четвртак, 31. март 2016.

Musaka od plavog patlidžana i šunke

Posle Uskrsa imamo previše preostale hrane, ne znam kako vi, ali mi uvek imamo višak i ako svima podelimo, opet i nama nešto ostane...da ne bi bacili hranu ja od kuvane šunke pravim bar još nekoliko jela i jedno od tih jela je i ovo.


Sastojci:
300 do 400 g preostale šunke
1 velika glavica crnog luka
1 mala papričica
3 čena belog luka
30 ml maslinovog ulja
po ukusu; morska so i sveže samleven biber, suvi začin
pola kašičice suvog italijanskog začina ( bosiljak, majčina dušica, origano )
1 puna kašika paradajz pirea
1 puna kašika pirea od paprike ili ajvar
2 pune kašike sitnije sečenog peršuna

Za patlidžan:
2 velika plava patlidžana
malo soli i bibera
pola kašičice suvog italijanskog začina
kašika - dve maslinovog ulja

i još:
3 jaja
400 do 500 ml mleka ili 400 ml mleka i 100 ml pavlake za kuvanje
250 g izrendanog sira gouda, beli cheddar,mozzarella

Priprema:
Plavi patlidžan oprati i iseći na kolutove oko pola cm debljine.
Posoliti, pobiberiti,posuti sa mešavinom italijanskog začina ( vi, koji nemate italijanski začin u mojim receptima ima kako možete da napravite sami taj začin ) i preliti sa vrlo malo maslinovog ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta, okrenuti patlidžan i peći i drugu stranu još desetak minuta ili dok vam ne porumeni.
Ostaviti da se ohladi.
Ja nikad ne solim prvo patlidžan pa da ga ostavim da odpusti gorčinu, jer kod nas te vrste nema, vi, ako je potrebno prvo ga posolite i ostavite desetak minuta da ispusti gorčinu, isprati ga hladnom vodom i osušiti kuhinjskom krpom ili papirom sa svih strana i onda ga blago posoliti, pobiberiti...

Preostalu šunku ( kod mene je bilo oko 350 g ) očistiti od previše masnoće i sitno iseckati ili samleti u multipraktiku.
U veći i dublji tiganj sipati vrlo malo ulja, dodati sitnije sečenu glavicu crnog luka i pržiti je dok luk ne omekša i postane staklast,dodati malu papričicu,koju ste očistili od žilica i semenki te i nju propržiti i na kraju dodati sitno iseckan beli luk i pržiti dok ne zamiriše,na kraju dodati kašiku paradajz pirea i kašiku pirea od paprike, ako nemate taj pire, dodati punu kašiku ajvara i sve zajedno upržiti nekoliko minuta, mešajući da vam ne izgori.
Na kraju dodati šunku i pržiti sve zajedno oko 5 minuta.
Dodati bibera, suvog začina i italijanski začin i budite vrlo pažljivi ako dodajete so, jer šunka je već slana.
Na kraju umešati sitnije isečen peršun,promešati i ostaviti na stranu.

Sir možete iseći na tanje listiće ili izrendati..mi smo imali veću kocku sira i sekli smo tanje listiće.

Pekač, veličine 30cm X 20cm i dubine oko 8cm blago premazati sa maslinovim uljem ili sprejom za pečenje.
Staviti prvo jedan red pečenog plavog patlidžana ( gledajte da imate dovoljno za 3 reda ) preko sipati polovinu mase od šunke, preko šunke trećinu sira i preko sira opet jedan red plavog patlidžana, preko patlidžana drugi deo mase od šunke, preko šunke drugu trećinu sira i preko sira ponovo plavi patlidžan i završiti sa sirom.
U tiganj staviti 3 jaja, dodati mleko i umutiti sve zajedno, izgrebati drvenom varjačom sve ono što je ostalo na dno i stranice tiganja, ( možete dodati prstohvat soli, ali ne morate jer sve ostalo je već slano ) i preliti preko pripremljene musake. Masa treba da bude pokrivena sa mešavinom mleka i jaja.
Po želji, možete preko tog posuti sa 25 g izrendanog parmezana.( ja jesam, jer volim ukus sveže rendanog poarmezana )
Zagrejati rernu ponovo na 175°C i peći oko 45 minuta..u slučaju da sir počne previše da rumeni prekriti papirom za pečenje, ali pred kraj otkriti i peći da sir dobije lepu boju.
Pečenu musaku ostaviti da se kratko ohladi.
Za to vreme vi pripremite zelenu salatu.
Poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

среда, 30. март 2016.

Hazır Yufkadan Peynirli Sandal Börek Tarifi

Odlične pitice na turski način..probajte, možda se dopadne i vama.


Sastojci:

kore za pitu
2 jaja
100 ml mleka
100 ml ulja
kašika- dve sitnije sečenog peršuna
250 g feta sir
50 g belog cheddar ili rikota sir

Priprema:

Kore za pitu iseći na što veće trouglove možete.
Umutiti 1 jaje, dodati ulje i umutiti sve zajedno, dodati mleko i to sjediniti sa uljem i jajima


Za fil izmešati oba sira i peršun sa 1 belancetom


Svaki trogao premazati sa masom od jaja i mleka i praviti pitice na isti način kao što sam ja pravila od testa, samo se sir ne stavlja na početak kore za pitu, stavlja se samo u napravljena udubljenja na kraju.






Turske jufke su mnogo veće od naših i jako, jako suve...meni su pucale i kidale se da sam ih jedva zavila, naše kore su mnogo bolje za ovakve pite.
( ja sam napravila malo više mešavine sira i stavljala sam i na koru po malo sira, to možete da vidite i na slici )


Kad su sve pitice gotove i napunjene sa masom od sira i peršuna, premazati ih sa preostalim žumancetom i peći kao što biste pekli pitu, na 175°C oko pola sata ili manje, da vam lepo porumene.

Posluzžiti tople.


Prijatno!!!!


уторак, 29. март 2016.

Umak od brusnica

Ovde ne može da prođe ni jedan Uskrs, Božić ili Thanksgiving bez ovog umaka na stolu..slatkasto kiselkasti umak odlično se slaže sa ćuretinom. Ja ga pravim svaki put jer ga deca vole, ono što ostane, obično iskoristim za neke druge stvari..


Sastojci:

200 g šećera
sok od 3 pomorandže
1 kašika izrendane korice od pomorandže
350 g svežih brusnica
pola kašičice cimeta
prstohvat mlevenog klinčića

Priprema:

U šerpicu staviti sve sastojke, osim izrendane korice pomorandže.
Pustiti da provri na osrednjoj temperaturi, smanjiti temperaturu i kuvati još 12 do 15 minuta ili dok brusnice ne popucaju.
Skloniti sa ringle, umešati koricu od pomorandže i ostaviti da se ohladi.

Umak se može poslužiti hladan ili sobne temperature. Ono što vam ostane čuvati u frižideru u hermetičko zatvorenoj posudi.
Ovako pripremljen umak se služi uz pečenu ćuretinu.
Od ostatka se mogu puniti kiflice, praviti rolnice, poslužiti kao preliv za sladoled i odlično ide sa pečenim blagim brie sirom...

Ja sam pravila praline, rolnice,liker i sutra pravim još jednu poslasticu sa umakom od brusnica.

Prijatno!!!!

понедељак, 28. март 2016.

Stromboli sa švajcarskim sirom i šunkom

Juče vidim ovo na jednom blogu i pomislim se, kako bih baš volela parče ovog stromboli..nisam dugo izdržala i ako sam u zadnje vreme dosta disciplinovana što se tiče ishrane...


Sastojci za testo:
450 do 475 g sve namenskog brašna
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml mlake vode
30 ml maslinovog ulja
1 puna kašičica soli za testo

Sastojci za punjenje:
200 g švajcarski sir
200 g neke fine šunke
3 struka mladog luka
50 g dimljene suve slanine

i još:
1 belanac
1 kašičica vode
semenke po ukusu

Priprema:
U toplu vodu dodati suvi kvasac, kašičicu šećera,promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U veću zdelu prosejati brašno i dodati soli,( u sastojcima nisam napisala so jer možda je nekom dovoljno slano od šunke, ja sam dodala 1 manju kašičicu soli jer bez nje bi mi bilo bljutavo, ali, ako koristite testo samo za hleb, onda bavezno staviti jednu punu kašičicu soli ) maslinovo ulje i nadošli kvasac.
Zamesiti testo. Isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i umsiti meko i glatko testo koje ima male plihčice po sebi.
Oblikovati u kuglu, premazati vrlo malo sa maslinovim uljem i vratiti nazad u vanglicu. Prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se testo udvostruči.

Naraslo testo premesiti i rukama oblikovati u veknu, kojoj su krajevi malo duguljasti.
Raseći oštrim nožem hleb i ostaviti da još jednom naraste,oko pola sata.
Umutiti belanac sa vodom i premazati preko testa i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°c ( 375F ) oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Izvaditi hleb i ostaviti da se ohladi.

Ovo sam vam napisala recept kako se pravi francuski hrskavi hleb jer, recept koji sam ja videla za stromboli je korišćeno gotovo testo.

Od količine koja vam je data u receptu za francuski hleb, ja sam napravila samo pola, jer za nas dvoje mi je bilo previše testa, ako imate veću porodicu, možete napraviti celu količinu testa ali onda će vam biti potrebno duplo više šunke, sira, slanine i mladog luka i preporučila bih vam da pravite dva manja rolata umesto jednog većeg jer se bolje ispeku pojedinačno.

Naraslo testo isipati i na blago pobrašnjenoj radnoj površini ( ja umesto brašna koristim gustin ) rastanjiti testo oko pola cm debljine i prvo staviti listove šunke svuda preko testa ali ostavite okolo krajeva malo otkrivenog testa, preko šunke staviti listove švajcarskog sira, umesto listova može da bude i izrendani sir, preko posuti sa sitno iseckanim mladim lukom i na kraju sa suvom dimljenom slaninom, koju ste prethodno sitno iseckali. ( ako hoćete, možete je prvo malo ispržiti i ocediti od masnoće )
Zaviti u rolat.


Pleh za pečenje prekriti pek papirom i ako hoćete možete posuti po papiru malo kukuruznog brašna i na to brašno staviti zavijeni rolat.
Raseći odozgore popreko sa oštrim nožem na nekoliko mesta, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu dvadesetak minuta.
Premazati rolat sa umućenim belancetom i vodom, posuti semenkama po izboru i peći oko 3o minuta na 185°C ili dok vam korica lepo ne porumeni.


Pečeno staviti na žicu da se ohladi, iseći oštrim nožem i poslužiti toplo.



Prijatno!!!!


недеља, 27. март 2016.

Srećan Uskrs

Svima Vama, koji danas slavite Uskrs, neka vam je srećan i blagoslovljen i proveli ga u najvećoj radosti sa vašim najmilijima!!!


Happy Easter!!!


Vaša Pomoravka

субота, 26. март 2016.

Parmesan Crusted Chicken

Piletina prekrivena koricom od parmezana


Sastojci:

8 karabataka sa koskom i kožicom
250 ml pilećeg temeljca
1 do 2 limuna, sok i korica
2 kašike putera
Za koricu od parmezana:
100 g sveže izrendanog parmezana
oko 65 ml maslinovog ulja
pola kašiočice sušene majčine dušice
pola kašičice sušenog oregana
1 / 4 kašičice ili po ukusu belog luka u prahu
po ukusu morske soli i cveže samlevenog bibera
grančice sveže majčine dušice

Priprema:

Piletinu očistiti od viška masnoće i kožice koja visi. Oprati i osušiti.
Posuti piletinu sa vegetinim miksom za piletinu, pobiberiti i dodati, po želji, miks italijanskog začina. ( ja koristim začin za piletinu,koji se zove montreal chicken i za mene je to jedan od najlepših začina za piletinu )
Pokriti i ostaviti piletinu da se marinira u začinima oko sat vremena, može i preko noći.
Pošto sam pravila samo za nas dvoje, koristila sam 3 velika karabatka, da su bili manji, uzela bih 4.

U veću zdelu staviti sveže izrendani parmezan, količina parmezana puno zavisi od veličine karabatkova, ja volim da ga ima više i koristila sam mešavinu parmezana i grana padano, dodati beli luk u prahu, onoliko koliko vi volite,suvu majčinu dušicu,oregano, ( ja sam dodala i prstohvat miksa italijanskog začina ) sveže samleven biber, so i maslinovo ulje i viljuškom, ili rukama sve to sjediniti zajedno.
Uzeti svako parče i prstima staviti i odozgore i odozdole ovu smesu od parmezana. Vodite računa da imate dovoljno za sve parčiće.

U tiganj, koji može da se stavi u rernu, staviti puter i zagrejati, najbolje je ako imate teflonski tiganj, neće se ništa zalepiti ( moj teflonski tiganj nije mogao da se stavi u rernu, te sam morala kasnije da stavim meso u vatrostalnu posudu, jedna posuda više za pranje, ali mi nije smetalo ) i staviti piletinu, sa kožicom okrenutom na dole, dodati nekoliko grančica majčine dušice...pržiti nekoliko minuta, samo da porumeni i okrenuti i pržiti i drugu stranu nekoliko minuta da i ta donja strana porumeni.

U zdelicu izmešati limunov sok, koricu limuna i pileći temeljac, ako koristite isti tiganj, naliti sa tom tečnošću, dodati još nekoliko grančica majčine dušice i staviti u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C i peći oko 30 do 40 minuta ( u zavisnosti koliko su veliki komadi mesa ). U slučaju da vam meso ne porumeni odozgore, okrenuti gornji grejač na nekoliko minuta, da samo gornji deo porumeni, pazite da vam ne izgori. Meni nije bilo potrebno da stavljam grejač, ja sam čak morala da prekrijem meso sa pek papirom, da mi ne bi previše porumenelo.
Po želji, kad servirate meso, možete preliti sa sokovima od pečenog mesa ( da bi lepše izgledalo, ako služite gostima, procediti tečnost, jer ćete imati komadiće parmezana i pečene majčine dušice )
Ja sam meso premestila u vatrostalnu posudu, tečnost sam ulila u tiganj i malo sa drvenom varjačom sve izgrebala sa dna tiganja i onda sve to sipala preko mesa.




петак, 25. март 2016.

Francuski hleb sa pečenim belim lukom

Kako ovo fino miriše a beli luk i ja smo u velikoj ljubavi.


Sastojci:

150 g hlebnog brašna
400 g sve namenskog brašna + 1 do 2 kašike za doradu testa
1 glavica pečenog belog luka, sitno iseckano
15 ml maslinovog ulja
1 žumance
100 ml kefira
250 ml tople vode
1 puna kašičica soli, ili po ukusu
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
i još
1 belance
1 kašika vode
malo kukuruznog brašna

Priprema:

Za ovaj hleb prvo treba ispeći beli luk.

Glavici belog luka odseći vrh, preliti sa malo maslinovog ulja,posoliti i zaviti u foliju.
Peći oko 30 do 45 minuta, u zavisnosti  od veličine glavice, na 175°C.


Kad je luk pečen, otvoriti foliju i ostaviti da se luk ohladi.


Ovako pečen luk se može mazati na hleb, ali nama je potreban za pravljenje hleba.
Istisnuti pečene čenove luka, sitno iseckati i ostaviti na stranu.

U toplu vodu dodati kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati oba brašna, dodati ulje, žumanac, kefir, ( za vas koji nemate kefir može i običan tečni jogurt ) so, sitno iseckan pećeni beli luk i podignuti kvasac.
Rukom ili mikserom zamesiti testo, isipati na radnu površinu i domesiti testo i ako je potreno dodati i preostalih 25 g brašna. Nisu svuda sva brašna ista, neka upijaju više ili manje tečnosti pa po potrebi dodati preostalih 25 g. Testo treba da bude na mekšu stranu i da se ne lepi za ruke.

Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Uduplano testo isiopati na radnu površinu,premesiti.
Radnu površinu blago posuti sa gustinom i premešeno testo rastanjiti u pravougaonik i tako rastanjeno testo zaviti u malo čvršći rolat.
Ivicu testa prstima zalepiti za donju stranu testa i tako zavijeno testo oblikovati rukama u hleb.
Pleh prekriti papirom za pečenje posuti sa kukuruznim brašnom i preneti oblikovan hleb.
Oštrim nožem ili žiletom, zarezati hleb odozgore. Pokriti i ostaviti na toplom mestu pola sata da testo još jednom naraste.
Naraslo testo premazati sa umućenim belancetom i vodom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185-190°C i peći oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni sa svih strana.


Ja sam moj hleb zarezala malo više, trebala sam manje, ali to mu nije umanjilo ni malo fini ukus.

Pečen hleb ostaviti na žici da se ohladi.


Prijatno!!

среда, 23. март 2016.

Banana chia puding sa ukusom ruma

Chia semenke koristim svakodnevno u svojoj ishrani i obično ih jedem za doručak u raznim oblicima...evo jednog od tih oblika, možda će se dopasti i vama.


Sastojci:

2 dobro zrele ali cvrste banane
15 ml ili 1 kašika ruma ili 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
15 ml javorovog sirupa
250 ml mleka po izboru ( kokosovo, bademovo, sojino, obično )
2 pune kašike chia semenke

Priprema:

Banane pasirati viljuškom ali ostavite da ima malih sitnih komadića, dodati rum i javorov sirup.
Ako ćete ovo poslužiti deci, umesto ruma stavite vanilin šećer sa ukusom ruma, save promešati, dodati mleko, ja sam koristila kokosovo mleko, i dodati chia semenke i sve dobro promešati.
Pokriti i ostaviti preko noći u frižider.

Sledećeg dana sipati u zdelice, posuti sa malo kokosa i poslužiti.
Gustinu pudinga odredite sami, ja volim da mi je ređe i meni je ovo odlično za doručak.



Prijatno!!!!!

уторак, 22. март 2016.

Kuglice od brusnica i oraha

Ove kuglice su izuzetno zdrave kuglice, koje možete da pojedete bez i malo griže savesti. Čokoladom su prelivene da bi izgledale lepše,inače ne moraju da se preliju čokoladom, mogu se uvaljati u kokos ili mlevene orahe.



Sastojci:

100 g suvih brusnica
100 g suvih urmi / datulja
100 g oraha
50 g kokosa
1 kašika vanilla paste
sok i korica od pomorandže
 i još:
100 g čokolade
1 kašika ulja

Priprema:

U multipraktik staviti suve brusnice, urme, koje ste prethodno potopili u soku iz oceđene pomorandže,jezgra oraha, kokos, vanilu i koricu pomorandže i onaj sok koji vam je ostao od urmi i sve to samleti u masu, koja ima po male komadiće voća i oraha.
Napraviti kuglice, veličine koje vi volite, ja sam ih pravila da budu manje. Ako vam se masa puno lepi za ruke, namazati ruke sa uljem.
Napravljene kuglice ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi da se stegnu i osuše.


Otopiti čokoladu na pari sa kašikom ulja i svaku kuglicu preliti sa otopljenom čokoladom i ostaviti ih na alu foliji ili papiru za pečenje da se čokolada stegne.
Meni je ostalo čokolade te sam ih prelivala odozgore, tako što sam ostatak otopljene čokolade stavila u kesu za zamrzivač, pritisla svu čokoladu u jedan ćošak i onda odsekla joj malo vrh.

Ostaviti ih da se čokolada stegne još jednom, staviti ih u korpice i poslužiti.
Možete na kuglice, dok se čokolada još nije stegla, posuti  sa seckanim orasima.


Prijatno!!!

понедељак, 21. март 2016.

Banana smoothie sa ukusom muškatnog oraha

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Mariji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Mirisna teka " i koja nam je zadala temu za ovaj mesec, muškatni orah.


Sastojci:

3 zrele banane
125 ml mleka
250 ml jogurta sa ukusom vanile
250 ml leda
1 kašičica vanile ili vanilla paste
1/4 kašičice muškatnog oraha

Priprema:

Banane iseći na kolutove i staviti u blender, dodati mleko, vanilu i izrendan muškatni orah i samleti sve zajedno da dobijete kremastu masu, dodati jogurt i kockice leda i još jednom samleti sve zajedno da dobijete kremastu i penastu masu.

Sipati u čaše, izrendati još malo muškatnog oraha odozgore i poslužiti odmah.


Prijatno!!!!

недеља, 20. март 2016.

Babka sa dulche de leche i lešnicima

Ovakva peciva me oduševljavaju i već odavno se pripremam da ih napravim, ali jednostavno ne stignem ili me po nekad mrzi.


Sastojci:

Sastojci za testo:
225 g sve namensko brašno
175 g hlebno brašno
50 g prah šećera
2 žumanca
100 g kisele pavlake
75 g otopljenog i prohlađenog putera
prstohvat soli
1 kašičica vanilla paste ili ekstrat vanile
korica od 1 limuna

za kvas:
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
110 ml toplog mleka

Za premaz prva verzija:
300 g dulche de leche
100 g pečenih i seckanih lešnika
100 g izrendane gorke čokolade

Za premaz 2 verzija:
100 g otopljenog putera
90 g čokolade za kuvanje
40 g kakao
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
1 mala kašičica cimeta

i još:
1 jaje za premazivanje

Priprema:
Zagrejati mleko da bude mlako, dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Prosejati obe vrste brašna u vanglicu, napraviti udubljenje i dodati sve sastojke za testo i na kraju dodati narasli kvasac.
Zamesiti testo u vanglicu rukom ili mikserom ( ja ga zamesim mikserom i na kraju isipam testo na radnu površinu i domesim ga rukom ) i mesiti ga desetak minuta da dobijete plihčiće po testu.
Oblikovati testo u kuglu i vratiti nazad u vanglicu, premazati ga vrlo blago sa malo ulja ( ovo radimo da se ne stvori korica na testu a puno puta se testo, umesto da ga premažemo uljem može samo pokriti sa vlažnom kuhinjskomkrpom, jer da nam testo lepo naraste potrebna je toplota i vlaga )
U zavisnosti od toplote u sobi biće potrebno sat ili dva da se testo podigne.

Dok se testo diže, ispeći lešnike, oljuštiti ih i iseckati krupnije. ( ja sam ih stavila u kesu za zamrzivač i istukla sa oklagijom, mrzelo me je da ih seckam )
Čokoladu izrendati na krupnu stranu i pripremiti dulche de leche. Mi ga ovde kupujemo već pripremljenog i cena mu je smešno jeftina.

Naraslo testo podeliti na pola.
Nemojte praviti od celog testa jer će babka biti puno velika i trebaće joj puno vremena da se dobro ispeće u sredini.Umesto cele količine testa možete zamesiti samo pola ili napraviti dve pa jednu zamrznuti za kasnije.
Polovinu testa rastanjiti što više možete u pravougaonik a može da bude i u većoj kocki.
Premazati sa polovinom dulche de leće,( ako je potrebno zagrejati ga vrlo kratko da bi vam bilo lakše da ga razmažete po testu ) posuti sa polovinom seckanih lešnika i posuti sa polovinom izrendane čokolade i zaviti u rolat, ali da ne bude mnogo labavo.


Kad ste zavili rolat presaviti ga na pola i zaviti ga kao što ćete zavrteti konopac ( uh što sam objasnila ali vidi se na slici )
Pleh, koji je duži a kratak prekriti papirom za pečenje i staviti babku.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da napuni pleh.
Naraslu babku premazati sa umućenim jajetom.
Peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 do 20 minuta, smanjiti temperaturu na 160°C i peći još 10 do 15 minuta ( ukupno pečenje ne treba da bude više od pola sata za pola testa.
Ako kojim slučajem babka počne previše da rumeni prekriti je papirom za pečenje.


Ako koristite drugu verziju, koju sam ja videla ovde i ovde sve sastojke otopiti i ohladiti da bude mlako i premazati preko testa, ali pazite da testo negde ne probušite.
Ideju za dulche de leche premaz sam videla u magazinu on line,MEZZE.
Pre nego što je počnete seći, babka se mora dobro ohladiti.
Ako odlučite da je zamrznete, prvo je dobro ohladiti, zaviti je dobro sa providnom folijom i onda je staviti u kesu za zamrzivač.
Pre nego što ćete da je koristite, izvaditi je iz zamrzivača, i uključiti rernu na najmanju temperaturu, odviti je i staviti u rernu da se polako zagreva, ili je samo ostaviti da se odmrzne.
Posuti prah šećerom i poslužiti je sa kafom ili čajem.


Prijatno!!!!

субота, 19. март 2016.

Kuglice od dulche de leche i suvih kajsija

Divan slatkiš, koji ne morate da pečete..za manje od pola sata imate fine kuglice..idealne su za slavlja, slave i razna druženja.


Sastojci:

150 g suvih kajsija
130 g dulche de leche
60 g kokosa
+ kokos za valjanje kuglica

Priprema:

Suve kajsije sitno iseckati ili ih staviti u multipraktik i samleti. ( ako su vam kajsije puno suve, potopiti ih u nekoliko kašika tople vode, ostavite da omekšaju i ocediti ih od vode pre nego što ih sameljete...naše suve kajsije ovde su izuzetno mekane i nije bilo potrebe da ih stavljam u vodu da omekšaju )

U zdelu sipati dulche de leche, dodati samlevene kajsije i na kraju dodati kokos i sve to dobro sjediniti sa kašikom.

Od pripremljene mase, praviti kuglice i po potrebi vrlo malo premazati ruke sa uljem. Ja sam dobila 20 manjih kuglica.
Pripremljene kuglice uvaljati u kokos i ostaviti da se malo prosuše na sobnoj temperaturi.

Staviti ih u korpice i poslužiti.

Čuvati ih u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu.


Prijatno!!!!

петак, 18. март 2016.

Boranija sa mrvicama

Boraniju možemo spremiti na mnogo načina, jedan od tih načina je i ovaj.


Sastojci:

500 g boranije
50 g putera
100 g pank ili običnih mrvica
po ukusu so i biber

Priprema:

Boraniju očistiti, oprati i iseći ili ih ostaviti cele.
Skuvati ih na pari, ali da ne budu potpuno kuvane nego malo da budu al dente.
Boraniju,ako nemate svežu, možete koristiti iz zamrzivača ili iz konzerve,ja sam koristila svežu.

U zagrejani tiganj staviti puter i sačekati da se otopi, dodati boraniju, i izmešati samo da se malo puter "nalepi" na nju, dodati mrvice i pržiti sve zajedno dok mrvice ne porumene i postanu hrskave.
Poslužiti toplo kao prilog pečenom mesu i pred služenje posuti sa malo seckanog peršuna.
Ja sam ovo prvi put jela kad nam je mama od moje pastorke pripremila za ručakuz grilovane krmenadle.

Meni je ovo bila večera

Prijatno!!!!

четвртак, 17. март 2016.

Topla salata od boranije

Žutu boraniju obožavam ali, u mom selu je ne nađem uvek i kad odem u grad, obavezno je kupim...svašta se sa boranijom može napraviti, razne hladne i tople salate, prilozi i variva...


Sastojci:

1 kg boranije
150 g suve dimljene slanine
2 kašike vode
2 kašike vinskog sirćeta
100 g cherry paradajz, isečen na polovine
1 mala ljutika,vrlo tanko isečena
2 do 3 čena sitnije sečenog belog luka
po ukusu so i biber
pola kašičice ljute tučene paprike ( ne mora )
sitno iseckan peršun ili bosiljak

Priprema:

Boraniju očistiti, oprati i iseći na manje komadiće. U šerpu sipati vodu, dodati kašičicu soli i pustiti da provri.
U provrelu vodu spustiti boraniju i kuvati je samo 5 minuta, od trenutka kad provri.
Pripremiti zdelu sa hladnom vodom, u nju možete dodati i nekoliko kockica leda.
Ocediti boraniju od vode i odmah je ubaciti u ledenu vodu, da zadrži lepu boju i da zaustavite dalje kuvanje.
Ocediti i od te vode i ostaviti da se osuši.

U veći tiganj dodati krupnije sečenu slaninu i kad počne da cvrči, dodati dve kašike vode i pržiti je dok ne dobijete rumenu i po malo hrskavu slaninu.
Izvaditi slaninu na tanjir a mast sačuvajte.
Na tu mast, ako je ima previše, izbacite i ostavite vrlo malo, kod mene je nije bilo puno, ali sam ostavila samo 1 kašiku i dodati sitnije sečen beli luk i pržiti samo dok zamiriše, dodati sitno isečenu, na rebarca, ljutiku i vrlo kratko je propržiti, samo da omekša, dodati vinsko sirće ( ja sam koristila belo balsamico ) i smalo izgrebati sa dna tiganja one naslage, dodati isečen cherry paradajz i promešati sve zajedno i na kraju dodati oceđenu boraniju i isprženu slaninu i ostaviti sve zajedno da se boranija zagreje, oko minut dva,pažljivo mešajte.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, sipati salatu u zdelu, preliti sa onim sokovima sa dna tiganja i posuti sa sitno iseckanim bosiljkom ili peršunom.
Poslužiti toplo.


среда, 16. март 2016.

Orhideje


Su moje omiljeno sobno cveće i ni sama ne znam kako, ali u našoj kući im je mnogo dobro i svaki put nas nagrade sa predivnim cvetovima, koji po nekad traju i više od godinu dana..ali se vrlo često desi, da dobijem orhideju i da mi ne traje dugo...


Možda ćete pomsliti da je bacim...ne, ostavim je da stoji i nekad se desi da prođe mnogo vremena, čak i nekoliko godina da mi ne cvetaju, i pored toga ih redovno zalivam i tuširam listove, kao i da imaju cvetove.
Do sada ih imam 32 i nadam se da mi više niko ne donese orhideje, jer na kraju neću znati gde sa njima..

Orhideja falenopsis je sobna biljka, koju obično kupujemo kad je u punom cvatu, ja, kad ih kupujem obično gledam da su joj gornji cvetovi još uvek u pupoljcima, listovi zdravi i uvek pogledam  da li ima dovoljno drvenog čipsa u saksiji. Po donošenju kući, zalijem je i operem joj listove i sa mekom krpo ih obrišem i ostavim je tamo gde sam joj namenila mesto.
Moje orhideja stoje pored velikih prozora, jedni su mi na istočnoj strani kuće a drugi je sa zapadne strane. Sa istočne strane kuće držim sve orhideje koje su mi već procvetale i koje se " odmaraju " a sa zapadne strane su one, koje su u cvatu. Na prozorima nemamo zavese ( odavno sam ih skinula, jer hoću da vidim šta je napolje ) ali imamo vertikalne roletne ( ne znam kako se kaže na srpskom blinds ) koje svakog jutra otvorimo po celoj kući na svim prozorima a uveče ih zatvaramo. Tamo gde su mi orhideje koje cvetaju, kad se sunce premesti na tu stranu, poluzatvorimo roletne da ih to jako sunce ne prži.


Moje orhideje imaju cvetove i po više od godinu dana, ali obično im cvetovi traju oko 6 meseci,  i miruju  šest meseci. Neki tvrde da im orhideje cvetaju svakih 3 meseca, možda, ako imaju neke drugačije uslove.
Evo nekih od uslova koji će vam pomoći oko cvetanja orhideja:
1.Stvorite orhideji temperaturnu razliku: stavite saksiju preko noći na prohladno mesto (do 15 stepeni)
Mi preko dana držimo temperaturu u kući oko 20°C jer ne volimo da nam je toplo a preko noći smanjujemo temperaturu na 16°C i to orhidejama baš odgovara.
2.Smanjiti količinu azota u prihrani. Fosfor treba da ima prednost, jer u stvari, on stimuliše cvetanje.
Ja moje orhideje ne prehranjujem, ali zato kad blanširam spanać ili koprive, obavezno tu vodu, u kojoj sam blanširala spanać ili koprive ostavim da se dobro ohladi i kad je sledeće zalivanje, a zalivam ih samo jednom nedeljno,zalijem sa tom vodom. Držim saksiju iznad te posude i nalivam sa tom vodom preko njenih korena, sačekam da se dobro ocede i vratim ih nazad u ukrasnu saksiju u kojoj stoje. Ako nemam tu vodu, onda ih zalivam sa hladnom vodom, direktno iz česme, ocedim ih i vratim u ukrasnu saksiju i vratim ih nazad na isto mesto gde su i stajale.
3.Vlažite vazduh oko biljke.
Ovo baš nije lako uraditi, ali mi imamo ugrađeno u kući mašinu da nam vazduh bude uvek dovoljno vlažan, jer zimi je vazduh dosta suv u kući, zbog grejanja.
4.Premestite saksiju sa orhidejom na 5 dana na tamno mesto. Kroz tri nedelje orhideja treba da pusti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.
Ja ovaj način ne primenjujem jer ne bih znala gde da je stavim da bude u mraku, ali ću pokušati, imam jedan deo u donjem delu kuće,gde bih mogla da probam da li ovaj način radi.


Ako primetite da kod nerascvetale orhideje aktivno rastu korenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvetati. Budite strpljivi. Ja imam njih nekoliko koje mi nisu cvetale godinama i na jednoj od njih najzad imam pupoljke a ta orhideja ima sigurno desetak godina i to je prva orhideja koju sam dobila od mog sina.


Vrlo je važno obezbediti im dovoljno svetlosti i vlage ali ih ne smete preterano zalivati, jer ne vole preteranu vlagu.
Pojedine vrste, umesto da ih zalivate vodom treba stavljati na njih 2 do 3 kockice leda.


Na ovoj slici možete da vidite te vertikalne roletne, koje ja poluzatvaram kad je jako sunce.


Čula sam da sobne biljke bolje cvetaju ako na 1 litar vode sobne temperature dodate 1 kašiku ricinisuvog ulja, dobro izmućkate i sa tako izmućkanom vodom zalivate sobne biljke, na taj način ćete imati lepše i veće cvetove. Ja ovu metodu ne praktikujem jer ne znam ni da li ovde ima ricinusovo ulje ( verovatno ga ima ) i kažu da cveće zalivati sa tom vodom odmah po mućkanju, dok se ulje ne podigne, u protivnom možete da izgorite koren biljke. Ako biljka cveta jednom godišnje, dovoljna joj je jedna prehrana na ovaj način a ako biljka cveta stalno, ovaj način prehrane dovoljan joj je jednom mesečno.



Želim vam mnogo sreće u gajenju vaših orhideja.