среда, 30. јул 2014.

Nutella Crunch Ice Cream Cake

U nedelju su nam stigli naši dragi gosti, naši prijatelji, Amira sa suprugom i decom...razmišljala sam koju tortu da napravim i na kraju se odlučim za ovu, jer deca, a i mi odrasli,volimo sladoled torte. Tortu sam napravila 2 dana ranije, jer u subotu je slavila svoj 6-ti rođendan, naša unučica Ellie,kojoj je rođendan bio 23 jula i nisam je mogla napraviti tada. Nadam se da se torta dopala našim gostima i da sam mogla da im pošaljem ostatak, rado bih, ali nije bilo šanse. Ostalo je pola torte, koju ću ja da iskoristim kao svoju rođendansku tortu, tj samo po jedno parče za nas dvoje, jer u četvrtak ujutru putujemo sa našim prijateljima na 3-4 dana na njihovu vikendicu, gde ćemo proslaviti moj i prijateljev rođendan.....ima li išta lepše nego proslaviti rođendan u prirodi.




Sastojci:  600 g nutela, 200 g ekspandirani pirinač, 3 l sladoled od vanile

Priprema: Ako možete prvo napravite sladoled nekoliko dana ranije po ovom receptu a ako nećete da pravite sladoled, onda ga kupite. Ja sam prvo napravila sladoled.

Okrugli kalup sa pomerajućim stranicama, prečnika 25cm ili sličnih veličina a možete ako hoćete da koristite i četvrtasti kalup, izbor je vaš,staviti u zamrzivač zajedno sa velikom zdelom za mućenje.
U dublju šerpu staviti nutelu i ekspandirani pirinač i na tihoj temperaturi sve zajedno izmešati da se nutela sjedini sa pirinčem.
Uzeti veći plah,prekriti sa papirom za pečenje i sipati smesu od nutele. Poravnjati sa spatulom i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne, ali da se ne zamrzne.

Sladoled izvaditi iz zamrzivača i ostaviti u frižider da omekne, da može da se meša, ali ne sme da se otopi.
Posle 35 do 40 minutaizvaditi smesu od nutele i nožem i viljuškom iseći na sitne zalogajčiće, ako je potrebno vratiti u zamrzivač dok sladoled ne omekša.
Kad je sladoled omekšao, izvaditi smesu od nutele, veliku zdelu i kalup iz zamrzivača.
Staviti omekšali sladoled u veliku zdelu, koju ste izvadili iz zamrzivača, dodati 3/4 smese od nutele, ostatak vratiti u zamrzivač dok ne napravite tortu, to vam je potrebno da stavite po vrhu torte, i sve dobro sjediniti sa omekšalim sladoledom.
Tako pripremljenu smesu sipati u ohlađeni kalup ( sipati sa spatulom ili velikom kašikom i svaki put dobro izravnjati i pritisnuti malo više da izbegnete da imate "džepove" od vazduha.
Kad ste završili sa smesom od sladoleda,izvaditi komadiće nutele iz zamrzivača, posuti svuda po vrhu.

Zaviti celu tortu i kalup u providnu foliju i vratiti nazad u zamrzivač, najmanje 4 do 6 sati, ili najbolje,preko noći da se potpuno zamrzne.


Izvaditi tortu pola sata pre služenja i ostaviti u frižider. ( tortu ne morate vaditi ranije i stavljati u frižider, možete je direktno iz zamrzivača seći, samo dobro zagrejte nož vrelom vodom, i posle svakog reza, ponovo zagrejati pod mlazom tople vode i obrisati nož pre sečenja )
Skinuiti stranice sa kalupa, staviti na tacnu za torte.
Zagrejati nož pod mlazom tople vode i seći tortu na šnite i poslužiti odmah.



Prijatno!!!!!!




уторак, 29. јул 2014.

Domaći sladoled od vanile

Sutra treba da pravim sladoled tortu i naravno,treba mi sladoled, mogu da ga kupim ili da ga napravim sama, izbor je pao da ga napravim sama,imala sam sve što mi je bilo potrebno...pa ako hoćete možete ga isprobati i vi. Ja sam pravila za tortu trostruku meru, ali smo malo uzeli da ga isprobamo.Ovaj sladoled nije potpuno stegnut, tek je izašao iz mašine ali i ovakav je odličan ( mada ja volim kad je sladoled potpuno stegnut, ali za mog muža je i ovaj odličan )


Sastojci: 4 žumanca,sobne temperature, 250 ml punomasnog mleka, 750 ml slatke pavlake, 150 g šećera, 2 kašike vanile

Priprema: Umutiti žumanca sa žicom za mućenje i ostaviti ih sa strane.

U šerpicu sipati mleko, slatku pavlaku i šećer i samo zagrejati da bude vrelo, ali nemojte da vam provri.

Uzimati po kutlaču vrelog mleka i sipati veoma polako u umućena žumanca, koja ćete stalno da mutite, jer ako ne mutite i ne sipate polako, žumanca će se zgrudvati.Sipati tako polovinu mleka i stalno mutite. Kad dobijete glatku kremu,onda tu kremu sipati u preostalo mleko, opet mutite.

Vratite nazad na ringlu i kuvajte oko 5 minuta na osrednjo nižoj temperaturi,stalno mešajući dok se malo ne zgusne. Krema je gotova kad ostane na pozadini varjače,znači da se ne slije odmah sa nje.

Uzeti cediljku i procediti kuvanu smesu kroz nju da nemate grudvica. Dodati 2 kašike vaniline esencije, sve zajedno izmešati.

Uzeti plastičnu foliju pokriti preko skuvane kreme i utisnuti je svuda okolo, da vam se ne stvori kožica na kremi.

Ostaviti preko noći u frižider da se potpuno ohladi.

Potpuno ohlađenu kremu sipati u mašinu za sladoled i napraviti sladoled po uputstvu proizvođača mašine ( ja sam morala da pravim iz nekoliko puta jer mi je smesa bila trostruka )

(  Ovo je mašina koju ja imam )

Napravljen sladoled sipati u posudu i vratiti u zamrzivač da odsoji od 4 do 6 sati da se potpuno stegne.

Ako nemate mašinu napravite sladoled na način na koji vi pravite sladoled.

Ja bih u ovaj sladoled sledeći put stavila vanilla paste, ovog puta je nisam imala,volim da vidim one male semenkice vanile.Ako ih nemate, onda možete koristiti mahunu vanile, tako što ćete je raseći na pola,istrugati tupom stranom noža semenkice i kuvati zajedno sa mlekom i pavlakom i pre nego što dodate toplo mleko u žumanca izvaditi mahunu.

Prijatno!!!!!!

недеља, 27. јул 2014.

Pečeni plavi patlidžan sa paprikama

Ovako pripremljeno povrće, vrlo često pripremam, kao prilog pečenom mesu na roštilju a može vam biti i kompletan obrok za laganu večeru.



Sastojci:

500 g baby, plavih patlidžana, ako nema baby koristite običan
1 žuta babura,babura, očišćena od semenki i isečena na veće komade
1 crvena babura babura, očišćena od semenki i isecžčena na veće komade
1 glavica ne oljuštenih češnjeva belog luka
1 kašičica vegete Natur ili suvi začin koji koristite
po ukusu sveže samlevenog bibera
1 kašika začina lemon and pepper, ako nemate ovaj začin onda 6 kašika sveže iscđenog limunovog soka
1/2 kašičice tučene ljute paprike (ko ne voli ljuto, neka preskoči)
2 do 3 kašike sitno iseckang peršuna
2 kašike seckane mente na tanke trakice (julienne / žilien )
4 do 5 kašika nekog dobrog, ekstra devičanskog, maslinovog ulja
desetak crnih maslinki

Priprema:

Zagrejati rernu na 175*C

Plavi patlidžan naseći na veće komade pa ga staviti u hladnu posoljenu vodu za desetak minuta. Izvaditi iz vode pa ga osušiti sa kuhinjskim papirom. Ja ga ne ljuštim, jer kora mu nije tvrda i jedem ga zajedno sa njom.
Paprike oprati, očistiti od semenki, gledajte da se vam što mesnatije, pa ih iseći na veće komade.
Odvojiti od glavice 10 do 12 cčešnjeva belog luka, ali ga nemojte ljuštiti.
Svo ovo povrće, ja sam stavila i ljutu papričicu, jer volimo ljuto, izmešati sa začinima, vegetom, biberom i lemon i pepper začinom.

Uzeti veću, ali pliću, posudu, staviti papir za pečenje dole pa sipati svo izmešano povrće, preliti sa maslinovim uljem, i ako nemate ovaj začin sa dodatkom limuna, dodajte 6 kašika sveže isceđenog soka od limuna i limunovu koricu i peći oko 35 do 45 minuta u rerni, ne pokriveno. Povremeno promešati.  ( ako volite da je povrće više hrskavo, tj manje pečeno, peći oko pola sata )

Pečeno povrće izvaditi iz rerne, oljuštiti pečeni luk od ljuskice, pazite da ga ne zgnječite, da ostanu celi češnjevi, dodajte peršun, maslinke i mentu, sve dobro izmešati i poslužiti kao prilog.

Prijatno!!!!


Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

петак, 25. јул 2014.

