Sećam se detinjstva i hladnih zimskih dana..posle svakog igranja napolju sa decom, potpuno smrznuta i mokra uvek me je dočekalo nešto toplo,kompot, koji je mama pravila od suvog voća i jabuka, nekada sa dodatkom limunovih kolutova, nekada ne, jer u to vreme se nije baš često mogao naći limun da se kupi i ako ga je bilo, obično se kupovao za kolače ili topli šerbet, koji sam mnogo manje volela, ma ne da sam ga manje volela, mrzela sam ga, ali je prijao promrzlim rukicama, koje su se grejale oko lončeta u kom je bio šerbet.
Kompot sam volela topao, ali sam ga volela i hladnog i danas nađoh suve šljive i kajsije u špajzu i nekako mi samo dođe....mogla bih da skuvam kompot.
Sastojci:
750 g oljuštenih jabuka
šaka suvih šljiva
šaka suvih kajsija
1 štapić cimeta
1 mahuna vanile ili kesica vanilinog šećera
4-5 zrna kardamoma
100 g šećera ili po ukusu
kolutovi limuna
1.5 l vode
Priprema:
Staviti vodu, šećer, mahunu vanile ili vanilin šećer,šipku cimeta i zrna kardamoma i pustiti da provri.
Dok čekate da voda provri, oljuštiti jabuke, očistiti ih i iseći na komadiće željene veličine.
Ja jako volim suvo voće u kompotu, ako ga koristite, kod vas je tamo mnogo suvo, potopiti ga u vodu nekoliko sati ranije i tu vodu, u koju ste potopili voće, staviti zajedno da vam bude 1 l i prvo kuvati voće zajedno sa vodom i tek kad je suvo voće skoro meko, dodati jabuke i kuvati zajedno još desetak minuta.
Kod nas je suvo voće jako mekano i ja ga dodajem u isto vreme kad i jabuke i kuvam ga koliko i jabuke.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi i tek onda dodati kolutove limuna.
Umesto svežih jabuka možete koristiti i suve jabuke.
Voće uvek kuvajte u provreloj i zaslađenoj vodi, da vam se voće ne bi raspalo prilikom kuvanja.
Ako ne služite deci kompot, možete dodati i malo belog vina u kompot.
Prijatno!!!!