Pre nekoliko nedelja smo dobili vakcine protiv vodenih boginja, to tamo kod vas u Evropi nema, ali ovde toga ima i obično ih dobijaju starije osobe preko 60-te godine, ne svi, ali pojedini da, i pošto sam svojim očima videla kako to može da bude bolno, rešili smo i muž i ja da ih primimo. Ovde su dve doze, prvu smo dobili u decembru a drugu dozu polovinom marta..prvu dozu kad smo dobili nismo imali nikakvih reakcija, ali drugu...imali smo temperaturu, košmarne snove, drhtavicu i svaki deo tela nas je boleo, mužu je to trajalo samo preko noći a meni dva dana, ali preživesmo...elem, prvi dan dok smo bili bolesni naša prijateljica nam je pripremila divan ručak i donela nam to kući deo tog ručka su bile i punjene paprike sa krompirom...joj što mi se to dopalo i jednostavno sam morala da ih i sama napravim i od sada ću ih malo češće praviti.
Mila, znam da čitaš moj blog, od ❤ ti hvala na svim divnim ručkovima, pitama, lepinjama koje si napravila za nas i za sva lepa druženja.
Sastojci: 6 većih paprika babura, ( roge su još bolje ) 2 veće glavice crnog luka, 4 do 5 čena belog luka, 1 manji struk praziluka, 1 velika šargarepa, 1 kg krompira, začini po ukusu; so, biber, suvi začin, seckan peršun, dimljena ljuta paprika, maslinovo ulje, kašika dve ajvaraPriprema: Papriku oprati , i odozgore iseći i očistiti od viška semenki. Ostaviti ih na stranu.
U veliki i dublji tiganj sipati oko 50 ml maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša.
Ako imate višat mesa od paprike oko drškica koje ste isekli, isecite i to i dodajte da se prži sa lukom, dodajte sitnije isečen praziluk, koji ste prethodno očistili i oprali pod mlazom hladne vode. Ja obično koristim beli i svetlo zeleni deo, tamni odstranim i kad on omekša dodati očiđćenu i na krupno izrendanu šargarepu i na kraju dodati beli luk, koji ste prethodno sitno isekli.
Dok se sve ovo prži, očistiti krompir, u veću zdelu sipajte dosta vode i u toj vodi izrendajte krompir, tako vam krompir neće pocrneti. Sipati u cediljku i ostaviti da se ocedi višak tečnosti. Isprženo povrće začiniti po vašem ukusu, ja koristim suvi začin, biber, ajvar, pola kašičice dimljene ljute paprike, ko ne voli da je ljutkasto može staviti slatku dimljenu papriku i šta već volite od začina..ja se uvek "igram" sa njima i dodajem po svom ukusu.
Kada ste začinili povrće, dodajte rukom oceđen krompir i pržiti ga zajedno sa povrćem na osrednjoj temperaturi oko 10 minuta ili dok sasvim malo ne omekša.
Probajte da li vam šta treba još od začina, skloniti sa ringle i na kraju dodati sitno iseckan peršun ( ko voli može dodati i mirođjiju )
Puniti paprike, ali nemojte previše da ih pritiskate već je bolje blago pritisnuti da dobijete pečeni fil koji je rastresit. Ja ne volim kad je sav slepljen zajedno.
Meni je bilo dovoljno za 6 paprika ( ja sam ustvari imala samo 5 paprika a ostatak za šestu sam sipala sa strane ) U tiganj sipati 50 ml vode i izgrebati varjačom sve ono što je ostalo na dnu tiganja i preliti preko paprika.
Prijatno!!!!
Lepa ideja. Mogla bih da probam. Mljac.
ОдговориИзбришиMnogo hvala
Избриши