Prijatno!!!
петак, 26. јул 2024.
Sok od lubenice / limunada
Prijatno!!!
понедељак, 15. јул 2024.
Tart sa kajsijama
Pre mnogo godina sam videla ovaj recept na Coolinarici od članice Yaya i sad više isam sigurna na kojim društvenim stranicama je Yaya aktivna da bih mogla da stavim link do tamo.
Kolač je izuzetno fin, veujem da bi moglo i sa drugim voćem, ja ću ga isprobati sa breskvama, čim nam breskve stignu.
Sastojci za testo: 150 g brašna, 2 kašike šećera, 1 jaje, 60 g dobro rashlađenog putera, prstohvat soli, 1 kašičica vanile ili 1 kesica vnilinog šećera
Za nadev: 500 g zrelih kajsija, 150 g svežeg sira, 50 g šećer, 1 jaje
i još: 2 kašike braon šećera i 2 kašike badema
Priprema: Dobro rashlađen puter iseći na kockice i utrljai u brašno u koje ste prethodno dodali šećer i na kraju dodati jaje i sjediniti sve zajedno sa puterom i brašnom. Razvaljati testo na veličinu kalupa, kod mene je to 35cm X 11cm. Prebaciti testo u kalup i ostaviti u frižider bar pola sata da se testo rashladi.
Kuvarskom žicom umutiti jaje sa šećerom, dodati sir i sjediniti sve zajedno u glatku masu. Sipati na rashlađeno testo fil od sira a preko naređati očišćene kajsije i posuti sa 2 kašike braon šećera i listićima badema.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 do 40 minuta.
Ispečen tart ostaviti da se ohladi i poslužiti tako kako jeste ili sa kuglom sladoleda od vanile
Ja sam ovaj tart pravila nekoliko puta, jednom sam pravila u duploj meri i koristila sam veći pekač.
Prijatno!!
четвртак, 11. јул 2024.
Pasta sa belim lukom i peršunom
Danas nešto sasvim jednostavno, ali brzo i sve sastojke već imate u kući. Meni je ovo bio idealan postan ručak.
Sastojci: 250 g paste po vašem izboru, 60 ml maslinovog ulja, 50 g putera, 4 do 5 čena belog luka, 1 kašičica italijanskog začina, 1 kašičica tucane ljute ili slatke paprike, sitno isečen peršun, parmezan sir
Priprema: Staviti pastu da se kuva u dosta provrele vode u koju ste prethodno dodali kašičicu soli. Kuvati po uputstvu proizvođača da vam bude " al dente"
Dok se pasta kuva u veći tiganj sipati maslinovo ulje i puter da se otopi. Ja nisam koristila puter jer mi je danaas postan dan i u otopljen puter i ulje dodati sitno isečen beli luk, tucanu papriku, ja sam dodala i 2 sitno isečena feferona jer volim ljuto, italijanski začin i propržiti samo da beli luk zamiriše. Nemojte da vam izgori jer će biti gorko.
Skuvnu pastu procediti, dodati u masu od belog luka, dodati kašiku dve vode u kojoj se pasta kuvala i samo okrenuti nekoliko puta pastu da se začini "uhvate".
Pred služenje posuti isečenim peršunom, promešati i posuti sveže rendanim parmezanom. Ja nisam jer nisam imala biljni sir a iskreno, nije mi baš nedostajao. Samo sam prelila sa još malo maslinovog ulja.
Ako vam nije dovoljno slano, posolite po izboru. Ja nisam solila jer sam stavil dosta soli u vodu u kojoj sam kuvala pastu.
Prijtno!!!!
четвртак, 4. јул 2024.
Opet neke kiflice
Svaki put kad dobijem neki novi recept jednostavno moram da ga isprobam pa makar bila i neka sasvim beznačajna razlika...juče sam rano ustala da bih stigla da umesim kiflice i ponesim mojim drugaricama sa kojima pijem kafu jednom nedeljno.