четвртак, 6. август 2020.

Voćni kolač

U našoj kući kolači sa voćem prolaze mnogo bolje nego torte i kremasti kolači, ja pojedem jedan a ostalo podelim i ostavim da ima malo i za muža jer ih on voli ujutru uz kafu ili čaj.

Sastojci:  5 jaja, 175 g šećera, 1 kašičica vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera, 200 ml tečnog jogurta, 150 ml ulja, 300 g brašna, 1 kesica praška za pecivo
i još: 500 g očišćenih višanja, 30 g griza

Priprema:  Ostavite sastojke da vam budu sobne temperature.
Šećer izmešajte sa vanilinim šećerom a brašno izmešajte sa praškom za pecivo i prosejati sve zajedno.

Umutiti jaja ( ne odvajamo belanac od žumanca ) uz postepeno dodavanje šećera u gustu i svetlu masu, dodati jogurt i celo vreme mutiti mikserom, dodati ulje i na kraju dodavati malo po malo prosejano brašno.

Pleh, veličine 22cm X 35cm ili sličnih veličina ( to je onaj manji pekač ) premazati uljem i blago posuti brašnom i istresti višak brašna.
Sipati pripremljenu masu u pleh.
Očišćene višnje ocediti od viška tečnosti ( ako su vam smrznute, odmrznuti ih prvo i ostaviti da se ocede od viška tečnosti i posuti grizom i sve dobro kašikom izmešati.
Rukom poređati višnje po umućenoj masi.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora oko 35 do 40 minuta ili dok vam gornja korica blago ne porumeni.( vi najbolje poznajete vašu rernu kako peče )
Probajte čačkalicom u sredini testa da li je pečeno.
Pečen kolač izvaditi i ostaviti da se ohladi u plehu.

Iseći na kocke, posuti prah šećerom izmešan sa vanilom i poslužiti.

Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Mekano , Mirisno a višnje uvijek daju taj ugodni kiselkasti ukus i daju balans slatkom tijestu . Uživali smo , hvala na tvoijim divnim i izvanredno tacnim receptima 🙏💐🍰

    ОдговориИзбриши