четвртак, 1. новембар 2012.

Torta bela čokolada

                                Za sve čokoljubice i čokoljupce




Sastojci:

  Za kore:

8 belanaca
250 g šećera
120 g mlevenih oraha
80 g brašna

    Za fil:

500 ml mleka
60 g skrobnog brašna /gustina
80 g šećera
2 kesice vanil šećera
8 žumanaca
250 g putera
75 g prah šećera
150 g pti-ber keksa
100 g bele čokolade
100 g mlevenog lešnika

Za dekoraciju:

400 ml slatke pavlake

Priprema:

Umutiti 4 belanca sa 125 g šećera u čvrst šne, u to dodavati po malo brašno i orahe, koje ste prethodno dobro izmešali i sjediniti sa spatulom ili varjačon, nežnim pokretima odzdole na gore.Sipati u pleh,koji ste postavili papirom za pečenje,30cm X 21cm ( meni je torta ispala dosta visoka, u receptu nije data mera pleha, vi ako želite da vam torta bude niža,pecite u većem plehu) i peći oko desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C, ili dok vam blago ne porumeni.Koru prevrnuti da se ohladi i skinuti papir sa nje. Tako napraviti još jedenu koru. Ohlađene kore preseći na pola, ja sam sekla na pola,po dužini.

Dok se kore hlade napraviti fil. 400 ml mleka staviti u šerpicu sa vanilinim šećerom ( ja koristim vanila paste) i pustiti da provri.Za to vreme umutiti žumanca sa šečerom, dodati ostatak mleka u smesu i na kraju dodati skrobno brašno, sve dobro sjediniti.

Provrelo mleko sipati u posudu sa žumancima, stalno muteći, vratiti sve u šerpicu i na osrednjoj temperaturi,stalno mešajući,kuvati dok se ne zgusne, Skloniti sa ringle.

Umutiti penasto puter sa prah šećerom pa prohlađeni fil sjediniti sa umućenim puterom.

Fil podeliti na 3 dela, svaki fil treba da bude oko 320 g težine ( ja sam merila da mi sva tri fila budu ista) u jedan deo dodati smrvljeni keks, u drugi deo dodati sitnije seckanu belu čokoladu ( koristim kuverturu) i u treći deo mlevene lešnike, koje ste prethodno propekli,očistili i samleli. Sve dobro sjediniti sa filovima.

Na tacnu staviti jednu presečenu koru,premazati filom od izlomljenog keksa,preko tog fila staviti drugu koru,preko te kore fil od lešnika, treća kora i na kraju fil od bele čokolade ( koji prethodno stavim mali u zamrzivač da se stegne) i završiti sa korom.

Tortu ostaviti preko noći u frižider i sutra je filovati sa umućenom slatkom pavlakom po vašoj želji.
 


Prijatno!!!!


2 коментара:

  1. Pise da za kore ide 250 g secera, a u opisu stoji dve kore umutiti sa po 60 g secera. Greska?

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je definitivno greška i od srca ti hvala na ukazanoj grešci...mada ne bi ni bila velika greška samo što torta ne bi bila dovoljno slatka...Od srca ti se zahvaljujem na ukazanoj grešci i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши