Recept iz arhive, samo da se podsetimo na ovaj fantastičan hleb, koji se ne mesi...
O hlebu,koji se ne mesi je pisano dosta i skoro da svi znaju za tu vrstu hleba. Prvi put sam jela taj hleb pre 4-5 godina.
Ovo je ista vrsta tog hleba ali za mnogo kraće i brže ćete dobiti fantastičan hleb.
Sastojci:
675 g brašna
550 ml tople vode
7 g kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
Priprema:
U manju zdelicu staviti 125 ml vode, kašičicu šećera i suvi kvasac izmešati i ostaviti da nadođe.
U veću posudu za mešenje staviti 675 g brašna i 2 kašičice soli i sve izmešajte,dodajte nadošli kvasac i sa viljuškom počnite da sjedinjujete brašno sa vodom, dodavajući vodu po malo.
Kad ste utrošili svu vodu sve dobro sjedinite,testo će vam biti jako lepljivo.Isipajte ga na radnu površinu, pobrašniti dno posude vratiti testo nazad i pobrašniti ga i odozgore. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da raste oko sat i po vremena.
Uključiti rernu na 250*C u jednu tepsiju sipati oko litar vode i staviti na donju rešetku da se voda zagreva zajedno sa rernom.
U veću posudu za mešenje staviti 675 g brašna i 2 kašičice soli i sve izmešajte,dodajte nadošli kvasac i sa viljuškom počnite da sjedinjujete brašno sa vodom, dodavajući vodu po malo.
Kad ste utrošili svu vodu sve dobro sjedinite,testo će vam biti jako lepljivo.Isipajte ga na radnu površinu, pobrašniti dno posude vratiti testo nazad i pobrašniti ga i odozgore. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da raste oko sat i po vremena.
Uključiti rernu na 250*C u jednu tepsiju sipati oko litar vode i staviti na donju rešetku da se voda zagreva zajedno sa rernom.
Naraslo testo istresti na pobrašnjen papir za pečenje. Podeliti
testo na pola i pomoću vrlo malo brašna oblikovati u veknice.
Ako vidite da je testo previše retko, dodajte još kašiku dve brašna,ovo je samo zato što nisu sva brašna ista.
Veknice raseći gore sa žiletom ili veoma oštrim nožem i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na pleh u kome ćete peći.
Staviti u rernu i peći deset minuta zajedno sa tepsijom u kojoj je voda, izvaditi tepsiju sa vodom, posle deset minuta i peći još 15 do 20 minuta,ili dok ne dobijete lepu rumenu koricu.
Ako vidite da je testo previše retko, dodajte još kašiku dve brašna,ovo je samo zato što nisu sva brašna ista.
Staviti u rernu i peći deset minuta zajedno sa tepsijom u kojoj je voda, izvaditi tepsiju sa vodom, posle deset minuta i peći još 15 do 20 minuta,ili dok ne dobijete lepu rumenu koricu.
Zoko, ova korica prosto mami da se odmah krene u akciju mešenja hleba :) Moram ga probati :)
ОдговориИзбришиJafi, nikad bolji niti jednostavniji hleb nisam mogla da umesim...ni 5 minuta posla oko njega.Od srca ti hvala.
ИзбришиPredivan hleb. Meni peciva nikada viška. Odličan je, korica mu je predivna:)
ОдговориИзбришиJa hleb ne jedem, ali ovom ner mogu da odolim.
ИзбришиPostovana,
ОдговориИзбришиda li se kolicina vode od 550 ml koristi samo za testo ili je to kolicina vode za tesko i za kvasac?
Unapred hvala. Mlada domacica :)
Draga Jela, za kvasac ti je potrebno veoma malo vode,to oduzmi od ukupne količine vode...
ИзбришиTopli pozdrav.
Fantastičan je,na Božićnom stolu za ručak
ОдговориИзбришиSrećan i blagoslovljen Božić. Od srca ti hvala i neka vam je prijatan Božićni ručak:))
ИзбришиBiće isprobano!!! :)
ОдговориИзбришиHvala Sanja.
ИзбришиZoki,zar testu ne smeta ako se posle samo 10 minuta pecenja otvori rerna? Bojim se da "ne spadne"! Hleb ti jako lepo izgleda,svakako cu isprobati i ovo,mada ja na 600 gr brasna stavim 450ml vode i bude bas mekano mekano,ne znam kako ce se oblikovati ovo tvoje testo koje je,rekla bih jos mekse od mog?
ИзбришиMilice, mnogi su pravili hleb po ovom receptu, a ja ni sama ne znam koliko puta i ako mi veruješ, probaj....nećeš se pokajati uopšte.Za kvasac uzmi od ovih 550 ml vode...recepte, koje ne isprobam ja lično nikada ne postavljam, što znači da je ovaj recept proveren mnogo puta. Testo neće spasti.
ИзбришиTopli pozdrav.
Зоки, ово изгледа више него одлично. Пошто сам дијабетичар,хлеба од белог брашна не користим, или врло ретко. Волела бих да пробам овај хлеба али од интегралног или помешаног брашна. Да ли си можда то пробала? Или можеш да ми препоручиш какв би однос воде,квасца и инегралног брашна могао бити.
ОдговориИзбришиПуно те поздрављам, Гоца
Goco, imam ja ovaj brzi hleb, koji se ne mesi i u integralnoj verziji...sad ću da potražim recept, pa kad ga nađem, prilepiću ga ovde.Od srca ti hvala i topli pozdrav.
ОдговориИзбришиPoštovana gospodjo Zorice, ne znam odakle sam nabasala na vaš sajt, tražila sam recept za vojnički hleb i eto našla se kod vas. Pretraživala sam vaše recepte, i mogu vam reci da odavno nisam videla lepše recepte, mnogo lepo objašnjene, a pogotovo slike koje jako privlače. Sve pohvale, pozdrav iz Vojvodine
ОдговориИзбришиOd srca ti hvala, draga Miro i zadovoljstvo mi je ako mogu da prenesem ono što sam i sama naučila. Topli pozdrav iz daleke Kanade.
Избриши
ОдговориИзбришиI ja sam ga provala napraviti i sve radi samo sam morala dodati još malo brašna i peći 5 min duze, ali dobro je ispao! Hvala zorice!!
Dago mi je da je uspelo i da si zadovoljna...puno te pozdravljamo....
ИзбришиPredivan..bas po receptu i super su ispali. Steta sto ne mogu sliku da ostavim. Pozdrav..
ОдговориИзбришиMožeš mi poslati sliku na moj email, pa ću je ja dodati na blogu
ОдговориИзбришиPomoravka13@gmail.com..od srca ti hvala i poydrav.