Švrljajući netom sasvim slučajno naletim na ovaj recept i čitajući sastojke jako mi se dopalo. Nije kao naš ajvar ali je odlično uz suhomesnato z meze a nije ga teško napraviti. Hvala bogu te imamo još uvek paprika po prodavnicama tako da mi nije bilo teško isprobati ovaj recept i zaista nam se dopalo. Jedino što sam ja dodala i ljutu papriku koje u originaalnom receptu nema, pa ako imate prilike, isprobajte i vi i javite da li vam se dopaalo.
Priprema: Svo povrće očistiti i prati. Paradajz oljuštiti i izrendati na rende. Paprikama očistiti semenke koliko možete i iseći na krugove. ( u originalnom receptu je sečeno zajedno sa semenkama ) Korenasto povrće očistiti i izrendati na rende na sitnu stranu.
U veću šerpu sa debelim dnom sipati ulje, izrendani paradajz, izrendano povrće, sirće, so, šećer i kuvati sve zajedno oko sat i po, stalno mešajuči. Dodati sitno iseckan peršun, pasirani beli luk i kuvati još desetak minuta.
Takođe u originalnom receptu koristi se konzervans, ja ga ne koristim jer svu moju zimnicu koju pravim, sipam u prethodno oprane i sterilisane tegle, koje celo vreme držim u rerni, zajedno sa originalnim poklopcima na 100°C dok kuvam ( džem, ajvar, ljutenicu ) i skuvanu vruću zimnicu sipam u vrele tegle, zatvorim ih i vratim nazad u rernu 15 minuta. Isključim rernu i nekad ih ostavim da se ohlade u rerni a nekada izvadim napolje i ostavim ih na kuhinjskoj radnoj povrini da se ohlade. Kako se tegle hlade tako se čuje puckanje poklopca, tj vakumiranje. Takođe u ovaj recept ide i korijander, koji se dodaje kada i peršun, ali ja sam ga izostavila.
Vrući namaz samleti štapnim mikserom sipati u vrele tegle i ostaviti ih da se ohlade. Nekada okrećem tegle naopako, ali u većini slučajeva ne, jer se one same vakumiraju prilikom hlađenja. Vrlo je važno koristiti tegle koje su pravljene za zimnicu sa njenim originalnim poklopcima.
Prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар