Sastojci: 450 g šunke isečene na manje kockice, 2 veće ili 3 do 4 manje šargarepe, 2 štapića celera, 1 paškanat, 1 glavica crnog luka, 3 do 4 čena belog luka, 1 kg krompira, 100 g smrznutog graška, suvi začin, biber, so, 1 puna kašika pirea od paprika, ulje za prženje 2 - 3 lista lovora
i još: 2 žumanca, 1 kašika brašna, 1 do 2 kašike vode 2 do 3 l vode, peršun
Priprema: U veću šerpu sipati ulje koje koristite i kad se zagrejalo dodati sitno iseckan crni luk, očišćeni i na kolutove isečenu šargarepu, ( ako je šargarepa veća isecite je na pola pa onda na kolutove ) paškanat koji ste prethodno očistili i isekli na sitnije kockice ( ako ga ne volite, može i bez njega ) štapiće celera, koje ste isekli na pola pa onda na krugove i beli luk koji ste sitno iseckali i pržiti na tihoj temperaturi oko 5 minuta.
Za to vreme iseći šunku na sitnije kockice, ili onako kako vi volite. Ja volim da je sve sečeno na manje kockice, dodati povrću, zajedno sa lorberom i sve zajedno pržite poklopljeno na tihoj temperaturi dok povrće ne omekša.
Dok se meso prži, očistiti krompir i iseći na manje kockice. Žumanca umutiti viljuškom, dodati 1 do 2 kašike vode i sjediniti sa žumancima i na kraju dodati kašiku brašna i umutiti sve zajedno da nema grudvica. Ostaviti na stranu.
U omekšalo povrće dodati 1 kašiku pirea od paprika, ako nemate ( kod vas taj pire ima da se kupi u tubi a ja koristim iz tegle i to izgleda ovako ) možete da koristite i ljuti ajvar...jelo neće biti ljuto ali će biti baš onako fino, pikantno..
Kratko propržiti zajedno s povrćem. Dodati krompir i kratko, samo minut dva propržiti zajedno i onda naliti prvo sa manje vode, u koju ćete dodati kašiku brašna i izmešati da je bez grudvica pa ćete na kraju dodati tečnosti onoliko koliko volite da vam je čorba retka / gusta. Začiniti sa začinima po vašem ukusu, dodati smrznuti grašak i kuvati na osrednjoj temperaturi još 15 minuta ili dotle dok vam krompir ne omekša. Ko želi, umesto da dodajete brašno u vodu, možete brašno izostaviti pa na kraju izvaditi malo skuvanog krompira i izgnječiti viljuškom i vratiti nazad da vam malo zgusne čorbu ili dodati kašiku griza...izbor je vaš.
Probati da li je još šta potrebno od začina, da li je potrebno dodati još tečnosti i na kraju, kad je čorba kuvana, uzeti kutlačom čorbu i polako sipati u umućene žumanca, koja ćete celo vreme mutiti da se ne zgrušaju, ako je potrebno dodati nekoliko kutlača čorbe.Sipati žumanca nazad u čorbu, polako mešajući varjačom, skloniti sa ringle i ostaviti da se kratko prohladi.
Služiti toplu čorbu posutu sitno iseckanim peršunom i po želji možete staviti po kašiku gustog jogurta u svoj tanjir. Ja je jedem bez jogurta a moj muž ju je jeo sa jogurtom.
Prijatno!!!!
Izgkeda divno, a verujem i veoma ukusno.
ОдговориИзбришиSlicno i moja sestra pravi,ovo izgleda divno a mora da je i veoma ukusno
ОдговориИзбриши