среда, 30. август 2017.

Škampi u ljutkastom sosu sa belim lukom

Plodove mora mnogo volim, neke od njih još nisam probala, što ne znači da neću ali ono što sam probala do sada, mnogo volim i redovno ih jedem, neke manje neke više, ali kad god mi se ukaže prilika.


Sastojci: 500 g škampa,2 manja ljuta feferončića,4 do 6 čena pasiranog belog luka,30 ml maslinovog ulja,30 g putera,1 puna kašika sosa od pasiranih paprika ili ljutog ajvara,,125 ml belog vina,180 ml pavlake za kuvanje,sok od pola limuna,2 pune kašike sitnbo iseckanog peršuna,pola kašičice italijanskog začina

Priprema:  Škampe očisti od one crne venice, ja ih kupim već očišćene. Oprati i osušiti.

U veliki tiganj sipati maslinovo ulje i dobro zagrejati, staviti škampe samo da malo porumene, okrenuti i dodati sitno iseckane feferončiće, koje ste prethodno oprali i očistilči od semenki, dodati sitno iseckani ili pasirani beli luk i puter i pržiti sve zajedno.Posoliti i pobiberiti.
Iscediti sok od limuna, dodati belo vino, kratko izdinstati zajedno i izvaditi škampe napolje.

Dodati pavlaku za kuvanje u kojoj ste razmutili pire od paprike ili ajvar, dodati malo ljute tučene paprike i sipati u tiganj i kuvati dok se malo ne zgusne, oko 5 do 7 minuta.
( originalni recept je bez ovog ljutog pirea, ali se meni svidela ideja da ga dodam, vi, ako nećete i ne morate )
Vratiti škampe nazad u sos, dodati sitno iseckan peršun, izmešati i poslužiti sa prilogom po vašem izboru ( pasta, pirinač )
Ovako isto možete da pripremite i pileće belo meso umesto škampa.


Prijatno!!!!

уторак, 29. август 2017.

Kremasta supa od kukuruza

Kod nas je stigao kukuruz šećerac i mi ga ne možemo da se najedemo...Volimo ga na bilo koji način, pa zašto da ne bude i čorba / supa od njega.


Sastojci:  30 ml maslinovog ulja,15 g putera,1 veća glavica sitno iseckanog crnog luka,1 struk praziluka, samo beli i svetlo zeleni deo,4 čena pasiranog belog luka,1/4 kašičice mlevene dimljene paprike,500 g smrznutog ili svežeg kukuruza,po ukusu so i biber,1 l povrtne supe, ( može i pileća )
250 ml pavlake za kuvanje

Priprema:  U veću šerpu sipati ulje i dodati puter, otopiti i zagrejati.
Dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati praziluk, koji ste prethodno očistili, oprali i iseckali na sitnije trakice i pržiti sve zajedno dok i praziluk ne omekša.

Dodati pasirani beli luk i dimljenu papriku i pržiti samo dok beli luk ne zamiriše.
Dodati kukuruz i dinstati sve zajedno oko 5 minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Naliti sa povrtnom supom,( ako je nemate koristite povrtni bujon, koji ćete rastvoriti u litar vode ) smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta ili dok se kukuruz ne skuva.
Štapnim mikserom, ili sipati po malo u blender, samleti u kremastu masu, ili onako kako vi volite.
Gustinu čorbe podesite po vašem ukusu.
Vratiti sve nazad u šerpu, sipati pavlaku za kuvanje i kuvati na tihoj temperaturi oko desetak minuta ili dok ne počne da se zgušnjava.

Servirati vruću čorbicu sa dodatkom kuvanih zrna kukuruza, posutu sa sitno iseckanim peršunom i posuti sa vrlo malo mlevene dimljene paprike ( ja sam zaboravila )

понедељак, 28. август 2017.

Kohlrabi fennel slaw with blue cheese and walnuts

Odlična salata sa kelerabom i kormoračem, prelivena sa umakom od plavog sira i pečenih oraha.
Nekad je vrlo teško prevesti naziv recepta, tako da mi je najlakše staviti originalni naziv.


Sastojci:  125 g grčkog jogurta,3 kašike majoneza,3 do 4 struka mladog luka,3/4 kašičice soli,2 kašičice jabukovog sirćeta,po ukusu sveže samleven biber,1 glavica komorača,2 do 3 glavice kelerabe,30 g tostiranih oraha,50 g blue cheese

Priprema:  U zdelu sipati gusti jogurt, majonez, so, biber, jabukovo sirće, dodati sitno iseckan mladi luk, samo beli i svetlo zeleni deo i sve dobro sjediniti sa žicom za mućenje.

Kelerabu oljuštiti, oprati i osušiti i izrendati na krupno.
Komorač očistiti i izrendati na krupnu stranu renda.
Sastaviti sve zajedno.
Orahe blago istostirati na suvom tiganju, ili ih ispeći u rerni. Ohladiti ih.

Prelivom, koji ste prethodno umutili preliti komorač i kelerabu, izmešati, posuti sa pečenim orasima i možete da izmrvite još malo plavog sira .( blue cheese )
Poslužiti odmah.


недеља, 27. август 2017.

Hrskava pečena krilca iz rerne ( Crispy Buffalo Chicken Wings )

Krilca mnogo volimo ali ih tako retko pravim jer znam da ne možemo da se zaustavimo....e juče smo dali sebi malo oduška pa šta bude neka bude...


 Sastojci:  1 kg pilećih krilca,po ukusu so i biber,1 kašičica praška za pecivo,1 puna kašičica belog luka u prahu ili vegetin mixs belog luka
Sastojci za umak: 75 g masnijeg feta sira,100 g gustog jogurta,2 pune kašike majoneza,2 čena pasiranog belog luka,po ukusu so i beli biber
i još: 100 do 150 ml ljutog sosa ili sosa po vašem izboru,30 g putera,1 mala kašičica ljute mlevene paprike ( ne mora ),2 čena pasiranog ili sitno izrendanog belog luka

Priprema: Pileća krilca očistiti od onih malih krilca na kraju ( njih možete ostaviti za kasnije i uz dodatak povrća skuvati supu ) oprati, osušiti i raseći na dva dela, na onaj mali batak i krilce.
Vrlo je važno da ih dobro osušite.
U veliku zdelu staviti pripremljena krilca posuti sa biberom i solju ( ako koristite vegetin mixs belog luka, izostavite so, da vam ne bi bilo preslano ) praškom za pecivo i belim lukom u prahu i sve dobro izmešajte vašim rukama.

Veći pleh prekriti alu folijom a preko staviti žicu i nju blago premazati sa malo ulja ( da vam se meso ne zalepi ) i poređati krilca na žici, ostavljajući malo praznog mesta između.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 225°C oko 20 minuta ( vreme pečenja puno zavisi od veličine pilećih krilca, ako su veća, peću duže, ako su manja, peći kraće )
Izvaditi iz rerne i okrenuti krilca, vratiti i peći još 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Dok se krilca peku, napraviti umak od jogurta, majoneza, feta sira, pasiranog belog luka, soli i bibera. Žicom umutiti sve zajedno, sipati u zdelu, ili nekoliko manjih pa svako može da ima zdelicu za sebe i ostaviti u frižider, do upotrebe.


U manju šerpicu otopiti puter, dodati sitno izrendan beli luk i pržiti samo da zamiriše. Skloniti sa ringle, dodati ljuti sos i ako volite da je više ljuto, dodati jednu malu kašičicu mlevene ljute paprile, ili po vašem ukusu.
Sve dobro izmešati i ostaviti sa strane.

Pečena krilca izvaditi iz rerne staviti ih u veliku zdelu i preliti sa pripremljenim prelivom i drmanjem te zdele izmešati sve zajedno.


Poslužiti toplo uz hladan umak, po želji može da bude pomfrit ili seckano povrće ( štapići celera, paprike, šargarepe, brokoli, karfiol ) i obavezno hladno pivo.


Prijatno!!!

субота, 26. август 2017.

Burek sa spanaćem i sirom

Ne znam da li da nazovem burekom ili pitom,ma nema veze šta je, važno je da je ukusno.


Sastojci za premazivanje kora:1 jaje, 200 ml gustog jogurta, 75 ml mineralne gazirane vode 100 ml ulja i pola kašičice soli 
Sastojci za fil: 400 g,  tvrđeg belog sira,320 g mladog spanaća,100 g kisele pavlake 50 ml gazirane mineralne vode, 6 struka mladog luka ili manja glavica ljutike / aljme, 2 pune kašike seckanog peršuna, ( može i mirođija ) 2 jajeta, 30 ml ulja, 500 g malo debljih kora za pitu

Priprema. Umutiti žicom za mućenje jaje, dodati gusti jogurt i umutiti sve zajedno, dodati ulje,so i mineralnu vodu i umutiti u glatku masu. Ostaviti sa strane.

Spanać očistiti i dobro oprati i ostaviti da se ocedi od viška vode.
U veliki i dublji tiganj sipati 30 ml ulja, zagrejati a dotle očistiti mladi luk i isitno iseckati, beli i zeleni deo. Propržiti vrlo kratko, samo da malo omekša i dodati spanać i pržiti na ulju dok ne svene. Na dnu ćete imati tečnost, neka je. ( tu tečnost možete da dodate u masu za preliv jer šteta je da se baci ) i na kraju dodati sitno isečen peršun ili, ako volite, može i mirođija / kopar.
Sipati tako pripremljen spanać u cediljku i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti, možete malo pritisnuti varjačom da se više ocedi.

U veću zdelu umutiti dva jaja, dodati kiselu pavlaku, gaziranu mineralnu vodu i umutiti sve zajedno.
Dodati izmrvljen sir. Ja volim da koristim tvrđi sir, jer mi se taj sir ne istopi i ovde obično kupim sir, koji je napravljen od mešavine kozjeg i ovčjeg mleka.
Na kraju dodati oceđen spanać.  sitno isečen peršun ili, ako volite, može i mirođija / kopar.
Sipati tako pripremljen spanać u cediljku i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti, možete malo pritisnuti varjačom da se više ocedi.

Uzeti tepsiju, moja je 25cm prečnik i podmazati sa malo ulja ili ispr askati sprejom za pečenje.
Kore podelite na 3 dela, Svaku koru premazati sa prelivom i ređati ali tako da vam stranice vise van tepsije i to dosta samo 3 kore, ostale kore od prve trećine premazati i blago ih naborati i stavljati preko tih 3 kora, kad ste završili sa prvom trećinom kora, sipati kašikom polovinu mase od sira i spanaća i ugurati fil, ako je moguće, sa unutrašnje strane kora. 
Sad uzeti drugu trećinu kora i njih blago premazati sa premazom i njih blago nagužvati i stavljati preko fila od sira i spanaća. Kad ste završili sa drugim delom kora, staviti drugi deo fila i završiti sa trećim delom kora, koje ćete takođe premazati. Pazite da imate dovoljno mase za sve kore. Ako imate više kora u pakovanju, povećajte količinu za premazivanje kora. U mom pakovanju je bilo 14 kora ( obično su 12 ali izgleda da sam greškom dobuila 14, ja sam stavila 5 u prvi deo, 5 kora u drugi deo i na kraju 4 kore.
Kad ste završili sa zadnjim redom, ivice kora, koje vise van tepsije, polako saviti preko gornjih kora i ako vam je ostalo premaza, premađite ih, a ako nije, staviti u zdelu gde je bio premaz 1 kašiku ulja i 2 kašike mineralne vode i premazati ih sa četkicom odozgore.


Ja volim da je moj burek deblji,vi, ako volite da je tanji, koristite veću tepsiju ili pekač.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C prvih pola sata, smanjiti temperaturu na 185°C  i peći preostalih 15 do 20 minuta ili dok vam ne porumeni.


Ostaviti u tepsiji da se ohladi. Ja ne pokrivam jer volim da imam hrskavu koricu, vi, kako hoćete i volite.


Ohlađeno iseći na parčiće i poslužiti sa kiselim mlekom, kefirom ili jogurtom.


Ako ostane, odlično je i za ručak ili večeru.


Prijatno!!!

петак, 25. август 2017.

Salata od lubenice i kelerabe

Znam da su vama ovakve kombinacije malo čudne, ali ovde nisu...ja jako volim lubenicu sa feta sirom, koju sam sasvim slučajno jednom probala na jednoj svadbi i od tada je redovno na letnjem meniju...


Sastojci: 1 kg lubenice, isečene na kockice,1 veća ili 2 manje kelerabe, isečene na kockice1 mali feferončić,3 do 4 struka mladog luka,2 pune kašike sitno iseckanog korijandera,1 puna kašika sitno iseckane nane,sok od dve limete, ili po ukusu,150 g izmrvljenog feta sira,krupna so

Priprema: Lubenicu očistit od semenki i kore i iseći na manje koskice.
Kelerabu očistiti i iseći na kockice iste veliučine kao što je lubenica.
Mladi luk očistiti i oprati i odseći perca, koristiti samo beli i svetlo zeleni deo. Iseći na tanje kose kolutove.
Feferon očistiti od semenki i iseckati na sitne komadiće.
Iscediti sok od limete.
Sitno iseckati korijander i nanu.

U zdelu, iz koje ćete poslužiti, staviti lubenicu, kelerabu, sitno iseckan feferon, nanu i korijander i izmešati.
Preliti sa sokom od limete, posuti blago sa krupnom solju i izmešati vrlo nežno.
Na kraju posuti sa izmrvljenom fetom..

Po želji, ova salata se može poslužiti i u manjim zdelicama i posuti sa fetom tek na kraju.
Ako nemate kelerabu, može i krastavac umesto nje.


Prijatno!!!!

четвртак, 24. август 2017.

Roasted Feta and Tomato Lentil Salad

Ovako pripremljen ručak može da bude i za vegeterijance i za nas, koji jedemo meso...Mi smo ovu salatu jeli sa mesom sa roštilja.


Sastojci:  200 g beluga sočivo,450 g paradajza,100 g izmrvljenog feta sira,1 kašičica oceđenih kapara,1 kašičica majčine dušice,45 ml maslinovog uljasok o 1 1/2 limuna, ili po ukusu,1 mala vezica sitno iseckanog peršuna,3 pune kašike sitno iseckane mente / nane,1 veći ili 2 manja krastavca,3 struka mladog luka,po ukusu so i biber

Priprema:  Očistiti sočivo ( ako nemate ovo crno beluga sočivo, koristite sočivo koje imate ) isprati pod mlazom hladne vode.
U šerpu sipati oprano sočivo i 600 ml vode, ako hoćete, umesto vode možete da koristite povrtnu supu, ili ako neste vegeterijanac, naliti sa pilećom supom, dodati kašičicu soli i kuvati dok sočivo ne omekša, ali da se ne raskuva, oko 20 minuta.
Ako koristite ono obično zeleno sočivo, mislim da se ono kuva kraće od 20 minuta.
Ocediti od vode i sipati skuvano sočivo u veću zdelu i ostaviti da se ohladi.

Dok se sočivo kuva, pripremiti paradajz. Ako imate paradajz u različitim bojama, biće salata šarenija, ja sam koristila morzano mini paradajz, preseći na 6 delova ( ako je mini, preseći na pola ) dodati oceđene kapare posuti sa majčinom dušicom, biberom i sa vrlo malo soli,promešati i posuti sa izmrvljenim feta sirom i preliti sa pola količine maslinovog ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni ispod gornjeg grejača a da vam je tepsija na zadnjoj žici pri dnu samo dotle dok sir blago ne porumeni.Pazite da ne izgori..ovde samo treba da se sir zagreje i porumeni.
Pečen paradajz sa fetom. ostaviti da se prohladi.


Za to vreme iseckati sitno peršun i mentu ( u ovom receptu je vrlo važno da koristite mentu, jer to je ono što će dati ukus ovoj salati )
Dodati u zdelu sa prohlađenim sočivom.
Krastavac oprati i iseckati na male kockice. Mladi luk oprati i iseckati sitnije ( ako nemate mladi luk možete da koristite malu glavicu ljubičastog luka )
Izmešati sok od 1 limuna, ostakom maslinovog ulja, so i biber, umutiti sa žicom i preliti preko sočiva, peršuna i mente, izmešati.


Na veći oval sipati sočivo sa svežim začinskim biljkicama, preko staviti pećen paradajz sa sirom, posuti sa sitno iseckanim krastavcem i mladim lukom i ako je potrebno, dodati još limunovog soka ( od one polovine, koju nismo upotrebili ) posoliti, pobiberiti i preliti sa kašikom maslinovog ulja i poslužiti.

Kod nas je bilo posluženo uz pečeno meso na roštilju a vi je poslužite onako kako vi volite


среда, 23. август 2017.

Hladna supa od avocada i krastavca 2

Može da vam bude idealno predjelo kad imate goste na roštilju ili hladna večera za vas i vaše ukućane.


Sastojci: 2 zrela avocada, 1 manji krastavac, 1 vezica svežeg peršuna,pola vezice sveže nane,150 ml gustog jogurta ili kisele pavlake, 250 ml ledene vode,sok od 1 limuna,30 ml maslinovog ulja, 1 do 2 čena belog luka, 1 kašičica ljutog sosa, po ukusu; so i biber
i još: tostirani pinjoli ili suncokretove semenke

Priprema: Krastavac, ako je domaći, nemojte ga ljuštiti i ako ima velike semenke, očistite ih.Iseći na kocke.
Avocado očistiti i izvaditi meso.
Peršun i nanu oprati, osušiti i iskidati listiće.

Sve sastojke staviti u blender, osim vode jer sa njom, dodavajući po malo doterajte gustinu koju volite.

Pinjole ili semenke od suncokreta staviti u suv tiganj, dodajte malo soli i istostirajte ih, da samo porumeni.

Ovako pripremljenu supu, možete poslužiti odmah, ali onda dodajte u blender nekoliko kockica leda da je rashladite ili, ostavite u fruižider, rashladite i promešati pre nego što poslužite.

Posuti odozgore sa tostiranim semenkama suncokreta ili pinjolima i ukrasiti peršunom i nanom.


Mi ovakve hladne čorbice obožavamo, nekad nam je to užina između doručka i ručka, nekad večera..


Prijatno!!!

уторак, 22. август 2017.

Liker od aronije

Mi u dvorištru imamo jedno drvce aronije ( zaista mi je žao što ću morati da ga ostavim, mada sam predložila mužu da ga izvadimo i prenesemo u novu kuću, on se ne slaže sa tim..
Ove godine nam je najviše rodila, ubrali smo preko kg bobica i jedan deo je završio u ovom likeru.


Sasatojci: 1 kg aronije, 500 g šećera, 1 mahuna vanile, 30 g svežeg đumbira,1 litar lozovače, ili čistog alkohola koji se kupuje u apoteci 96%

Priprema: Aroniju oprati i osušiti.
Đumbir očistiti i iseći na listiće.
Ja nisam imala mahunu vanile pa sam koristila vanilla paste umesto nje.

U veću teglu sipati red aronije, odozgore staviti listiće đumbira,pa posuti sa sitnim kristal šećerom, opet red aronije i tako raditi dok imate materijala.
Mahunu vanile raseći i istrugati semenkice i staviti ih u teglu, zajedno sa rasečenom mahunom.
Naliti sa alkoholom koji koristite, kod mene je to džin.




Ostaviti na toplom i sunčanom mestu i bar jednom dnevno promućkati da se šećer otopi.



Posle dve nedelje procediti tečnost, bobice možete da kratko prokuvate sa malo soka od borovnica ( možete dodati i malo divljih borovnica ako ih imate, može i smrznute i ako je potrebno dodati malo javorovog sirupa da bude slatko i koristite kao preliv za palačinke, sladoled, prženice )



Liker sipati u manje flaše ili u jednu veću, poslužiti sa kockicama leda ili pokloniti svojim prijateljima na poklon za slavu, rođendan...



Čuvati na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru.



Prijatno i živeli!!!






понедељак, 21. август 2017.

Avocado Shrimp Salsa

Možete poslužiti sa kukuruznim čipsom ili kao lagani ručak uz neki fini garlic bread.


Sastojci:  500 g očišćenih škampi,po ukusu so i biber,15 ml maslinovog ulja,sok od 3 limete,2 veća ili 3 manja avocada,1 manji krastavac,4 paradajza šljivara,1 glavica sitnije sečenog crnog luka,1 jalapeno paprika,pola vezice sitno iseckanog korijandera

Priprema: Šrimpove očistiti,oprati i osušiti. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
U tiganj sipati kašiku maslinovog ulja i ispržiti šrimpove samo da porumene, pazite da ih ne prepržite jer će onda biti tvrdi.
Skloniti sa ringle, izvaditi na tanjir i ostaviti da se ohlade i kad se ohlade, iseckati ih na sitnije parčiće.
Ako koristite već skuvane škampe, samo ih isprati hladnom vodom i osušti.Njih nemate potrebe da pržite.
Uzeti veliku zdelu i staviti ih u nju.

Sve ostale sastojke očistiti, oprati i iseckati na sitnije kockice i sve dodavati u veliku zdelu.
Korijander oprati i iseckati što sitnije možete, dodati u ostale sastojke.
Na kraju očistiti avocado, iseći na manje kockice, dodati u zdelu i preliti sa sokom od limete, koji ste prethodno iscedili.
Sve dobro izmešati i poslužiti.

Nama je ovo bio lagani ručak.


недеља, 20. август 2017.

Nedeljni doručak

Nedeljom smo obično svi kod kuće,i zašto ne bi pripremili doručak, malo obilniji nego obično, ali ako nećete ovo za doručak,možete pripremiti i za večeru. Mi ovo obično pripremimo jednom mesečno za nedeljni doručak i zaista volimo, danas nam je bio ručak
.

Sastojci:: 1 babura u boji, 2 ljute paprike, 250 g šampinjona, 1 velika glavica crnog luka, 50 ml maslinovog ulja, so i biber,po 1 do 2 jajeta po osobi

Priprema: U dublji i veći tiganj sipati maslinovo ulje i zagrejati, dodati sitno iseckan crni luk, smanjiti temperaturu i pržiti luk dok ne omekša.

Za to vreme oprati baburu u boji, ( ja sam imala nrandžastu ) očistiti je od drške i semenki i iseckati na sitnije kockice i dodati u tiganj da se prži zajedno sa lukom. Ovu papriku stavljam ranije u tiganj jer ona je deblja od ljutih paprika i njoj treba malo duže da uprži.

Oprati i očistiti ljute paprike, i njih iseći na kockice i dodati u tiganj da se i one prže. Ako hoćete da vam je više ljuto, nemojte skidati žilice, samo očistite od semenki.

Šampinjone očistiti ( neko ih pere, neko ih samo obriše mokrom krpom ili oljušti, ja ih perem pod mlazom vode ) i ako su veći, preseći ih na pola pa iseći na malo deblje listiće.
Dodati ih u tiganj i pržiti sve zajedno, dok skoro sva tečnost ne ispari.
Posoliti i pobiberiti po ukusu i ako želite možete dodati malo suvog začina ( ja koristim mešavinu začina koji se ovde u Kanadi može kupiti i zove se montreal chicken ) sve izmešati i napraviti onoliko udubljenja koliko ćete jaja upotrebiti.
U svako udubljenje razbiti po jedno jaje, blago posoliti i pobiberiti, poklopiti sa poklopcem i pržiti u pari dok ne dobijete isprženo jaje kako vi volite.
Mi volimo da su jaja rovita i ja obično čim razbijem jaja, poklopim, isključim ringlu i ostavim da stoji na ringli samo dok mi belanac ne pobeli odozgore.

Poslužiti toplo sa hlebom po vašem izboru,. Ja hleb obično ne jedem, ali sa ovako pripremljenim jajima obožavam da umačem u roviti žumance.


Prijatno!!!!

субота, 19. август 2017.

Pasta sa belim lukom, parmezanom i.......

Nemate puno vremena a trebate da pripremite ručak vašim ukućanima, za ovakav ručak vam je potrebno manje od pola sata, pa probajte..


Sastojci:  450 g paste po izboru, ( linguine ili spaghetti )250 g mesnate slanine,1 kašika maslinovog ulja,4 do 5 čena belog luka,150 g izrendanog sira, ( po 75 g pecorino Romano i Parmigiano-Reggiano ) 1 puna kašičica sveže samlevenog bibera,po ukusu so,2 pune kašike sitno iseckanog peršuna,pola kašičice italijanskjog začina,1 kašičica ljute tucane paprike

Priprema: U veliki lonac sipati vodu i pustiti da provri, pre nego što ćete dodati pastu po vašem izboru sipati punu kašiku soli i tek onda dodati pastu. Kuvati je po uputstvu proizvođača. ( ako koristite pastu od celog pšeničnog zrna ona se kuva malo duže )

U veliki i dublji tiganj sipati kašiku maslinovog ulja, dodati sitnije isećenu mesnatu slaninu ( za vas, koji ne jedete svinjetinu možete da koristite pileću ili ćureću slaninu a za vas, koji ne jedete meso, možete da koristite gljive po vašem izboru ili tofu ) i pržiti dok vam ne porumeni i na kraju dodati sitno iseckan beli luk, italijanski začin i tučenu ljutu papriku i pržiti samo minut-dva, ali mešajte da vam ne izgori.
Dodati nekoliko kašika vode u kojoj se pasta kuvala i varjačom izgrebati sve one odlične ukuse koji su se nahvatali na dno tiganja.
Za to vreme iseckajte sitno peršun, po želji možete dodati i malo sitno iseckanog bosiljka.
Izrendajte obe vrste sireva, ako nemate obe vrste, koristite onaj koji imate.

Ocediti pastu od vode u kojoj se kuvala ( ostaviti sa strane malo od te vode, oko50 ml ) i dodati pastu i sitno iseckan peršun ( ostaviti malo da pospete po površini ) u tiganj i sve izmešajte i na kraju dodati sav sir ( ostaviti malo da pospete po površini jela ) i nekoliko kašika tečnosto koju ste ostavili sa strane i sve brzo izmešati.


Probati i ako je potrebno posoliti po ukusu, meni nije bilo potrebno da više solim.

Sipati u veliki oval, posuti sa ostatkom sira,još malo sitno iseckanog peršuna i bibera i poslužiti toplo.( Biber koristite u količini koju vi volite )


Prijatno!!!!


петак, 18. август 2017.

Hladna supa od krastavca i avocada

Iskoristite priluku da napravite ove hladne supe dok imate domaćih krastavaca u bašti...Mi nemamo baštu ali dobijemo sveže povrće od prijatelja.


Sastojci: 2 do 3 manja krastavca, 1 avocado, korica od pola limuna, sitno izrendana, sok od pola limuna, 1 puna kašika seckanog korijandera, 2 struka mladog luka, 1 do 2 ljuta feferona, 250 ml jogurta, 150 ml hladne vode, po ukusu; so i biber

Priprema: Ostaviti malo od krastavca i avocada, iseckajte na male kockice, a zeleni deo od mladog luka ( ako nemate mladi luk koristite malu glavicu ljutike ) iseckajte na sitne kružiće i ostaviti to sa strane.
Feferone, raseći na pola i očistiti od semenki i žilica, iseći na komadiće.
Krastavac iseći na kockice, avocado očisatiti i iseći na kockice.

Sve ostale sastojke staviti u blender i samleti a ledenu vodu dodavati da odredite gustinu vaše supe. 
Sipati u posudice iz kojih ćete poslužiti i ostaviti u frižider da se dobro rashladi.
Pred služenje posuti sa seckanim krastavcem, avocadom, listićima korijandera, sveže mlevenim biberom  i poslužiti hladno.




четвртак, 17. август 2017.

Mushroom pork chops

Ovih dana se u našoj kući pripremaju samo jela za koje mi ne treba više od sat vremena,jer nikad se ne zna kada će da zazvoni telefon i da moramo da napustimo kuću za sat ,dva...vidim da mom mužu nedostaju jela na kašiku, ali moramo izdržati još malo.


Sastojci: po 1 krmenadla po osobi,po ukusu so, biber, suvi začin,2 glavice crnog luka,500 g šampinjona,1 konzerva od 284ml kondenzovane supe od šampinjona,125 ml pilećeg temeljca, belog vina ili vode,2 pune kašike brašna,2 čena belog luka,nekoliko grančica majčine dušice,po ukusu so, biber,ulje za prženje,sitno iseckan peršun

Priprema: Krmenadle očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti.
U plići tanjir staviti 2 pune kašike brašna, dodati so, biber i suvi začin, ako volite, možete dodati i malo belog luka u prahu. Izmešati.
U veći i dublji tiganj sipati ulje koje koristite a ko želi može da koristi i puter ili ghee, zagrejati.
Svako parče mesa uvaljati u brašno, istresti višak i spustiti u vruće ulje. Pržiti na svakoj strani da porumeni.
Umesto krmenadli može da se koristi i piletina ( odkoštani karabatak, belo meso )
Izvaditi meso iz tiganja,poklopiti i ostaviti na stranu.

Ako imate previše masnoće u tiganju, isipati i ostaviti nekoliko kašika.
Dodati crni luk, koji ste isekli na tanja rebarca i pržiti dok ne postane staklast, dodati šampinjone i njih pržiti vrlo kratko i na kraju dodati kondenzovanu supu od šampinjona i pileću supu ( umesto pileće supe možete da koristite belo vino ) i sve izmešati.
Posoliti i pobiberiti po ukusu i vratiti propržene krmenadle u sos, dodati majčinu dušicu i sitno iseckan beli luk.
Smanjiti temperaturu, poklopiti i krčkati sve zajedno oko pola sata ili dok vam krmenadle nisu gotove.
Dužina krčkanja zavisi od debljine krmenadli.

Desetak minuta pred kraj krčkanja, otklopiti i ukrčkati da vam sos bude gušći.
Poslužiti sa prilogom po vašoj želji i posuti sitno iseckanim peršunom.


Prijatno!!!

среда, 16. август 2017.

Smoothie od lubenice i nane

Lubenica ima i vrlo često se desi da ne pojedemo sve, pored toga što ih volimo jesti dobro rashlađene, možemo da popijemo i smothie od njih, probajte, možda vam se dopadne.


Sastojci: 500 ml dobro napakovane lubenice, 1 puna kašika sitno iseckane nane, 1 kašika soka od limete ili limuna, kockice leda, kuglice od lubenice
Priprema: Iseći rashlađenu lubenicu u kockice i dobro napakovati u posudu od pola litra.
U blender staviti lubenicu, listove nane ( ako imate dobar blender, ne trebate je sitno iseckati, ja imam blender ali je zapakovan negde u nekoj kutiji i ovo sam pravila sa štapnim mikserom, koji baš nije najbolji, ali je dovoljno dobar za neke druge stvari ) sok od limete, ovde možete dodavati i oduzimati po vašem izboru,kockice leda i ako vam lubenica nije dovoljno slatka dodati malo meda, samleti sve u glatku masu.
Sipati u čaše, dodati loptice od lubenice, listiće nane i poslužiti odmah, dok je još dobro rashlađeno.

U ovakav smoothie možete dodati smrznute jagode i pola zrele banane i samleti sve zajedno, dobićete jedan sasvim novi napitak.

Prijatno!!!!

уторак, 15. август 2017.

Double Berry and Avocado Smoothie

Meni idealan doručak..


Sastojci: 150 g smrznute aronije ili borovnica,150 g smrznutih malina,1 zrela banana,1 avocado,
po ukusu med ili agava/ javorov sirup

Priprema: 

Očistiti avocado i iseći na kockice.
Bananu oljuštiti i iseći na manje komade
Staviti sve sastojke u blender i samleti, uz dodavanje hladne vode do gustine koju vi volite, na kraju, prvo probati pa tek onda dodati zaslađivač po vašem ukusu, jos jednom samleti i poslužiti hladno.


Prijatno!!!!

понедељак, 14. август 2017.

Zapečen kelj i jaja

Idealna večera ili lagani ručak....

Sastojci:

 250 do 300 g kelja
 4 XL jaja
 2 struka praziluka
 2-3 čena belog luka
 2-3 kašike maslinovog ulja
 125 ml pavlake za kuvanje od 10% masnoće
 50 g Gouda sir
 biber,so, tučena ljuta paprika
 malo hladnog putera za podmazivanje 

Priprema:

U dublju šerpu sipati maslinovo ulje, dodati dobro opran i sitno isečen praziluk i pasirani beli luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok praziluk ne omekša.
Za to vreme oprati i očistiti od debelih drški kelj i iseckati ga na sitnije trakice...ako nemate ovu vrstu kelja onda koristite spanać, i dodati ga u izdinstan luk, tako mokrog i dinstati sve zajedno još nekoliko minuta samo dok kelj ne omekša.

Dodati pavlaku za kuvanje i kuvati dok se ne zgusne,nekoliko minuta. Posoliti i pobiberiti, po ukusu.

Pripremiti vatrostalne posudice u kojima ćete peći ili uzeti jednu veću, podmazati sa hladnim puterom i sipati izdinstani kelj, preko kelja posuti sa izrendanim sirom i sa kašikom napraviti mala udubljena u koje ćete sipati razbijeno jaje.
Pobiberiti,posoliti i posuti sa tučenom paprikom i peći u prethodno zagrejanoj rerni. na 175*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam se jaja ne ispeku odozgore.
Poslužiti toplo sa prepečenim hlebom.
Prijatno!!!!


недеља, 13. август 2017.

Summer party salad

Kad imate veće društvo, idealna salata uz meso sa roštilja a za one, koji ne jedu meso, može da bude i kompletan obrok. Salata je vrlo zasitna i hranljiva. Takođe ovu salatu možete poneti ako ste nede pozvani u goste na roštilj.


Sastojci: 50 ml maslinovog ulja,60 ml soka od limete ili limuna,3 čena pasiranog belog luka,2 pune kašike sitno iseckanog korijandera,1/4 kašičice soli,1/2 kašičice sveže samlevenog bibera,1 konzerva od 540 g nauta / slanutka,1 konzerva od 540 g crnog pasulja,100 g cherry paradajza,100 do 150 g skuvanog kukuruza,3-4 malih krastavčića,1 mala glavica ljubičastog luka,1 mali ljuti feferon

Priprema: U manju zdelicu sipati sok od limete, ako je nemate, može i od limuna, maslinovo ulje, sitno iseckan korijander, so,biber i pasirani beli luk. Umutiti viljuškom i ostaviti na stranu.

Naut / slanutak ocediti od vode i isprati pod mlazom hladne vode.
To isto uraditi i sa pasuljem. ( ako nemate crni pasulj, koristite neki pasulj u boji, npr, crveni da biste imali lepši kontrast boja u zdeli )
Kukuruz skuvati, ocediti od vode i ostaviti da se ohladi.
Cherry paradajz oprati i iseći na 4 dela.
Mlade krastavčiće oprati i iseckati na sitnije kocke.
Ljubičasti luk očistiti i iseći na tanje režnjeve.
Feferon očistiti od semenki i iseći na sitne komadiće.
Sve to staviti u veću zdelu, preliti sa umućenim prelivom i promešati.
Ostaviti najmanje sat vremena u frižider da se ukusi sjedine.

Rashlađenu salatu poslužiti kao samostalno vege jelo ili kao prilog uz pečeno meso, po vašem izboru.


Prijatno!!!!