уторак, 18. август 2020.

Galette sa breskvama i borovnicama

Kad vam treba poslastica na brzinu...testo se može napraviti i dan pre, voće složiti na dan kada ćete je ispeći i pravac, rerna...



Sastojci za podlogu:  220 do 230 g namenskog brašna, 1/4 kašičice soli, 115 g dobro ohlađenog putera, 60 g kisele pavlake, 50 g šećera, 1 kesica vanile, 30 ml dobro rashlađenog limunovog soka, 60 ml ledene vode
Sastojci za fil od voća: 3 velike breskve, 50 g svežih borovnica, 2 dobro pune kašike šećera
i još:  malo džema od bresaka ili kajsija, jaje za premazivanje testa, seckni bademi

Priprema:  Puter izmeriti, iseći na manje kockice i vratiti nazad u frižideru da bude hladan kad počnete sa pripremom testa.
Brašno prosejati te i njega staviti u frižideru ili na kratko u zamrzivač.

U zdelu u kojoj ćete mesiti staviti brašno, šećer,vanilu, so, iseckan puter i vašim rukama utrljati puter u testo dok ne dobijete mrvičastu masu, dodati ledenu vodu i limunov sok i sjediniti sve zajedno.
Isipati na radnu površinu i oblikovati u kuglu.
Spljeskati malo u disk testo, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se testo ohladi i stegne.
Ovo možete napraviti i veče pre.

Voće oprati i breskve iseći na tanje kriške,dodati borovnice.
Izvaditi testo iz frižidera i na blago pobrašnjenoj radnoj površini, posuti i testo odozgore rastanjiti u krug oko 30cm prečnika.
Preneti rastanjeno testo na pek papir.
Isečeno voće posuti šećerom i promešati.
Na rastanjeno testo poređati voće ali ostavite oko 5 cm od ivica prazno.
To prazno testo prebacite preko voća.
Premazati sa umućenim jajetom, posuti listićima seckanog badema ( pokušajte da ne preskočite bademe, jer meni su baš ti bademo bili "kec na desetku" ) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Izvaditi pečenu galettu i tako vruće premazati sa malo vrućeg džema od kajsija ili bresaka ( imaće lepši sjaj ) i ostaviti da se kratko ohladi. Posuti je šećerom u prahu okolo ivica i poslužiti takvu kakva jeste ili sa sladoledom od vanile ili slatkom pavlakom.


Umesto jedne velike možete napraviti 4 manje, ja nisam imala vremena za manje ali mislim da bi bilo lepo kad bi svako dobio, umesto parčeta, malu galettu na tanjiru sa kuglom sladoleda....izbor je vaš.

Ako planirate da pravite manje galette, podelite testo pre nego što ga vratite u frižider da se hladi, jer je lakše podeliti ne rashlađeno testo nego kad je već rashlađeno.Testo je toliko dobro da su gosti mislili da je korišćeno kupljeno lisnato testo.


Prijatno!!!!


недеља, 16. август 2020.

Punjene palačinke od tikvica

Ove palačinke nam je donela naša prijateljica da probamo, ona ih je napravila, premazala sa kiselom pavlakom i zapekla, tako da smo ih jeli tople, ja sam htela da nam budu kao sitni zalogaji i napravila sam ih na ovaj način.



Sastojci:  1 manja tikvica od 150 g, 4 jaja, 40 g brašna, pola kesice praška za pecivo, 40 g sveže izrendanog parmezan sira, oko 100 ml mleka, 2 kašike ulja, po ukusu so i biber, 2 čena sitno iseckanog belog luka
Sastojci za fil:  150 g feta sir, 50 g krem sir, 50 g milerama ili kisele pavlake, iseckan peršun, 250 do 300 g pršute

Priprema:  Tikvicu oprati, osušiti i izrendati na krupnu stranu, posoliti i ostaviti da ispusti višak tečnosti.
Mikserom umutiti jaja, dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo i umutiti sve zajedno, dodati ulje, parmezan sir, sitno iseckan beli luk i sve još jednom umutiti.
Tikvicu ocediti rukama i dodati u tečnost i sjediniti sve zajedno.
U slučaju da vam je masa gušća nego testo za palačinke, dodajte nekoliko kašika kisele vode.

Ispeći palačinke kao što pečete i obične palačinke. Svaki put premazati tiganj pre nego što sipate tečnost, pržiti ih nekoliko minuta i pažljivo okrenuti na drugu stranu i peći dok vrlo malo ne porumene..
Stavljati ih jednu preko druge.

