уторак, 26. децембар 2023.

Mlečni venčići

 Ne znam da li sam ikada imala manje novih recepata u jednom mesecu kao što je ovaj, ali jednostavno počinjem da gubim interesovanje za pisanje recepata, jer sam se već umorila od svih napisanih i isprobanih recepata. Naravno da i dalje kuvam, spremam i uslikam ali me jednostavno mrzi da sednem i da napišem nešto novo...ovo će verovatno biti jedan od zadnjih napisanih recepata u ovoj godini e sad, kako će biti u sledećoj, ne znam. Vreme će pokazati svoje.

Ovu godinu ću završiti sa pecivom jer to je što najviše volim da spremam.

Sastojci: 550  brašna, tip 400 + 50 g za doradu testa, 250 ml jogurta ili kefira, 75 ml toplog mleka, 50 ml ulja, 20 g mleka u prahu, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 2 jajeta

i još: vaš izbor za punjenje: sitno isckana šunka, krem sir, feta sir, semenke po izboru

Priprema: Prosejati 600 g brašna, pa oduzeti 50 g  a u 550 g dodati mleko u prahu, suvi kvasac, šećer, so i sve promešati. U kefir ili jogurt ( ja koristim domaći kefir jer ga imam ) dodati ulje, toplo mleko i jedno celo jaje a drugo jaje umutiti pa pola sipati u kefir a pola ostaviti za premazivanje testa.Sipati tečnost u brašno i zamesiti testo. Ako je potrebno dodavati po vrlo malo preostalog brašna samo da dobijete meko testo koje se po malo lepi za ruke ali testo ne ostaje na rukama. Dobro umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti pola sata, ponovo ga premesiti i ostaviti da testo napuni zdelu.

Naraslo testo podeliti na 10 jednakih delova, ako želite manje venčiće, podelite na više delova, premesite ih, oblikovati u kuglice, pokriti i ostavite dok vi ne pripremite nadev za njih.

Ja sam koristila šunku i krem sir. 350 g šunke sam sitno iseckala a 200 g krem sir isekla na štapiće.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti kuglicu u kocku koja je oko pola cm debljine. Na gornjem delu kocke staviti malo krem sira po dužini a preko posuti sitno iseckanom šunkom, preklopiti testo preko nadeva i svuda okolo pritisnuti da se gornje testo zalepi za donji deo pa iseći donji deo na trakice oko 2cm široku, ali ne iseći trakice do kraja.



Iseći testo sa strana i donjeg dela da bude ravno, kao što vidite na fotkici pa tek onda zaviti do kraja.


Uzeti neki štapić ( ja sam koristila chopstick za kinesku hranu ) i svuda između izrezanog testa pritisnuti štapićem do kraja, da dobijete šare na testu. ( pogledajte fotkicu )


Kad ste uradili to, od testa koje ste isekli sa strane, oblikujte mali kuglicu. Uzeti krajeve od testa i zaviti ih u venčić i spojiti ih prstima. U sredinu venčića staviti kuglicu koju ste oblikovali od isečenog testa.


Krajeve, koji su isečeni prstima malo spojiti zajedno da šara bude lepša. Preneti na pleh, prekriven pek papirom. To isto uraditi i sa preostalim testom.


Napravljene venčiće pokriti i ostaviti na toplom mestu oko pola sata da testo još jednom naraste.
Naraslo testo premazati preostalim umućenim jajetom u koje ste dodali kašiku mleka, posuti semankama po vašem izboru i peći  u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumene onako kako vi volite.


Ostaviti da se kratko prohladi pa poslužiti sa jogurtom, ajvarom ili šta god vi već volite.


Po želji, venčići mogu da budu i prazni pa ih možete poslužiti i umesto hleba...odlični su i sledećeg dana, samo ih kratko zagrejati pred služenje.


Prijatno!!!




уторак, 12. децембар 2023.

Posne mekike

 Postite a jede vam se nešto od testa...idealno da se zasladite a ko želi, može ih jesti i slane...kod nas su ovog puta slatke.


