уторак, 29. август 2023.

Harmonika hleb sa belim lukom

 Ovo je fenomenalan hleb koji može da se pravi i za vreme posta. Kod mene nije postan jer sam koristila puter za premaz a vi kako god želite.

Hleb je kao pamuk iznutra a soplja baš fin i hrskav..pa probajte, možda vam se i dopadne.

Sastojci: 450 do 475 g mekog brašna, 300 ml tople vode, 50 ml ulja, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca

i još: 80 g omekšalog slanog putera, 1 glavica belog luka, 1 do 2 kašike sitno sečenog peršuna

Priprema:  Brašno prosejati pa odvojiti nekoliko kašika brašna na stranu jer sva brašna ne upijaju isto tečnost. U brašno dodati suvi kvasac, kašičicu šećera, kašičicu soli i dodati 300 ml tople vode i 50 ml ulja. Zamesiti testo i ako je testo premekano dodavati po malo brašna dok ne umesite meko testo koje se vrlo malo lepi za ruke. Umešeno testo pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostavitio na toplom mestu da testo naraste

Dok testo raste, pripremiti premaz od belog luka. Beli luk očistiti pa iseći vrlo sitno ili ga propustiti kroz presu za to, dodati u omekšali puter i na kraju dodati sitno isečen peršun i sjediniti sve zajedno.

Naraslo testo istresti na pobrašnjenu radnu površinu i bez da ga premesite, rastanjite na 0.5cm debljine u kocku, dužine vašeg kalupa za hleb. Moj je 10cm X 32 cm. Premazati sa pripremljenim puterom svuda preko testa pa zaviti u rolat. 

Tako zavijen rolat staviti na pek papir pa iseći ovom spravom, koju koristite kad mesite sourdough hleb, ja zaista ne znam kako se zove na srpskom ili hrvatskom, da je oko 1.5 do 2 cm debljine, ako nemate onda koristite konac kao kad pravite cimet rolnice.

Preneti tako isečen rolat zajedno sa pek papirom i staviti u kalup u kom ćete peći hleb. Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste. Kad je skoro popunilo pleh, premazati umućenim jajetom ili sa malo mleka, posuti semenkama po želji i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°Coko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi već volite.

Ispečen hleb izvaditi iz kalupa, zajedno sa papirom i vrlo pažljivo izvući pek papir ispod hleba.



Ostaviti na žici da se kratko ohladi pa poslužiti dok je još topao...

Mi smo ga jeli sa kiselim mlekom ali je odličan i bez ičega...sredina mu je kao penica.



Pripremite ga svojim gostima i poslužiti uz hladno predjelo, nećete se pokajati ..

Prijatno!!!!

петак, 25. август 2023.

Pečene šljive

Preliv koji možete koristiti za sladoled, palačinke, kolač ili jesti takav kakav je.


Sastojci: 500 g šljiva, 30 ml meda, 1 kašičica vanilla paste ili štapić cimeta, nekoliko kolutića pomorandže ili limuna, 60 ml belog vina

Priprema: Šljive oprati, osušiti, raseći na pola po dužini i izvaditi košticu.
Preliti medom,vanilla paste ( ako je nemate možete da koristite i štapić cimeta i vinom i sve izmešati.
Okrenuti sve šljive da vam leže na zaobljeni deo, sečeni deo da je oktenut prema gore i da su sve jedna pored druge, pokriti alu folijom i dobro ušuškati svuda okolo i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta, izvaditi i vrlo pažljivo promešati i vratiti nazad u rernu.
Peći samo dok šljive ne omekšaju, ne smeju da se ispeku i da izgube svoj oblik, jer fora je u tome da ostanu u komadu.

Ja sam jednu turu ispekla previše pa su se sve razmilele po tepsiji, drugu sam nadgledala svakih 5 minuta posle 20 minuta pečenja.
Prvu turu sam ostavila da iskoristim za palačinke, ako ih jača polovina ne pojede a drugu sam koristila kao preliv za sladoled.
Ohladiti i hladno preliti preko sladoleda i poslužiti odmah.

Ovaj preliv je izuzetno ukusan.Za vas koji ne konzumirate alkohol možete da koristite sok od pomorandže ili jabuke


Prijatno!!!

понедељак, 21. август 2023.