Feta sir izmrviti, dodati krem sir i mileram / kiselu pavlaku a ko želi, može da upotrebi i gusti grčki jogurt i umutiti sve zajedno.
Peršun oprati i sitno iseckati.
Svaku palačinku premazati filom, posuti seckanim peršunom preko staviti pršutu i zaviti.
Tako raditi dok imate materijala.

Palačinke možete napraviti i dan ranije, ili napraviti ih, premazati filom i ostaviti ih pokrivene u frižideru. Kad vam je potrebno, iseći ih na željene komadiće ukrasiti ih po želji i poslužiti.


Prijatno!!!!





четвртак, 13. август 2020.

Kajmak....

.......koji to nije, ali je najbliže našem kajmaku...samo sam jednom našla ovde u Kanadi najbliže našem kajmaku ali mi je bilo preskupo da kupim kg pa sam kupila samo 250 g, onoliko koliko mi je trebalo za recept..

Nekoliko naših prijatelja je probalo ovaj "kajmak" kod nas i svima se dopalo, probajte da ga napravite na ovaj način, možda se dopadne i vama.


Sastojci:  250 g slanog putera, 250 g krem sir, 100 g kisele pavlake, 100 g kremast feta sir

Priprema:  Svi sastojci, osim kisele pavlake bi trebali da vam budu sobne temperature.Umutiti sve zajedno u kremastu masu,probati da li je potrebno dodati još malo soli. Po želji, puter možete smanjiti za 50 g, ali se neće osetiti veća razlika.

Sipati pripremljenu masu u posudu iz koje ja lako izvaditi onoliko koliko vam je potrebno.




Pre služenja izvaditi pola sata ranije iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi.


Prijatno!!!!

уторак, 11. август 2020.

Pita sa mesom

Priča meni moja prijateljica kako je nekada davno pravila pitu sa mesom i da ju je vrlo često pravila ..sada je više ne pravi.Jednog vikenda su bili pozvani kod naših zajedničkih prijatelja na kafu i domaćica im posluži pitu sa mesom sa kojom se ona oduševila i pita je kako pravi tu pitu a domaćica joj kaže, pa to je tvoj recept od pre 30-40 godina, samo sam nešto malo izmenjala. Zove mene moja prijateljica i ispriča mi tu celu priču i naravno da mi je zagolicala radoznalost da je i ja napravim...i da znate, zaista je fantastična...recept pišem, da i ja jednog dana ne zaboravim. Pita se pravi u okrugloj tepsiji, ja sam je pravila u pravougaonom pekaču i uskoro ću je opet praviti...i opet sam je pravila.


Sastojci:  1 pakovanje od 500 g kore za pitu, 2 manje glavice crnog luka, 400 g mlevenog mesa po vašem izboru, 1 veći izrendan krompr, po ukusu so i biber, 1 puna kašika naseckanog peršuna
Sastojci za preliv: 4 jajeta, 200 g gustog jogurta, 250 ml kisele vode, 75 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo, po ukusu so, ujle za premazivanje kora

Priprema:  U veći tiganj sipati vrlo malo ulja i dodati sitno iseckan crni luk, ispržiti ga dok ne omekša, dodati mleveno meso po vašem izboru ( ja sam koristila pola svinjetine pola junetine ) i pržiti zajedno sa lukom, dodati sitno izrendan krompir, koji ste ocedili od viška tečnosti da bi kraće pržili i na kraju posoliti i dobro pobiberiti, jer su sve pite sa mesom mnogo bolje kad se dobro pobibere.
Dodati sitno iseckan peršun, promešati i ostaviti na stranu da se fil ofladi.

Pitu možete praviti u okrugloj tepsiji ili u pekaču / manjoj đuvečari.
Staviti dve kore dole, ali da im stranice vise i svaku koru premazati sa vrlo malo ulja, staviti još jednu koru, ali je blago nagužvajte te i nju vrlo blago premazati ulje, posuti sa malo fila od mesa, opet staviti jednu blago nagužvanu koru, premazati sa vrlo malo ulja i opet posuti sa malo fila od mesa i tako sve dok imate kore i fil od mesa.
U mom pakovanju ima 12 kora, koje su ručno pravljene i pečene na plotni.
Na kraju trebate prekriti pitu sa jednom blago nabranom korom, one kore koje vam vise sa strane preklopiti preko te kore i svuda lepo ušuškati.

Umutiti jaja mikserom u penastu masu, dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo, so i sjedinite sve zajedno. Na kraju dodati kiselu vodu i samo promešati.

Pitu iseći na parčiće onako koliko vi volite da su veliki.
Okruglu pitu iseći na 8 delova ( kao kad sečete burek ) i kutlačom za supu sipati preliv svuda po piti.
Ostaviti 2 do 3 sata u frižideru da se sav preliv upije u kore.
Prijateljica domaćica je napravila u okrugloj tepsiji i nije je sekla, samo ju je prelila i ostavila preko noći u frižider i pekla ju je sledećeg dana.
Uključiti rernu na 175°C bez ventilatora ( vi najbolje znate na kojoj temperaturi pečete svoje pite pa tako pecite i ovu ) i pecite pitu u zagrejanoj rerni oko 40 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.


Pečenu pitu ohladiti i poslužiti uz rashlađeni jogurt ili kiselo mleko.
Ovako na slici je izgledala vruća pita, a na naslovnici je pita sledećeg dana, kratko zagrejana u mikrotalasnoj...ne znam kad mi je bila lepša, onako vruća ili sledećeg dana.


Prijatno!!!!

четвртак, 6. август 2020.

Voćni kolač

U našoj kući kolači sa voćem prolaze mnogo bolje nego torte i kremasti kolači, ja pojedem jedan a ostalo podelim i ostavim da ima malo i za muža jer ih on voli ujutru uz kafu ili čaj.

Sastojci:  5 jaja, 175 g šećera, 1 kašičica vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera, 200 ml tečnog jogurta, 150 ml ulja, 300 g brašna, 1 kesica praška za pecivo
i još: 500 g očišćenih višanja, 30 g griza

Priprema:  Ostavite sastojke da vam budu sobne temperature.
Šećer izmešajte sa vanilinim šećerom a brašno izmešajte sa praškom za pecivo i prosejati sve zajedno.

Umutiti jaja ( ne odvajamo belanac od žumanca ) uz postepeno dodavanje šećera u gustu i svetlu masu, dodati jogurt i celo vreme mutiti mikserom, dodati ulje i na kraju dodavati malo po malo prosejano brašno.

Pleh, veličine 22cm X 35cm ili sličnih veličina ( to je onaj manji pekač ) premazati uljem i blago posuti brašnom i istresti višak brašna.
Sipati pripremljenu masu u pleh.
Očišćene višnje ocediti od viška tečnosti ( ako su vam smrznute, odmrznuti ih prvo i ostaviti da se ocede od viška tečnosti i posuti grizom i sve dobro kašikom izmešati.
Rukom poređati višnje po umućenoj masi.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 35 do 40 minuta ili dok vam gornja korica blago ne porumeni.( vi najbolje poznajete vašu rernu kako peče )
Probajte čačkalicom u sredini testa da li je pečeno.
Pečen kolač izvaditi i ostaviti da se ohladi u plehu.

Iseći na kocke, posuti prah šećerom izmešan sa vanilom i poslužiti.

Prijatno!!!

Hladan rolat od tikvica

Nama se ovaj rolat jako sviđa. Tikvice imamo u izobilju, imamo prijateljicu koja me snabdeva sa njima iz njene bašte i ovaj rolat pravim već nekoliko puta za kratko vreme. Za moj rođendan sam pravila dva rolata i oba su se vrlo brzo pojela...idealno kao hladno predjelo ili za večeru, uz neku salatu.



Sastojci za rolat:  800 g mladih tikvica, 1 kašičica soli, 5 jaja, 50 g sveže izrendanog parmezana, 100 g čvrstog jogurta, 2 čena belog luka, 50 g brašna
Sastojci za fil: 250 g krem sra, 100 g feta sia, 2 kašike peršuna, 1 dobro puna kašika kisele pavlake, 250 g ćureća šunka ili po vašem izboru

Priprema: Tikvice oprati i odseći im krajeve. Meni je bilo potrebno 3 manje tikvice.
Izrendati na krupnu stranu, posoliti i ostaviti u đevđir da se ocede od viška tečnosti.

Mikserom umutiti jaja, dodati jogurt, izrendan parmezan i na kraju dodati brašno, stalno muteći mikserom.
Vašim rukama ocedite tikvice od viška tečnosti i dodati u umućenu masu od jaja i brašna, i dodati sitno iseckan beli luk i sve to spatulom sjediniti u glaku masu.

Pleh, veličine 42cm X 30cm prekriti pek papirom i sipati umućenu masu, poravnjati i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 175°C bez ventilatora i peći dok vam gornja kora ne porumeni, 20 do 25 minuta.
Izvaditi pečen rolat, okrenuti na kuhinjsku krpu, skinuti pek papir i zaviti u rolat.
Ostaviti da se ohladi.

Dok se rolat hladi, umutiti krem sira sa fetom, kiselom pavlakom i sitno iseckanim peršunom.
Ostaviti dok se rolat dovoljno ne ohladi.

Ohlađeni rolat odviti, premazati sa polovinom umućene kreme od sira, preko staviti isečenu na tanje šnite ćureću šunku i preko šunke premazati sa ostatkom kreme od sira.
Zaviti ponovo u rolat i zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru, najbolje preko noći da se rolat dobro ohladi.


