понедељак, 19. новембар 2012.

Palačinke od integralnog brašna

Pretplaćena sam na kanadski časopis  Eating Well, gde su recepti mahom za one koji veoma paze šta jedu i koji bi hteli zdravo da se hrane,ovaj recept mi je veoma zanimljiv zato što može biti poslužen za doručak ili večeru.


Sastojci:

60 g intergralnog brašna ( whole wheat )
75 g svenamenskog brašna
3 jaja
125 ml mleka sa malim procentom masnoće
2 kašičice ulja od repice ili otopljeni puter
125 ml mineralne gazirane vode
prstohvat soli

    Sastojci za fil:

1 kašika maslinovog ulja
350 gr krupnije sečenih šampinjona ili pečeurke po vašem ukusu
2 male ljutike ili manja glavica crnog luka
prstohvat svežeg, sitno iseckanog ruzmarina + za dekoraciju
150 g svežeg,opranog spanaća
100 g izmrvljenog kozjeg sira ili sira po vašem ukusu.
po ukusu biber,vegeta mediteranski mix,so

Priprema:

Obe vrste brašna, jaja,so, mleko, ulje ili puter izmutiti sa žicom za mućenje sve zajedno. Pokriti i ostaviti u frižider najmanje 30 minuta ili najbolje preko noći.

Kada ste spremni da pravite palačinke prvo napravite nadev, pre nego što počnete da pravite palačinke.

U dublju šerpu ili tiganj staviti kašiku maslinovog ulja (hladno ceđeno ekstra devičansko ) zagrejte i dodajte sitno seckanu ljutiku, pržiti nekoliko minuta dok ne omekša. Dodati šampinjone ili pečurke po vašem izboru,koje su krupnije isečene i pržiti ih oko 6 minuta,dok sva tečnost ne uvri.Dodavati opran mladi spanać,šaku po šaku i pržiti dok vam ne omekša,stalno mešajući. Začiniti po vašem ukusu i dodati sitno seckan ruzmarin ( ja sam stavila pola kašičice mešavine italijanskog začina  i na vrh noža mlevenu ljutu papriku ) sve sjediniti,poklopiti i ostaviti na stranu.

Izvaditi smesu za palačinke iz frižidera i dodati gaziranu mineralnu vodu, sve dobro izmešati i pržiti palačinke na teflonskom tiganju. Trebate dobiti 8 paslačinki.Po potrebi podmazati tiganj sa malo ulja, meni nije bilo potrebno, samo pre nego što sam pekla prvu, sam sipala malo ulja.

Napuniti palačinke sa smesom od spanaća, isitniti sir preko,preklopiti ih na trouglove i poslužiti tople sa jogurtom i salatom po vašem izboru.



Prijatno!!!

2 коментара: