петак, 3. децембар 2021.

Varijacije na temu...pogača ili pita?

 


Testa i mi...uh gde li će nam biti kraj?  Hvala bogu te smo u mogućnosti da još uvek možemo sve da jedemo, posebno moj muž i za njega mi nikad nije teško bilo šta da napravim.


Sastojci za testo: 700 g brašna ( ja uvek mešam sve namensko i hlebno, ovog puta sam koristila brašno za hleb ), 400 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 30 g kvasca ili 12 g suvog, 1 kašičica soli ili po ukusu, 1 jaje + belanac, 50 ml maslinovog ulja
Za fil: 200 g sira, 50 g putera
Za premazivanje: 1 žumance, 2 kašike mleka, 1 kašika ulja

Priprema:  U pola količine toplog mleka staviti kvasac, kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane.Brašno prosejati i u vanglicu staviti ulje, jaje, belanac, so i dodati ostatak mleka i narasli kvasac.

Zamesiti testo, istresti na radnu površinu i mesiti ga oko 5 minuta...možda će trebati još malo brašna jer sva brašna nisu ista. Kad ste testo umesili, premazati ga sa uljem,pokriti sa providnom folijom i ostaviti pola sata na toplom mestu da se testo udupla.
Uduplano testo premesiti i podelitiu na pola.

Svaku polovinu, na malo pobrašnjenoj radnoj površini, rastanjiti na pola cm debljine u pravougaonik.
Premazati sa polovinom omekšalog putera i izmrviti 100 g sira, po želji možete staviti i više sira, zaviti u rolat.
Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa. ( ja sam pravila od pola količine, jer za nas dvoje je dovoljno pola )

Preneti rolat na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje.
Zavijeni rolat oštrim nožem iseći na parčiće,1 do 2cm debljine ali ne skroz do kraja testa, prvo parče neka ide pravo na gore,( svako parče iseći tek kad ste zavrnuli testo ) drugo parče uvrnuti malo na desnu stranu, treće parče uvrnuti malo na levu stranu i sad početi ponovo ispočetka, sledeće parče staviti pravo, da leži između ova dva parčeta koja idu na desnu i levu stranu i opet, jedno uvrnuti na levo, jedno na desno,dok ne završite sa sečenjem celog rolata. Trebate imati oko 18 parčića iz jednog rolata.




Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 40 minuta da pecivo naraste.
Naraslo testo premazati sa umućenim zumancetom, mlekom i ulje i ako želite, posuti sa semenkama po izboru.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko pola sata ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečeno pecivo izvaditi iz rerne, pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo ohladi.
Poslužiti sa jogurtom za doručak ili večeru. Prijatno i uživajte onoliko koliko smo i mi.


 Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар