Ovo je bila moja omiljena poslastica dok sam bila dete i ovde ih vrlo
često kupujem,sada kada sam ih sama napravila više ih nikada neću
kupiti.Ukus im je isti kao kod onih koje sam kupovala.
Sastojci:
150 g šećera
65 ml meda
1 kašika- 15 ml vode
prstohvat soli
2 – 3 g muškatnog oraha
30 g putera
140 g susama
1 kašika vaniline ekstrata
2 g sode bikarbone
Priprema:
U manju šerpicu staviti šećer,med,prstohvat soli,kašiku vode i naribani muškatni orah i sve to pustiti da se otopi na tihoj vatri,povremeno mešajući.
U otopljenu smesu dodati susam i pržiti na tihoj vatri,mešajući dok ne dobijete, lepu, zlaćanu bojicu,to traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od temperature na kojoj kuvate.Ja sam kuvala na osrednjoj temperaturi.
Skloniti sa ringle,dodati vanilu i puter i mešati sve dok se puter ne otopi i kad se puter otopio i sjedinio sa smesom, dodati sodu bikarbonu i sve dobro promešati ( soda joj daje mehuriće da budu laganije za grickanje )
Sastojci:
150 g šećera
65 ml meda
1 kašika- 15 ml vode
prstohvat soli
2 – 3 g muškatnog oraha
30 g putera
140 g susama
1 kašika vaniline ekstrata
2 g sode bikarbone
Priprema:
U manju šerpicu staviti šećer,med,prstohvat soli,kašiku vode i naribani muškatni orah i sve to pustiti da se otopi na tihoj vatri,povremeno mešajući.
U otopljenu smesu dodati susam i pržiti na tihoj vatri,mešajući dok ne dobijete, lepu, zlaćanu bojicu,to traje oko 5 do 10 minuta, u zavisnosti od temperature na kojoj kuvate.Ja sam kuvala na osrednjoj temperaturi.
Skloniti sa ringle,dodati vanilu i puter i mešati sve dok se puter ne otopi i kad se puter otopio i sjedinio sa smesom, dodati sodu bikarbonu i sve dobro promešati ( soda joj daje mehuriće da budu laganije za grickanje )
Silikonsku podlogu za pečenje ili ako je nemate običanu alu-foliju
premazatui sa malo ulja ili sprejom za pečenje, isipati veoma pažljivo (
pazite da se ne opečete jer je veoma vruće ) na podlogu i nožem
izravnjati debljinu koju volite.
Prijatno!!!!
Ostavite da se potpuno ohladi i lomiti ili iseći na komadiće i uživati u njima.
Malo ih je teže seći,tako da je najbolje još dok je smesa topla iseći / zaseći kolike štanglice želite, kasnije,kad se ohlade biće mnogo lakše za sečenje.
Prijatno!!!!
Ostavite da se potpuno ohladi i lomiti ili iseći na komadiće i uživati u njima.
Malo ih je teže seći,tako da je najbolje još dok je smesa topla iseći / zaseći kolike štanglice želite, kasnije,kad se ohlade biće mnogo lakše za sečenje.
Ovo je Zoko i moja omiljena poslastica još od detinjstva. Susam inače obožavam i stavljam ga gde god mogu. Hvala na divnom receptu ♥
ОдговориИзбришиHvala i tebi, draga moja.
ОдговориИзбришиSviđa mi se ovaj recept jer je malo drugačiji od uobičajenih recepata za krokant od sezama. Baš ću ih probati ovako sa sodom bikarbonom
ОдговориИзбришиHvala i užovaj u njima.
ОдговориИзбришиSuper su! Cesto ih kupujem u industrijskom izdanju, ova domaca varijanta mi deluje daleko ukusnija :)
ОдговориИзбришиHvala Nataša i meni su veoma omiljene i volimo ih svi u kući.Topli pozdrav.
ИзбришиIako je to bilo davno ubrzo posle objave recepta,jos uvijek se sjecam sa kakvim uzivanjem ih je moja unuka jela, kojoj je tad bilo dvanaest godina.
ОдговориИзбришиMinka, tako mi je drago da te vidim i puno te pozdravljam i hvala ti na poseti blogu.
Избриши