Sastojci za kuvano testo: 71 g mleka, 71 g vode i 28 g brašna
Sastojci za testo: cela količina kuvanog testa, 85 g omekšalog slanog putera, 170 g mleka, 2 l jaja, 500 g brašna, 21 g mleka u prahu, 9 g suvog kvasca, 50 g šećera 1 kesica vanilinog šećera
Sastojci za posip: 115 g omekšalog slanog putera, 200 g braon šećera, 15 g gustina, 20 g cimeta, 1 veća ili 2 manje jabuke
Sastojci za premaz: 60 g omekšalog slanog putera, 60 g krem sira, 115 g šećera u prahu, 1 i po kašika soka od pomorandže, nekoliko kapi prirodno ulja od pomorandže, 1/2 kašičice tečne vanile
Priprema: U manju šerpicu sipati mleko, vodu i brašno i izmutiti da nema grudvica. Kuvati dok ne dobijete masu koja liči na gusti puding. Skloniti sa ringle, dodati omekšali puter i mešati dok se puter i testo ne sjedine, dodati mleko i opet umutiti zajedno, dodati šećer i vanilin šećer i na kraju dodati 2 jajeta i sjediniti u glatku masu.
Prosejati brašno zajedno sa mlekom u prahu i dodati suvi kvasac, promešati i dodati sve mokre sastojke i početi sa mešenjem testa.
Ako mesite mikserom uzeće vam nekih desetak minuta da dobijete svilenkasto testo, koje je izuzetno meko ali se odvaja od stranica zdele od miksera.
Ja moja testa mesim rukama i meni je uzelo dvadesetak minuta da ga umesim i da mi ruke budu čiste od testa...molim vas, nemojte dodavati više brašna jer testo mora da bude meko i da se lepi za ruke. Ruke namazati sa malo ulja, oblikovati testo u kuglu i staviti u podmazanu vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Dok testo raste pripremite posip i premaz.
U zdelu pomešati braon šećer, gustin i cimet a puter mora da vam bude omekšan da biste mogli da premažete preko testa.
U zdelu staviti omekšali puter i krem sir, dodati sveže iscedjen sok od pomorandže i sjediniti sve u glatku masu i tek na kraju dodati prah šećer i sjediniti sve zajedno. Ostaviti sa strane.
Po želji, testo se može uveče umesiti, pokriti i ostaviti u frižider da raste na hladnom. Ja obično tako radim jer mnogo volim testa koja rastu na hladnom, nekako su mi testa mnogo bolja i ukusnija. Probajte nekad taj način. Ovo vam je idealno da pripremite u subotu uveče i da imate tople cimet rolnice za nedeljni doručak sa vašom porodicom. Idealno uz kafu ili šolju mleka,,,kod nas je bi doručak uz šolju mleka a ako vam ostane, odlične su i kasnije, samo ih kratko zagrejati pre služenja.
Izvaditi iz rerne, premazati sa pripremljenim premazom od putera i krem sira i poslužiti tople. Potpuno ohlađene rolnice možete staviti u kontejner koji ima poklopac i na sobnoj temperaturi mogu stajati nekoliko dana.
Ja još nikad nisam imala sreće da izvadim rolnice iz tepsije a da mi sve stranice budu čitave ali da znate da mi to uopšte ne smeta ali estetski bi možda izgledale lepše. Rolnice su toliko lepe da jednostavno im nećete moći da odolite.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар