimo što možemo da kupimo i čokoladu sa 90% kakaa, tako da se ne osećamo mnogo krivim kad pojedemo po kockicu čokolade, da zadovoljimo dušu.


Sastojci: 500 g namenskog brašna, 175 ml mleka, 60 g putera, 60 g šećera, prstohvat soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 2 jaja, 60 g rikota sir, 1 žumance, 1 kašičica mleka ili vode
i još: 3 kašike šećera, 3 kašičice cimeta, 150 g suvog grožđa, 100 g sitno iseckane čokolade, 75 g otopljeog putera

Priprema: U manju šerpicu sipati mleko i zagrejati ga. Skloniti sa ringle, dodati puter iseckan na kockice i šećer i mešajte dok se puter i šećer ne otope u tu masu dodajte rikota sir i izmešajte sve zajedno.
Pošto ja pravim domaći kvasac i hranim ga dva puta dnevno, danas nisam htela da bacim 80 g testa od startera pa sam ga stavila u ovu masu i razmutila sam ga s mlekom.
Ako vi ne pravite taj kvasac, ne brinite testo se može napraviti i bez njega, već samo sa običnim kvascem, koji koristite. U tu masu dodati i dva jajeta i blago sjediniti.
U vanglicu prosejati brašno, dodati prstohvat soli i suvi kvasac i izmešati sve zajedno.

Testo možete mesiti ručno ili mikserom, ja moje testo mesim mikserom.
U sredinu brašna napraviti udubljenje, sipati sve tečne sastojke i mikserom umesiti testo., kad je sjedinjeno, mesiti ga oko 5 minuta.
Umešeno testo je veoma meko, ali se ne lepi za ruke.
Isipajte ga na radnu površinu i domesiti ga rukom.
Pošto sva brašna nisu ista, ja koristim namensko brašno.ako je potrebno dodati vrlo malo brašna samo dotle dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke.

Umešeno testo premazati sa malo ulja i vratiti ga nazad u vanglicu, pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Skoro sam gledala jedan video gde je žena koristila umesto providne folije novu kapu koju stavljate na kosu kad se tuširate da vam se kosa ne nakvasi. Meni se ta ideja jako dopala, i kupila sam ih nekoliko tako da ih imam i od sada to koristim za pokrivanje testa umesto providne folije. Prvo sam je oprala u sapunici, isprala i ostavila da se osuši.

Naraslo testo isipajte na radnu površinu i sada, možete napraviti jednu veliku pletenicu koju ćete peći na plehu ili dve manje, koje ćete peći u kalupu za hleb.
Ja sam pekla 2 manje, jednu za nas,jednu za komšije i testo sam podelila na 6 jednakih delova, svaki deo sam oblikovala u kuglu i ostavila da se testo kratko odmori, pokriti ga da se ne suši.

Blago pobrašniti radnu površinu, pobrašniti i kuglu testa i rastanjiti u pravougaonik što tanje možete.
Premazati sa otopljenim puterom, posuti šećerom i cimetom, posuti suvim grožđem i zaviti u rolat sa duže strane.
Kraj testa prstima zalepiti za rolat i ostaviti rolat na stranu.
Sad uzeti drugu kuglu, posuti radnu površinu brašnom i kuglu testa te i to rastanjiti u pravougaonik.
Premazati otopljenim puterom, posuti šećerom, cimetom i polovinom iseckane čokolade i zaviti u rolat pa na kraju ivice testa slepiti prstima za rolat i malo rukama nežno izvaljati rolat. Staviti pored prvog rolata.
Sad uraditi treći rolat isto kao što ste uradili prvi, sa cimetom, šećerom i suvim grožđem.
Meni se ovakva kombinacija najviše dopala, vi, ako hoćete možete napraviti dva rolata sa čokoladom i jedan sa suvim grožđem, izbor je vaš.
Sad ova mala tri rolata uplesti u pletenicu i gornji i donji kraj malo podviti ispod pletenice
Kalup za hleb, veličine 8cm X 21cm ili sličnih veličina poprskati sprejom za pečenje i staviti pripremljenu pletenicu.
Pokriti je i ostaviti na toplom da popuni kalup.

Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa, preostalim kuglama.
Ja lilčno volim da pravim ovu vrstu testa u kalupu jer mi mnogo bolje narastu i kad se ispeku budu podignuta u visinu, dok ako pravim to isto testo i stavim na pleh nekako mi to testo se raspilavi i ode u širinu, ne u visinu i meni lično ne izgleda tako lepo kao testo koje je pečeno u kalupu, mada je ukus isti.
Vi uradite onako kako vi i vaši ukućani volite.

Kad je prvo testo naraslo, umutiti žumance sa malo mleka ili vode i premazati preko testa, posuti susamom ili bez susama i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 25 minuta, izvaditi i ostaviti da se kratko ohladi u kalupu pa je pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi.
Dok se prva štrudla hladi, vi ispecite drugu štrudlu.
Ako vam je preostalo malo putera od premazivanja testa, premažite preko ispečene štrudle.

Ohlađenu štrudlu iseći na parčiće, posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj.
Ko želi, ovo može da napravi uveče, pokriti i ostaviti da testo naraste u frižideru preko noći i sutra ga samo ispeći. Ako hoćete da ih pravite na taj način ja bih definitivno smanjila količine kvasca na 4 g suvog ili 10 g svežeg.


Prijatno!!!

понедељак, 22. мај 2023.

Paprike punjene pasuljem

 Mi paprike volimo na svaki mogući način a ovako sam paprike pravila odavno i nikako da ih ponovo napravim. Recept je na Coolinarici napisan još u novembru 2014 godine i tada sam koristila suve paprike, e ovog puta nema suvih paprika ali zato ima odličnih banana paprika i ja ih volim da su ljute, ko ne voli ljuto može da koristi roge ili ako imate suve, još i bolje.


Sastojci: 8 crvenih paprika roga ili suvih paprika, 200 g belog pasulja, 2  glavice crnog luka, 70 g seckanih oraha, 1 kašika mlevene crvene paprike, 2 dl soka od paradajza, 2 paradajza, 1 dl supe od povrća, 0.5 dl ulja, po ukusu suvi začin,biber,so, 1/2 praziluka, 2 čena belog luka

Priprema: Ako koristite suve paprike preliti toplom vodom i ostaviti da omekšaju, a ako koristite sveže oprati ih i očistiti.
Pasulj skuvati, a potom ocediti od suvišne tečnosti.

Crni luk i praziluk iseći na kockice i propržiti na vrelom ulju. Dodati obaren pasulj, pasiran beli luk, seckane orahe, mlevenu papriku i začine po ukusu, i sve to promešati.
Pripremljenim filom od pasulja napuniti paprike i zatvoriti kolutovima paradajza.
Ja nisam koristila paradajz jer sam zatvorila paprike sa njihovim poklopcima, koje sam odsekla.

Vatrostalnu posudu podmazati uljem, poslagati u nju napunjene paprike i preliti mešavinom soka od paradajza ( kod mene je to moj kuvani pradajz ) i supe od povrća. 
Ja sam imala malo suve slnie, koja nije bila baš mnogo mesnata pa sam isekla na parčiće i stavila na dno pekača a onda nisam premazivala uljem. Ta slanina je baš dala odličan šmek.


Pošto sam ja koristila manje paprike meni je ostalo malo pasulja, taj sam pasulj stavila preko slanine pa tek onda naređala paprike preko.

Pripremljene paprike staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata do 45 minuta....kad su lepo porumenele izvaditi i poslužiti tople.


Ovako pripremljene paprike odlične su i tople i hladne, nama uz ovo nije bila potrebna salata, dovoljan nam je bio moj domaći hleb.


Prijatno!!!

субота, 13. мај 2023.

Rol viršle

 Viršle / hrenovke sam nekada jako volela ali ih nismo jeli tako često, jer ja, kao dete, nisam uživala u mnogim blagodetma jer se jednostavno nije imalo, imalo se tek toliko da bude dovoljno i jelo se ono što se pripremalo kod kuće, vrlo retko se kupovala hrana koja se pripremala po poslastičarnicama ili pekarama, a i kad se kupilo, to su bile retke prilike. 

Danas, kada mogu sebi da priuštim sve ono što poželim, nemam tu naviku da ih kupujem često, kupim ih jedino kad mi se prijedu pripremljene na ovaj način, sa nekim testom i juče je bio dan kada smo uživali u ovom pecivu.

Sastojci: 600 g brašna, 10  suvog kvasca, pola kesice praška za pecivo, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 celo jaje, pola od 1 umućenog jajeta, 225 ml toplog mleka, 100 ml ulja, 100 kiselog mleka ili jogurta, 8 hrenovki

Priprema: Brašno izmešati sa praškom za pecivo pa prosejati u vanglicu u kojoj ćete zamesiti testo, dodati suvi kvasac i šećer i promešati.

U toplo mleko dodati jogurt ili kiselo mleko, ( ja sam koristila moje domaće kiselo mleko ) jedno celo jaje umutiti pa polovinu sipati u mleko a polovinu ostaviti za premazivanje kiflica, dodati jedno celo jaje i ulje i umutiti sve zajedno i sipati u brašno, zamesiti testo i tek na kraju dodati so i dobro izmesiti testo. Meni nije bilo potrebno više brašna a vi, ako je testo previše meko dodavati po malo brašna dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo podeliti na 16 jednakih delova, moj svaki deo je bio oko 71-72 g, oblikoati u kuglice, pokriti i ostaviti 5 minuta da se testo odmori.

Svaki deo rastanjiti u pravougaonik, polovinu viršle staviti na gornji deo a donji deo raseći pizza sekačem na trakice ali ne do kraja  i zaviti u rolnicu. ( moje viršle su bile jako dugačke tako da sam ih isekla na pola, ako koristite ove koje mi ovde kupujemo koje su kratke onda ćete morati da koriste cele i trebaće vam više od 8 komada )


Oblik rolnica možete praviti kako želite. Jedna od ideja je podeliti testo na pola, rastanjiti oko pola cm debljine, raseći na trouglove i na gornji deo testa stavljati viršle i zaviti u kiflicu...izbor je vaš.

Pripremljene rolnice stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Kad ste završili sa zavijanjem rolnica pokriti sa streč folijom i ostaviti da testo još jedno naraste, oko 20 minuta.

Narasle rolnice premazati sa polovinom umućenog jajeta koje vam je ostalo od testa, dodati kašiku mleka, sjediniti zajedno. Premazane rolnice posuti susamom ili semenkama po vašem izboru.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite. Kratko ohladiti i poslužiti tople za užinu, večeru ili doručak..


Prijatno!!!!


недеља, 7. мај 2023.

Grilovana piletina na mediteranski način

Grilovanu piletinu jako volim, ali sa njom se mora biti oprezan jer je vrlo lako presušiti je..moj muž ju je ovog puta fenomenalno ispekao i žao mi je što nemam više slika, greškom sam obrisala ovaj set slika.


Sastojci: 500 g pilećih grudi, 2 crvene paprike, 2 zelene paprike, 1 glavica ljubičastog luka
Sastojci za marinadu: 175 ml maslinovog ulja, podeliti na pola, sok od limuna, podeliti na pola, 6 čena belog luka, podeliti na pola, 2 kašičice dimljene crvene paprike, podeliti na pola, 2 kašičice timijana, podeliti na pola, 4 kašičice origano, podeliti na pola, 2 kašičice soli, podeliti na pola, 1 kašičica sveže samlevenog bibera, podeliti na pola, mleko da prekrije meso

Priprema: Pileće belo meso očistiti od viška masnoće, oprati, osušiti i staviti u zdelu.
Preliti sa mlekom da je meso potopljeno u mleku i ostaviti preko noći u frižideru.
Sledećeg dana izvaditi meso iz mleka, osušiti kuhinjskim papirom i iseći meso na kockice oko 2 do 3cm veličine. Staviti meso u veću kesu za zamrzivač.
Polovinu od svih začina, sitno iseckanog belog luka i maslinovog ulja, staviti u zdelicu i umutiti viljuškom, preliti preko piletine, zatvoriti kesu i dobro utrljati začine u meso.
Ostaviti u frižideru da odstoji najmanje pola sata.

Papriku oprati, očistiti od semenki i žilica i iseći na iste kocke koliko je i meso.
Luk očistiti te i njega iseći na kocke veličine paprike i mesa.
Povrće staviti u kesu za zamrzivač i preliti sa drugom polovinom marinade od ulja, belog luka i začina te i njega ostaviti najmanje pola sata u frižideru. ( nemojte se smejati, ja sam zaboravila da izvadim povrće iz frižidera i setila sam ga se tek kad smo pojeli piletinu a piletinu sam servirala sa salatom od makarona , tako da smo povrće ispekli u rerni i pojeli za doručak sa prženim jajima )

Od obe marinade ostaviti po kašiku na stranu. Ako koristite drvene štapiće za pečenje, njih obavezno potopiti u hladnu vodu 30 minuta i tek onda stavljati meso.

Izvadite meso i povrće iz frižidera i nižite na štapiće, parče luka, parče mesa, parče crvene paprike, pa opet meso, pa zelena paprika, pa meso i tako nastavite, gledajte da imate dovoljno za 8 štapića, po 2 su dovoljna za jednu osobu.


Zagrejte gril, premažite sa vrlo malo ulja i peći piletinu oko 5 minuta na jednoj strani, okrenuti i peći još 4 do 5 minuta na drugoj strani ili dok vam piletina više nije rozikasta u sredini, pazite, nemojte je prepeći jer će vam biti suva. Da je ovo moj sin pekao za njega on bi to pekao mnogo duže jer voli meso da je dobro pečeno, mi volimo da je pečeno, ali ne i prepečeno. Ispečeno meso premažite četkicom sa marinadom koju ste ostavili na stranu. Ovako pripremljenu piletinu možete ispeći i u rerni, 15 minuta na jednu stranu,okrenuti i peći još 10 do 15 minuta na drugoj strani.
Ako neko ne voli povrće, možete ga kompletno izostaviti ili ispeći ga posebno u rerni i poslužiti kao prilog.

Prijatno!!!!

субота, 6. мај 2023.

Kroketi ili uštipci od mesa

 Recept je napisan na Coolinarici još 2009 i ja nikako da ponovim i napravim lepše fotkice, jer u to vreme je bio moj početak na društvenim mrežama i ja se nisam snalazila baš  najbolje sa digitalnom kamerom a nisam ni imala neki dobar foto aparat u to vreme...ovo je idealno za decu koja vole nuggets, jer, meni lično, je ovo bolje od pilećih nuggets-a...probajte pa odlučite sami.


Sastojci: 300 g mlevenog mesa ( po vašem izboru ), 1 veća glavica sitno isečenog crnog luka, 2 jajeta, 3 do 4 čena sitno isečenog belog luka, 5 kašika brašna, 150 ml kisele vode, 1 kesica praška za pecivo, pola vezice sitno isečenog peršuna, suvi začin, so, biber, ulje za prženje

Priprema: Mleveno meso malo rastresti, ( ja sam koristila mlevenu piletinu ovog puta a vi možete koristi koje god vi meso volite ) dodati 2 blago umućena jajeta, sitno isečen crni i beli luk, peršun, brašno pomešano sa praškom za pecivo, biber, so i suvi začin i sjediniti sve zajedno i tek na kraju dodati 150 ml kisele vode i još jednom sjediniti sve zajedno. Masa treba da izgleda vrlo slična masi za uštipke, samo malo gušća. Pokriti i ostaviti bar pola sata u frižider da se ukusi sjedine.


Dok to stoji u frižideru vi možete da napravite prilog koji ćete poslužiti uz krokete. Ja sm poslužila krompir salatu a vi možete grašak na gusto ili spanać na gusto, izbor je vaš.

U veći i dublji tiganj, ja koristim wok, sipati ulje i zagrevati ulje na osrednjoj temperaturi, temperatura ulja treba da vam bude vrlo slična kao kad pržite uštipke ili krofne. Kašiku zamočiti u vruće ulje i vaditi količinu mesa koliko volite da su vam kroketi veliki. Ne bi trebalo da budu veći od kašike, jer će lakše i brže da vam se isprže. Pržiti ih dok vam donj strana ne porumeni onako kako vi volite, okrenuti ih i pržiti i drugu stranu dok ne porumeni. Vaditi rešetkastom kašikom i stavljati na tanjir, koji ste prekrili sa nekoliko kuhinjskih ubrusa da se ocedi od viška masnoće.


Pržiti iz nekoliko puta i svaki put kad ih pržite nemojte stavljati previše u tiganj jer lakše vam je okrenuti ih kad ima mesta između njih.

Ja sam od ove količine dobila 28 uštipaka, koji su od prilike 2 do 3 zalogaja svaki.


Poslužiti ih tople, uz prilog po vašoj želji a kod nas je bio i ljutkasti sos sa strane, pa ko voli neka izvoli.Odlični su i hladni.


Prijatno!!!!

петак, 5. мај 2023.

Mousse od jagoda

Ovo je idealan desert za posle obilnog ručka...


Sastojci: 750 g smrznutih jagoda, 50 g sitnog šećera, 100 ml vode, 7 g želatina, 120 g krem sira, 125 ml slatke ili neutralne pavlake, 1 puna kašika grand marnier ( liker od pomoranđže )
Sastojci za umućenu pavlaku: 125 ml slatke ili neutralne pavlake 35% mm, 1 puna kašičica sitnog šećera, 1 kašičica naribane limunove korice, 1 kašika svežeg limunovog soka

Priprema: U šerpu sipati vodu, šećer i smrznute jagode i kuvati na ringli dok ne počnu jagode da se raspadaju. Tokom kuvanja pritiskati ih varjačom da se rasture što pre.
Skloniti sa ringle i kroz cediljku procedite skuvane jagode, od tog soka uzeti 3 pune kašike i ostaviti na stranu da se ohladi.
Pritiskajući varjačom ili kašikom procedite što više možete pulpu i sok od jagoda ali bez semenkica.
Držati na ringli da vam bude vruće.

U sok, koji ste ostavili na stranu, kad se ohladi dodati želatin i ostaviti da nabubri.
Tako nabubreli želatin dodati u vruću tečnost od jagoda i mutite da se nabubreli želatin otopi. Dodati kašiku likera od pomorandže, ako mislite da dajete deci ovaj desert, izostavite liker.
Dok je tečnost vruća, dodati krem sir i žicom za mućenje sjedinite da dobijete glatku kremu bez grudvica.

Umutite slatku pavlaku. Kod nas pavlaka nije slatka i ja sam dodala 1 kašičicu sitnog šećera i umutila sve zajedno dok se ne stvore meka pena. Ako vi koristite slatku pavlaku nemojte dodavati šećera.
Nežno i laganim pokretima sjedinite umućen šlag sa kremom od jagoda i sira.
Sipati u staklene zdelice ili razne staklene čaše, pokriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider da se stegne.

Pre nego što ćete da poslužite ( ja sam ih pripremila sat vremena pre nego što su gosti stigli ) iseckajte jagode, koje ste prehodno očistili i oprali, staviti preko moussa, raspodelite da ih imate svuda dovoljno.
Hladnoj slatkoj pavlaci (  ako koristite neutralnu pavlaku dodajte šećer, ako koristite slatku pavlaku nije vam potreban šećer, ali opet, sve je do vašeg ukusa ) dodati limunovu koricu i limunov sok i umutiti sve zajedno, sipati ili špricom za ukrašavanje torti ukrasite preko jagoda, po želji posuti ribanom čokoladom i vratiti nazad u frižider i neka stoji dok ga ne poslužite.


Ovaj desert se može pripremiti i bez da kuvate jagode. Ostaviti jagode u đevđir da se ocede preko noći, ja nisam imala vremena da ih čekam da su odmrznu te sam ih kuvala.
Ako ih ostavljate da se same ocede preko noći, posuti ih šećerom i prstohvatom soli i ne morate dodavati vodu u sok koji ste dobili ceđenjem jagoda, oduzeti 3 kašike soka i posuti želatinom a onda pasirati jagode kroz cediljku i zagrejati sve zajedno i onda nastavite kao što sam napisala u koraku pod brojem 2.


Prijatno!!!!

среда, 3. мај 2023.

Sirup od ribizla

Sve što sam dobila od prijateljice ribizle, istrošila sam, imam još vrlo malo smrznutih, to ćemi biti dovoljno za smoothie.


Sastojci: 2 kg ribizle, 2 do 3 l vode, 500 g šećera na svaki l soka, 2 do 3 grančice timijana

Priprema:  Ubrane ribizle oprati i očistiti od grančica.
Staviti ih u šerpu i naliti sa vodom da pokrijete ribizle.
Kuvajte dok ne provri i kad provri kuvati još 5 minuta.
Procediti kroz cediljku, blago pritiskajući voće da ispusti što više soka.Sok koji ste dobili sipati u šerpu i na svaki litar soka dodati 500 g šećera ( originalni recept kaže 900 g, meni je to baš previše ) i grančicu timijana i kuvati samo dok se šećer ne istopi. Ne kuvati dugo jer ćete dobiti žele od ribizla.

Procediti još jednom kroz gazu i sipati u zagrejane i sterilisane flaše.
Ako hoćete da vam sok traje duže onda morate pasterizovati flaše sa sokom.
Zatvoriti flaše, ostaviti da se ohlade i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Kad želite da poslužite sok, iscediti sok od limuna,dodati sirup i naliti sa vodom ili mineralnom gaziranom vodom, kockice leda i poslužite hladno.


Prijatno!!!

уторак, 2. мај 2023.

Sweet Potato And Pepper Quesadillas

Sa malo pečenog batata i paprike,imaćete odličan ručak.


Sastojci:  2 osrednja batata, 8 manjih tortilla, 3 paprike babure u različitim bojama, 2 do 3 ljukaste feferon paprike ( jalapeno ), oko 150 g izrendanog nekog lako topljivog sira, po ukusu so i biber

Priprema: Prvo ispeći batat. To možete da uradite i dan ranije.
Oprati, osušiti i izbockati nožem batat i ispeći u rerni.
Batat se može ispeći u mikrotalasnoj, samo je ja ne koristim za pripremanje hrane.
Ostaviti da se ohladi, oljuštiti i izgnječiti kao za pire krompir, dodati so i biber po ukusu.
Papriku ispeći na grilu ili rerni, poklopiti u šerpi i ostaviti da se ohladi. Oljuštiti.
Izrendati sir.

Uzeti jednu manju tortilu, staviti preko 2 pune kašike batata, ili više, ali pazite da imate dovoljno za sve 4, preko ctaviti pečene paprike isečene na rezance, preko ljutu papriku isečenu na kolutove ili rezance, posuti sirom i poklopiti preko sa tortillom.
Tiganj dobro zagrejati ali bez dodavanja ikakve masnoće i pažljivo spustite pripremljene tortile.
Peći dok vam donja strana lepo ne porumeni i pažljivo okrenuti i drugu stranu da i ona porumeni.
Dok se jedna peče, vi pripremite sledeću.

Ispečene tortille iseći na 4 dela i poslužiti sa onim šta vi volite, kod nas je bio gusti grčki jogurt izmešan sa peršunom i belim lukom.
2 tortille su dovoljne za jednu odraslu, ješnu osobu, za nas, koji manje jedemo 1 do 1 i po je dovoljno.



Prijatno!!!

понедељак, 1. мај 2023.

Pečene šnicle sa povrćem

 Danas je 1 maj i znamo da je za taj praznik obavezan roštilj ili pečeno jagnje na ražnju.

Mi živimo gde se ovaj praznik ne slavi ali smo hteli da malo to obeležimo i obeležili smo ga na ovaj način, sa lepim ručkom.

Sastojci: 2 veće ili 3 manje šnicle, 4 paprike različitih boja, 3 glavice crnog luka, 3 do 4 čena belog luka, 400 g šampinjona, ulje za prženje, so, biber, suvi začin, italijanski začn, 3 do 4 veća krompira

Sastojci za marinadu: 1 manji limun, 1 kašika ulja, 1 kašika soja sosa, biber, suvi začin ili so, čen belog luka

Priprema: Šnicle oprati i dobro osušiti kuhinjskim papirom. Ako ima višak masnoće očistiti, ali ne morate. U manju zdelicu iscediti sok limuna, dodati ulje i soja sos i  izrendan beli luk. Osušene šnicle blago posoliti ili posuti suvim začinom i biberom, marinadu umutiti da dobijete gustu tečnost i preliti preko šnicli. Ostaviti bar pola sata da odstoji u marinadi.

Dok se šnicle mariniraju, pripremiti svo povrće, koje ćete očistiti, oprati i iseći na veće kockice a ko voli, može i na manje. Beli luk očistiti i iseći na veće komade. Očišćene šampinjone, ako su veći, preseći na četvrtine a ako su manji n polovine.

Krompir oljuštiti i ako su veliki preseći na pola pa tek onda seći na kolutove, ako su manji mogu se seći i celi.

Vatrostalnu posudu premazati sa malo ulja i staviti narezane krompire, posuti sa malo suvog začina, bibera i italijanskog začina, izmešati i ostaviti na stranu.

U veći i dublji tiganj sipati ulje. Šnicle izvaditi iz marinade, malo ih kuhinjskim ubrusom obrisati pa blago pobrašniti i staviti u tiganj da samo malo porumeni, okrenuti i isto tako i sa druge strane. Propržene šnicle izvaditi i staviti preko krompira. Pokriti i ušuškati alu folijom.

U isti tiganj u koji ste pržili šnicle, ako je potrebno dodati još malo ulja pa dodati luk i pržiti ga da samo malo svene, dodati paprike te i njih kratko propržiti i na kraju dodati šampinjone i beli luk i sve zajedno propržiti dok šampinjoni ne ispuste svoju tečnost. Posoliti, pobiberiti, dodati po želji suvi i italijanski začin, ako nemate italijanski začin može i timijan.

Sipati svo povrće preko mesa i krompira, ponovo ušuškti sa alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata, izvaditi i probati da li je krompir pečen, otkriti i vratiti u rernu da se zapeče.

Pečeno ostaviti vrlo kratko da se prohladi, posuti sitno iseckanim peršunom i poslužiti dok je toplo. Ako imate malo soka na dnu pekača prelite preko povrća i mesa pred služenje.


Prijatno!!!