уторак, 30. јун 2020.

Brioche pecivo kao djevrek

Izgleda da davno nisam pravila nikakvo pecivo i  danas sam odlučila da umesim moje omiljeno testo,brioche u obliku djevreka.
Kad jedete ovo tesrto imate osećaj da jedete kroasane, spolja su hrskava a unutra mekana kao pamuk.


Sastojci:  300 g hlebnog brašna, 150 g namenskog brašna, 20 g svežeg kvasca,  100 ml tople vode, 100 ml toplog mleka, 60 ml ulja, 1 kašičica soli, ili po ukusu, 1 i po jaje 
i još:  80 g omekšalog putera, semenke po izboru, pola umućenog jajeta za premazivanje testa

Priprema:  U vanglicu sipati mlako mleko, mlaku vodu, ulje, so i izmrviti svez kvasac i sve to rukom sjediniti i dodavati brašno po malo, dok ne zamesite meko testo, koje se lepi za rukom.
Ako želite da vam ovo testo bude slatko, dodati umesto soli 50 g šećera.
Zamešeno testo isipati na radnu površinu i mesiti i lupati testo dok se gluten ne razvije i ne dobijete glatko testo koje se lako može oblikovati bez da se puno lepi za ruke.
Vanglicu oprati, osušiti i premazati sa vrlo malo ulja, testo oblikovati i blago okretati u uvanglicu u ulje, kojom ste je podmazali, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Budite strpljivi dok testo raste, jer to testo kad naraste je kao penica.

Premazati radnu površinu sa uljem, isipati naraslo testo i vašim rukama rastanjiti testo u kocku da je oko 1cm debljine.
Polovinom omekšalog putera premazati celo testo i preklopiti sa donjom stranom trećinu testa onda tu stranu koju ste preklopili premazati sa polovinom preostalog testa i onda preklopiti gornjom stranom preko da dobijete jedan dugačak pravougaonik, i ponovo rukama pritiskati po testu da se testo i puter sjedini i rastanjiti  rukama testo da vam pravougaonik bude širok oko 20 cm, premazati sa preostalom četvrtinom putera ( sve ovo radite rukama, ovde se ne koristi oklagija ) i prebaciti preko ne premazanu stranu preko premazane i još jednom vašim rukama, tapkajući po testu razvući testo u pravougaonik veličine 30cm X 40cm, iseći pizza sekačem na 9 traka.
Uzeti svaku traku i uvijati sa obe strane i zaviti u krug sastaviti krajeve tako da ih prebacite ispod i preko kruga ili kako vi već volite ali pazite da su vam krajevi sastavljeni, jer se prilikom pečenja mogu razdvojiti. Sa testom je vrlo lako raditi jer je izuzetno mekano i elastično.
Zaviti sve krugove. 
Staviti ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom i ostaviti na toplom mestu pola sata da testo još malo naraste.

Uključiti rernu da se greje na 200°C, premazati sa preostalim umućenim jajetom i po želji posuti semenkama susama a ako ih pravite da su slatke, posuti ih krupnim šećerom. Peći oko 15 do 20 minuta.
Ako želite, tako vruće premažite ih sa još malo putera.


Pečene djevreke ( koji više po strukturi liče na kroasane nego djevreke, ali sam ih ja tako nazvala ) ostaviti da se kratko ohlade i poslužiti za doručak ili večeru.

Sve ovo možete da pripremite i veče pre, ostaviti ih preko noći pokrivene u frižideru i ujutru ih izneti pola sata pre nego što ih pečete, za to vreme zagrejte rernu, premažite ih i pospite semenkama ili krupnim šećerom.

Ja sam moje pravila da su veći i isekla sam testo na 5 delova.


Prijatno!!!!

петак, 26. јун 2020.

Zesty orange loaf

Kolač koji je idealan uz kafu ili čaj

Sastojci:  450 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, pola kašičice izrendanog đumbira, 1/4 kašičice soli, 225 g putera, 4 jaja, 200 g šećera, 30 ml likera od pomorandže, 1 kašičica vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera, 3 kašike izrendane korice od pomorandže, pola kašičice ekstrakta pomorandže, 250 g kisele pavlake, 100 g pirea od jabuke ( ko nema pire od jabuka dodati još 50 g kisele pavlake )
i još: 125 ml sveže isceđenog soka od pomorandže, 50 g šećera
za glazuru: izrendana korica 1 manje pomorandže, 2 kašičice ili manje svežeg soka od pomorandže, 3 do 4 vrhom pune kašike šećera u prahu

Priprema:  Uključiti rernu da se greje na 175°C
U manju zdelu prosejati brašno, prašak za pecivo i so i ostaviti na stranu.
U veću zdelu umutiti omekšali puter sa šećerom u penastu masu, dodati vanilu i dodavati jedno po jedno jaje i svaki put dobro sjediniti sa masom pre nego što dodate sledeće jaje.

Dodati liker od pomorandže, ekstrakt pomorandže,izrendanu koricu pomorandže, izrendani đumbir i vanilu i sjediniti sve zajedno.
Dodati kiselu pavlaku i pire od jabuka, ako nemate pire od jabuka, dodati još 50 g kisele pavlake i umutiti sve zajedno.
Na kraju dodavati brašno po malo i sjediniti sa tečnim sastojcima.
Treba da bude gušće testo.

Pripremiti 2 kalupa veličine 21cm X 8cm ili sličnih veličina.
Premazati ih hladnim puterom ili ispraskati sprejom za pečenje i sipati po polovinu testa u svaki kalup.
Poravnjati odozgore i staviti da se peče.
Peći oko 50 minuta ili dok vam čačkalica ne bude čista kad zabodete u sredinu testa.

Dok se kolač peče vi iscedite svež sok iz pomorandže i dodati 50 g šećera i sjediniti sve zajedno da se šećer otopi.
Ostaviti na stranu.

Ispečene kolače izvaditi i pažljivo ih istresti iz kalupa.
Uzeti kuhinjsku četkicu i premazivati vruć kolač sa sokom od pomorandže.
Pre nego što isečete kolač, dobro ga rashladite.
Idealno uz šolju čaja ili kafe.

Ko želi i onu belu glazuru preko, sjediniti koricu i sok od pomorandže sa prah šećerom i preliti preko ohlađenog kolača.


Prijatno!!!!

среда, 24. јун 2020.

Kremasta supa od brokule

Vrlo lepa supa za letnje danei što je najvažnije, vrlo je zasitna i posna je.


Sastojci:  2 l povrtne supe, 100 g iskidanih cvetića brokule, 1 do 2 kašike maslinovog ulja, jedna srednje velika glavica crnog luka, 5 do 6 čena belog luka, 2 struka praziluka, samo beli i svetlo zeleni deo, 600 g krompira, 1 kg brokule, po ukusi so i biber, suvi začin

Priprema:  U manju šerpu sipati pola litre povrtne supe i u to samo kratko blanširati onih 100 g brokula, koje ste iskidali na cvetiće, izvaditi i ostaviti na stranu, ovo vam je za garniš, ako ne želite to da radite, preskočite ovaj korak.

U šerpu, u kojoj ćete kuvati čorbu /supu zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga dok luk ne omekša, dodati beli luk i pržiti dok ne zamiriše i na kraju dodati praziluk, koji ste očistili, oprali i iseckali na sitnije polukrugove i pržiti dok ne omekša.
Naliti sa ostatkom supe i onom supom u kojoj ste kuvali brokoli za garniš. dodati krompir, koji ste oljuštili i isekli na manje kockice i kuvati sve zajedno 5 minuta, dodati brokulu, koju ste oprali i iskidali na manje cvetiće ( ja kuvam i stabljiku koju oljuštim i iseckam na sitnije komade ) i kuvati na thoj temperaturi dok brokula i krompir ne omekša.

Kad se sve skuvalo, skloniti sa ringle, posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin po ukusu i štapnim mikserom samleti u glatku masu.
Ko želi, može dodati 100 ml pavlake za kuvanje, promešati i vratiti na ringlu samo da se dobro zagreje. ( ako ne postite )
Po želji se može poslužiti sa poširanim jajetom, kockicama hleba ili samostalno, bez ičega.


Prijatno!!!

петак, 19. јун 2020.

Džem od trešanja

Ovo mi je prvi put da pravim džem od trešanja, jako mi se dopao i od sada ćemi to biti jedan od redovnih koje ću praviti svake godine.


Sastojci:  2 kg trešanja, 200 g šećera, sok od 1 većeg limuna, 100 ml soka od jabuka

Priprema: Trešnje oprati i izvaditi im koštice.
U veću šerpu staviti trešnje, šećer, limunov sok i sok od jabuka i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok trešnje ne počnu da se raspadaju od kuvanja.
Skloniti sa ringle i štapnim mikserom smrviti a ko voli može i da ostavi da ima po malo većih delova voća.

Vratiti na ringlu i kuvati na malo jačoj vatri desetak minuta, tokom tog kuvanja počeće da se zgušnjava.
Smanjite temperaturu i kuvati još 15 minuta, za to vreme biće dosta gušći.
Pazite, ovo nije onaj gusti džem jer šteta je kuvati voće do besvesti.

Tegle operite u vreloj vodi sa sapunicom, dobro ih isprati i tako mokre staviti u rernu da se osuše. ( ovo uradite kad stavite džem da kuvate da ima dovoljno vremena da se osuše i dobro zagreju )

Vruć džem sipajte u vruće tegle zatvorite ih poklopcima i vratite nazad u vruću rernu i ostaviti ih pola sata.


Izvaditi iz rerne, staviti ih u neko staro ćebe, zavite i ostavite da se potpuno ohlade.
Čuvati u špajzu.
( Mi u kući imamo hladan špaj, koji nije izolovan i svu zimnicu čuvam u njemu, a dok nisam imala taj špajz, zimnicu sam čuvala u izolovanoj garaži i nikad nisam imala problema sa zimnicom. Vi najbolje znate gde ćete čuvati svoju zimnicu. )


U ovaj džem ide vrlo mala količina šećera jer trešnje su dosta slatke a uz to se dodaje i sok od jabuka, koji je takođe sladak, bez obzira što mu nije dodat šećer.



Po želji u ovaj džem se mogu dodati i začini po želji; mahuna vanile, štapić cimeta, kardamom pa čak i muškatni orah.
Ako koristite začine staviti ih tek kad ste voće smrvili štapnim mikserom.
Ja nisam dodavala ništa od ovih začina ovog puta ali da sam imala više trešanja probala bih jednu manju turu sa nekim od njih.
Takođe sam koristila šećer u koji mi stoji nekoliko mahuna vanile.

Prijatno!!!!


2020 godina

Pravila sam ga i ove godine 2020 i ovde jedina izmena je što sam smanjila šećer na 100 g jer su trešnje bile izuzetno slatke.

среда, 17. јун 2020.

Uvrnuti hleb sa pestom od izdanka belog luka i parmezana

Volim ovu vrstu hleba jer se može poslužiti na puno načina; kao predjelo ili uz neke nareske i sir može biti i večera ili za društvo; uz čašu piva ili vina a može i po neka rakijica. Mi smo ga danas jeli sa kajmakom, koji je prijateljica napravila i zaista mi je žao što nemam lepše slike preseka ovog hleba, jer su već svi sedeli oko stola i gde sad da ja slikam ispred njih....probajte, nije teško da se napravi.
 Kod nas izdanci mladog belog luka su baš sada najbolji i ja ih uvek koristim da napravim pesto od njih, jer pesto od bosiljka baš ne volim mnogo, ali ako nemate ove izdanke, onda napravite pesto od bosiljka, biće podjednako dobar i od njega.


Sastojci za testo: 250 g namenskog brašna, 100 g brašna za hleb, 175 ml tečnog jogurta ili mlaćenice, ( buttermilk ) 5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 puna manja kašičica soli, 2 jajeta, 30 g otopljenog putera
Pesto:  Recept je već na blogu i naći ćete ga ovde
i još: vrlo malo sveže izrendanog parmezana

Priprema:  Zagrejati mlačenicu i dodati puter isečen na kockice i mešajte dok se puter ne otopi a mlaćenica prohladi.
Ja obično ovo radim u mikrotalasnoj, zagrejem mlaćenicu ( buttermilk ) i onda dodam isečene kockice puterai mešam da se puter otopi ili radim nešto drugo dok se ne otopi.

U zdelu od miksera staviti 200 g namenskog brašna ( all purpose flour ) i 100 g hlebnog brašna ( bread flour ) koja prethodno prosejem a ostalih 50 g namenskog brašna ostavim na stranu pa ga dodajem kad dorađujem testo rukom, jer sva brašna ne upijaju tečnost podjednako.
U brašno staviti kvasac, so, šećer i 2 jajeta, dodati otopljen puter i mlaćenicu i zamesiti testo.
Mesiti ga oko 5 minuta i ako vam je testo meko i lepljivo, dodajte po 1 kašiku brašna dok ne dobijete testo koje je meko, ali koje se odvaja od stranica zdele.
Ja  testo umesim u mikser ili sa ručnim mikserom, ali svako testo domesim  na radnoj površini jer nekako mi je najbolje kad testo osetim "pod rukom"
Meni je od ovih 50 g brašna preostalo za oko desetak gr.
Oblikovati testo, posuti  brašnom dno i preko testa, pokriti i ostaviti ga na toplom mestu da se testo udvostruči, oko sat vremena.

Pesto možete napraviti ranije ( ja ga obično pravim nekoliko dana ranije pa ga imam u frižideru ) jer ga koristim kao namaz na hleb kad pravim sendviče ili skuvam pastu, dodam pesto i imam odličan vege ručak.


Napravljen pesto sipati u teglice, preliti maslinovim uljem i koristiti po potrebi. Ja ga držim u frižideru.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i prvo rukama malo raširiti testo pa posle oklagijom rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm.
Kašikom sipajte pesto i razmazati svuda po testu ali ostaviti okolo ivica po 1cm prazno. Narendati svuda po pestu parmezan, ali nemojte preterivati, ne više od 15g.
Zaviti u rolat i kraj rolata sjediniti / prstima zalepiti sa testom od rolata.
Oštrim nožem raseći na pola i uplest ta dva dela u pletenicu ali pažljivo i okrenuti rasečenu stranu da vam je uvek odozgore.

Ovaj hleb možete peći na običnom plehu, ali ja više volim da ga pečem u kalupu za hleb, veličine 22cm X 33cm, koji ste prekrili pek papirom ili isprskali sprejom za pečenje i pažljivo preneti pletenicu i spustiti u kalup.
Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.


Kad je testo skoro popunilo kalup, uključiti rernu na 175°C bez ventilatora.
Izrendati malo parmezana preko testa i peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam hleb nije lepo porumeneo.

Pečen hleb izvaditi, kratko ostaviti u plehu i pažljivo izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Seći nožem za hleb.


Prijatno!!!!

Hleb se može pripremiti i uveče, i ujutru pre pečenja izneti sat vremena pre nego što ga pečete da odstoji na sobnoj temperaturi i onda ga peći.
Takođe hleb, kad se dobro ohladi možete da zamrznete, i pre upotrebe zaviti u alu foliju i zagrejati u rerni..

понедељак, 15. јун 2020.

Rolnice sa džemom

Volim testo, ali u zadnje vreme ne mesim skoro ništa osim ovog hleba bez kvasca i danas smo bili pozvani na jedno malo druženje u dvorištu kod naših prijatelja i svako je trebao nešto doneti ( bilo nas je 6 ) i moj doprinos su bile ove rolnice sa džemom, pored još nekih priloga / salata.


Sastojci: 450 g namenskog brašna, 175 ml toplog mleka, 50 g putera, 30 g šećera, 1 i po jaje, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, pola kašičice soli, 100 do 150 g gušćeg džema od trešanja, nekoliko kapi ekstrakta od pomorandže, 1 kašičica vanile
za glazuru: 100 g kisele pavlake, 2 dobro pune kašike šećera u prahu, 1 kašičica vanilinog ekstrakta 

Priprema:  U zdelu od miksera prosejati brašno, dodati suvi kvasac i so i izmešati.
Zagrejati mleko da je mlako, dodati puter isečen na kockice i mešati dok se ne otopi, dodati šećer, vanilu, ekstrakt pomorandže ( ako ga nemate ne morate ga ni koristiti ) izmešati i na kraju dodati jedno celo jaje i pola od drugog a drugu polovinu ostaviti da premažete rolnice pre pečenja.
Ako koristite kvasac koji morate da razmutite u malo mleka da ni se podigao, odvojiti jedan deo mleka bez putera, dodati samo malo šećera, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Ja koristim suvi kvasac koji ide direktno u brašno.
Zamesiti testo mikserom koje je glatko i odvaja se od zidova zdele, ako je testo pretvrdo dodati još 1 kašiku mleka, ili ako je premekano dodati jednu kašiku brašna.
Meni nije bilo potrebno ništa od toga.
Isipati umešeno testo na radnu površinu i domesiti ga rukom. Meni je na taj način najbolje da osetim testo pod rukom.
Blago premazati sa malo ulja, staviti u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i prvo rukama pa posle oklagijom, rastanjiti testo dužine oko 50cm a kraća strana da je oko 30cm
Premazati testo pripremljenim džemom a svuda okoloostaviti po nekoliko cm testo koje nije premazano džemom.
Zaviti u rolat.
Iseći na 12 jednakih rolnica. Najbolje je iseći onim reckavim nožem za hleb.


Pekač, veličine 33cm X 22cm premazati sa malo otopljenog putera ili isprskati sprejom za pečenje i poređati isečene rolnice sa malim razmakom između, jer će testo još jednom da naraste.
Pokriti providnom folijom. Ja koristim onu kapu kojom prekrijete kosu kad nećete da nakvasite kosu kad se kupate. Ovde su vrlo jeftine, za dollar ili dva, dobiju se 10 komada i ja ih koristim za ovakve potrebe.
Ostaviti da testo popuni pleh

Naraslo testo premazati sa onom polovinom jajeta u koje ste dodali malo mleka a u međuvremenu uključite rernu da vam se greje na 175°C bez ventilatora.
Peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam rolnice lepo ne porumene.

Dok se rolnice peku, pripremite preliv.
Umutiti kiselu pavlaku sa prah šećerom, dodati malo vanile, ako vam je pregusto dodajte nekoliko kapi mleka.


Ostaviti kratko da se rolnice ohlade pa ih premazati sa pripremljenim prelivom i poslužiti tople uz mleko, kafu ili čaj.


Ko ne želi ovaj preliv ( a obećavam vam da je odliučan ) može posuti samo sa šećerom u prahu.


Prijatno!!!!

петак, 5. јун 2020.

Banana kolač s tikvicom

Juče pričamo prijateljica i ja o kolačima i ona spomenu kako pravi kolač sa bananama i tikvicom, ja znam za banana bread, ona kaže, ne ovo je kolač, muti se kao patišpanj i ja, pošto znam da imam već prezrele banane koje moram da iskoristim tražim recept i evo danas kolača.
Fenomenalan je, topi se u ustima.


Sastojci:  4 jajeta, 100 g šećera, 225 g brašna, 6 g praška za pecivo, 6 g soda bikarbona, 125 ml ulja, 60 ml pavlake za šlag, 3 banane, 100 g izrendane tikvice, 60 g iseckanih oraha, 1 limun, kora i sok 1 kesica vanile

Priprema:  Limun oprati, osušiti, izrendati koricu i iscediti sok u to dodaj 3 dobro zrele banane i viljuškom izmeljati i sjediniti zajedno.
Tikvicu ( treba vam samo 100 g ) izrendati na krupno a orahe iseckati.

U zdelu staviti 4 cela jaja, šećer ( ko voli slađe neka stavi više šećera ) i vanilu i umutiti u gustu svetlu masu, dodati ulje i tečnu pavlaku ( whipping cream ) i umutiti sve zajedno, samo da se sjedini.
Brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu izmešati i prosejati sve zajedno, dodati u masu od jaja i sjediniti mikserom.
U tu masu dodati tikvicu i orahe i spatulom izmešati i na kraju dodati izgnječene banane i još jednom save to spatulom sjediniti.

Kalup veličine 10cm x 33cm isprskati sprejom za pečenje kolača ili prekriti pek papirom i sipati masu u kalup.

Peći u prethodno zagrejanoh rerni na 175°C oko 55 minuta do 1 sat ali ipak probajte čačkalicom da li je kolač pečen.


Pečen kolač ostaviti kratko u plehu, izvaditi i ostaviti na žici da se dobro ohladi.
Tek kad je dobro ohlađen, iseći na komade i poslužiti uz kafu ili čaj.
Ovaj kolač je najbolje napraviti uveče pa ga jesti tek sutra.

Ja sam kolač isekla dok je još bio mlak i mogu vam reći da sam mislila da nije dovoljno ispečen, ostavila sam ga da se potpuno ohladi i kad sam ga ponovo isekla, bio je perfektan.


Prijatno!!!!

четвртак, 4. јун 2020.

Povrtna čorba sa orzo pastom i spanaćem

Nekad, za promenu, uželim se ovih laganih čorbica punih povrća, ali bez mesa, jer jednostavno želim da odmorim stomak od njega.
Sitna pasta mi je odličan dodatak da mi čorba bude onako malo više za ručak, jer ja posle nje ništa više ne jedem. Ko želi, umesto paste može da koristi, ječam ili heljdu a ako nemate ništa od toga, može i običan integralni pirinač.


Sastojci:  2 do 3 kašike maslinovog ulja, 1 osrednja glavica crnog luka, 1 do 2 štapića celera, 2 do 3 mlade šargarepe, 2 do 3 čena belog luka, 1 paprika, 400 g seckanog paradajza iz konzerve, 50 g orzo paste, 1 veći krompir, 1 manja ili pola veće tikvice, 150 g baby spanaća, 1. 5 l povrtne supe ili vode, 1 kašičica suvog origana, pola kašičice ljute tucane paprike ili po ukusu, nekoliko grančica timijana, i po ukusu, so, biber i suvi zašin

Priprema:  Svo povrće očistiti i oprati.
U veću šerpu zagrejati ulje, dodati sitno isečen crni luk, šargarepu isečenu na kockice ili manje kolutiće, celer iseći na polovinu pa pnda na manje kockice i pržiti dok luk ne postane staklast a povrće omekša, dodati sitno isečen beli luk i papriku, koju ste očistili od semenki i žilica. ( ja koristim ljutu papriku jer volim da je malo ljuto ) i to dinstati zajedno dok beli luk ne zamiriše, dodati listiće timijana i ljutu tucanu papriku, i na kraju dodarti seckani paradajz iz konzerve. ( ako ga nemate, koristite kuvani paradajz iz flaše. Ja koristim iz konzerve zato što je taj paradajz baš onako lepo začinjen i dodate su mu i začinske biljke )
Sipati malo vode ili povrtne supe u konzervu, malo promućkati pa i to sipati u šerpu.Naliti sa 1.5 l supe ili vode, dodati orzo pastu ili šta već koristite, krompir isečen na kockice i tikvicu isečenu na kockice i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati na osrednjoj temperaturi, poluotvoreno, dok se krompir i pasta ne skuvaju.
Ako gustina čorbe nije onako kako vi volite,dodati vode ili supe onoliko koliko želite da vam je čorba gusta.
Na kraju dodati sav baby spanać, koji ste prethodno oprali i kuvati samo da baci nekoliko ključa, jer je šteta kuvati taj mladi spanać predugo.
Začiniti po ukusu i probati da li je šta potrebno od začna.

Poslužiti toplo uz dodatak seckanog spanaća i ako jedete sir, posuti sa rendanim parmezanom.


Prijatno!!!!