Ledeni čaj

Amerika i Kanada je poznata po ovim ledenim letnjim pićima, piju ih deca i odrasli,prihvatili smo ih i mi.Idealno letnje osveženje, koje se vrlo lako napravi.
Ako imate nanu u bašti,prvo napravite ovaj simple sirup od nje, ohladite,sipati u flašu i čuvati u frižideru, koristiti kad vam je potrebno, za hladan čaj,napraviti limunadu, preliti voćnu salatu ili dodati u toplu čokoladu.


Recept za simple sirup od nane ćete naći ovde 

Sastojci za čaj: 6 kesica zelenog čaja sa ukusom jasmina ili beli čaj ( white tea ), 1 l vrele vode, 250 ml simple sirupa od nane ili po ukusu, sok od 2 limuna,ili po ukusu, sok od pola limete, šaka svežih borovnica, malo sveže nane , kockice leda, kriške limuna i limete

Priprema: U manju šerpicu staviti 6 kesica zelenog ili belog čaja,preliti sa vrelom vodom, poklopiti i ostaviti desetak minuta.
Izvaditi kesice sa čajem, otklopiti i ostaviti da se čaj potpuno ohladi.

U bokal sipati ohlađen čaj, sipati simple sirup, dodavajući po malo dok ne postignete slatkoću koju volite, dodati isceđen sok od limuna i limete, dodati isečen limun i limetu na kriške,šaku borovnica, listove nane i kockice leda i poslužiti.

Čaj možete pripremiti ranije, ostaviti u frižider da se ohladi i tek pred služenje dodati borovnice i kockice leda.

Poslužiti sa nekim kolačićem i uživati u njemu.

Prijatno!!!!

Dan sa našim prijateljima

Čovek je bogat za onoliko koliko ima prijatelja, i kad kažem prijatelja, mislim na one, koji bi u pola noći, ako ih pozoveš, bez mumlanja ustali i došli u pomoć, ako je potrebno.
Mi smo zaista bogati što se toga tiče i srećni smo da ih imamo.
Jedni od tih prijatelja su i ovo dvoje dobrih ljudi,Tomo  i Jelka. Ja ih poznajem oko dvadesetak godina, ali smo postali veoma bliski prijatelji pre desetak godina, viđamo se vrlo često na zajedničkim ručkovima i večerama a nema ni jednog slavlja da bi se proslavilo a da ne pozovemo jedno drugo. Pored njih,ima još dve porodice, o njima ću pisati neki drugi put.
Jelka pravi odlične, lažne salenjake ( zovemo ih lažnim jer nemamo salo ) i svaki put kad trebaju neki od kolača da se naprave ( mi pomažemo jedna drugoj tako što svaka od nas napravi nešto slatko ili slano i tako pomognemo jedna drugoj ) uvek tražimo njene " salenjake ". Vi sami znate koliko ja volim peciva, i juče moj muž i ja, odlučimo da odemo do naših prijatelja,  da najzad vidim  kako ih ona pravi.
Ništa nije drugačije od ostalih kiflica, malo se drugačije premazuju a na kraju dobijete tako dobre " salenjake ",koje kad počnete da jedete, ne možete da prestanete.
Kaže juče moja prijateljica. Zoki ne voli kolače ali se vidi da voli moje salenjake ( mislim da sam pojela 4-5 ) Dobili smo i da ponesemo, recept sam zapisala i evo da ga prenesem i vama.


Sstojci:

1.2 kg brašna + za doradu testa ( ne više od 1.3 kg )
16 g suvog ili 40 g svežag kvasca
1 kašičica šećera
125 ml tople vode
1 kašika brašna
4 manja ili 3 veća jaja + 1 žumanac
500 ml toplog mleka
70 g šećera
225 g masti +100 g za premazivanje
50 g mekog margarina bez soli za premazivanje
korica i sok od 1 limuna
1 kesica vanilinog šećera ili pola kašike vanilla paste

i još:
gusti džem po važem izboru
1 jaje i malo ulja za premazivanje kiflica

Priprema:

Prosejati brašno u veću vanglicu i od tog brašna oduzeti oko 200 g, ostaviti kg.( trebaće vam još, ali je bolje početi sa manje brašna i dodavati po potrebi od onih 200 g )

U zdelicu staviti toplu vodu, šećer, kvasac i kašiku brašna i sve sjediniti i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Mleko zagrejati samo da bude mlako. Jaja razbiti u jednu manju činijicu.

U brašno staviti 225 g masti ( lard ) i rukama utrljati brašno u mast i sve dobro promešati,dodati jaja, šećer, limunovu koricu i sok, vanilu, toplo mleko i nadošli kvasac i sve zamesiti. 
Isipati sve na radnu površinu i pomoću brašna umesiti meko, ali ne i lepljivo testo. ( trebalo je još 130 g brašna da se zamesi testo , ali puno zavisi od veličine jaja i vrste brašna ) 
Oblikovati testo u loptu, vratiti u vanglicu i ostaviti u frižider najmanje 3 sata a najbolje preko noći.

Pobrašniti radnu površinu, isipati pažljivo testo i vađim rukama ga malo rastanjite prvo a onda ga rastanjiti u pravougaonik debljine oko 1cm.
Polovinu tog testa premazati sa polovinom omekšale masti ( 50 g )


Preklopiti sa onom drugom polovinom koja nije premazana i ponovo rastanjiti u pravougaonik debljine od 1cm.


Premazati polovinu testa sa omekšalim margarinom ( lično ne koristim margarin i nemam ga u kući, kad ih budem pravila ja ću premazati sa puterom jer mi se ne kupuje margarin samo za 50 g i videću kolika je razlika i da li je uopšte ima ) i ponovo prebaciti stranu koja nije premazana preko strane koja je namazana.
Ponovo rastanjiti testo i premazati ga još jednom sa mašću, prebaciti ponovo ne namazanu stranu i svuda poravnjati testo okolo. Znači, premazati dva puta sa mašću i jednom sa margarinom, Jelka kaže da je probala da premaže dva puta sa mašću dva puta sa margarinom i da su joj bile premasne, zato ih premazuje na ovaj način. Između premazivanja se ne stavlja u frižider niti se testo odmara.


Celo vreme, dok tanjite testo, pomažite se sa ostatkom brašna, inače će vam se testo lepiti za radnu površinu.

Kad ste zadnji put premazali testo, rastanjiti ga u veliki pravougaonik debljine oko pola cm i iseći na trake širine 5 do 6 cm i onda preseći tu traki na parčiće oko 10cm dugačke i svaku od tih traka iseći dijagonalno na pola.


Jelka je to sekla nožem, lično mislim da vam je mnogo bolje i lakše iseći sa pizza sekačem ( ona je navikla da seče nožem,ja pizza sekačem, a vi onako kako ste vi navikli ) i uzimati svaki trougao i malo ga prstima istapkati da napravite da su veći,stavljati nadev po želji, kod nas je to bio džem od kajsija,gledajte da vam je džem malo gušći da ne curi puno, zaviti u kiflice i ređati na pleh, koji ste malo podmazali sa sprejom za pečenje ili prekrili papirom za pečenje.

Trebaće vam dva veća pleha a kiflice možete praviti koju god vi hoćete veličinu, manje ili veće,ovde su pravljene manje.

Kad ste napunili jedan pleh, premazati ih sa umućenim jajetom i uljem i peći na 180*C oko 20 minuta ili dok vam fino ne porumene.

Gotove kifle stavljati na veću tacnu,na koju ste stavili kuhinjski papir, ostaviti ih da se malo ohlade i onda ih posuti sa šećerom u prahu i poslužiti.

Dok su se kifle hladile, ja sam se prošetala kroz Jelkino i Tomino dvorište.


Prelepe su im hortenzije a pored njih svašta još će se tamo videti, cveće, povrće, mlade voćkice koje će uskoro i da rode svoje prve plodove....



Svašta ima u ovoj maloj bašti.....


Jelka na,m je nabrala punu koficu mladih krastavaca a i prošle nedelje nam je donela punu koficu, baš su puno rodili ove godine.




Biće tu i puno paradajza kao i prošle godine. Od viška paradajza ovi vredni domaćini su napravili odličan domaći paradajz sos, i ja sam dobila teglu.


Kifle su se ohladile i ajd sad navalite.

Dragi naši prijatelji, od srca vam hvala na izuzetno lepo provedenom danu,sa vama nam je vreme proletelo i moralo se kući poći.....do sledećeg viđenja u četvrtak 30 jula, kad nas osmoro idemo na vaš cottage.

среда, 23. јул 2014.

Varivo od sočiva / leće

Svašta sam ovde naučila, tako naučih da je leća ( a tako sam prvi put naučila da se zove od nane kad dođoh u Kanadu a pre toga nikad čula nisam za to, niti sam znala šta je...dok ne naučih ovde da je to ustvari sočivo i koje nikad ni probala nisam dok sam bila u Srbiji ) jako zdrava namirnica, koju ja retko koristim u kuhinji...



Sastojci:

250 g suvog sočiva
1 glavica crnog luka
1 list lovora
1 šipka celera
2 do 3 šargarepe
1 koren paškanata
po izboru sušeno meso ( dimljena rebra, kobasica, kolenica )
po ukusu začini; so, biber, suvi začin,mlevena dimljena paprika
2 do 3 čena belog luka
1 struk praziluka
1 zelena ljuta paprika

Priprema:


Očistiti sočivo, oprati sa hladnom vodom i staviti u šerpu u kojoj ćete kuvati.

Dodati sitno iseckan crni luk, šargarepu, paškanat,lovorov list,celer i naliti sa vodom i pustiti da provri ( sočivo ne treba da se prethodno potopi u hladnu vodu jer se skuva za 45 minuta ili čak i manje u zavisnosti koje se sočivo koristi. Ja sam koristila francusko zeleno sočivo ).

Ako koristite dimljeno meso, ja ga uvek prvo skuvam u jednu vodu, bacim tu prvu vodu, operem meso sa vodom i tek onda ga spustim u varivo, jer ne volim jak ukus dima i nastavim sa kuvanjem. Ovde sam koristila kranjsku kobasicu, koju sam dodala tek 10 minuta pre nego što mi je sočivo bilo kuvano, jer toj kobasici nije potrebno dugo kuvanje.

Kad je sočivo kuvano, dodati sitno iseckan praziluk, beli luk i ljutu papriku, koju ste očistili od semenki i žilica i zapržiti ( po želji možete napraviti i hladnu zapršku, umutiti kašiku brašna s kašičicom crvene mlevene paprike i sipati u varivo i pustiti da se kuva 5 minuta ).

Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi i poslužiti toplo uz domaći hleb.

Prijatno!!!!!

уторак, 22. јул 2014.

Reciklirana pita od piletine i povrća

Danas imamo reciklirani ručak,dodajte salatu i uživajte.
Juče smo imali pečeno pile i krompir i naravno, da nas dvoje ne možemo da pojedemo celo pile, ostalo je pola. Ja ne volim hladno meso i morao se naći način kako upotrebiti ostatak ovog mesa...pita od piletine i dodatak povrća nam je idealan ručak. Probajte i vi. Ovakve pitice se mogu napraviti i za večeru a idealne su i za piknik. Možete ih napraviti male da svako ima svoju piticu ili napraviti veću i iseći na komade i poslužiti vašem društvu uz čašu hladnog piva.



Sastojci za testo:

600 g  univerzalnog brašna
2 pune kašike mleka u prahu
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
2 jajeta
4 kašike maslinovog ulja
250 do 300 ml tople vode 

Sastojci za fil:

Oko 500 g preostalog mesa od ručka ( piletina,govedina, svinjetina,ćuretina )
150 g šampinjona
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
1 paprika šilja
2-3 ljuta feferončića
2 kašike brašna
250 ml mleka
60 g putera
2 kašike seckanog peršuna
po ukusu začini; biber, so,suvi začin

i još:

1 jaje
1 kašika mleka
susam

Priprema:



U 125 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno, napraviti udubljenje u sredini brašna,dodati so, mleko u prahu, ulje, jaja, dodati nadošli kvasac i sipati ostatak vode i zamesiti testo.

Isipati na radnu površinu i umesiti testo da postane glatko i elastično.

Oblikovati u loptu,premazati sa uljem, vratiti u vanglicu i pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste pripremiti fil.

U veći tiganj staviti puter i na zagrejanom puteru ispržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.

Dodati sitnije sečene šampinjone, koje ste prethodno oprali, i njih pržiti oko 5 minuta, dodati crvenu papriku, koju ste očistili od semenki i iseckali na manje kockice,dodati beli luk i pržiti sve zajedno dok paprika ne omekša.

Meso, koje je ostalo od ručka, iseći na sitnije kocke, dodati u tiganj i pržiti zajedno nekoliko minuta, dodati začine po ukusu,dodati brašno i sve promešati i na kraju dodati mleko, prđiti samo na kratko, dok se sve ne zgusne. Na kraju dodati sitnije sečen peršun i izmešati. Ostaviti sa strane dok testo nije spremno za pripremu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na koliko hoćete delova,možete da imate dve velike štrudle, ili podeliti na manje jufkice.

Ja sam pravila od pola količine. Testo sam podelila na pola,svaka polovina po 255g i premesiti još jednom.

Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo u pravougaonik, na sredinu testa staviti četvrtinu fila ( kod mene je bilo polovina fila ) i preko staviti četvrtinu izrendanog sira.


Stranice iseći na trakice i prekriti testo sa trakicama, kao što je na slici.

Sad tako isto uraditi i sa ostatlkom testa i fila.


Kad ste napravili štrudlice, preneti ih na pleh,koji ste prekrili papirom za pečenje, pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo ponovo naraste, oko pola sata.


Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom i jednom kašikom mleka, posuti sa semenkama po izboru. ( kod mene jedna sa crnim susamom,,jedna sa tostiranim susamom )

Uključiti rernu na 180*C i peći u zagrejanoj rerni oko 35 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.( ako počne previše da rumeni, pokriti sa papirom za pečenje )


Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pokriti sa kuhinjskim papirom i krpom i ostaviti oko 5 monita da odstoji.

Premazati sa malo otopljenog putera i ponovo pokriti i ostaviti da se prohladi, oko deset minuta.


Iseći na parčiće i poslužiti sa hladnim pivom. Uz neku finu čorbicu ili supicu, ovo vam može biti kompletan ručak.


Moj omiljeni deo su ćoškovi...


Ideju za ovu pitu sam videla ovde, testo sam pravila po originalnom receptu, fil sam pravila po svom.


Prijatno!!!!!

понедељак, 21. јул 2014.

Tikvice i piletina iz rerne

Plavi patlidžan i tikvice obožavamo i što god da je spremljeno sa tim povrćem za mene je idealno.Tikvice me asociraju na leto, mada ih ovde ima preko cele godine.
Mama ih je obično punila sa mesom i pirinčem i onda pekla u rerni. Tako pečene bi poslužila sa kiselim mlekom, uh što sam to volela. Tikvice se mogu pripremiti na hiljadu i jedan način i ja ih vrlo često jedem i sirove, u salati.


Na Coolinarici je ovaj recept bio RD  ( recept dana ) i jako mi se dopao, ali mi je trebalo malo vremena da dođu na red da ih pripremim.

Za sve vas, koji volite tikvice bih vam preporučila da ih isprobate, jer su izuzetno ukusne i brzo se naprave.

Originalni recept izgleda ovako a ja ću vam napisati kako sam ga ja pravila.

Ako su tikvice malene, onda po dve tikvice po osobi. Ja sam ih namerno kupila tako malene da mi nebi ostalo ništa za sledeći dan. Volim da pojedemo hranu koja je pripremljena istog dana, ali ne uspem baš uvek i obično je muž taj koji će jesti sledećeg dana tu hranu. Uostalom, vi najbolje znate koliko vam je tikvica potrebno za vašu porodicu.
Tikvice nikada ne ljuštim samo ih dobro operem i odsečem početak, tamo gde je bila drška.
Kašikom izdubiti sredinu i napraviti ih u obliku malog čamca.

U veći tiganj sipati malo ulja, pileće belo meso, oko 400 g teško, iseći na trakice i ubaciti
 u vruće ulje, propržiti, da porumeni sa svih strana.Izvaditi,staviti na tanjir i poklopiti da bude toplo, dok vi pripremate povrće.

U isti tiganj staviti jednu crvenu i jednu mladu zelenu ljutiu papriku,koje ste oprali i očistili od semenki. isečene na manje trakice i propržiti na vrelom ulju, dodati oprane i isečene na manje listiće, šampinjone i njih propržiti zajedno sa paprikom, dodati belog luka po ukusu, ( ja sam stavila 4 čena ) vratiti proprženu piletinu i dodati jedan sitno isečen paradajz, koji ste prethodno oljuštili. Začiniti po ukusu sa sveže samlevenim biberom, solju i nekim suvim začinom po ukusu,dodati kašikicu brašna ( čak i ne mora ) i sipati 150 ml pavlake za kuvanje, sitno iseckan peršun i sve to dobro izmešati. 
Puniti sa tom smesom prethodno pripremljene tikvice. Na napunjene tikvice staviti po kolut od 1 paradajza ( moj paradajz je bio veliki pa sam ga presekla na pola ) koji ne ljuštite.
Preliti sa 250 ml pavlake za kuvanje i staviti u prethodno zagrejanoj rerni i peći dok vam tikvice ne omekšaju, oko pola sata na temperaturi od 180*C.

Pečene tikvice izvaditi, ostaviti da se malo prohlade i poslužiti tako što ćete staviti kašiku umaka na tanjir, preko staviti tikvice i preliti sa još jednom kašikom umaka od pavlake. Ukrasiti grančicom svežeg peršuna i poslužiti.


Sastojci koje sam ja koristila: 4 manje tikvice, 400 g belog mesa,1 mlada ljuta paprika, 1 crvena šilja paprika, 4 šampinjona, 4 čena belog luka, 2 paradajza, 400 ml pavlake za kuvanje, 1 kašikica brašna, peršun i začini po ukusu.


Prijatno!!!!



недеља, 20. јул 2014.

Salata od tune i pirinča

Uz zelenu salatu može biti i kompletan obrok


Sastojci:100 g pirinča, 2 konzerve tunjevine u vodi, 100 g seckanog indijskog oraha ili kikirikija, 200 ml kisele pavlake, 2 kašike majoneza, 1 kašika nekog ljutkastog senfa ( Dijon ), pola limuna isceđen sok ili po ukusu, 2 male glavice ljutike / luk arpadžik, biber i so po ukusu, 1 kašika sitno iseckanih kapara, 1 mali ljuti feferončić, 1 kašika sitno iseckanog peršuna
Priprema: Pirinač oprati i skuvati u slanoj vodi, tunjevinu ocediti i sve ostale sastojke promešati i posuti sa još malo seckanog indijskog oraha ili kikirikija.
Ja ponekad umesto tunjevine stavim skuvano pileće belo meso, iseckano na komade, možete posuti sitno iseckanom mirođiom, ako je riba, a ako je piletina, peršunom.
Umesto pirinča možete koristiti kinou,ječam, proso,orzo pastu....izbor je veliki.

Prijatno!!!!!

субота, 19. јул 2014.

Pamuk kifle sa kokosom

Ove su kifle bile napravljene pre desetak dana za, pojedene su davno, ali rado bih ih ponovo napravila, izuzetno su dobre a ja peciva obožavam, posebno dok su topla. Ove kifle su meke i posle nekoliko dana, jer testa koja su pravljena sa jogurtom, su mnogo mekanija nego ona koja su pravljena samo sa mlekom.



Sastojci:

350 g univerzalnog brašna ( all purpose )
350 g brašna za hleb
125 ml toplog kokosovog mleka ( može i obično )
10 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
100 g šećera
175 ml jogurta ili mlaćenice ( buttermilk )
1 kašika vanile ili vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
korica od jednog limuna ili 5-6 kapi prirodnog ulja od limuna
2 jaja + 1 belanac
100 ml otopljene masti ili putera

Za sirup:

150 g šećera
200 ml vode

i još:

kokos za posipanje
150 g omekšale masti
1 žumanac
1 do 2 kašike brašna

Priprema:



U toplo mleko staviti kvasac, oduzeti kašičicu od onih 100 g i staviti u kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati obe vrste brašna ( meni je trebalo tačno 700 g, možda treba malo više ili manje ), napraviti udubljenje u sredinu.

U drugu činiju staviti jogurt ili mlaćenicu, ja koristim mlaćenicu, jaja,šećer, vanilu, limunovu koricu i sve to izmešati sa viljuškom.

U udubljenje sipati otopljenu i prohlađenu mast, ako je nemate, koristite ulje, sipati smesu od mlaćenice i dodati nadošli kvasac.

Mikserom, sa spiralnim nastavcima umesiti dobro testo, mutiti ga oko desetak minuta, ako ne mutite sa mikserom, dobro umesiti testo, dok ne dobije plihove po sebi..

Oblikovati testo u loptu, premazati vanglicu sa uljem,uvaljati testo svuda okolo,pokriti sa providnom folijom i ostaviti testo preko noći u frižider.

Ujutru, izvaditi testo, ono je već dosta naraslo, premesiti ga i ostaviti na toplom da još jednom naraste.

Naraslo testo premesiti i podeliti na pola ( svaka polovina oko 700 g ) i svaku polovinu podeliti na 7 malih jufkica.

Umutiti mast sa žumancetom i brašnom.

Svaku jufkicu rastanjiti malo, premazati sa umućenom mašću ( ako nemate mast, onda premazati testo sa omekšalim puterom ) i ređati ih jednu na drugu. Zadnju jufkicu ne premazujemo.

Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se tersto malo odmori a za to vreme vi pripremite sve od ove druge polovine što ste uradili sa prvom.

Izvaditi prvi deo a drugi deo ostaviti u frižider da se odmara dok vi pripremate kiflice.

Rastanjiti u što veći krug možete, premazati sa malo umućene masti i iseći na trokute.

Na svaki trougao staviti po malo džema zaviti u kiflicu tako što ćete deo koji uviijate vući prema sebi da imate više navoja na kifli i onda se bolje listaju, i stavljati na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.

Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo podigne a za to vreme vi pravite kiflice od druge polovine.

Trebaće vam dva pleha, ja ne volim da ih naguram jednu do druge, vi kako hoćete.

Dok se prva tura kiflica peče, druga tura raste.

Zagrejati rernu na 180*C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam ne porumene.

Dok se kiflice peku, skuvati sirup.

U šerpicu staviti vodu i šećer, pustiti da provri, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još 5-6 minuta.

Skloniti sa vatre da se malo prohladi.

Pečene kiflice ohladite malo, svaki kiflicu provući kroz sirup, ali ne držati ih dugo, ne treba da se "napiju" sirupa i uvaljati ih u kokosovo brašno.

Ređati ih na tacnu.

Ispeći i drugu turu i isto uraditi i sa njima kao i sa prvom.



Prijatno!!!!!



Moja klivia, a od jedne,dobila sam 4-5 i sad i mama i beba cvetaju, ovo je beba.


Ovde se potpuno rascvetala.... a ove druge slike su gde je mama i još jedna beba i obe cvetaju. Držim ih ispred kuće ali su pod tremom, nisu na direktnom suncu, inače bi izgorele.


Moraću uskoro da ih rasadim, jer u ovoj saksiji, pored mame, koja sada ima pupoljke, ima još 3 bebe, jedna od tih beba je u cvatu. Rasadiću ih na jesen, pre nego što ih unesemo u kuću.


Kad smo bili u Philadelphiji pre nekoliko godina, kod prijatelja sam videla i žutu kliviu, baš bih volela da imam i nju, ali je ovde nigde nisam videla.

петак, 18. јул 2014.

Dan za uživanje

Danas je bio dan za lenčarenje, kuvalo se nije ništa jer večeras smo pozvani na rođendan mog kuma....dan sam provela u bašti i malo šetajući,doduše ovo mi je bio dan koji sam provela sa prijateljicama na telefonu, što to ovde kod nas kažu, catching up...puno puta se nema vremena i posle se pomislim, pa mogla sam da odvojim malo vremena. Trudim se, ali mi ne uspeva uvek, da čujem prijatelje sa kojima se nisam čula.Sa nekima se čujem svakodnevno sa nekima nedeljno a sa nekima se ne čujem  mesecima i kad se čujemo, nastavimo tamo gde smo stale..... Mnoge od onih, koje davno nisam videla ni čula, videću večeras i jedva čekam.



Kao što sam rekla, danas nisam htela da kuvam ručak, ali su mi se tako jele palačinke, da sam ih morala napraviti za doručak. Razmišljala sam da od njih napravim tortu, ali me je mrzelo da stojim i da ih pečem, tako da sam napravila jednu malu količinu, dovoljnu za doručak.
Ja sam ih jela sa karamelizovanim kajsijama, koje sam oprala, isekla na kriškice, posula sa šećerom i vanilinim šećerom i pekla ih u rerni dok nisu omekšale.  Svaku palačinku sam premazala sa tankim slojem sa džemom od kajsija i onda stavila karamelizovane kajsije preko.

Moj muž je hteo sa džemom od jagoda i on je dobio ono što je hteo...

Posle tog finog doručka," prošetala" sam po mojoj bašti sa kamerom, jer su počeli da cvetaju moji omiljeni cvetovi, day lilies, ne znam kako se oni zovu na srpskom, mislim da sam negde pročitala da se zovu divlji ljiljani, ali nisam sigurna. Moja bašta je mala, malo ispred kuće,pored kući i iza kuće ali je puna raznog cveća...volim ga i uživam u njemu. Ako se ikad desi da prodamo ovu kuću i kupujemo drugu, obavezno ću napraviti i mali deo za povrće, toga ovde nemam. Imam malo začinskih biljkica po žardinjerama i za naše potrebe je to dovoljno, ali volela bih da imam i po nekoliko strukova paradajza, krastavaca, paprika,tikvica....mada imamo prijatelje koji imaju bašte i uvek od njih dobivamo povrće.
Počinjem sa slikama mog omiljenog cveća, day lilies, svaka od njih ima i svoje ime, ali ih se ja ne sećam, a ko će im sve i zapamtiti.




































Ima dosta njih koje još nisu procvetale, jer ima ranih i kasnih vrsta, ali obično procvetaju u julu. Ne znam koliko slika može da dočara lepotu ovih cvetova, jedina im je mama što traju samo 24 sata.

Posle te moje " šetnje " bilo je vreme da se pripremi i neki lagani ručak. Već danima razmišljam o jednom mlečnom namazu, koji, naša blogerka Nastasja zove idealnom salatom " za uz meso ", nama je bio idealan lagan ručak na tostiranom finom integralnom hlebu,moj muž je uz sve to dodao i paradajz.
Ja sam, za nas dvoje napravila polovinu količine, ali sam zato dodala jako puno mladog luka...ručali smo sa zadovoljstvom. Ovaj mlečni namaz je idealan za večeru ili kao što autorka originalnog recepta kaže, za uz meso.


Ako imate priliku, isprobajte ga i vi, sigurna sam da će vam se dopasti.
Mladi luk sitno iseckajte, ja sam stavila celu vezicu, koja ima 6-7 struka mladog luka, izmrvila oko 150 g sira i dve pune kašike kisele pavlake, sve to dobro izmešala i poslužila. 
Moji sastojci su svi bili u frižideru, već hladni, tako da nisam imala potrebu da je dodatno rashlađujem. Solila nisam, jer sir je već slan i koristila sam ovu našu, kremastu, makedonsku fetu.


Nastasja, od srca ti hvala na ovoj finoj salatici a vama, koji je isprobate,želim prijatno:))