понедељак, 27. фебруар 2023.

Toplo mleko sa bademima i urmama ( Khajoor aur Badaam ka Doodh )

Odličan napitak za decu pre polaska u školu a kažu da pomaže i kod prehlade, probajte... deci se može dodati i kašika kakaoa i bez dodatka šećera imaće fini napitak.


Sastojci: 1.125 ml mleka, oko 12 očišćenih suvih urmi, 10 do 12 badema, cimet

Priprema: Samleti bademe na malo krupnije. Bademi mogu da budu blanširani a i ne moraju.
U blender sipati 250 ml hladnog mleka, dodati bademe i samleti, dodati očišćene urme te i njih samleti da dobijete gustu masu. ( u slučaju da se teško melje, dodati još mleka )

Preostalo mleko sipati ( možete da koristite mleko koje vi volite, badem, kokos, obično mleko ) u blender da razredite masu i sve to sipati u šerpicu i kuvati na tihoj temperaturi dok se malo ne zgusne, što znači da višak tečnost malo ispari. Povremeno promešajte jer se badem i urme spuste na dno šerpe i lako može da zagori.

Sipati u šolje, posuti sa malo cimeta i poslužiti toplo.
Ja sam u moju čašu dodala i collagen u prahu, jer sam zaista stavila sebi u zadatak da ga moram popiti svaki dan, bez da i jednom preskočim.
Uživajte i vi sa vašom decom u ovom napitku.


Prijatno!!!

недеља, 26. фебруар 2023.

Mushroom Sandwich Melts

Ovo je vrsta toplih sendviča, koji svi volimo, mogu se poslužiti za večeru ali i za toplo predjelo uz piće, vašim dragim gostima.


Sastojci: 1 osrednja glavica crnog luka, 3 čena pasiranog belog luka, 2 kašike putera, 650 g šampinjona, 250 g mesnate slanine, 2 kašike majoneza, oko 100 g izrendanog kačkavalja, 2 pune kašike sitno isečen peršun + 1 kašika za posuti gotove sendviče, 2 baguette hleba

Priprema:  U veći i dublji tiganj staviti 1 kašiku putera i zagrejati, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša i blago porumeni, dodati pasirani beli luk i pržiti samo da zamiriše.
Sve to sipati u jednu veću zdelu.

Dok se luk prži, vi očistite šampinjone i iseckati ih na sitnije kockice.
U isti tiganj u koji ste pržili luk, dodati ostatak putera i pržiti iseckane šampinjone dok sva voda ne uvri.
Isipati i šampinjone u zdelu gde je luk.
Uključiti rernu na 175°C da se zagreje.

U isti tiganj dodati sitno iseckanu slaninu i pržiti je dok lepo ne porumeni.
Sipati isprženu slaninu na kuhinjski papir da ocedite od viška masnoće.
Dodati i nju u zdelu.
Kad se sve prohladilo, u zdelu dodati sitno iseckan peršun, majonez i izrendan kačkavalj ( ja sam koristila 5 vrsta italijanskog sira koji su zapakovani u ovakvom pakovanju ) i izmešati sve zajedno.


Na pleh staviti pek papir a hleb iseći na parčiće oko 1.5cm debljine.
Kašičicom sipati pripremljenu masu na hleb.
Ja sam pravila pola količine i dobila sam oko 12 parčića.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta, izvaditi, posuti sa ekstra isečenim peršunom i poslužiti toplo.
Odlično je da se jede i kad odstoji na sobnoj temperaturi, mada ja uvek više volim kad je toplo.


Prijatno!!!!



субота, 25. фебруар 2023.

Chili Lime Baked Salmon

Imala sam sreće da sam juče našla baš dobro parče divljeg lososa i danas sam morala da ga pripremim....


Sastojci: 600 g file od divljeg lososa u komadu, 2 kašike soka od limete, 1 kašičica izrendana korica limete, 1/4 kašičice tucane paprike, 1 kašika meda, 2 čena pasiranog belog luka, pola kašičice soli, 1/4 kašičice krupno mlevenog bibera, 1/2 kašičice mlevenog cumina, 1/2 kašičice ljute dimljene mlevene paprike, seckan peršun ili korijander, 30 g hladnog putera isečenog u 2 kocke

Priprema:  Uključiti rernu na 185°C i žicu staviti na sredinu rerne i ostaviti da se zagreje. Dok se rerna greje, pripremiti premaz.

U manju šerpicu, staviti pasirani beli luk, tucanu papriku, sok od limete, so, krupno mleveni biber i med i zagrevati na tihoj temperaturi i kuvati sve zajedno dok ne dobijete gustu tečnost za 1 kašiku.
Dodati 1 kocku hladnog putera i skloniti sa ringle i okretati polako šerpicu da se puter otopi, vratiti nazad na ringlu za nekoliko sekundi pa dodati i drugu kocku putera, skloniti sa ringle i okretati šerpicu da se puter otopi.
Kad je sav puter otopljen skloniti sa ringle.

Ribu oprati i osušiti kuhinjskim papirom.
Možete je peći u celom komadu, ja sam isekla na 3 parčeta.
Ribu staviti na alu foliju dovoljno veliku da možete da ušuškate ceo komad ali da vam marinada nigde ne iscuri.
Kašikom ili četkicom premazati sa marinadom celu ribu,posuti cuminom, izrendanom koricom limete i ljutom dimljenom paprikom i zatvoriti alu foliju svuda okolo da se napravi džep od alu folije.

Peći ribu oko 12 do 14 minuta, otvoriti alu foliju i uključiti gornji grejač i pustiti da se peče ispod grejača dva do tri minuta ali pazite da vam ne pregori, treba samo malo da porumeni.
Dužina pečenja lososa puno zavisi i od debljine ribe, ali pazite, ova vrsta ribe ne sme da se prepeče, jer će onda biti suva i bez mnogo ukusa.
Na mojoj gornjoj slici možete da vidite da je riba ispečena baš onako kako bi trebalo da bude pečena.
Izvaditi iz rerne, posuti seckanim peršunom ili korijanderom i poslužiti odmah sa onim sa čim vi volite da poslužite.
Ja najviše volim da poslužim sa kuvanim pirinčom ili krompirom.


Prijatno!!!


петак, 24. фебруар 2023.

Pilav bez mesa

Obožavam pilav sa piletinom, ovog puta pilav od samo nekoliko sastojaka


Sastojci: 500 g gljiva, 50 g putera, 2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka, 1.5 kašike maslinovog ulja, po ukusu so i biber, 375 ml pirinča dugog zrna, 375 ml povrtnog temeljca, 315 ml vode, 1 kašičica suvog timijana, 1 kašičica belog luka u granulama, 1 manja kašičica kurkume
i još:  3 struka sitno secknog mladog luka, 15 do 30 g putera isečenog na kockice

Priprema:  Gljive, najbolje da imate šampinjone, očistite i ako su veći, iseći na 4 dela, manje na pola.
Beli luk sitno iseckajte ili pasirajte.
Otopiti puter, preliti preko gljiva, dodati pasirani beli luk, posoliti i pobiberite i sve izmešajte.

U vatrostalnu posudu veličine 22cm X33cm sipajte pirinač, preliti sa povrtnim ili pilećim temeljcem i vodom, dodati timijan, beli luk u granulama i kurkumu i sve izmešajte.
Preko sipati pripremljene gljive tako što ćete sa njima prekriti celu površinu pirinča. Preliti sa maslinovim uljem.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 do 45 minuta ili dok vam gljive lepo ne porumene.
Izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta da se "odmori".

Mladi luk ( može uz to i peršun ) sitno iseckajte.
Preko pirinča stavite nekoliko kockica putera i sve izmešajte,posuti seckanim mladim lukom i poslužiti kao glavno jelo ili prilog uz ribu ili pečeno meso.


Prijatno!!!

четвртак, 23. фебруар 2023.

Kiflice od puter testa

 Neću ih nazvati puter kiflama, jer testo mi je vrlo slično brioche testu, koje možete čuvati nekoliko dana u frižideru ili koristiti ga odmah...ja sam polovinu testa ostavila u frižider a od polovine sam napravila kiflice.

Sastojci: 1 kg mekog brašna, 500 ml tečnog jogurta / buttermilk, 100 ml toplog mleka, 100 g šećera, korica od 1 limuna, 2 kesice vanilinog šećera, 1 kesica praška za pecivo, 2 jaja, 100 g omekšalog slanog putera, 40 g svešeg ili 14 g suvog kvasca, 

i još: 1 jaje, 1 kašika mleka, 1 kašičica ulja, šećer u prahu, vanila

Priprema: U zdelu prosejati svo brašno pa odvojiti 100 g sa strane za doradu testa.

 U toplo mleko staviti šećer, koricu limuna, vanilu, kvasac i nekoliko kašika brašna, razmutiti i ostaviti da se kvasac podigne.

U prosejano brašno dodati prašak za pecivo, napraviti udubljenje, sipati podignuti kvasac, tečni jogurt ( ja koristim mlaćenicu ili kako se ovde zove buttermilk i on je ređi nego naš tečni jogurt )  i tu dodati 2 blago umućena jajeta i zamesiti testo. Zamešeno testo, ako je previše meko i lepljivo dodavati po vrlo malo brašna ( meni je trebalo  još 25 g ) da dobijem testo koje je meko i lepi se za ruke ali ne ostaje ništa na rukama. Raširiti testo vašim prstima pa premazati testo sa omekšalim puterom i sada mesiti sve dotle dok se puter potpuno ne sjedini sa testom, uzeće vam oko 15 do 20 minuta. Ako imate one velike kuhinjske miksere sve ovo možete odraditi s njim. Meni je ovo terapija, jer zaista uživam da mesim testo i ako mi uzme dosta vremena.

Dobro umešeno testo je dobro, kada ga pritisnete prstima odozgore a testo se vrati nazad. Premazati ga sa uljem, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo narste.

Naraslo testo možete koristiti odmah ili ga staviti u veću nauljenu kesu i ostaviti u frižider do upotrebe. Ja sam pola testa uzela a polovinu sam ostavila u frižider.

Testo koje koristite premesite i pravite šta vam je po volji. Ja sam se odlučila za kiflice jer moj muž svaki čas nešto gricka, ako nema ništa od testa onda jede hleb. Njega sam pitala šta hoće da mu napravim kiflice ili buhtle, on je hteo kiflice i dobio ih je.

Ja sam se malo igrala sa oblikom, tako što sam testo podelil na 15 delova i svaki deo rastanjila u  pravougaonik, donji deo isekla na trakice ali ne do kraja ( testo je jako meko i trebaće vam brašno da rastanjite kiflice ) a vi možete da testo rastanjite celo u krug ili da ga podelite na pola pa ga rastanjenog seći na onoliko delova na koliko želite da imate kiflica...izbor je vaš. Puniti sa čime vi volite, kod mene je to džem, zaviti kiflice i staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Pokriti i ostaviti dvadesetak minuta da još jednom naraste.

Uključiti rernu da se greje na 180°C. Kiflice premazati sa umućenim jajetom u koje ste dodali mleko i ulje. Možete ih posuti makom ili ostaviti kakve jesu. Peći ih oko 25 do 30 minuta.



Tople kifle ostaviti na žici da se ohlade ali ih pokriti kuhinjskom krpom. Posuti ih šećerom zamirisan vanilom i poslužiti...ja ih volim už šolju mleka i meni je to najlepši doručak.


Danas je bio idealan dan da se mesi jer napolju pada sneg, vetar ga nosi na sve strane a mi sedimo u toploj kući i uživamo u ovim odličnim kiflama, kasnije ćemo dobiti i ledenu kišu, ali neka pada šta god hoće.


среда, 22. фебруар 2023.

Vegan Sloppy Joes

Meni je ovo fantastična kombinacija za posni sloppy joes...


Sasatojci: 2 kašike maslinovog ulja, 1 osrednja glavica sitno iseckanog crnog luka, 2 čena ispasiranog belog luka, 1 crvena babura paprika, 450 g šampinjona, 1 manji plavi patlidžan, po ukusu so i biber, 2 kašike paradajz pire, 1 kašika chili u prahu****, po 1 kašičica cumin, dimljena paprika, suvi origano, 125 ml vina ili vode, 1 kašičica sirćeta, konzerva od 425 g iseckanog paradajza, 1 kašičica braon šećera, 1 kašika Worcestershire sos, zemičke

Priprema:  U dublji i veći tiganj zagrejati ulje i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga oko 5 do 6 minuta dok ne postane staklast, dodati beli luk i pržiti dok samo ne zamiriše.
Za to vreme, očistiti šampinjone, iseći ih na manje kockice, plavi patlidžan iseći na kockice ( ako je vaša vrsta od onih gorkih, iseći ranije, posoliti i ostaviti da ispusti svoju gorčinu, isprati pod mlazom hladne vode, osušiti )
Papriku očistiti, i iseći na manje kockice.
Sve to dodati u luk i pržiti sve zajedno oko desetak minuta ili dok vam povrće ne omekša a tečnost uvro.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Dodati paradajz pire, cumin, ****chili u prahu, ( dodati onoliko koliko volite da vam je ljutkasto ) dimljenu papriku i origano, promepšati i pržiti sve zajedno samo jedan minut.
Sipati vino, ko ne voli ukus vina može i obična voda ili povrtni temeljac, sirće, paradajz iz konzerve, braon šećer i worcestershire sos, smanjiti temperaturu i pustiti da se polako krčka.
Kad počne da krčka, smanjiti temperaturu na minimum, polu poklopiti i ostaviti da se tako krčka oko pola sata ili dok vam skoro sva tečnost ne ispari a masa bude dovoljno gusta.
Povremeno promešajte.
Probati za začine i ako je šta potrebno, dodajte.
Ako vam paradajz nije kiseo, onda ne morate dodavati kašičicu šećera, ostavite to za kraj.

Kajzericu raseći na pola, staviti povrće preko i zatvoriti sa gornjim delom kajzerice.
Može da se posluži i na hleb ili sipati na tanjir pa jesti viljuškom.
Mislim da vam ovde prilog nije potreban.


Prijatno!!

уторак, 21. фебруар 2023.

Smoothie od ananasa i đumbira

Mi smo ovog vikenda debelo zaglavili sa druženjem i preterali smo sa hranom...trebaće mi nekoliko dana da se vratim u normalu...svako jutro započinjemo sa laganim obrocima a u toku dana isto jedemo lagane obroke, jer smo stomak baš pretovarili...


Sastojci: 250 ml smrznutog ili svežeg ananasa, 125 ml nemasnog grčkog jogurta, 1/8 kašičice mlevenog cimeta, 1/8 kašičice mlevenog turmerika, 1 mala kašičica sitno iseckanog đumbira, 250 ml ne zaslađenog soka od ananasa, kockice leda ako koristite svež ananas

Priprema: Ja uvek koristim smrznuto voće, to mi je najlakše za sve vrste napitaka.

Sve sastojke staviti u blender i samleti u glatku masu.
Ako nemate sok od ananasa onda koristite čistu vodu ali dodajte malo zaslađivača po vašem ukusu.


Prijatno!!!!

понедељак, 20. фебруар 2023.

Kiflice sa suvim grožđem

 Odavno sam pravila testo sa suvim grožđem, koje mi obožavamo pa mi je palo na pamet da bih mogla opet nešto da umesim sa njim. Ovog puta sam pravila kiflice ali ć od ovog testa napraviti i štrudlu, buhtle i ko zna šta još...

Sastojci: 100 ml tople vode, 150 ml jogurta, 50 g šećera, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 30 g otopljenog putera, 450 do 525 g brašna, a malena kašičica soli, 120 g suvog grožđa, 1 celo i pola umućenog jajeta, 1 kesica vanila šećera, korica od pola limuna

i još: pola umućenog jajeta, listići badema, prah šećer, vanilin šećer

Priprema:  Suvo grožđe potopite u nekoliko kašika ruma ili vruće vode da omekša. Ja moje nisam potapala jer su bila sasvim dovoljno meka.

Brašno prosejati pa odvojiti 50 g sa strane a ostatak staviti u zdelu u kojoj ćete mesiti.

U manju zdelicu sipajte vruću vodu, dodajte šećer, vanilu, limunovu koricu i jogurt ( ja koristim mlaćenicu / buttermilk, koji mi je fantastičan za testa ) promešajte da se šećer otopi, dodajte suvi kvasac i dodati polovinu brašna, izmešajte varjačom, dodati suvo grožđe, koje ste prethodno ocedili od tečnosti, i sjediniti sve zajedno. Dodavati ostatak brašna po malo dok ne umesite meko i glatko testo. Možda će vam biti potrebno još brašna, koristite od oni preostalih 50 g brašna koje ste ostavili sa strane. Meni je trebalo tačno 505 g brašna ali kao što znate i sami, sva brašna ne upijaju isto tečnost. Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, podeliti na pola i svaku polovinu rastanjiti oklagijom na oko pola cm debljine. Ja sam imala malo putera pa da mi se ne vuče po frižideru premazala sam tanki sloj preko testa. Iseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kiflice velike, filujte sa džemom ( kod mene je džem od dunja ) ili nekim čokoladnim namazom, zaviti kiflice i stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Pokriti dok radite sa drugim delom testa.


Ja sam moje testo sekla na 16 delova a vi, ako želite već kifle, može i na 12.

Trebaće vam 2 pleha ili možete staviti sve na jednom, al ć vam kiflice biti jedna do druge. Pokriti i ostaviti da još malo naraste, oko dvadesetak minuta.
Za to vreme zagrejati rernu na 200°C. Ako vam rerna peče na jač stranu onda na 175°C. 
Narasle kiflice premazati sa polovinom umućenog jajeta u koje ste dodali kačiku mleka i posuti listićima badema ili šta vi volite.


Ispečene kifle izvditi iz rerne, ko voli da su mekane može pokriti kuhinjskom krpom i pred služenje posuti sa prah šećerom zamirisan vanilom.

Idealne uz kafu ili čaj a mi smo ih jeli i sledećeg dana za doručak uz šolju toplog mleka.


Prijatno!!!!


недеља, 19. фебруар 2023.

Duplo čokoladni puding

 Mi nismo veliki ljubitelji čokolade, ali po nekad nam se prijede čokolada, tako je nastala i ova bogata čokoladna poslastica.

Sastojci: 240 ml punomasnog mleka, 120 ml pavlake za kuvanje, 20 g kakaa, 55 g šećera, 7 g skrobnog brašna, 1 kašičica espresso , 30 ml tople vode, 1 kašičica tečne vanile, 2 žumanca, 60 g 70% posto kakaa čokolada, pavlaka z dekoraciju

Piprema: Mleko i pavlaku sjediniti i staviti na plotnu da se greje ali ne da i provri. Za to vreme u drugoj zdeli izmešati kakao, šećer, skrobno brašno i espresso kafu, dodati vodu  i tečnu vanilu i sjediniti sve zajedno. Blago umutiti žumanca viljuškom i sjediniti za masom od kakaa. preliti sa vrućim mlekom im kuvati na osrednjoj temperaturi dok se ne zgusne, oko 4 do 5 minuta, dodati sitno iseckanu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi.

Dok je toplo sipati iz čega želite da poslužite, meni je naajlepše iz staklenih čaša prikladnih za desert. Pokrit providom folijom preko pudinga da se ne stvori korica. Ostaviti na sobnoj temperaturi ili u frižider da se puding ohladi...ja najviše volim kad je dobro rashlađeno pa obično spremam poslastice uveče tako da mi se prohlade preko noći.

Ako ne želite da dodajete espresso u puding, ne morate ali meni je baš leglo ko "kec na desetku".

Pred služenje umutiti slatku pavlaku, ukrasite puding, posuti seckanom čokoladom i navalite..


Prijatno!!!

субота, 18. фебруар 2023.

Fantastičan premaz za tost hleb ili topli domaći hleb.


Sastojci: 225 g omekšalog slanog putera, 75 g plavog budjavog sira ( blue cheese ), 2 pune kašike seckanog vlašca, pola kašičice tucane paprike, prstohvat soli

Priprema: Omekšali puter umutiti u penastu masu, dodati izmrvljen sir, iseckan vlašac, tucanu papriku i prstohvat bibera i sve umutiti zajedno.

Umućenu masu sipati kašikom na providnu foliju, zaviti i oba kraja uvrtati da dobijete manju kobasicu.
Ostaviti u frižider i po potrebi vaditi onoliko koliko vam je potrebno.
Možete iseći na manje parčiće i zamrznuti, vaditi po potrebi.
Idealno je na toplom hlebu, pečenom krompiru, preko hamburgera ili bifteka, gde god vam je volja, možete koristiti.
Meni se sviđa na toplom hlebu.


Prijatno!!! 



петак, 17. фебруар 2023.

Posna obrok salata

Odlična salata, koju možete jesti i za vreme posta... ako volite kari začin i tahini, volećete i ovu salatu.


Sastojci: 1 glavica brokolija, iskidana na sitne cvetiće, 1 veća ili 2 manje krupno izrendane šargarepe, 1 konzerva od 450 g leblebija / slanutka, 30 g tostiranog badema ili semenke suncokreta i bundeve, 30 g ili po ukusu,suvih brusnica, 5 do 6 struka sitno sečenog mladog luka, 1 ljuta papričica, 2 do 3 kašike sitno sečenog korijandera
Sastojci za preliv: 2 do 3 pune kašike tahini, 1 veći limun, samo isceđen sok, 3 do 4 kašike mlake vode, 2 čena sitno iseckanog belog luka, 1 do 2 kašičice javorov sirup, 1 kašičica kari začina, 1/2 kašike izrendanog đumbira, 1/2 kašičice kurkume u prahu, po ukusu so i sveže samleven biber

Priprema:  Leblebije isprati pod mlazom hladne vode, pokušajte koliko možete da skinete ljuskicu sa zrna i ostavite da se ocedi od viška vode. ako ne koristite konzervirane leblebije onda ih skuvati ranije pa jedan deo zamrznite i po potrebi vaditi iz zamrzivača.

U veću zdelu staviti sitno iskidane cvetiće brokolija, koji ste prethodno očistili i oprali a ko želi, može brokoli i sitno da isecka. Ne bacajte drškice, njih oljuštiti od korice pa i sitno iseckati i dodati u salatu ili ostaviti pa skuvati povrtni temeljac ili dodajte kad kuvate čorbicu od brokolija.
Dodati krupno izrendanu šargarepu, sitno iseckan mladi luk, sitnije sečenu ljutu papričicu,( očistiti od semenki i žilica ako ne volite da je previše ljuto ) suve brusnice, oceđene leblebije / slanutak i korijander.Ostaviti na stranu.Istostirati na suvom tiganju seckane bademe ili semenke suncokreta i bundeve...šta god vi više volite.

U zdelu staviti sve sastojke za preliv a toplu vodu dodati samo onoliko koliko je potrebno da razredi gusti preliv. Probati da li je šta potrebno. ( limunov sok, biber, so )
Umutiti žicom i preliti preko salate.
Sve dobro izmešati i poslužiti odmah a ako je šta ostalo može da stoji i nekoliko dana u frižideru.
Pred služenje posuti tostiranim bademom ili semenkama po vašem izboru.


Prijatno!!!

четвртак, 16. фебруар 2023.

Salata od karfiola i nara

Salata koja može da vam bude samostalni lagani obrok ili prilog roštilju ili ribi...


Sastojci: 1 veća glavica karfiola, 3 pune kašike semenke susama, 3 pune kašike pinjola, 3 pune kašike semenke suncokreta, 3 pune kašike semenke bundeve, 1 mala kašika maslinovog ulja, 1 puna kašika curokata, po 2 pune kašike seckanog peršuna, nane i korijandera, 50 ml sveže isceđenog limunovog soka, ili po ukusu, 50 ml maslinovog ili ulja od avocada, po ukusu so i sveže samleven biber, 1 veći nar, 2 do 3 čena sito iseckanog belog luka, 3 do 4 struka mladg luka

Priprema:  Karfiol očistiti, oprati i iskidati na cvetove.
 Velike cvetove iskidajte na sitnije i staviti u multipraktik i samleti da bude veličine kao zrno pirinča.
Ako je potrebno uraditi iz nekoliko puta.

Na suvi tiganj ispržite semenke susama da vam malo porumene.
Sipajte u manji tanjirić. Na tom istom tiganju istostirajte pinjole samo da blago porumene, dodajte ih tamo gde je susam i u taj isti tanjir dodajte semenke curokata.

Supati vrlo malo ulja u tiganj i ispržiti semenke suncokreta i bundeve, stalno mešajući, ali pazite da vam ne izgore semenke, već vrlo blago da porumene.
Očistiti nar.
Sve začinske biljke operite i iskidajte samo listiće te ih iseckajte što sitnije možete.
Beli luk očistiti i iseckati što sitnije možete.
Mladi luk očistiti, oprati i iseckati vrlo sitno.


Sve sastojke staviti u veću zdelu.
Posebno umutiti limunov sok, ulje koje koristite, so i sveže samleven biber i preliti preko salate, pažljivo promešati, probati da li je šta potrebno i poslužiti odmah.

Uskoro počinje vaskršnji post, ova salata vam može biti kompletan obrok, takođe je i gluten free.


Prijatno!!!!


среда, 15. фебруар 2023.

Posna čorba od povrća

Znam da ne postite svi sredom i petkom na vodi, ali za one koji to čine, evo idealne čorbice, koja uz parče hleba, može da vam bude i kompletan zdrav obrok.


Sastojci: 1 glavica luka, 1 crvena paprka, 2 stabljike celera, 2 do 3 šargarepe, 2 manja korena paškanata, 100 g iskidanih cvetića karfiola, 2 veća krompira, desetak prokulica, 3 do 4 čena belog luka, pola korena celera, 2 do 3 manje ljute papričice, 1 kašika pirea od paprika, ( ko ne posti na vodi može i ajvar ) 100 do 150 ml kuvanog paradajza, 50 g ječma, heljde ili pirinča, 2 do 3 lista lorbera, 2 l vode ili po potrebi, začini po ukusu, seckani peršun

Priprema: Svo povrće očistiti i oprati.
U veću šeršpu staviti jednu šargarepu koju ćete izrendati na sitnu strana pa dodati: preostalu šargarepu iseckanu na kockice, iseckan crni luk na kockice, paškanat iseckan na kockice, koren celera iseckan na kockice, stabljike celera iseckane na kockice, lorber i naliti sa 2 l vode i pustite da se kuva, dodati iseckanu papriku na kockice, beli luk isečen na krupnije.
Dok se to kuva iseckati krompir na malo veće kockice, karfiol iskidati na sitnije cvetiće i prokulice iseći na rezance. Ako nemate prokulice može i običan kupus.

Kad je provrelo, dodati ječam ( ko nema ječam može heljda, pirinač ili orzo pastas ) pire od paprika, kod mene je on ljut jer tako volim, a za vas, koji ne postite na vodi, dodajte jednu, dobro punu kašiku ajvara, sipati kuvani paradajz iz flaše, dodati lovorov list, začine po vašem ukusu i preostalo povrće, zajedno sa malim ljutim paprikama i kuvati dok krompir ne omekša.
Ako je potrebno dodati još vode dok ne dobijete željenu gustinu čorbe.
Skuvanu čorbu posuti iseckanim peršunom i poslužiti toplu uz parče hleba. ( ja hleb ne jedem a ako ga jedem, to su retke prilike )

Ova čorba može da se napravi i tako što možete svo povrće izdinstati na maslinovom ulju, naliti pilećom ili povrtnom supom i skuvajte kao fini obrok za svoju porodicu. Po želji možete dodati i male ćuftice od mesa, kratko ih propržuti pa dodati u čorbu da se dokuvaju sa povrćem, ili dodati kolutiće kobasice po vašem izboru.
Što se tiče povrća, koristite ono što volite i imate sveže ili u zamrzivaču.


Prijatno!!!


уторак, 14. фебруар 2023.

Grčka krem pita.... Bougatsa

 Ovu grčku krem pitu sam davno, davno pravila još 2017 godine po receptu moje cool prijateljice Ruzice13, koju sam imala priliku da i lično upoznam i družim se s njom...nekako smo se udaljile jer smo se mi odselili malo dalje ali to ne znači da se ponekad ne čujemo.

Nemam puno fotkica ovog kolača ali ovo što imam je dovoljno da vidite koliko je ovaj kolač divan.

Sastojci:  4 jaja, 2 žumanca, 200 g šećera, 400 ml mleka, 400 ml pavlake za kuvanje, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 1 kesica praška za pecivo, 450 g tankih kora za baklavu, 100 g otopljenog putera, šećer u prahu, cimet u prahu

Priprema: Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Puter istopiti i premazati pleh veličine 23cm X 35cm. Premazati dve kore puterom i staviti u pleh, jednu preko druge.

Sve ostale kore, jednu po jednu, samo poprskati puterom, skupljati ih kao da pravite harmoniku i stavljati ih u pleh, jednu pored druge. Trebaće vam oko 13 do 15 kora u zavisnosti od pleha. Ostatkom putera poprskati kore odozgore i peći tako pripremljene kore da porumene i budu hrskave.

Da dobijete hrskavost kora staviti vrlo blizu gornjim grejačima, ali ne potpuno ispod jer će kore izgoreti, znači budite pažljivi kad ih pečete.

Dok se kore peku napraviti krem sa kojim ćete preliti pečene kore.  Žicom mutiti jaja, 2 žumanca i šećer dok se šećer ne otopi. Dodajte vanilin ekstrakt, prašak za pecivo, mleko i pavlaku i sjediniti sve zajedno. Pečene kore prelijte preko pečenih kora, sačekajte nekoliko minuta da se krema upije u pečene kore.

Smanjiti temperaturu na 180°C, vratiti nazad pleh sa korama i peći još 20 do 25 minuta, isključiti rernu i ostaviti pleh u rerni da odstoji još desetak minuta.

Kolač ohladiti, posuti pomešanim šećerom u prahu izmešan sa cimetom, iseći na kocke i poslužiti.

Dodaću slike izrade kad budem pravila ovaj kolač a praviću ga uskoro.

Prijatno!!!

понедељак, 13. фебруар 2023.

Brokoli supa / čorba

 Kod nas su ovakve čorbice vrlo često na stolu, zdrave a zasitne i što je najvažnije, brzo se naprave a još brže pojedu.

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 1 manja glavica crnog luka, 1 do 2 čena belog luka, 450 g cvetića brokula, oko 400 g skuvanog pasulja, 750 ml do1 l vode ili povrtne supe, po ukusu so i biber, Parčići tostiranog hleba, zatar začin, semenke suncokreta, ljuta tucana pprika

Priprema: U šerpu zagrejati ulje dodati sitno iseckan crni luk, posoliti vrlo malo i pržiti dok luk ne oekša, dodati beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše.

Brokoli očistiti pa ako koristite sa drškom, očistite i njih i iseckati ih na sitnije komadiće ( ja ih nikad ne bacam, nekada ih pojedemo sveže nekad, kao ovog puta, iskoristim za jelo koje pripremam )  i staviti u šerpu, dodati skuvan pasulj ( ja koristim iz konzerve bez dodatka soli ) , naliti sa vodom ili povrtnom supom ili dodati povrtnu kocku za supu, poklopiti i kuvati samo dok brokoli ne omekša.

Štapnim mikserom ili u blenderu, samleti u glatku masu, gustinu odredite po vašem ukusu, posoliti i pobiberiti po ukusu.

Parčiće hleba istostirati, po želji možete saviti neki lako topljivi sir preko i zagrejati u rerni samo da se otopi, posuti zatar začinom ili semenkama suncokreta, susamom, sveže samlevenim biberom, preliti sa malo maslinovog ulja, posuti svežim začinskim biljkicama po vašem izboru i poslužiti toplo.

Umesto pasulja može da se koristi skuvana heljda, skuvana kinoa, ječam, slanutak / leblebija...ili šta  god vam padne na pamet..

Prijatno!!!

недеља, 12. фебруар 2023.

Hleb sa mlaćenicom

Hlebovi koji se prave sa mlaćenicom, kefirom ili jogurtom budu jako dugo meki i vazdušasti, ako išta ostane za sledeći dan. Ova vrsta hleba je idealna za sendviče.


Sastojci: 60 g putera, 400 g brašna za hleb, 1 kašičica šećera, 1 puna kašičica soli, 7 g suvog kvasca, 315 ml buttermilk, 1 jaje

Priprema:  Zagrejati vrlo malo buttermilk i tu dodati 30 g putera i mešajte dok se puter ne otopi ili razmekša,
Prosejati brašno, dodati šećer, so i sve promešajte i na kraju dodajte suvi kvasac u brašno te i to sjedinite zajedno sa brašnom.
Ako koristite kvasac koji prethodno mora da se aktivira, aktivirajte ga sa malo zagrejanog buttermilk i malo šećera. Ja koristim kvasac koji se dodaje direktno u brašno bez prethodnog aktiviranja.
Dodati zagrejan buttermilk, blago umućeno jaje u brašno i sa varjačom zamesiti testo.

Ja testo mesim mikserom i ovo testo ćete mesiti mikserom oko 5 minuta.
Testo će vam biti dosta lepljivo.
Istresite ga na radnu površinu i bez dodavanja ekstra brašna mesićete ga vlažnim rukama, to ustvari neće biti neko mešenje, već više lupanje o radnu površinu i lupajte ga tako jedno 5 minuta..
Po potrebi vlažite ruke, ali po vrlo malo da ne dodajete ekstra tečnosti u već meko i lepljivo testo.
Na kraju, oblikovati ga u kuglu, vratiti nazad u zdelu, koju ste blago premazali sa malo otopljenog putera, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i rastanjiti u pravougaonik, dužine pleha u kom ćete peći.
Ja sam pekla u pleh oko 10cm širine i 32cm dužine.
Rastanjeno testo zaviti u rolat i staviti u kalup, koji ste prethodno premazali sa puterom.
Pokriti i ostaviti da se testo još jednom podigne.

Dok testo raste zagrejati rernu na 185°C.
Zagrejati preostali puter i premazati naraslo testo i peći oko 35 minuta ili dok vam gornja korica lepo ne porumeni.
Izvaditi pečeni hleb, pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti da se hleb potpuno ohladi pre nego što ga sečete.
Hleb je odličan i sledećeg dana.


Prijatno!!!!

субота, 11. фебруар 2023.

Varivo od kelja i krompira sa kobasicom

 Kranjske kobasice obožavam i veoma retko kupjem bilo koje druge, ali u zadnje vreme mi nešto nisu tako dobre ovde gde sam ih ranije kupovala pa mi je prijateljica donela iz metropole...zaista su najbolje.


Sastojci: 50 ml maslinovog ulja, 4 kranjske kobasice, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 kašičica dimljene mlevene paprike, 1 puna kašika brašna, 3 lista lisnatog kelja ( može i kupus ), 4 osrednja krompira, 2 veće šargarepe, 2 lista lorbera, oko 2 l pileće supe ili obične vode, 100 g ljutog ajvara, po ukusu začini; so, biber, suvi začin

Priprema: U šerpu zagrejati ulje i dodati kobasice isečene na kolutove, propržiti ih da malo porumene.
Za to vreme iseckati beli i crni luk i dodajte u šerpu, pržiti da luk omekša i postane staklast, povremeno promešati.

Dok se luk prži, očistiti šargarepu i krompir i iseći na manje kockice.
Preko luka i kobasica posuti sa brašnom i mlevenom dimljenom paprikom ( može i obična mlevena paprika ) i propržiti vrlo kratko.
Dodati krompir, šargarepu, lovorov list, ajvar i naliti sa pilećom supom ili običnom vodom.
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok povrće ne omekša.
Pred kraj kuvanja dodati opran i na sitnije isečen lisnati kelj i pustiti da vri vrlo kratko, da samo kelj omekša.
Ako koristite kupus umesto kelja, staviti zajedno sa krompirom da se kuva jer njemu treba više vremena da se skuva nego kelju.

Začiniti začinima po vašem ukusu i gustinu variva odredite onako kako vaši ukućani vole.
Poslužiti toplo, ko želi može dodati i kašiku gustog jogurta ili kisele pavlake u svoj tanjir.


Prijatno!!!!

уторак, 7. фебруар 2023.

Kolač sa kruškama

Stvarno lep kolač, koji je hrskav spolja a unutrašnjost mu se topi u ustima.


Sastojci: 150 g putera*, 2 jaja, 50 g brašna, 50 g samlevenog blanširanog badema, 6 g praška za pecivo, 1 / 4 kašičice cimeta, 80 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 30 ml mleka, 3 kruše, 30 g putera, 1 kašika šećera

Priprema:
Neka su vam sve namirnice sobne temperature.
Kruške oljuštite, očistite ih i preseći na pola i onda svaku polovinu preseći po dužni na 3 - 4 dela pa opet na pola da imake kraće parčiće
U veći tiganj staviti puter da se zagreje i u zagrejani puter dodati kašiku šećera i mešajte dok se šećer ne otopi i tek na kraju dodati kruške i na osrednjoj temperaturi pustiti ih da se karamelizuju, polako ih okrenuti, ali nemojte ih dugo karamelizovati da vam se ne raspadnu.
Ostaviti sa strane da se ohlade.

Uključiti rernu na 160°C da se greje.

Umutiti omekšali puter sa šećerom i vanilinim šećerom u penastu masu.
Ako mislite da vam je ovo puno putera, polovinu, tj 75 g zamenite sa 35 g sosa od jabuka, ja nisam.
Dodati jedno celo jaje i kašiku brašna i umutiti, dodati drugo jaje i 2 kašike ( 30 ml ) mleka i umutiti sve zajedno i na kraju dodati ostatak brašna izmešano sa praškom za pecivo, cimet, samlevene blanširane bademe i sve sjediniti spatulom.
Uzeti manji kalup za tortu ( 20 cm ) i dobro ga premazati hladnim puterom i posuti sa malo brašna ili isprskati sprejom za pečenje.
Sipati kašikom umućenu masu ,poravnjati i odozgore staviti karamelizovane kruške i ako ima bilo koja tečnost u tiganju sipati preko krušaka i staviti u zagrejanu rernu da se peče.

Peći oko 40 do 50 minuta ili dok vam čačkalica ne bude suva, kad je zabodete u sredinu kolača.
Ostaviti da se ohladi, otvoriti obruč, iseći na komade i poslužiti toplo sa kuglom sladoleda ili umućenom slatkom pavlakom.
Kod mene je bilo samo posuto sa prah šećerom.


Prijatno!!!

понедељак, 6. фебруар 2023.

Pasta sa pestom od peršuna i badema

Ovo je recept kad nam treba ručak na brzinu. Pesto možete napraviti i ranije i kasnije samo skuvati pastu, dodati pesto i ručak je tu....meni je ovo idealno za dane kad ne jedem meso...


Sastojci: 400 g paste po vašem izboru, 1 velika ili 2 manje vezice peršunovog lišća, 1 svež limun, 25 g sveže izrendanog parmezana, 2 do 3 čena belog luka, 30 g blanširanih badema, 65 ml dobrog maslinovog ulja, po ukusu so i sveže samleven biber, 1oo g smrznutog graška, tucana paprika, izrendan parmezan sir

Priprema: Oprati peršun i osušiti od viška vode. Iskidati listiće i možete ostaviti mlade stabljike.
Limunovu koricu izrendajte i iscedite sok iz limuna.

U multipraktik staviti peršunovo lišće zajedno sa mladim drškicama, dodati polovinu izrendane limunove korice i 2 kašike soka, parmezan sir, blanširane bademe i sveže samleven biber.( onoliko kolikovi volite ) Pulsirati samo dok se sve sjedini i izmeša
Dodavati maslinovo ulje u tankom mlazu dok ne dobijete finu masu, da nema krupnih parčića badema i tek na kraju dodati soli, ne treba više od 1/4 kašičice.
Sipati pesto u teglicu, preliti maslinovim uljem, zatvoriti i čuvati u frižideru do upotrebe.
Ja sam pesto pravila dok se pasta kuvala.

U veću šerpu sipati vodu, pustiti da provri, dodati kašičicu soli i pastu i kuvati po uputstvu proizvođača.
Pred kraj kuvanja dodati smrznuti grašak, ali nemojte da vam grašak i pasta budu prekuvani.
Ocediti od vode.

U pastu dodati pripremljen pesto, ja sam iskroristila celu količinu jer volim da imam više pesto, izmešajte i poslužite uz ekstra izrendanog parmezana i po želji posuti tucanom paprikom ili posuti sa ostatkom limunove korice.

Ako želite da pripremite ovo jelo za vreme posta samo zamenite prmezan sa nekim posnim kaćkavaljem.


Prijatno!!!!

недеља, 5. фебруар 2023.

Banana sour cream pancakes

Kada imate previše zrelih banana i ne znate šta ćete sa njima...


Sastojci: 225 g brašna, 8 g praška za pecivo, 30 g šećera, 2 g soli, 120 g kisele pavlake, 180 ml mleka, 2XL jajeta, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 1 kašičica izrendane korice od limuna, 2 dobro zrele banane + za posluživanje, javorov sirup, nesoljeni puter

Priprema: U jednu zdelu izmešati brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
U drugu zdelu umutiti sve zajedno; jaja, kiselu pavlaku, mleko, vanilu i izrendanu koricu limuna. Po želji, možete belanca umutiti posebno pa ih kasnije sjediniti sa ostalim sastojcima.Dodati suve sastojke u zdelu sa jajima i izmešatoi samo da se sve sjedini.

U veći tiganj staviti malo putera, dovoljno da pokrije dno , sipati dobro punu kašiku mase, malo poravnjati i poređati preko mase 3-4 kolutova isečene banane.
Sipati onoliko malih palačinko koliko može da stane u tiganj, ali da ima dovoljno mesta da se palačinke okrenu.

Pržiti oko 2 do 3 minuta ili dok vam se ne pojave mehurići odozgore, okrenuti i pržiti još jedan minut. Pržiti na osrednjo tihoj temperaturi i pazite da vam ne izgore.
Izvaditi palačinke i obrisati kuhinjskim papirom tiganj. Dodati opet puter i pržiti palačinke, dok imate materijala.

Palačinke poslužiti tople sa dodatkom banana, po želji može još putera i preliti sa javorovim sirupom i ako želite, možete posuti šećerom u prahu.
Ja sam dobila 8 palačinki i dve su dovoljne po osobi.

Prijatno!!!

субота, 4. фебруар 2023.

Smoothie od malina i avokada

Odavno nismo popili smoothie za doručak. U našoj kući je muž za konktretan doručak, dok ja volim ovakve napitke..njemu ovo dođe kao užina, jer on doručkuje čim ustane a ja prvo pijem kafu pa tek onda doručkujem.


Sastojci za 2 osobe: 250 ml kokosovog mleka, 150 g smrznutih malina ili jagoda, pola avocada, 1 kašičica stevie ili javorovog sirupa

Priprema: Ako koristite sveže maline ili jagode onda dodati i kockice leda a ako koristite smrznute maline ili jagode, onda vam nisu potrebne.

Stavite sve u blender i smrvite da dobojete glatku i gustu masu.
Gustinu odredite onako kako vi volite, ako vam je pregusto, dodajte još kokosovog mleka.
Ja koristim biljna mleka jer ja sredom postim a vi, ako ne postite, koristite mleko koje uobičajeno koristite.

Sipati u čaše i poslužiti za doručak ili jutarnju užinu.


Prijatno!!!!

петак, 3. фебруар 2023.

Šareni pilav

Idealan ručak, koji može biti sa mesom ili bez.


Sastojci: 300 g pirinča, 2 glavice crnog luka, 2 mesnate crvene paprike, 2 čena belog luka, 2 paradajza, 250 g šampinjona, 100 g maslina, peršun,so, biber, ulje za prženje

Priprema:  Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk da bude staklast, dodati šampinjone, koje ste isekli na četvrtine,paprike, koje ste isekli na kockice i beli luk, koji ste sitno iseckali i dinstati na umerenoj temperaturi, povremeno mešajući.
Kad povrće počne da omekšava umešati očišćen i opran pirinač, dodati šolju tople vode ( ili ako dodajete meso, supu u kojoj se meso kuvalo ) i ostaviti da se i dalje kuva.

Jelo posle petnaestak minuta posoliti, pobiberiti dodati masline i ako dodajete kuvanu piletinu, dodati i nju , sve preručiti u vatrostalnu posudu i naliti sa još jednom šoljom vode ili supe.
Odozgo poređati paradajz isečen na kolutove i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok vam sva tečnost ne uvri.
Pečeno jelo poslužiti toplo i posuti ga sa sitno iseckanim peršunom.

Prijatno!!!

четвртак, 2. фебруар 2023.

Pogačice punjene šampinjonima

Ne moramo jesti prazne pogačice, kad možemo da ih napunimo sa raznim punjenjima i pojedemo ih na taj način. Ja sam se ovog puta odlučila za šampinjone i nama su se jako dopale.


Sastojci: 400 g svenamenskog brašna, 50 g belo kukuruzno brašno, 7 g suvog kvasca, 200 ml mlaćenice ili tečnog jogurta, 50 ml ulja, 2 jajeta, po 1 kašičica soli i šećera
i još: 400 g šampinjona ili gljiva po vašem izboru, po ukusu so i biber, pola kašičice timijana, 2 kašike putera, pola struka praziluka, beli deo, 1 kašika sečenog peršuna

Priprema:  Oba brašna izmešajte pa ih prosejati.
Ja koristim kukuruzno brašno, jer hoću da ga potrošim, ko želi, može da koristi samo obično brašno ili dodatak nekog drugog brašna po vašem izboru.
U brašno dodati suvi kvasac, šećer, so i izmešati sve zajedno.
Jogurt ili mlaćenicu ( buttermilk ) malo zagrejati u toploj vodi pa dodati testu, dodati, ulje a jaja, jedno staviti celo u testo a drugo blago umutiti pa ostaviti polovinu za premazivanje pogačica a ostatak dodati u brašno.
Od svega toga zamesite meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, pripremiti nadev za pogačice. U veći tiganj staviti puter. ( ko želi može da koristi i ulje )
Očistiti šampinjone i iseći ih na manje komadiće.
Zagrejati puter pa dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno očistili, isekli na 4 dela i onda sitno iseckali. Pržiti dok praziluk potpuno ne omekša.
Dodati šampinjone te i njih pržiti dok sva tečnost iz njih ne uvri.
Na kraju dodati so i biber po ukusu, peršun i timijan i sve izmešati.
Ko želi, može dodati i čen belog luka koji je sitno isečen a njega dodati kad dodate šampinjone.
Ostaviti na stranu da se sve to ohladi.

Naraslo testo istresti, oblikovati ga rukom u rolat i iseći na 12 istih delova.
Ja sam žurila i pravila sam ih veće, jer nisam imala puno vremena.
Svaki deo oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti 15 minuta da se testo odmori.
Svaku kuglicu prstima rastanjiti na radnoj površini, sipati fil ( rasdelite da imate dovoljno za 12 pogačica ) i zatvoriti prstima testo okolo fila.
Zatvoreni deo staviti dole i vašom šakom blago valjajte po radnoj površini da dobijete lepu glatku lopticu. Testo je izuzetno dobro da se radi sa njim.
Pekač, veličine 30cm X 22cm poprskati sprejom za pečenje ili prekriti pek papirom pa ređati pogačice ali ostavite malo mesta između, jer će još da narastu.
Kad ste završili s testom, prekriti pek papirom i ostavite da testo još jednom naraste.
Premazati onom polovinom jajeta koje ste ostavili od testa, u koje ste dodali malo mleka ili vode,posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene odozgore.
Izvaditi pogačice, ostaviti da se kratko ohlade, izvaditi ih i ostaviti na žici da se još malo ohlade.
Poslužite ih onako kako vama odgovara.
Kod nas je to bilo sa jogurtom.


Prijatno!!!