четвртак, 31. октобар 2013.

EGGS BENEDICT SA DIMLJENIM LOSOSOM

Volim da učestvujem u ovoj igrici koju je započela Maja. Domaćica za ovaj mesec je  Ivana,sa bloga So i Biber, koja je izabrala ribu kao namirnicu.
Sastojci:
65 ml kisele pavlake sa manjim procentom masnoće
1 kašičica limunovog soka
1 1/2 kašičica Dijon senfa
4 kašike obranog mleka
4 jaja
2 kajzerice,prepolovljene na pola
120 g dimljenog lososa tanko isečeno
sitno seckanog ljubičastog luka
sitno seckanog mladog luka
biber po ukusu


Priprema:


U manjoj zdelici sjediniti kiselu pavlaku, Dijon senf,mleko i limunov sok i ostaviti sa strane.

U dublji, teflonski tiganj ili šerpicu staviti vodu i pustiti da počne da struji,smanjiti temperaturu i dodati,pažljivo svako jaje u vodu. ( svako jaje razbiti u posudicu i veoma pažljivo usuti u vodu,vodeći računa da imaju dovoljno mesta između )
Kuvati ih tako 3 do 4 minuta ili dok je belanac skuvan a žumance je prekrila bela skramica od belanca. Ako ne volite meko kuvano jaje kuvajte ga duže.
Izvaditi jaje sa rešetkastom kašikom i ocediti od vode.

Dok se jaja poširaju, iseći kajzerice na pola, istostirati ih i ako volite krem sira, namazati ih sa njim, preko staviti listiće dimljenog lososa,preko lososa staviti poširano jaje i preliti sa sosom, koji ste ranije pripremili,posuti sa seckanim ljubičastim i mladim lukom i poslužiti toplo.
Za vas koji nemate dimljeni losos možete staviti tanko sečenu sušenu šunkicu.

KuVarijacije: ROLAT SA DEKORATIVNIM BISKVITOM

Fascinirana sam ovim biskvitima i želela sam da napravim te rolate, ali nikako da se stigne.Pre nekoliko dana mi je bila idealna prilika, prijateljima je bila slava Sv.Petka i rolat je napravljen.
Prvi put učestvujem u ovoj igrici,KuVarijacije, koju je započela naša blogerka Maja sa Bloga "Cooks and Bakes" a izabrana tema za ovaj mesec, je  "Rolat sa dekorativnim biskvitom"
Pa da krenemo.... ja sam pravila dosta veći rolat i moje su mere uvećane za 1.5 puta



Sastojci za šare na rolatu:

1 belanac
30 g šećera
40 g brašna
20 g putera sobne temperature
boja za šare 

Sastojci za rolat:

6 jaja, sobne temperature
6 g cream of tartar ili sok od pola limuna
150 g  sitnog šećera
90 g otopljenog putera
110 g prosejanog brašna
30 g kakaoa
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanile
limunova korica

i još:

1 kašika prah šećera

Ganache krema:

300 g bele kuverture
450 ml pavlake
kašika-dve  brendija ili konjak ( ne mora )

i još:

jagode ( ne moraju )

Priprema:

Ganache pripremite, po mogućstvu, veče pre.
Pavlaku staviti da se zagreje,ali ne i da provri ( dovoljno je kad vidite mehuriće okolo stranica šerpe u kojoj zagrevate pavlaku ).
Čokoladu sitno iseckati, preliti zagrejanu pavlaku i mešati sa žicom dok se čokolada ne otopi i po izboru, dodati konjak ili brendi, sve ti sjediniti i ostaviti, najbolje preko noći, u frižider da se potpuno ohladi. Umutiti mikserom pre nego što je rolat ispečen. ( ja sam mutila tek kad je rolat bio ispečen i malo mi se prehladio i tu i tamo je vrlo malo ispucao pri motanju )
Ganache možete premazati i da ga uopšte ne mutite, ali onda ga ne ostavljati u frižider već ga ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.

U belanac dodati šećer, brašno i puter,sobne temperature i sve zajedno sjediniti u glatku smesu. Ako dodajete boje razdeliti u više manjih zdelica i dodavati boje po vašem izboru. ( ne znam zašto, ali meni ova krema nije bila snežno bele boje  kao što je na originalnom receptu )

Pripremite pleh veličine 32cm X 42 ili sličnih veličina ( ako pravite manji rolat od samo 4 jaja,koristite pleh 27.5cm X 43cm ).
Na običnom papiru nacrtajte šare po vašem izboru i taj papir stavite prvo na pleh,preko tog papira staviti papir za pečenje,iste veličine koliki vam je i pleh.
Napunite kuvarski špric ( ako ga nemate, staviti u običnu kesu za zamrzivač i odsecite vrlo malo na vrhu i stiskajući kesu praviti,koju ste prethodno malo uvrnuli gde je smesa za šare ) i praviti šare na papiru za pečenje. ( pošto sam i ja pravila samo tačkice, napravila sam šare samo do pola papira jer prvu polovinu ćemo zaviti i neće se videti šare )  Tako pripremljene šare staviti u zamrzivač i ostavite da stoji dok vi pripremite testo za rolat.

Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti sa cream of tartar, ako ga nemate, umutiti sa limunskom kiselinom u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
Stalno muteći žumanca,postepeno dodavati šećer,vanilu i limunovu koricu ( limunova korica i vanile nisu u receptu, ja sam samo htela da obogatim ukus ovo g divnog rolata , vi ne morate ) dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodati prosejano brašno i kakao i na kraju, spatulom, dodati belanca.

Izvaditi pleh iz zamrzivača ( skloniti papir sa šarama, ako ga niste sklonili pre ) i sipati smesu od jaja preko šara,sve lepo poravnjati ( ovo morate malo brže da radite da vam se ne otope šare ) i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C  oko 10 do 12 minuta.

Dok se rolat peče, pripremiti još jedan papir za pečenje,posuti ga prah šećerom i pečeni rolat prevrnuti na prah šećer. Odmah skinuti papir sa rolata,ponovo ga vratiti na rolat i pažljivo prevrnuti rolat na stranu, koja je bez šara i koju ćete premazati sa ganache kremom.
Ostaviti rolat samo nekoliko minuta da se prohladi, da nije vreo jer će vam otopiti kremu.
Premazati sa kremom i na početku rolata staviti dva reda očišćenih jagoda.
Pažljivo, pomoću papira,umotati rolat i staviti ga na tacnu sa koje ćete poslužiti.
Ostaviti da se ohladi, seći na parčiće i poslužiti ( ja sam ostavila deo kreme i ukrasila rolat i odozgore )



Prijatno!!!!


уторак, 29. октобар 2013.

PRŽENI PIRINAČ SA MUŠKATNOM TIKVOM

Ovih dana bundeve imamo na sve strane, ne znamo šta ćemo pre da napravimo od njih.Kod nas je danas bila za ručak,na malo drugačiji način.



Sastojci:

225 g basmati pirinča ( ili bilo koji pirinač dugog zrna )
500 ml vode 
50 ml maslinovog ulja
500 g muškatne tikve ( butternut squash )
4 čena belog luka
svetlo zeleni deo praziluka
1 crvena paprika
250 g šampinjona
malo seckanog peršuna
4-5 struka mladog luka
so,biber,vegeta

Priprema:

U manju šerpicu staviti vodu, pirinač i pola kašičice vegete ( ako ne koristite vegetu, stavite so.Ja koristim vegetu bez MSG dodatka ) i pustiti da provri, smanjite temperaturu,poklopiti i kuvati dok pirinač ne omekša ali da se ne skuva potpuno.

U veći i dublji tiganj sipati malo ulja i na jakoj vatri propržiti vrlo kratko šampinjone,koje ste prethodno dobro oprali, ako su manji,pržiti ih cele,ako su veći,prepoloviti ih na pola, da samo porumene. Izvaditi ih i ostaviti poklopljene, sa strane

 Dodati još malo ulja i staviti da se prži sitno iseckan praziluk,koji ste dobro oprali od peska.Pržiti ga dok ne omekša.
Dok se praziluk prži,očistiti i oljuštiti tikvu i iseći na manje kockice,dodati praziluku i pržiti i nju oko 6-7 minuta, dodati pasirani beli luk i papriku,koju ste isekli na kockice i pržiti sve zajedno još 3 minuta.
Začiniti po ukusu.

Na kraju dodati pirinač i pržiti zajedno  sa povrćem oko 5 minuta,( ako vam je pirinač dobro skuvan i ne morate ga pržiti samo promešajte sve zajedno ) dodati ispržene šampinjone izmešati sve zajedno.

Posutu sa sitno iseckanim peršunom i mladim lukom ( ako nemate mladi luk, može i bez njega ) i poslužiti toplo.

Može vam biti prilog ili samostalno jelo.



Prijatno!!!

понедељак, 28. октобар 2013.

PITA PREVRTUŠA

Još jedan fini,sočni kolač sa vrlo malo sastojaka...probajte, nećete se pokajati. 
  

 Sastojci:

        500g do kg izrendanih jabuka
     50 g šećera
      korica i sok od limuna
     100 g šećera
     1 kašika vanilla paste ili kesica vanile
     5 jajeta
     50 ml ulja
     150 g brašna
     1 kesica prašak za pecivo
     100 ml mleka
     3-4 kašike prezli
     200 do 250 g mlevenih badema

Priprema:

Jabuke oprati, očistiti i izrendati.Preliti sokom od limuna i posuti sa 50 g šećera.

Jaja, sobne temperature odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti prvo u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
Žumanca umutiti sa šećerom u gustu i svetlu smesu, dodati ulje,mleko,limunovu koricu,vanilu i na kraju dodati brašno,pomešano sa praškom za pecivo.
Kad  ste sve sjedinili, dodati belanca i sjediniti ih sa spatulom.
 
Pleh, veličine  22.5cm X 33cm dobro podmazati,posebno dno pleha, posuti prezlama, preko nerađati,dobro oceđene, jabuke.
Preko jabuka sipati umućenu smesu, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko sat vremena ili dok vam čačkalica ne izađe čista, kad zabodete u sredinu testa.

 Izvaditi pleh i kolač prevrnuti na neku veću tacnu, ili ako imate veću dasku za sečenje. ( Može da se desi da vam se jabujke zalepe za dno, ako se to desi, samo pažljivo skinuto sa pleha i vratiti na kolač )
Kolač posuti sa mlevenim bademima i preko badema preliti sa sokom, koji je ostao kad ste iscedili jabuke.
Ostaviti kolač preko noći da se dobro ohladi.
Po želji kolač možete premazati sa šlagom ili posuti sa prah šećerom.



Prijatno!!!!!
 


недеља, 27. октобар 2013.

LEPEZA KROMPIR I TORTICE OD PLAVOG PATLIDŽANA

Ne znam šta više volim,pečeni krompir ili plavi patlidžan, posluženi na ovaj način.
Ako pravite plavi patlidžan,pravite ga kad ne idete na posao jer ima dosta belog luka. ( koji ja obožavam ) 
Čula sam da pomaže pojesti svež peršun posle konzumiranja belog luka......



Sastojci za tortice od plavog patlidžana:


2 veća patlidžana
morska so
50 ml maslinovog ulja

Za preliv:

100 ml maslinovog ulja
1 manja vezica peršuna
1 do 2 limuna ( korica i sok )
belog luka po ukusu
pola kašičice morske soli
1/4 kašičice sveže samlevenog bibera


Priprema:

Patlidžene oprati i iseći na kolutove 1cm debljine. ( ne ljuštiti ) Svaki kolut posuti sa malo soli i ostaviti sa strane da stoji oko 20 minuta ( da ispusti gorčinu koju sadrži u sebi ).

Plavi patlidžan možete isprati sa hladnom vodom ili samo upiti tečnost sa kuhinjskim papirom.Ako ga isperete ( ja ga isperem  sa hladnom vodom ) osušiti svako parče sa kuhinjsakim papirom.

Staviti na pleh papir za pečenje, naređati parčiće patlidžana,preliti sa malo maslinovog ulja i peći na 200*C dok vam ne porumeni,okrenuti ih i zapeći drugu stranu. Ako hoćete, možete ih ispeći na roštilju.

Ostaviti da se pečeni patlidžan ohladi.

Napraviti preliv:

Iseckati što sitnije možete peršun,beli luk možete pasirati ili iseckati sa nožem.Sve to staviti i jednu činijicu.Dodati izrendanu limunovu koricu ( ako je limun prskan, onda nemojte stavljati koricu ) sveže isceđen limunov sok,soli i bibera po ukusu, sve umutiti žicom za mućenje.

Kolut patlidžana staviti na tacnu, preliti sa malo preliva, staviti tako i drugi kolut,preliti...možete staviti po 3-4 kolutova, da vam izgledaju kao male tortice...





Ovako pripremljen patlidžan vam može biti prilog mesu, poslužen kao predjelo ili kao samostalno jelo.

Prijatno!!!!!

LEPEZA KROMPIR

Krompir mi je jedna od omiljenih namirnica ( pročitajte i hranljive vrednosti ove namirnice na kraju posta )


Sastojci:

2 veća krompira po osobi
5 - 6 šnite slanine ili pršute
1 kašika italijanskog začina

75 ml maslinovog ulja
2 - 3 čena belog luka isečen na tanke listiće
1 kašika sitno iseckanog peršuna
po ukusu soli i bibera

Priprema:

Krompir oljuštiti i oprati.( najbolje je koristiti brašnjav krompir, kod nas je to Yukon Gold )

Staviti krompir na varjaču i sa oštrim nožem iseći šnitice ali ne do kraja.( zato vam je na varjači da  zaustavi sečenje krompira do kraja )





U manju zdelicu staviti maslinovo ulje, italijanski začin,sitno iseckan peršun,biber i so i sve to izmešati.

Šnite slanine iseći na manje šnitice.
Između rezova na krompiru stavljati beli luk a u sledeći staviti šniticu slanine.




U tepsiju staviti papir za pečenje ( da imate manje da ribate ) preko staviti krompire i preliti ih sa smesom od začina i maslinovog ulja.
Nama je prilog bio i pečeni šampinjoni,koje sam pekla zajedno sa krompirom.Njih sam posula sa malo suvog začina,pobacala nekoliko čenova  belog luka i komadiće pršute.

Zagrejati rernu na 185*C i peći dok vam se krompir ne ispeče.
( Ja sam, u isto vreme pekla i plavi patlidžan i krompir u rerni, tako dok mi se plavi patlidžan hladio krompir se ispekao ).

Uz finu domaću supicu, ovo nam je bio idealan ručak.


Prijatno!!!!!!

EVO MALO VIŠE O HRANLJIVOSTI KROMPIRA



U naše vrijeme, kada je krumpir na lošem glasu kao nezdrava namirnica i bezvrijedno povrće, koje ne sadrže vitamine, moram stati na njegovu obranu, jer to jednostavno nije istina.
Niti jedno povrće nije toliko mnogostrano, kao skroman krumpir. Jednako fin u kuhanom, pečenom ili prženom obliku, krumpir rijetko dobiva pohvale koje zaslužuje.
Zaboravljamo da je ova skromna namirnica igrala važnu ulogu u povijesti čovječanstva. Puno puta spašavala je ljude od gladi tokom rata ili u područjima loših klimatskih uvjeta.
U mnogim zemljama krumpir je pogodovao rastu stanovništva i ekonomskom razvoju.
Krumpir su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od 4000 godina. Iz Amerike u Europu krajem 16. stoljeća ga je donio Sir Francis Drake - pomorski istraživač i vojskovođa.
Naziv krumpir potječe od bavarske riječi Gruntbir - "kruška iz zemlje". Engleski naziv potato potječe od američko-indijanske riječi "batata".

11 činjenica koje niste znali o krumpiru


1. Krumpir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj  nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).
2. Krumpir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.
3. Krumpir je savršena kultura za uzgoj u  siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.
4. Krumpir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.
5. Po količini fenolnih spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.
6. Engleski znanstvenici u krumpiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog tlaka.
7. 2008 godina je proglašena godinom krumpira. UN smatra da je krumpir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.
8. Postoji preko 1000 vrsta krumpira. Krumpir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.
9. Europljani konzumiraju duplo više krumpira nego Amerikanci.
10. Tokom zlatne groznice u Klondajku krumpir se koristio kao valuta. Krumpir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.
11. Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.

Nutricionističke karakteristike


·                                 krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu
·                                 krumpir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
·                                 krumpir sadrži više kalija nego banana
·                                 krumpir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća
·                                 krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna
·                                 krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina
·                                 krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol
·                                 nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C

Krumpir ne deblja


Fitness gurui su proglasili krumpir namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krumpir nije pogodan za mršavljenje.
Međutim to nije istina. Provedena su istraživanja o utjecaju krumpira na tjelesnu težinu. Osobe koje su tijekom 6 tjedana svakodnevno konzumirali 7-9 krumpira zapravo se nisu debljale, nego mršavjele!
To se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krumpir u prosjeku sadrži 100-120 kalorija - 2,5 puta manje nego kruh).
Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća.

Pomfrit nije zdrav!
 

Kada govorimo da je krumpir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu!
1. Pomfrit sadrži velike količine "loših" masnoća, koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola.
2. Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid - poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka svake godine.

Krumpir kao lijek
 

Krumpir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Nekoliko primjera primjene krumpire u svrhe liječenja:
·                                 obloge od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta, ozeblina
·                                 umivanje sa sokom od krumpira liječi akne, ekcem i mrlje na licu
·                                 obloge od sirovog krumpira koriste se kod vrućice, opekotina, glavobolje
·                                 kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak
·                                 kod gastritisa uzima se 1 žlica soka od krumpira 3 puta dnevno prije obroka

Kako napraviti sok od krumpira
Operite i naribajte krumpir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscijedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek svježe pripremljen sok.

Zbog njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa, hranjivosti i bogatstva nutrijenata, krumpir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.


Sok od krumpira - čudesni lijek nadohvat ruke
                                                                               
<image002.jpg><image002.jpg>Blagotvorna svojstva sirovog krumpira odavno su poznata narodnoj medicini, no unatoč tomu prevladava mišljenje da se krumpir ne smije konzumirati sirov.

Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krumpir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.

Od zabluda vezanih uz konzumaciju krumpira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krumpira otrovna.

Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krumpira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje.

Ono što jest opasno je nedozreo krumpir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krumpir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu -  toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira.

No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (''očima'') i pozelenjenu koru.

Krumpirom protiv mnogih teških bolesti

O ljekovitosti krumpirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr. Jovana Tucakova.

Lesinger smatra da je krumpirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice.

U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu žlicu soka krumpira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

U terapiji čira želuca i dvanaesterca savjetuje svakodnevno uzimati pola dcl krumpirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.

Dr. Jovan Tucakov tvrdi da sok od krumpira ima blagotvoran utjecaj na snižavanje razine šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških
oboljenja poput emfizema.

Budistički svećenik Tomizawa, autor knjige ''Put do zdravog života: raka se ne treba bojati'', tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krumpira može uvelike pridonijeti izlječenju od rakai drugih teških bolesti.

Učinkovitost krumpira u suzbijanju karcinoma postupno se dokazuje i u znanstvenim istraživanjima.

Profesor Kagamin s medicinskog sveučilišta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krumpira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa.

Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.
Sok krumpira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka.

U zadnje vrijeme krumpir sve više dobiva na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.

Neovisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krumpira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.

Također, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.

Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uvečer popijte sok napravljen od jednog krumpira srednje veličine, jedne mrkve i jabuke, i u roku od dva tjedna ponovno ćete biti u formi.

Blagodati krumpirova soka:
 
·                                 jača imunitet
·                                 čisti organizam od otrova
·                                 njeguje problematičnu kožu
·                                 koristi se kao dio terapije protiv raka
·                                 pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
·                                 smanjuje razinu šećera u krvi
·                                 pomaže kod bolesti jetre i bubrega
·                                 štiti od kardiovaskularnih bolesti


Ljuska krumpira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata.

Konzumirate li krumpir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unijet ćete u organizam niz vrijednih sastojaka poput ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.

Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krumpiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.

Između ostalog, vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera.

Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje.

Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore.

Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krumpira redovito masirati kritična mjesta.

Priprema soka

Sok od krumpira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krumpir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore.

Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U  tu svrhu možete uporabiti i sokovnik.

Sok uvijek pijte svježe pripravljen, a radi poboljšanja okusa možete ga pomiješati s voćem i povrćem po izboru, primjerice jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom.

петак, 25. октобар 2013.

TORTA SA TURSKIM KEKSOM

Ovo je jedna od fantastičnih torti, koju su naši gosti,sa oduševljenjem jeli. Recept sam prvi put videla na Coolinarici a originalni recept možete naći i ovde.

Moj najveći problem je bio, gde naći turski keks, pretražila sam sve turske prodavnice po Torontu i svi su me nešto bledo gledali,dok mi ga najzad muž nije doneo iz Srbije. Sada, ko god dolazi iz Srbije mi donosi taj keks i imam ga u zalihama....uskoro ću je ponovo praviti.


Sastojci:

600 g turskog keksa ( 120 komada )
400 g belog šlaga u prahu
400 ml kisele vode
200 g prah šećera
250 g putera
1 l mleka
1 kašika vanilla paste
3 kesice pudinga od vanile
9 kašika šečera
400 ml slatke pavlake

Priprema:

Od litre mleka oduzeti malo a ostatak, sa dodatkom šećera i kašikom vanilla paste pustiti da provri.
U deo, koji ste oduzeli od hladnog mlekam, razmutiti vanila puding ( originalni recept kaže puding od karamele, meni se više dopao puding od vanile ) i dodati u provrelo mleko.
Kuvati, stalno mešajući sa žicom, za mućenje ( da izbegnete grudvice u smesi ) dok se puding ne zgusne.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se puding ohladi, povremeno mešajući da se ne stvori kožica po površini pudinga.
Puter ( originalni recept kaže margarin ) umutiti sa prah šećerom i dodati, stalno muteći sa mikserom u ohlađenu kremu od pudinga. Sve zajedno umutiti u glatku kremu.
Umutiti šlag sa kiselom vodom. ( ja sam imalaš lag sa ukusom vanile i zato je po malo žućkast, što mi je dalo fantastičan kontrast boja )
Na tacnu staviti red keksa ( ne umakati ga u nikakvu tečnost ) 4 reda po 5 keksa i premazati sa kremom, ( ovaj prvi red je malo teže premazati jer se keks pomera, ali ćete moći da ga premažete ) preko kreme premazati sa umućenim šlagom i opet staviti red keksa, red kreme od pudinga i šlag. Trebaju vam 6 reda keksa.Završiti sa šlagom.

Umutiti slatku pavlaku ( po želji i ne morate, možete je završiti sa umućenim šlagom ) premazati tortu odozgore i sveda okolo. Ukrasiti po želji.

Ostaviti tortu preko noći u frižider da se dobro stegne.


Prijatno!!!! 

Ova torta, i ako kremasta, dosta je stabilna, tako da je idealna poneti je kao poklon za svadbe, krštenja, slave.......

среда, 23. октобар 2013.

PEKMEZ OD DUNJA



Prošle godine na Prvom Cool okupljanju u Beogradu u organizaciji Coolinarike i Podravke prvi put sam se srela i upoznala sa članicom Coolinarike po imenu Jekago i tom prilikom mi je Jeka poklonila teglicu njenog divnog pekmeza od dunja...ukus me je oduševio, ali pošto je taj susret bio u decembru, dunje su davno prošle i ja nisam mogla da skuvam taj pekmez.


Pre nekoliko dana mi je prijateljica donela punu korpu domaćih dunja, prvo mi je bilo da napravim ovaj Jekin pekmez a onda slatko od dunja.



