Fascinirana sam
ovim biskvitima i želela sam da napravim te rolate, ali nikako da se
stigne.Pre nekoliko dana mi je bila idealna prilika, prijateljima je bila slava
Sv.Petka i rolat je napravljen.
Prvi put učestvujem u ovoj igrici,KuVarijacije, koju je započela naša blogerka Maja sa Bloga "Cooks and Bakes" a izabrana tema za ovaj mesec, je "Rolat sa dekorativnim biskvitom"
Pa da krenemo.... ja sam pravila dosta veći rolat i moje su mere uvećane za 1.5 puta
Sastojci za šare na rolatu:
1 belanac
30 g šećera
40 g brašna
20 g putera sobne temperature
boja za šare
Sastojci za rolat:
6 jaja, sobne temperature
6 g cream of tartar ili sok od pola limuna
150 g sitnog šećera
90 g otopljenog putera
110 g prosejanog brašna
30 g kakaoa
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanile
limunova korica
i još:
1 kašika prah šećera
Ganache krema:
300 g bele kuverture
450 ml pavlake
kašika-dve brendija ili konjak ( ne mora )
i još:
jagode ( ne moraju )
Priprema:
Ganache pripremite, po mogućstvu, veče pre.
Pavlaku
staviti da se zagreje,ali ne i da provri ( dovoljno je kad vidite
mehuriće okolo stranica šerpe u kojoj zagrevate pavlaku ).
Čokoladu
sitno iseckati, preliti zagrejanu pavlaku i mešati sa žicom dok se
čokolada ne otopi i po izboru, dodati konjak ili brendi, sve ti
sjediniti i ostaviti, najbolje preko noći, u frižider da se potpuno
ohladi. Umutiti mikserom pre nego što je rolat ispečen. ( ja sam mutila
tek kad je rolat bio ispečen i malo mi se prehladio i tu i tamo je vrlo
malo ispucao pri motanju )
Ganache
možete premazati i da ga uopšte ne mutite, ali onda ga ne ostavljati u
frižider već ga ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.
U
belanac dodati šećer, brašno i puter,sobne temperature i sve zajedno
sjediniti u glatku smesu. Ako dodajete boje razdeliti u više manjih
zdelica i dodavati boje po vašem izboru. ( ne znam zašto, ali meni ova
krema nije bila snežno bele boje kao što je na originalnom receptu )
Pripremite pleh veličine 32cm X 42 ili sličnih veličina ( ako pravite manji rolat od samo 4 jaja,koristite pleh 27.5cm X 43cm ).
Na
običnom papiru nacrtajte šare po vašem izboru i taj papir stavite prvo
na pleh,preko tog papira staviti papir za pečenje,iste veličine koliki
vam je i pleh.
Napunite
kuvarski špric ( ako ga nemate, staviti u običnu kesu za zamrzivač i
odsecite vrlo malo na vrhu i stiskajući kesu praviti,koju ste prethodno
malo uvrnuli gde je smesa za šare ) i praviti šare na papiru za pečenje.
( pošto sam i ja pravila samo tačkice, napravila sam šare samo do pola
papira jer prvu polovinu ćemo zaviti i neće se videti šare ) Tako
pripremljene šare staviti u zamrzivač i ostavite da stoji dok vi
pripremite testo za rolat.
Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti sa cream of tartar, ako ga nemate, umutiti sa limunskom kiselinom u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
Stalno
muteći žumanca,postepeno dodavati šećer,vanilu i limunovu koricu (
limunova korica i vanile nisu u receptu, ja sam samo htela da obogatim
ukus ovo g divnog rolata , vi ne morate ) dok ne dobijete gustu i svetlu
smesu, dodati prosejano brašno i kakao i na kraju, spatulom, dodati
belanca.
Izvaditi
pleh iz zamrzivača ( skloniti papir sa šarama, ako ga niste sklonili
pre ) i sipati smesu od jaja preko šara,sve lepo poravnjati ( ovo morate
malo brže da radite da vam se ne otope šare ) i peći, u prethodno
zagrejanoj rerni na 200*C oko 10 do 12 minuta.
Dok
se rolat peče, pripremiti još jedan papir za pečenje,posuti ga prah
šećerom i pečeni rolat prevrnuti na prah šećer. Odmah skinuti papir sa
rolata,ponovo ga vratiti na rolat i pažljivo prevrnuti rolat na stranu,
koja je bez šara i koju ćete premazati sa ganache kremom.
Ostaviti rolat samo nekoliko minuta da se prohladi, da nije vreo jer će vam otopiti kremu.
Premazati sa kremom i na početku rolata staviti dva reda očišćenih jagoda.
Pažljivo, pomoću papira,umotati rolat i staviti ga na tacnu sa koje ćete poslužiti.
Ostaviti da se ohladi, seći na parčiće i poslužiti ( ja sam ostavila deo kreme i ukrasila rolat i odozgore )
Prijatno!!!!
Kod tebe je baš lep i elegantan, svidja mi se što je sa voćem!
ОдговориИзбришиHvala Suzyce...ja sam to videla na originalnom receptu a ovde svog tog bobičastog voća ima preko cele godine.Pozdrav.
ИзбришиSladak s puno malih točkica.
ОдговориИзбришиHvala Dilajla...izuzetno lep i dekorativni rolat.
ИзбришиKrasna rolada, a jagode su ju samo dodatno uljepšale
ОдговориИзбришиHvala puno...sa jagodama su bile pravi hit.
ИзбришиI can see it now, it's so beautiful... One of my favourite flavours - strawberry and cream. :)
ОдговориИзбришиHave a wonderful evening, Zokieee! :)
Thank you Gery. I love strawberries...Hugs and kisses
ИзбришиZoko, bas je fina sa jagodicama, mislim da su one obogatile ukus cele rolade... divan krug i uzivala sam u svim izvedbama.:)))
ОдговориИзбришиHvala Lana...tvoje roladice su izuzetno lepe i jako mi se sviđaju a i ova mi je lepa.Da baš te jagode su joj dale onu tačku na I
ИзбришиOva rolada je toliko raskošna divna!
ОдговориИзбришиHvala tebi Nelyce moja.
ИзбришиJako lijepo si napravila ovaj rolat, kada vidim sve vaše izvedbe baš mi je žao što i sama nisam sudjelovala. Jagode su ga dodatno ukrasile i osvježile !
ОдговориИзбришиHvala Branka. Znam kako je i ne može se stići sve...imaćeš prilike sigurno da ga isprobašmjer zaista nije teško napraviti. Od srca tebi hvala.
ИзбришиOdlično je ispalo
ОдговориИзбришиHvala Ingrid
ИзбришиPredivan je:) Svaka čast! Jagodice su pun pogodak:)
ОдговориИзбришиHvala Nale. Od uvek sam želela da napravim ovaj šareni rolat, ali nikada da stignem.
ИзбришиPrelijepa živahna rolada, dekor stola, jednostavan i elegantan :)
ОдговориИзбришиHvala draga moja Nadice. Pozdrav za vas dvoje.
Избриши