Svi mi pravimo baklave na onaj ili ovaj način i svako od nas doda nešto svoje...ja lično pravim baklave na mnogo načina, pa da zapišem i na ovaj način, da recept ostane nekom sledećem pokolonje a i meni da se podsetim kad mi zatreba.
Sastojci za agdu:
500 ml vode
400 g šećera
1 mahuna vanile
1 limun
Sastojci za baklavu:
3 X po 7 kora
150 g sitnije seckanih oraha
100 g sitnije seckanih badema
100 g sitnije seckanih pistaćia
cimet po ukusu ( pola kašičice )
na vrh noža muškatni orah
2 pune kašike braon šećera
i još:
150 g otopljenog putera
100 ml ulja
Priprema:
Prvo skuvati agdu.
Staviti sve zajedno u šerpicu, pustiti da provri i kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 do 20 minuta sa počne da se zgušnjava i izgleda kao sitrup. Nemojte previše da ukuvate jer onda će vam biti pregust sirup.
Ja volim kad je baklava malo sočnija i zato agdu kuvam kraće a ima onih koji vole da im je baklava na suvljoj strani, onda je kuvajte duže.
Skuvanu agdu skloniti sa ringle i ostaviti sa strane.
U zdelu staviti iseckane orahe, braon šećer, cimet, muškatni orah, iseckane bademe i pistaćio i sve dobro izmešati.
Uzeti pekač veličine 23cm X 32cm.
Puter i ulje zagrejati i premazati četkicom pekač, dno i stranice.
Polovinu kore staviti na dno pekača, premazati sa mešavinom ulja i putera i prebaciti preostalu polovinu preko te i nju premazati, tako uraditi i sa preostalih 6 kora. ( gledajte ako možete da imate pekač koji možete da prekrijete korom za baklavu, ako nemate ,onda ćete morati malo da se igrate sa korama da bi dno bilo podjednako prekriveno )
Posuti sa polovinom mešavine od koštunjavih plodova i onda stavljati drugih sedam kora, na isti način kao i sa prvim delom, obavezno svaku deo premazati. Posuti sa drugim delom koštunjavih plodova i završiti sa preostalim korama.
Iseći na romboide i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C i peći oko 15 minuta, smanjiti temperaturu na 150°C više da se suši nego peče još pola sata.
Ispečenu i toplu baklavu preliti sa agdom i ostaviti da se potpuno ohladi i poslužiti je hladnu.
Pre služenja svaku kockicu posuti sa malo sitno iseckanog pistaćia, skuvajte kafu ili poslužiti sa nekim likerom...
Prijatno!!!
Mnogo mi se sviđa kako ova baklava izgleda, iako nisam ljubitelj. Ne bih imala ništa protiv nekoliko kockica sad.. :)) Srecna Nova godina i dobro zdravlje!
ОдговориИзбриши