четвртак, 1. новембар 2012.

Oblanda rolat

Sitnih kolača za slavlja nikad dosta,evo još jedne vrste kolača koji se ne peku.




Sastojci:

3 jaja
150 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
250 g putera
50 g šećera u prahu
150 g krupnije seckanih urmi
150 g suvog grožđa
2 kašike ruma ili soka od pomorandže
150 g krupnije seckanih oraha
150 g mlevenog plazma keksa
100 g čokolade za kuvanje
6 kašika mleka
3 kašike šećera
2 oblande

Priprema:

U šerpu sipamo vodu, preko šerpe stavimo metalnu posudu i nju stavimo jaja i 200 g šećera i to mutimo na pari.Kad smo dobili potrebnu gustinu dodamo 100 g čokolade i  dalje mutimo mikserom dok se čokolada ne otopi.

Skloniti šerpu na stranu.

Dva lista oblande uvijemo u čiste ovlažene kuhinjske krpe.

Suvo grožđe prelijemo sa rumom, ako ne volite rum prelite sa istom količinom soka od pomorandže,promešati i ostaviti na stranu.

Umutiti puter sa prah šećerom  u penastu smesu i sjediniti sa smesom od jaja.Sve zajedno umutiti mikserom.
( Ja puter ne mutim sa prah šećerom, samo ga dodam u toplu smesu ,dobro izmešam i kad se prohladi umutim tu smesu sa mikserom )

Dodati seckane urme, orahe, mleveni keks, suvo grožđe sa rumom i sve sjediniti.

Omekšale oblande, rebrasta strana okrenuta prema gore, premazati sa polovinom smese i kraćom stranom uvijati u rolat. Ja sam ga uvijala sa duže strane, jer sam htela da mi parčad budu tanja.

Napravila sam samo jedan rolat a drugu oblandu sam presekla na pola, nafilovala obe polovine, ostatak čokolade sam otopila sa 30 g putera i 1 kašikom mleka, malo prohladila i onda stavila drugi deo oblande preko.Pritisnula sam preko oblande sa knjigom i ostavila da se stegne. Od njih ću seči štanglice.

Jedan ceo rolat servirati na tacnu, drugi iseći na komadiće oko 2-3cm debljine.

U manju šerpu otopiti ostatak čokolade (100g) sa mlekom i šećerom, prohladiti i preliti preko celog rolata i komadića koje ste isekli.

Ukrasiti sa zelenim listićima.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар