Doručak nam je najglavniji obrok i obično kažu " doručkuj kao kralj, ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju "
Jedno vreme sam preskakala doručak, dok to u zadnjih godinu dana više ne radim, doručak obavezno pojedem, ručamo oko 3 ili 4 po podne i to nam je zadnji obrok a u međuvremenu jedemo voće.
Retko kada uveče, ako smo gladni, popjemo čašu kefira.
Za doručak obično jedemo žitarice, voće, jogurt, kefir u zavisnosti šta imamo u frižideru, ali po nekad, nedeljom, damo sebi oduška po pojedemo i neku "jaču" hranu..
Ako dan želite započeti zdravim obrokom, a pritom znate da nećete za sat vremena opet moći jesti ako vas uhvati glad, tada su, ističu i nutricionisti, ovsene pahuljice pravi izbor za vas. Naravno, pritom mislimo na čiste ovsene pahuljice, a ne na hrpe različitih „pahuljica“ koje vas mame s polica supermarketa, a u kojima šećera ima više nego - zobi.
Ovas je žitarica cjelovitog zrna koja sadrži puno vlakana i upravo zbog toga ćete se dugo nakon obroka ovsenih pahuljica osjećati sitima. Naime, vlakna prisutna u ovsu usporavaju probavu ugljikohidrata, čime se smanjuje razina šećera u krvi pa ne dolazi do osjećaja gladi.
Nutricionisti upravo ovsene pahuljice nazivaju najboljom hranom za one koji žele izgubiti višak masnoga tkiva i ostati zdravi. Upravo zbog vlaknastog sastava, a niskoga postotka masnoća, ovas se preporučuju osobama na dijeti. Naime, ovsene pahuljice se ponašaju poput spužve koja apsorbira kolesterol i izbacuje ga iz organizma. Upravo je ovas prva žitarica kojoj su liječnici službeno potvrdili učinak na snižavanje kolesterola.
Ugljikohidrat niskog GI koji se lako može konzumirati kao piće ako ga se pomiješa sa željenom tekućinom. Instant Oats je zdrav izvor ugljikohidrata jer oni pružaju stalan protok energije u tijelu. To ih čini idealnim izborom za svakoga tko želi povećati unos ugljikohidrata tijekom dana.
Kao polako apsorbirajući ugljikohidrat, Instant Oats će imati manji utjecaj na razinu šećera u krvi u odnosu na dekstrozu ili maltodekstrin. Instant ovas možete dodati u shake, konzumirati ih same ili dodati u određene namirnice kao što su jogurt, sokovi i pekarski proizvodi.
Ključne prednosti:
Izvrstan izvor ugljikohidrata niskog GI
Odličan izvor energije
Jednostavno za pripremu
Ja moje žitarice i semenke pravim sama po svom ukusu, tu dodajem razne žitarice, koje se koriste za musli,koristim suvo voće,goji bobice,kokosove i bademove listiće,kinoa , chia semenke, laneno seme, koje prethodno sameljem,susamove semenke,semenke od buče, seme od konoplje...što znači, kupim sve na meru i onda izmešam sve zajedno, jedino laneno seme meljem kad mi je potrebno.
Sastojci za 2 osobe:
60 g mešavine od voća i semenki
300 g gustog grčkog jogurta ili kefira
pola kašičice cimeta
1 kašičica meda
150 do 200 g voća po izboru,; kajsije, breskve, jagode, borovnice, maline, jabuka..
Priprema:
Ja ovo obično jedem iz dublje šolje ili čaše.
Na dnu sipati kefir ili gusti jogurt, preliti sa kašičicom meda ( ja obično ne jedem sa medom, ali moj muž obavezno jede sa medom ) posuti sa cimetom po vašem ukusu, preko sipati žitarice sa semenkama i završiti sa voćem.
Sve to dobro izmešati ( ja nisam, jer obično jedem ovako, ne izmešano ) i ostaviti preko noći u frižider i ujutru imate spreman doručak, po potrebi, ako hoćete da malo razredite, dodajte kokosovo ili bademovo mleko ili obično mleko, koje koristite.
Prijatno!!!!