Ne znam da li da nazovem burekom ili pitom,ma nema veze šta je, važno je da je ukusno.
Sastojci za premazivanje kora:1 jaje, 200 ml gustog jogurta, 75 ml mineralne gazirane vode 100 ml ulja i pola kašičice soli
Sastojci za fil: 400 g, tvrđeg belog sira,320 g mladog spanaća,100 g kisele pavlake 50 ml gazirane mineralne vode, 6 struka mladog luka ili manja glavica ljutike / aljme, 2 pune kašike seckanog peršuna, ( može i mirođija ) 2 jajeta, 30 ml ulja, 500 g malo debljih kora za pitu
Priprema. Umutiti žicom za mućenje jaje, dodati gusti jogurt i umutiti sve zajedno, dodati ulje,so i mineralnu vodu i umutiti u glatku masu. Ostaviti sa strane.
Spanać očistiti i dobro oprati i ostaviti da se ocedi od viška vode.
U veliki i dublji tiganj sipati 30 ml ulja, zagrejati a dotle očistiti mladi luk i isitno iseckati, beli i zeleni deo. Propržiti vrlo kratko, samo da malo omekša i dodati spanać i pržiti na ulju dok ne svene. Na dnu ćete imati tečnost, neka je. ( tu tečnost možete da dodate u masu za preliv jer šteta je da se baci ) i na kraju dodati sitno isečen peršun ili, ako volite, može i mirođija / kopar.
Sipati tako pripremljen spanać u cediljku i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti, možete malo pritisnuti varjačom da se više ocedi.
U veću zdelu umutiti dva jaja, dodati kiselu pavlaku, gaziranu mineralnu vodu i umutiti sve zajedno.
Dodati izmrvljen sir. Ja volim da koristim tvrđi sir, jer mi se taj sir ne istopi i ovde obično kupim sir, koji je napravljen od mešavine kozjeg i ovčjeg mleka.
Na kraju dodati oceđen spanać. sitno isečen peršun ili, ako volite, može i mirođija / kopar.
Sipati tako pripremljen spanać u cediljku i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti, možete malo pritisnuti varjačom da se više ocedi.
Uzeti tepsiju, moja je 25cm prečnik i podmazati sa malo ulja ili ispr askati sprejom za pečenje.
Kore podelite na 3 dela, Svaku koru premazati sa prelivom i ređati ali tako da vam stranice vise van tepsije i to dosta samo 3 kore, ostale kore od prve trećine premazati i blago ih naborati i stavljati preko tih 3 kora, kad ste završili sa prvom trećinom kora, sipati kašikom polovinu mase od sira i spanaća i ugurati fil, ako je moguće, sa unutrašnje strane kora.
Sad uzeti drugu trećinu kora i njih blago premazati sa premazom i njih blago nagužvati i stavljati preko fila od sira i spanaća. Kad ste završili sa drugim delom kora, staviti drugi deo fila i završiti sa trećim delom kora, koje ćete takođe premazati. Pazite da imate dovoljno mase za sve kore. Ako imate više kora u pakovanju, povećajte količinu za premazivanje kora. U mom pakovanju je bilo 14 kora ( obično su 12 ali izgleda da sam greškom dobuila 14, ja sam stavila 5 u prvi deo, 5 kora u drugi deo i na kraju 4 kore.
Kad ste završili sa zadnjim redom, ivice kora, koje vise van tepsije, polako saviti preko gornjih kora i ako vam je ostalo premaza, premađite ih, a ako nije, staviti u zdelu gde je bio premaz 1 kašiku ulja i 2 kašike mineralne vode i premazati ih sa četkicom odozgore.
Ja volim da je moj burek deblji,vi, ako volite da je tanji, koristite veću tepsiju ili pekač.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C prvih pola sata, smanjiti temperaturu na 185°C i peći preostalih 15 do 20 minuta ili dok vam ne porumeni.
Ostaviti u tepsiji da se ohladi. Ja ne pokrivam jer volim da imam hrskavu koricu, vi, kako hoćete i volite.
Ohlađeno iseći na parčiće i poslužiti sa kiselim mlekom, kefirom ili jogurtom.
Ako ostane, odlično je i za ručak ili večeru.
Prijatno!!!