Ja sam jedan rolat pravila sa ćurećom dimljenom šunkom a jednu sa pršutom i oba su podjednako dobra.


Sledećeg dana iseći rolat oštrim nožem, ali posle svakog sečenja obrisati nož mokrim kuhinjskim papirom.Ukrasiti po vašoj želji i poslužiti kao hladno predjelo, može da vam bude i večera


Prijatno!!!

среда, 5. август 2020.

Milka rolat

Za sve ljubitelje milka čokolade...Ovaj rolat smo jeli na jednom od naših druženja kod prijateljice, dopao mi se jer nije puno sladak i ima lep čokoladni fil Ja sam ga pravila za moj rođendan.

 Sastojci za rolat:  7 jaja, 75 g šećera, 60 g brašna, 5 g sode bikarbone, 1 puna kašika čokolade u prahu
 Sastojci za premazivanje rolata: 4 kašike zagrejanog džema od kajsija
 Sastojci za fil od čokolade: 400 ml punomasnog mleka, 60 g brašna, 30 g gustina, 1 kašičica vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera, 75 g šećera, 4 jaja, po 40 g bele i braon milka čokolade, 225 g putera, sobne temperature
Dekoracija po vašem izboru

Priprema:  Neka su vam svi sastojci sobne temperature.
Žumanca odvojiti od belanaca dok su još hladna, tako se lakše odvajaju pa ih tek onda ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi.
Umutiti belanca sa prstohvatom soli i šne i ostaviti na stranu.
Jaja umutiti sa šećerom u gustu i svetlu masu.
Brašno, čokoladu u prahu i sodu bikarbonu izmešati i prosejati i po malo dodavati u umućena žumanca da se sve sjedini.
Na kraju, ručno i vrlo pažljivo umešati belanca u masu od čokolade.

Pleh, veličine 42cm X 30cm, ili sličnih veličina poprskati blago sa malo vode i preko staviti papir za pečenje, koji ste isekli da vam pokrija dno i stranice. Sipati umućenu masu i poravnjati. Lupkati plehom o radnu površinu da vam mehurići iz testa izađu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C bez ventilatora oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumeni gornja strana.

Pečeni rolat izvaditi i prevrnuti na kuhinjsku krpu, skinuti pažljivo pek papir i zaviti u rolat i ostaviti da se hladi.
Dok se rolat hladi, zagrejati džem od kajsija, ali da vam je gladak, bez komadića voća i ostaviti na stranu.

U manju šerpu staviti 350 ml mleka da se greje.
U zdelu umtiti jaja sa šećerom, ( na odvajati žumanca od belanca ) dodati 50 ml mleka, vanilu i sjedinjen gustin sa brašnom.
Kad je mleko provrelo, sipati masu od jaja i kuvati dok se ne zgusne, oko 5 minuta, stalno mešajući žicom i vodite računa da vam ne zagori.Sklonite sa ringle, preko staviti providnu foliju da se ne stvori kožica na kremi i ostavite da se ohladi.

Umutiti puter u penastu masu i sipati pripremljen krem, koji se prethodno ohladio,kašiku po kašiku u puter i svaki put dobro umutiti mikserom da nemate komadiće ne umućene kreme.
Ako vam se ipak desi da imate komadiće ne umućene kreme najbolje je umutiti takvu kremu štapnim mikserom i ostaviti da se ohladi.
Podeliti kremu na pola.
Obe čokolade otopiti na pari ili u mikrotalasnoj, ali budite vrlo pažljivi kad je topite u mikrotalasnoj da vam se čokolada ne zgrudva. Ja sam topila na pari.
Jednu čokoladu dodati u polovinu umućene kreme a drugu u drugi deo.
Ostaviti na stranu.

Odmotati rolat i ko želi, može gornju kožicu da odvoji od rolata, ja nisam.
Premazati sa zagrejanim džemom od kajsija i ostaviti 5 minuta da kora upije džem.

Rolat premazati prvo sa belim filom, onda braon fil sipajte svuda po belom filu i vrlo pažljivo, da ne zamažete filove, premazati preko belog fila.
Zaviti ponovo rolat i preneti na tacnu sa koje ćete poslužiti.
Ja sam deo braon fila ostavila pa sam premazala rolat odozgore i posula sam sa čokoladnim mrvicama.
Vi ukrasite onako kako želite, izbor je vaš.
Rolat je najbolje napraviti veče pre a ostane svež i nekoliko dana u frižideru, samo ga dobro pokrite providnom folijom.
Iseći na parčiće oko 2 do 3cm debljine i poslužiti.


Prijatno!!!!