Kiflice pletenice sa kuvanim testom

 Tek sad vidim da ja odavno nisam napisala ni jedan post na mom blogu, ja i dalje kuvam, pečem ali me zaista mrzi da pišem recepte, jer valjda posle skoro 3000 napisanih recepata sam se zaista zasitila pisanja...

Postupak kako se prave ove kiflice sam videla na youtubu ali testo je drugačije. Ja volim da koristim tangzhong metodu, tj koristim prethodno skuvano testo, koje zaista da mekoću pecivu i bude meko i po nekoliko dana. Kod mene testo nikad ne ostane za nekoliko dana, obično ga imamo tog dana kad ga ispečem i ostane za doručak sledećeg dana. Ja mnogo više volim da češće mesim ali da jedemo sveže pripremljeno pecivo. 

Recept pišem u punim sastojcima ali ja obično pravim za nas dvoje pola mere, jer to nam je dovoljno.


Sastojci za kuvano testo: 100 ml mleka, 20 g brašna
Sastojci za testo: 500 g brašna, 200 ml kefira ili jogurta, 60 ml tople vode, 60 g omekšalog putera, 1 kašičica soli, 1 kašičica meda, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 jaje
i još: po izboru za punjenje: sitno seckana šunka, izrendani tvrdi sir, feta sir, malo isečenog mladog luka, viršle, krem sir, feta sir

Priprema: Prvo ćemo pripremiti kuvano testo. U manju šerpicu sipati mleko, ( može pola voda polackice mleko ) dodati brašno i razmutiti da nema grudvica. Kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i u vruće možete dodati kefir ili jogurt ( ja imam višak kefira pa sam koristila njega )  i sve dobro umutiti kuvarskom žicom da dobijete glatku masu.

U vanglicu prosejati brašno ( koristila sam meko brašno ) dodati suvi kvasac, kašičicu soli i u kefir ili vodu možete dodati med i razmutiti da se otopi, dodati umućeno jaje ( ja sam ostavila  malo za premazivanje testa, jer moje jaje je bilo ogromno, da je bilo manje, stavila bih celo ) Budite pažljivi kad dodajete vodu jer sva brašna ne upijaju isto tečnost, možda će vam trebati manje vode. Ja sam koristila brašno sa većim procentom glutena ( bread flour ) i meni je bilo potrebno tačno 60 ml. Zamesiti testo. U zamešeno testo dodati omekšali puter isečen na kockice i mesiti testo  dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ovde će vam trebati oko 10 do 15 minuta mešenja rukom da dobijete takvo testo a ko želi ovo sve može da odradi i mikserom.
Meni je odlična terapija razmišljanja dok mesim ovu vrstu testa.
Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne. Po želji, ovo testo se može zamesiti uveče i ostaviti preko noći u frižider i ujutru samo nastaviti sa radom.

Dok testo raste ja sam pripremila nadev. Sitno sam iseckala šunku, izrendala sir na sitnu stranu i isekla malo mladog luka, zeleni deo

Naraslo testo podeliti na onoliko delova na koliko želite da imate kifla. Kod mene je to bilo na 4 dela, jer ovo su veće kifle, ako ih pravite prazne, možete ih podeliti i na više delova. Ako pravite od cele količine testa onda podelite testo na 8 delova.
Premesiti svaki deo, oblikovati u kuglicu i ostaviti da se testo kratko odmori, biće vam mnogo lakše da radite sa testom koje se malo odmorilo posle premesivanja.
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik pa polovinu pravougaonika po sredini staviti nadev, podići sa strane i prstima zalepiti testo.


Donji deo iseći na 3 trake pa uplesti u pletenicu i prebaciti je preko zalepljenog dela kifle. Malo podviti kraj ispod kifle i staviti na pleh koji ste prekrili pek papirom. Pokriti providnom folijom dok vi pravite ostale kifle da vam se testo ne suši.

Kad ste završili sa pravljenjem, prekriti i ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. Zagrejati rernu na 175°C sa ventilatorom. Narasle kifle premazati umućenim jajetom sa malo vode ili mleka, posuti semenkama a i ne morate i peću oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.


Pečene kifle izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se kratko prohlade. Poslužiti sa jogurtom ili bez ičega.

Ko želi kifle može premazati sa otopljenim puterom u koji ste dodali malo belog luka i sitno sečenog peršuna.


Ovo je idealno deci za užinu ili laganu večeru.


Ako niste do sada probali peciva sa kuvanim testom, preporučila bih vam da što pre probate, jer ova testa su kao penica meka.


Prijatno!!!