Sastojci:

3 kg očišćenih, ne oljuštenih dunja
1 kg šećera
4 veće kisele jabuke ( Granny Smith ili Mutsu )
400 ml vode
sok od dva veća limuna

Priprema:

Dunje dobro oprati da skinete sve dlačice sa njih ( najbolje je koristiti hrapav sunđer koji koristite da izribate posuđe ). Očistiti ih i iseći na kockice bez da ih oljuštite. Oprati ih u hladnu vodu i staviti ih u šerpu u kojoj ćete kuvati džem.

Jabuke oprati, očistiti i njih iseći na kocke bez da ih ljuštite i dodajte u šerpu gde su dunje. Dodati šećer, ( kod Jeke je 1.5 kg,meni je to bilo previše šećera te sam stavila samo 1 kg ) limunov sok i vodu.


Staviti da se kuva na tihoj vatri i kuvati oko 20 do 30 minuta, dok vam voće ne omekša,kad voće omekša skloniti sa vatre i propasirati sa štapnim mikserom.


Šerpu vratiti na šporet i kuvati još 10 do 15 minuta za to vreme će vam se pekmez zgusnuti.
Vruć pekmez sipati u vruće sterilisane tegle.
Sve tegle staviti u rernu, koju ste uključili na 100*C i pustiti da pekmez uhvati koricu.Isključiti rernu i po želji ih možete ostaviti u rerni da se potpuno ohlade ili ih izvaditi napolje, zatvoriti sa poklopcima, zaviti u ćebe i ostaviti da se potpuno ohlade. Dok se tegle hlade čućete kako poklopci se hermetički zatvaraju,čućete zvuk.


Uživajte u ovom brzom pekmezu, gde je najveći posao oljuštiti domaće, ne prskane, dunje.


Ovo je originalni Jekin pekmez, koji sam ja dobila prošle godine ( Odavno ga više nema, ali je ostala samo slika )


Naši dragi prijatelji, koji su nam poklonili dunje.. i tebi Jelka,puno hvala što se me se setila.

Prijatno!!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Kristina sa bloga " Domaćica za vas " koja nam je zadala temu "dunje" i njoj šaljem ovaj recept.

ČORBA OD PEČENE MUŠKATNE TIKVE

Jesen, moje omiljeno godišnje doba...pijace su pune svega i svačega i zaista nam nije teško odlučiti šta skuvati za ručak.



Sastojci:

     1 kg muškatne tikve
     2-3 grančice majčine dušice
     4-5 čena ne oljuštenog belog luka
     1 glavica crnog luka
     2 štapa celera
     1 osrednja šargarepa
     2 čena belog luka
   1 cm svežeg djumbira,izrendanog
     4-5 lista kadulje
     500 ml supe sa kockom od povrća ili već pripremljenog povrtnog temeljca
     500 ml vode
     po želji i ukusu začini ( biber, vegeta,so)


Priprema:

Muškatnu tikvu oprati pa je raseći na četvrtine.Premazati je četkicom sa maslinovim uljem pa je posoliti i pobiberiti.
Peći je u prethodno zagrajanoj rerni na 200*C oko 25 minuta pa onda dodati neoljuštene čenove belog luka i majčinu dušicu i peći još 15 minuta.

Dok se muškatna tikva peče, u dublji tiganj sipati malo ulja pa dodati sitno naseckano povrće, crni luk, štapiće celera,tanko narezane kolutove šargarepe,izrendani đumbir, i propasirani beli luk i  pržiti na veoma niskoj temperaturi oko desetak minuta, ali ne sme da vam porumeni.
Kada je povrće omekšalo, dodati pola litre vode i pola litre vode sa povrtnom kockom i pustiti da vam se kuva još 5 do 10 minuta dok vam povrće ne omekša.

Začiniti po vašoj želji.



Ispečenu muškatnu tikvu ostaviti da se malo prohladi, pa kašikom skidati ispečene meso od tikve i stavljati u skuvano povrće.Koricu baciti.Kuvati još 5 minuta pa onda štapnim mikserom ili u blenderu, smrviti sve i napraviti finu kremastu čorbicu.
Po ukusu, možete dodati i 50 ml pavlake za kuvanje, tek kad ste je sklonili sa vatre.

Poslužiti je toplu sa kockicama hleba ili sa kiselom pavlakom.



Prijatno!!!!