Sastojci: 350 g brašna tip 400, 250 ml mlake kisele vode, po 1 kašičica šećera i soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 50 ml ulja, 1 čašica brendija ili konjaka, ( ko nema, može i obična rakija, koju ja nemam ) ulje za prženje, prah šećer zamirisan vanilom

Priprema: Prosejati brašno a u vanglicu sipati mlaku kiselu vodu, ulje, šećer, so, suvi kvasac i alkohol, promešati pa dodati više od polovine prosejanog brašna i zamesite varjačom. Dodati ostatak brašna i zamesiti testo, koje treba da bude mekano. Pokriti i ostaviti da naraste, oko pola sata.

Ja sam posle pola sata testo ponovo premesila jer sam radila nešto što nisam mogla da prekinem i ostavila sam da ponovo naraste.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini, posuti sa malo brašna testo odozgore i rastanjiti testo oklagijom na oko pola cm debljine. Iseći testo na kvadrate.

Staviti veću količinu ulja u tiganj i zagrejte ga, ali da vam ne bude prevruće, jer će testo spolja brzo da porumeni a unutra će ostati gnjecavo. Svaki kvadratić malo razvući rukama i spuštati u zagrejano ulje i pržiti dok donja strana ne porumeni, okrenuti i pržiti dok i ta strana ne porumeni.

Mekike se obično ne seku po sredini, ali meni je to bilo interesantno tako ako vi ne želite i ne morate. Takođe, testo kad rastanjite oklagijom, ne morate seći već kidati parćiće od testa, rukom ih razvući u želljeni oblik i pržiti.

Tople mekike posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom ili ih jesti sa džemom ili ajvarom...ako ne postite premažite ih malo sa kiselom pavlakom i posuti sitno isečenim mladim lukom ili belim lukom ( ako nigde ne idete ) posuto sa malo sitno isečenog peršuna.


Poslužite tople uz šolju čaja ili kafe.


Prijatno!!!!


недеља, 10. децембар 2023.

Posna štrudla sa jabukama

 Ova štrudla je nastala tako što nam se prijelo za vreme posta nešto slatmo. Ja obično ne pravim puno kolača nioti bilo kakvih poslastica za vreme posta, ali, dok sam ja postila, muž nije i nije fer da njemu uskratim da se zasladi ali želela sam i ja parče te poslastice. Jabuku sam dodala za ekstra sočnost ove štrudle.


Sastojci: 500 g brašna tip 400, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasaca, 50 ml ulja, 40 g omekšalog margarina, 1 kašika jabukovog sirćeta, korica od limuna, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 275 ml mlake kisele vode, 50 g šećera, pola kašičice soli

i još: 100 g omekšalog margarina, 2 dobro pune kašičice cimeta ili po ukusu, 100 g braon šećera, 2 jabuke, 50 g suvog grožđa, posni majonez, listići badema, prah šećer

 Pre nego što počnem da pišem recept moram da vam kažem da sam skoro naišla ovde u našoj srpskoj prodavnici na brašno iz Srbije, Danubius i jako mi se dopalo to brašno tako da sam kupila nekoliko kesa po 5 kg i sad ću moći dosta toga da umesim sa tim brašnom. Nadam se da će ga i ubuduće biti ovde na prodaji.

Priprema: Brašno prosejati, dodati suvi kvasac. Ja sam kiselu vodu zagrejala u ne otvorenoj flaši, pa sam uzela onoliko koliko mi je bilo potrebno, dodala sam jabukovo sirće, šećer, ulje i sve to izmešala i sipala u brašno. Dodala sam ekstrakt vanile, limunovu koricu i zamesila testo. Ako je potrebno pri mešenju dodati još malo kisele vode da dobijete meko testo ali koje se ne lepi za ruke. Premazati testo sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo malo naraste. 

Na naraslo testo staviti 40 g margarina, isečenog na kockice i umesiti u testo dotle dok se margarin i testo ne sjedini u glatku masu. Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste., oko pola sata pa testo premesiti još jednom.

Naraslo testo istresti na radnu površinu pa sada imate izbora, ili ćete napraviti jednu veliku štrudlu ili dve manje. Ako pravite jednu veliku štrudlu onda testo podeliti na 3 dela a ako pravite 2 manje na 6 jednakih delova, svaki deo premesite u kuglice, pokriti i ostaviti vrlo kratko da se testo odmori.

Dok se testo odmara u manju zdelu pomešati braon šećer sa cimetom i ostaviti sa strane.


Ja sam pravila 1 veliku štrudlu. Svaki deo rastanjiti u pravougaonik oko pola cm. Kad ste rastanjili prvi deo premazati sa trećinom omekšalog margarina, posuti sa trećinom mase od cimeta i šećera, rastanjiti drug deo pa staviti preko prve rastanjene jufke koju ste posuli cimetom i šećerom, premazati sa polovinom preostalog margarina, posuti sa polovinom preostalog cimeta i na kraju rastanjiti i treću jufku i staviti je preko one prethodne dve. Premazati je ostatkom margarina i posuti sa ostatkom cimeta i šećera. 

Bočne stranice iseći na trakice oko 2 cm široke a sredina ostaje cela. Po sredini testa izrendati na krupnije 2 jabuke, preko posuti sa suvim grožđem, ako ga ne volite, izostavite. 


Bočne stranice prebacujte unakrst preko izrendanih jabuka,  donji i gornji kraj prebacite preko jabuka pre nego što počnete da prebacujete isečene trakice preko jabuka. 
 Ako vam je lakše, napravite 2 manje štrudlice, pojedu se jako brzo, specijalno kod onih koji vole pecivo.

Upletenu pletenicu preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti i ostaviti dvadesetak minuta da testo još jednom naraste.
Naraslo testo premazati sa malo posnog margarina, posuti listićima badema i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam štrudla lepo ne porumeni


Pečenu štrudlu ostaviti da se prohladi pa po želji preliti je sa šećerom u prahu u koji ste dodali vrlo malo limunovog sok ili soka od pomorandže ili samo posuti šećerom u prahu.


Prijatno!!!!

    уторак, 5. децембар 2023.

    Postan slavski kolač

     Retko kad mi je potreban postan slavski kolač ali mi po nekad treba posna pogača, kao i ovog puta, jer  mi je trebala za godišnji parastos. Recept sam dobila od starije gospođe ( a ovde ih ima jako puno koje su ovde druga ili treća generacija rođene u Kanadi ) i želela sam da ga isprobam..koristila sam njene sastojke ali izrada je bila na neki moj način i moram da priznam da sam veoma zadovoljna krajnjim rezultatom jer sam dobila izuzetno mekanu i ukusnu pogaču.


    Sastojci: 500 g brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 150 posnog margarina, 50 ml ulja, 1 kašičica šećera, 1 veća kašičica soli, 1 kašika limunovog soka, 250 ml tople kisele vode

    Priprema: Prosejati brašno ( prosejati ekstra oko 100 g brašna jer sva brašna ne upijaju isto vodu ) dodati kašičicu šećera, so, suvi kvasac a u toplu kiselu vodu dodati ulje, kašiku limunovog soka, ako nemate limunov sok može i kašika sirćeta i zamesiti testo, koje je veoma meko. Pokriti i ostaviti da odstoji 15 minuta.
    U odstojalo testo dodati 50 g omekšalog margarina i mesiti dok se margarin ne sjedini sa testom. Pokriti i ostaviti pola sata da raste i onda ga ponovo premesiti. kad testo još jednom naraste, istresti iz vanglice i podeliti na 8 jednakih delova, svaki deo premesiti i oblikovati u kuglice, pokriti i ostaviti da se testo odmori 5 minuta jer će se lakše rastanjiti.
    Radnu površinu blago pobrašniti i rastanjiti svih 8 jufkica. Staviti jednu, premazati margarinom, staviti drugu prekoi nju premazati margarinom, sataviti treću i nju premazati margarinom i završiti sa zadnjom jufkicom. Pokriti i ostaviti u frižider dok radite sa preostalih 4 jufkica.
    Sad tako isto uraditi i sa ostalim jufkicama, njih staviti u frižider a izvaditi one koje ste prvo stavili.


    Rastanjiti ih u pravougaonik oko pola cm debljine, premazati sa margarinom i zaviti u rolat. Staviti rolat sa strane.
    Izvaditi one druge četri jufkice te i njih rastanjiti u pravougaonik, premazati margarinom i to zaviti u rolat.
    Oštrim nožem ili sekašem za testo iseći rolate u trouglove kao što vidite na fotkici, a krajeve odsecite jer će vam oni biti cvetovi za sredinu pogače.
    Ređati trouglove tako što ćete širi deo staviti do ivice kalupa ili šerpe ( veličine 26cm, koju ste prethodno premazali sa margarinom ) a sledeći širi deo će biti prema unutrašnjim cvetovima, pa opet širi do ivice kalupa pa širi deo trougla do cvetova i tako dok imate trouglove.


    Ovde vam stavljam posebnu fotkicu tako da vidite kako se trouglovi stavljaju.

    Kad ste završili,pokriti i ostaviti da testo naraste. Naraslo testo premazati sa posnim majonezom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta. Ako počne previše da rumeni ( kao što je kod mene uvek isti problem ) pokriti pek papirom. Kod mene ni pek papir ne pomaže zato je moja pogača malo više pečena mada ja volim da je rumenija ali ne ovoliko.


    Imam od ove gospođe još jedan, vrlo sličan recept ali se pravi malo drugačije a sastojci su skoro isti pa ću to nekom drugom prilikom da isprobam.

    Prijatno!!!!


    четвртак, 23. новембар 2023.

    Leblebije u kari sosu

     Ja obožavam začine iz celog sveta, indijski su mi posebno dragi ali vrlo retrko kuvam indijsku hranu jer moj muž nije ljubitelj te hrane, njemu sam skuvala pasulj sa suvim rebrima a sebi ovo jer ja sredom i petkom postim tako da ću imati dovoljno za 2 dana i ako petkom  radim u korist naše crkve gde se pravi pržena riba sa raznim prilozima i prodaje se za sve ljude u Nijagari koji žele fish fry za večeru i vrlo često mi tamo i večeramo ili donesemo kući ko ne želi tamo da večera..

    Ništa mi nije lepše od ovih sastojaka i ako se dobro ukrčkaju, jednostavno se tope u ustima.


    Sastojci: 1 do 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 dobro puna kašičica izrendanog đumbira, 1 ljuta papričica, po pola kašičice; kurkume, mlevenog cumina, mlevenog korijandera, dimljene mlevene paprike, garam masala, 400 g konzerviranog paradajza, 250 ml vode, 250 ml kokosovog mleka, 400 g skuvanih leblebija / slanutka, soli po ukusu, isečen korijander

    Priprema: U indijskoj kuhinji se ne koristi maslinovo ulje već prečišćeni puter, takozvani ghee ili ulje od povrća ( vegetable oil ) ali pošto ja ovo pripremam sebi posno onda sam koristila maslinovo ulje jer ovo ulje od povrća ne koristim.

    U veći i dublji tiganj sipati ulje i u zagrejano ulje dodati sitno iseckan crni luk, beli luk, đumbir i ljutu papričicu i pržiti sve zajedno oko 3 do 4 minuta ali mešajte često da vam ne izgori. 

    U prodinstano povrće dodajte sve začine, osim soli i pržiti samo dok ne zamiriše, dodati konzervirani sitno isečen paradajz ( ja ga nisam imala pa sam koristila moj kuvani sos od paradajza ) vodu,  kokosovo mleko i sve to zajedno krčkajte oko desetak minuta ili dok sos ne počne da se zgušnjava. Ja sam dodala manje od 250 ml vode jer sam koristila sos od paradajza, da sam koristila seckani paradajz onda bih dodala celu količinu vode.

    Na kraju dodati skuvane leblebije i so, promešati sve zajedno i krčkati još desetak minuta sve zajedno ili dotle dok leblebije ne postanu toliko meke da se tope u ustima. Pred služenje posuti sitno isečenim svežim korijanderom a ko ga ne voli može i peršun.

    Po želji ovako pripremljene leblebije najbolje je poslužiti sa skuvanim indijskim pirinčem, basmati a ko želi može jesti i sa njihovim hlebom, naan ili pita hlebom. 

    Ako kojim slučajem imate previše slobodno podelite pa zamrznite, biće dobro došlo kad ne budete imali vremena da kuvate ručak. Jedino što bih vam preporučila je da koristite staklene posude za zamrzavanje jer plastične će vam se ofarbati od kurkume i jako je teško to posle oprati.

    Prijatno!!!!

    среда, 15. новембар 2023.

    Šarene kiflice

     Jednom davno sam pravila kiflice na ovu temu, ovog puta su malo drugačije.

    Sastojci za testo: 500 +60 g brašna, 125 ml toplog mleka, 125 ml tople vode, 65 ml ulja, 100 g šećera, 1  vanila ili 1 kašičica vanila paste, 20 g mleka u prahu, 2 jajeta,1 dobro puna kašika kakaa, 1/4 kašičice soli

    Sastojci  za punjenje: džem po vašem ukusu, poslastičarska krema, puding od vanile ili čokolade, lemon curd

    Priprema: Prosejati 600 g brašna pa u vanglicu staviti 500 g a preostalih 100 g ostavite sa strane da domesite testo, ako je potrebno.

    U zagrejano mleko sipati vodu, dodati kvasac, mleko u prahu, 2 jajeta, ulje, 1/4 kašičice soli i šećer i sve umutiti da se šećer otopi, dodati prosejanom brašnu i zamesiti testo. Moje testo je bilo dosata mekano pa sam dodavala brašna samo toliko koliko mi je trebalo da dobijem meko testo koje se ne lepi za ruke. Tačno sam dodala još 45 g. Podeliti testo na pola, prvi deo premesiti i oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja,staviti u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu.

    U drugi deo testa dodati 1 dobro punu kašiku prosejanog kakaa i mesiti dok se sav kakao ne sjedini sa testom. Ako je potrebno, dodati 1 kašiku mlake vode da biste lakše umesili testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja, vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da i ono naraste.

    Dok testo raste, ako odlučite da punite sa poslastičarskom kremom ili pudingom, skuvati i ostaviti da se ohladi. Ko ne želi da kuva ništa može i sa džemom po vašem izboru ili lemon curd..

    Oba narasla testa podeliti na 4 jednakih delova, ponovo blago premesiti, pokriti i ostaviti da se kratko odmori.

    Svaki deo testa rastanjiti u veličini većeg plitkog tanjira i staviti jednu boju testa pa drugu, pa opet isto boju kao što je prva boja i završiti sa testom koje je bilo drugo po redu, da bi dobili šarene kiflice. Tako napraviti 2 hrpice od po 4 kore.


    Kod mene da bi bile malo drugačije jednu hrpicu sam počela sa tamnim testom a završila sa svetlim a drugu hrpicu  sam počel sa svetlim a završila sa tamnim.Dok valjate testo pomažite sa minimalnom količinom brašna.

    Sad svaki deo rastanjiti da je testo oko pola cm debljine, raseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kiflice velike, puniti ih sa nadevom po vašem ukusu i zaviti u kiflicu.
    Stavljati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Ja sam sekla da su kiflice veće i od ove celokupne količine testa dobila sam 24 kiflica. Punila sam ih sa lemon curd, koji sam pravila pre nekoliko dana.


    Pokriti kiflice providnom folijom i ostaviti na toplom mestu još dvadesetak minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Narasle kiflice premazati sa mlekom i ko želi, može naseći i po malo putera preko svake kiflice.
    Peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako vi volite.
    Ja volim da su moje kiflice zlatno pečene ali ja moju rernu ne mogu da uhvatim ni za glavu ni za rep i ako je imam već 6 godina, tako da su moje kiflice malo više pečene nego što bih ja volela.


    Ostaviti ih da se kratko prohlade, možete ih pokriti čistom kuhinjskom krpom a i ne morate. Skuvajte čaj, kafu ili uz šolju toplog mleka i poslužiti ih za užinu, doručak, večeru...


    Moj kakao nije mnogo taman, tako da moje kiflice nemaju baš neki veliki kontrast, ali se vidi...testo je fenomenalno za rad, tako da ću nekom drugom prilikom praviti nešto drugo umesto kiflica.


    Prijatno!!!






    понедељак, 6. новембар 2023.

    Cimet rolnice u obliku štrudle

     Cimet rolnice volimo a volimo i štrudle, pa zašto onda ne bih napravila štrudlu ali sa testom u koje ima suvo grožđe, koje mi takođe jako volimo...Štrudla je fenomenalna jer se pravi sa kuvanim testom po metodi, tangzhong ...jeste li ikad probali pecivo sa tim kuvanim testom?  Ako niste, ne čekajte dugo, jer je fantastično.

    Samo imajte strpljenja da se štrudla ohladi pre nego što je isečete.


    Sastojci za kuvano testo: 75 g vode, 75 g mleka, 30 g brašna
    Sastojci za testo: Cela količina kuvanog testa, 65 g otopljenog putera, 170 g mleka, 2 jajeta, 500 g + 100 g brašna, 25 g mleka u prahu, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 50 g šećera, 1/4 kašičica soli, 1 kesica vanilinog šećera, 75 g svetlog suvog grožđa
    Sastojci za posip: 115 g otopljenog putera, 200 g braon šećera, 15 g cimeta, 1/2 kašičice soli

    Priprema: U manju šerpicu sjediniti vodu, mleko i brašno u glatku masu bez grudvica i kuvati na ringli isto kao što biste skuvali puding, dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle pa dodati otopljen puter, mleko i sjediniti u glatku masu. Dodatui 2 jajeta i umutiti sve zajedno.

    U zdelu, u kojoj ćete mesiti testo prosejati brašno ( prvo staviti 500 g brašna i onda po potrebi dodaviti od onih 100 g )  zajedno sa mlekom u prahu,  vanilu,suvi kvasac i izmešati sve zajedno. Sipati tečne sastojke i zamesiti testo samo da se mokri sastojci sjedine sa brašnom, ali da nije umešeno. Pokriti i ostaviti dvadesetak minuta da se mokri sastojci upiju u brašno jer će biti  mnogo lakše da se testo umesi. Nakon tih dvadesetak minuta, dodati šećer i so i umesiti glatko testo, koje se po malo lepi za ruke ali je još uvek lepljivo. Ako imate veliki kuhinjski mikser, ovo testo je najlakše umesiti s njim ali ako ga nemate, moraćete malo duže ručno da ga mesite da biste dobili takvo testo. Nekim slučajem brašno koje sam sada kupila je dosta vlažno i meni je trebalo da dodam  još nekih 75 g brašna. Pred kraj mešenja testa dodati suvo grožđe i sjediniti sa testom. Ako vam je suvo grožđe previše suvo, potopiti ga u vrelu vodu i  ostaviti desetak minuta da suvo grožđe omekša. Omekšalo grožđe ocediti od viška vode i osušiti kuhinjskim ubrusom pre nego što ga dodate testu. Ko ne voli suvo grožđe može da koristi brusnice ili suvo voće po vašem izboru.
    Zdelu u kojoj ste zamesili testo, oprati da bude čista, premazai omekšalim puterom i staviti umešeno testo oblikovano u kuglu, pokriti i ostaviti na toplom mestu.

    Dok testo raste pripremite posip. Izmešati braon šećer, cimet i so. Ostaviti sa strane. Puter ćete otopiti kasnije ali ne potpuno, treba da bude u malo čvrstom stanju.


    Naraslo testo podeliti na 8 jednakih delova. Ja sam želela da tako upletem testo a vi ne morate, možete podeliti na 3 ili 4 dela i uplesti to testo kasnije u pletenice. Svaki moj podeljeni deo testa je bio oko 155g.

    Svaki deo testa rastanjiti u pravougaonik, premazati sa omekšalim puterom, posuti izmešanim cimetom i šećerom i zaviti u rolatić. Ivice testa zalepiti prstima i još malo vašim rukama rastanjiti rolatić. Imate izbor da svaki deo testa premažete puterom i posuti cimetom i šećerom ili 4 dela premazati sa puterom i posuti cimetom a drugih 4 dela premazati samo puterom...mogućnosti su ne ograničene pa se igrajte kako vama odgovara. Meni je bio mali izazov da upletem 4 puta po 2 pletenice i da znate da sam se malo pomučila ali sam uspela. Ja sam 4 pletenice posula cimetom i šećerom a 4 samo puterom.


    Upletenu štrudlu staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti 20 minuta da raste. Posle 20 minuta uključiti rernu da se greje na 175°C. Ja nisam htela da mi se štrudla raširi svuda po plehu pa sam stavila po 1 pleh sa svake strane štrudle, podigla sam pek papir da su stranice štrudle bile prekrivene pek papirom, u protivnom bih morala da premažem pleh puterom da mi se testo ne zalepi za pleh.

    Ko želi može da napravi 2 manje štrudle sa po 4 upletenih roltića. Kod mene je jedna veća štrudla.
    Naraslu štrudlu premazati sa mlekom a ako želite da je pospete seckanim bademima, kao ja, onda morate da je premažete sa umućenim jajetom da bi se badem zalepio za testo.
    Peći štrudlu, oko 45 do 50 minuta, ako počne previše da rumeni, prekriti alu folijom ili pek papirom.


    Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, staviti na žicu da se dobro ohladi,iseći na parčiće i poslužiti uz čaj, mleko, kafu...Posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom.
    Ako želite možete napraviti šećerni preliv od prah šečera, malo mleka  i vanile i preliti štrudlu, kao što biste prelili cimet rolnice.


    Prijatno!!!


    понедељак, 30. октобар 2023.

    Harmonika pita sa sirom

     Prošlog vikenda sam dobila kore od prijateljice za probu i toliko su se stvari izdešavale da jednostavno nisam stigla da napravim ništa.Mislila sam da ću sa njima napraviti pitu sa jabukama, ali nekim slučajem mi se želja nije ispunila, jer sam tokom nedelje kupula svež mladi sir i bojala sam se da ćemi se pokvariti sir tako da htela, ne htela morala sam da napravim slanu pitu.

    Harmonika pitu sam odavno pravila, jeste da je bila na drugačiji način  ali mi je pala na pamet da bih mogla opet da je pravim ali sad na ovaj način.

    Sastojci: 500 g kora za pite, 4 jaja, 450 g mladog sira, 1 puna kašika kisele pavlake, 1 kašičica soli, 80 ml ulja + za premazivanje kora

    Priprema: Umutiti jaja, dodati ulje, kiselu pavlaku, so i mladi sir i umutiti sve zajedno u glatku masu. Kod mene ima komadići sira jer sam koristila svežu rikotu a vi koristite sir koji vi volite i imate.

    Svaku koru premazati sa malo ulja i presaviti u obliku lepeze, ali koru  ne presavijati na sredinu. Pleh dužine kolike su kore premazati sa malo ulja, stranice i dno i staviti jednu koru dole. Ređati presavijene kore u obliku lepeze . Ja sam kore savijala sa uže strane jer toliki mi je bio pleh u kome sam pitu pekla.

    Tako raditi dok imate kora. Ređati ih jednu pored duge. Kad su sve naređane malo ih prstima raširite i kašikom vaditi fil od jaja i sira i stavljati između kora i gledajte da svuda podjednako pospete kore i da imate dovoljno fila za celu pitu i da vam ostane nekoliko kašika fila. U preostali fil sipati nekoliko kašika kisele vode i preliti preko pite. Po želji posuti susamom.

    Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

    Pečenu pitu kratko ohladiti i poslužiti je sa kiselim mlekom ili jogurtom.

    Pita se može jesti topla a sasvim je dobra i hladna ( ja moram obavezno da je malo zagrejem jer ne volim ništa hladno od jela )


    Prijatno!!!

    среда, 18. октобар 2023.

    Pasta salata sa tunom na mediteranski način

     Nekada stvarno nemam ideju šta bih da nam pripremim za ručak a da to ipak bude zasitno...ribu nismo odavno jeli pa mi je idealno bilo da iskoristim tunu koju sam već imala.


    Sastojci: 200 g sitnije paste po vašem izboru, 1 konzerva od 450 g nauta / slanutka, 1 osrednji paradajz, 1/2 dugačkog krastavca, 50 g crnih kalamata maslinki, 2 konzerve tune u vodi, 5 struka mladog, ili manja glavica ljubičastog luka, po 1 kašika sečenog peršuna i mirođije, 65 ml maslinovog ulja, 1 kašika balsamico sirćeta,1 čen belog luka, sok od limuna, 2 kašičice dijon senfa, po ukusu so i biber, 1 jalapeno ( halapinjo )  paprika 

    Priprema: Skuvati pastu po uputsvu proizvođača. Ja sam koristila sitnu orzo pastu jer mi je idealna za ovakvu vrstu salate. Ocediti od vode i isprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.

    Dok se pasta kuva, ocediti naut / slanutak / leblebije i isprati ga pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se ocedi i kad se ocedilo staviti u jednu veću zdelu.

    Povrće svo oprati i osušiti od viška vode. Paradajz preseći na pola pa izvaditi kašikom semenke i samo meso od paradajza iseći na male kockice, Staviti u zdelu. Maslinke preseći na pola te i njih staviti u zdelu. Mladi lčuk očistiti i iseckati što stnije možete na kružiće a ako nemate mladi luk možete koristiti i ljubičasti luk, koji ćete iseći na sitne kockice. Dodati i to u zdelu. Halapinjo papriku raseć na pola očistiti od semenki i žilica te i nju iseći na sitne kockice.
    Krastavac,koji ste prethodno oprali nemojte ljuštiti te i njega iseći na sitne kockice.
    Peršun i mirođiju takođe sitno iseckajte i dodajte u zdelu i na kraju dodajte oceđenu pastu.

    U drugu manju zdelu sipajte limunov sok, balsamico sirće ( ja ne volim crveno pa koristim belo a ako nemate balsamico sirće sipajte jabukovo sirće ali dodajte kašičicu meda ) senf, pasiran čen belog luka, so i biber i maslinovo ulje i sve to umutiti viljuškom ili manjom kuvarskom žicom i preliti preko salate.
    Vrlo nežnim pokretima promešati sve zajedno. Po potrebi dodati još so i biber.

    Staviti u frižider da se rashladi. Poslužiti je rashlađenu i po želji možete izmrviti feta sir odozgore, ko voli. Kod nas je bio postan dan pa se sir nije koristio.


    Ova vrsta salate vam je ustvari kompletan zdrav obrok a ako vam šta ostane možete poneti i na posao sledećeg dana.


    Prijatno!!!



    понедељак, 16. октобар 2023.

    Džem od bobica zove i jabuka

     Od uvek sam želela da napravim džem od bobica zove ali uvek me ptice pobede u trci za njima, e ovog puta sam ih pobedila ja...fantastična kombinacija pa ako ikad imate prilike, probajte da napravite ovaj džem.

    Sastojci: 600 g bobica zove, 3 jabuke, 250 g šećera, 1 kesica vanilin šećera,  sok od 1 limuna

    Priprema:  Očistiti bobice zove od suvih i zelenih bobica. Oprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi od viška vode. Pažljivo skinuti bobice i ostaviti ih sa strane.

    Jabuke oprati, oljuštiti i odstraniti semenke. Iseckati ih da su sitniji komadi. ( ako želite, ljuske, semenke i onu opnicu staviti u neku kesicu i kuvati zajedno jer u to imate dodatni pektin koji će doprineti da se džem brže zgusne i pred kraj odstraniti  iz šerpe )

    U šerpu staviti iseckane jabuke, dodati šećer, vanilin šećer ( ja sam koristila vanilla paste )  i sok od limuna. Pustiti da provri i tek onda dodati bobice zove i kuvati zajedno dok se voće ne raspadne i zgusne. Ja sam moj džem samlela štapnim mikserom a vi kako želite.

    Vruć džem sipati u čiste i sterilisane tegle, koje ste prethodno zagrejali u vrućoj rerni. Napunjene tegle ( ja sam dobila samo dve teglice jer nisam imala više bobica ) zatvoriti i vratiti nazad u toplu rernu i ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi...

    Umesto jabuka možete da koristite šljive. ( trebaće vam oko 200 g ) 

    Prijatno!!!

    четвртак, 12. октобар 2023.

    Jedan najobičniji paprikaš

     Ko kaže da se ručak ne može skuvati za manje od sat vremena...mi paprikaš volimo jer u njemu je moja omiljena namirnica...krompir.

    Sastojci: 5 do 6 većih krompira, 2 do 3 domaće kobasice, 250 ml kuvanog paradajza, 1 dobro puna kašika pirea od paprika, 2 veće glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 do 1.5 l pileće supe ili vode, suvi začin, biber, mlevena dimljena ili obična paprika, peršun

    Priprema: U veću šerpu sipati ulje i dodati sitnije isečen crni luk, blago posoliti i pržiti dok luk ne omekša, dodati kobasicu, koju ste isekli na manje komade, kratko propržiti ( ja nemam domaće kobasice pa sam koristila kranjsku ljutu ) pa dodati kašiku pirea od paprika ili ako nemate pire od paprika može i ajvar, sve to izmešati zajedno, dodati krompir, koji ste prethodno oljuštili i isekli onako kako volite. Nalite sa kuvanim paradajzom i supom, posoliti, dodati suvi začin i biber i kuvati dok krompir ne omekša.

    Ako vam nije dovoljno gusto onoliko koliko vi volte, možete da dodate 1 kašiku brašna izmešanog sa hladnom vodom i pustite da još jednom provri. Ja obično izvadim nekoliko komada skuvanog krompira i izgnječim kao za pire i vratim nazad u šerpu. 

    Pred služenje posuti sečenim peršunom i poslužiti dok je vruće. Ja sva jela volim dok su vruća a vi kako volite.

    Prijatno!!!