Borovnice,pored malina, su mi omiljeno voće, moji momci ne vole torte i
kolače, ali zato cheese cake je nešto što bi jeli kašikom,mama kao mama,
udovoljava svojoj deci, jer ih tako retko vidim i očigledno da sam
srećna, da se u desetak dana dva puta vidimo.
Sastojcio za koru:
200 g graham keksa, samlevenog ( ili bilo kog keksa po vašoj želji )
40 g neslanog putera
kašika putera, za podmazivanje kalupa
Sastojci za kremu:
250 g krem sira ( Philadelphia)
100 g šećera
1 1/2 kašika limunovog soka
1 1/4 kašičice naribane limunove korice
125 ml kisele pavlake, sa većim procentom masnoće
2 jaja
1 kašika esencije vanile ili vanilla paste
Sastojci za sirup:
600 g borovnica, podeliti na pola
100 g šećera ( моže i manje, u zavisnosti od slatkoće voća)
1 kašika limunovog soka
Za ukrasiti:
100 ml neutralne pavlake
listići nane
Priprema:
Mikserom umutiti penasto krem sira, sobne temperature, polako u blagom mlazu, sipati šećer i mutiti ( ja koristim ovde caster šećer, koji je mnogo sitniji od običnog šećera, vi koristite koji imate) dok se šećer ne otopi.Spatulom skidati kremu koja se uhvati za stranice posude.Stalno muteći,dodati sok i koricu limuna,dodati kiselu pavlaku i na kraju,jedno po jedno jaje i sve to dobro sjediniti.
Sipati gotovu kremu na ohlađenu koru od keksa i peći, u prethodno zagrejanoj rerni,na 175 – 180*C, oko 30 do 35 minuta, kora od kreme, treba blago da porumeni, a čačkalicom, kad zabodete u sredini, da bude čista.
Dok se kolač hladi napraviće se malo udubljenje na sredini.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Sastojcio za koru:
200 g graham keksa, samlevenog ( ili bilo kog keksa po vašoj želji )
40 g neslanog putera
kašika putera, za podmazivanje kalupa
Sastojci za kremu:
250 g krem sira ( Philadelphia)
100 g šećera
1 1/2 kašika limunovog soka
1 1/4 kašičice naribane limunove korice
125 ml kisele pavlake, sa većim procentom masnoće
2 jaja
1 kašika esencije vanile ili vanilla paste
Sastojci za sirup:
600 g borovnica, podeliti na pola
100 g šećera ( моže i manje, u zavisnosti od slatkoće voća)
1 kašika limunovog soka
Za ukrasiti:
100 ml neutralne pavlake
listići nane
Priprema:
U većoj posudi sjediniti keks i puter, u slučaju da vam je smesa suva
dodati kašiku mleka, smesa je dobra, kada je stisnete rukom da se ne
raspada.
Puterom podmazati kalup pa utisnuti rukom keks u kalup,svuda okolo i po dnu,veličine 22cm i ostaviti u frižider da se stegne, najmanje sat vremena.
Puterom podmazati kalup pa utisnuti rukom keks u kalup,svuda okolo i po dnu,veličine 22cm i ostaviti u frižider da se stegne, najmanje sat vremena.
Mikserom umutiti penasto krem sira, sobne temperature, polako u blagom mlazu, sipati šećer i mutiti ( ja koristim ovde caster šećer, koji je mnogo sitniji od običnog šećera, vi koristite koji imate) dok se šećer ne otopi.Spatulom skidati kremu koja se uhvati za stranice posude.Stalno muteći,dodati sok i koricu limuna,dodati kiselu pavlaku i na kraju,jedno po jedno jaje i sve to dobro sjediniti.
Sipati gotovu kremu na ohlađenu koru od keksa i peći, u prethodno zagrejanoj rerni,na 175 – 180*C, oko 30 do 35 minuta, kora od kreme, treba blago da porumeni, a čačkalicom, kad zabodete u sredini, da bude čista.
Dok se kolač hladi napraviće se malo udubljenje na sredini.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Dok se kolač peče, napraviti preliv od borovnica.
Polovinu borovnica, šećer i limunov sok staviti u manju šerpicu,mešajući kuvajte, kad provri, kuvajte još jedan dva minuta, dotle će borovnice pustiti svoje sokove.
Sklonite sa ringle dodati i drugu polovinu borovnica, sve promešati i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Polovinu borovnica, šećer i limunov sok staviti u manju šerpicu,mešajući kuvajte, kad provri, kuvajte još jedan dva minuta, dotle će borovnice pustiti svoje sokove.
Sklonite sa ringle dodati i drugu polovinu borovnica, sve promešati i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Kada je kolač dovoljno ohlađen,rešetkastom kašikom, naređati borovnice preko kreme, a sok ostaviti.
Ukrasiti ružicama od umućene pavlake i ukrasiti listovima nane.
Sve dobro rashladiti u frižideru,poslužiti i preliti sa ostatko soka.
Možete poslužiti i sa kuglom sladoleda
Ovaj cheese cake je najbolje napraviti u kalupu za kiš, kome se skidaju stranice ili u staklenoj vatrostalnoj činiji, biće lakše da se vade isečeni komadi.
Prijatno!!!!
Ovaj recept prijavljujem za igrucu " ajme,koliko nas je " i čestitam našim novim domaćinima sa bloga Foozdraje koji su nam zadali temu za mesec jun, šumsko voće.
Ukrasiti ružicama od umućene pavlake i ukrasiti listovima nane.
Sve dobro rashladiti u frižideru,poslužiti i preliti sa ostatko soka.
Možete poslužiti i sa kuglom sladoleda
Ovaj cheese cake je najbolje napraviti u kalupu za kiš, kome se skidaju stranice ili u staklenoj vatrostalnoj činiji, biće lakše da se vade isečeni komadi.
Prijatno!!!!
Ovaj recept prijavljujem za igrucu " ajme,koliko nas je " i čestitam našim novim domaćinima sa bloga Foozdraje koji su nam zadali temu za mesec jun, šumsko voće.
Нема коментара:
Постави коментар