Pre nekoliko dana dade mi moja drugarica / sestra iz mog kola srpskih sestara, raštan, koji prvi put koristim u mojoj kuhinji.
Nisam baš imala ideju šta napraviti, mada znam da su sarmice najbolje ali pošto je ovo vreme petrovdanskog posta, mora da bude posno i reših, napraviću posne sarmice na malo drugačiji način.
Sastojci: 2 struka praziluka, samo svetlo zeleni i beli deo, 3 do 4 mlade šargarepe, 200 g karfiola, 3 čena belog luka, oko 30 manjih listova raštike, 250 g šampinjona, 200 g ječma, ulje za prženje, 250 ml kuvanog paradajza, 4 - 5 struka mladog luka, 2 do 3 kašike svežeg peršuna
začini po ukusu: so, biber, suvi začin, začinska paprika, 2 pune kašike ajvara, 1 puna kašika brašna
Priprema: Sipati vodu u veću šerpu i pustiti da provri. Listove raštike oprati i iseći one deblje drškice. Kad je voda provrela dodati kašiku soli i blanširati listove raštike. Mlade listove ne treba kuvati dugo i čim omekšaju vaditi i stavljati ih u zdelu u koju sta stavili hladnu vodu sa puno leda. Izvaditi listove i ostaviti u đevđir da se listovi ocede.
U manju šerpicu stviti vodu i kad provri dodajte ječam ili koju god žitaricu volite a može i običan pirinač, ja sam izabrala malo zdraviju opciju i skuvati ali pazite da se ne prekuva jer će se još peći u rerni. Ocediti od viška tenosti i israti pod mlazom hladne vode.
U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika ulja, dodati opran i sitnije sečen praziluk, posoliti vrlo malo i pržiti dok luk ne omekša. Dok se praziluk prži, očistiti šargarepu ( po mogućustvu koristiti mladu šargarepu ) i iseći na sitne kockice te dodati u praziluk.
Dok se to prži, karfiol iseći na veoma sitno,šampinjone očistiti i iseći na sitnije komadiće, beli luk očistiti i sitno iseckati. U praziluk dodati šampinjone i beli luk i pržiti dok tečnost ne ispati dodati sitno iseckan karfiol i sve zajedno propržiti. Na kraju dodati sitno isečen mladi luk. ( zeleni i beli deo ) Dodati ajvar, ja dodajem i jednu punu kašiku pirea od paprika ( turski proizvod ) začiniti po ukusu i sve sjedinite. Na kraju dodati oceđen ječam,( ili šta već koristite ) još jednom sve promešati i probati da li je šta potrebno od začina. Ostaviti da se kratko prohladi.
Zaviti sarmice, ja sam imala malo i ekstra fila pa sam iskoristila da napunim i malo ljutih paprka, jer se i one mogu koristiti umesto raštike.
U isti tiganj sipti 250 ml kuvanog paradajza, dodati oko 200 ml vode, 1 kašiku brašna ( i ne mora ) suvi začin, sjediniti i preliti preko sarmica.
Pokriti alu folijom i peći oko sat vremena, otkriti na kratko da se malo zapeče.
Нема коментара:
Постави коментар