понедељак, 5. новембар 2012.

Složenac od hleba i šampinjona

                                 Fini ručak bez mesa ili idealan prilog nekom mesu

Sastojci:
10 parčadi tost hleba po vašem izboru
50 – 75 g istopljenog putera
500 g šampinjona
1 ljutika/aljma/ luk arpadžik
2 čena belog luka
majčina dušica,peršun
po ukusu biber, vegeta
3 štapa celera, isečena na sitnije polumesece
1 osrednja glavica crnog luka
250 ml majoneza
250 ml mleka
3 komada jaja
1 konzerva od 284 ml guste supe od šampinjona
po ukusu nekog lako topljivog sira
Priprema:
Kriške hleba staviti u rernu i uključiti samo gornji grejač i peći hleb dok ne porumeni,okrenuti drugu stranu i isto ispeći dok ne porumeni.

Puter otopiti i kuhinjskom četkicom premazati obe strane hleba.

Hleb iseći prvo na trakice pa onda na kockice.

Vatrostalnu posudu premazati puterom ili sprejom za pečenje i polovinu hleba staviti na dno.


Šampinjonee očistiti sa mokrim kuhinjskim papirom i iseći ih na komade po vašoj želji.

U dublji i širi tiganj sipati malo ulja a glavicu ljutike sitno iseckati i staviti da se prži na osrednjoj temperaturi,pržiti dok ne postane staklast, dodati pasirani beli luk i propržiti dok ne zamiriše i na kraju dodati šampinjone i pržiti dok sva tečnost ne uvri.

Dodati začine po želji i sitno sećen peršun i majčinu dušicu, po vašem ukusu, ja sam stavila 3 grancice. Sve dobro izmešati i ostaviti na stranu.

Glavicu luka iseckati na sitnije kocke, celer oprati i iseći na tanje polumesece i sve to izmešati sa majonezom ( ja koristim majonez napravljen od maslinovog ulja ).

2/3 smese od majoneza sipati sa kašikom preko kockica hleba.

Preko smese od majoneza sipati svuda podjednako ispržene šampinjone a preko šampinjona ostatak smese od majoneza.

Prekriti sa ostatkom prepečenog hleba.



Preko hleba posuti rendanim sirom.

Umutiti jaja pa dodati supu od šampinjona i 250 ml mleka i sve to preliti preko hleba .



Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko pola sata ili 45 minuta u zavisnosti od vaše rerne,dok vam fino ne porumeni.

Ovo vam može biti prilog uz meso ili samostalni ručak uz obilje paradajz salate.

Prijatno!!!!!

Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme, koliko nas je",čestitam našoj novoj domaćici Neveni sa bloga " Hleb i lale",koja nam je zadala novu namirnicu za mesec maj,hleb

Нема коментара:

Постави коментар