понедељак, 12. новембар 2012.

Čorbica od muškatne tikve i žutog krompira

Muškatnu tikvu obožavam, koristim je za bundevaru, pečenu, razne tarts,čorbe



Sastojci:

donja polovina veće muškatne tikve
1 veći žuti krompir (sweet potato )
1 mala glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 mali feferončić
po ukusu: so, beli biber,kašičica vegete
3 kašike kiselog mleka ili jogurta
litar i po povrtnog temeljca / supe
peršun

Priprema:

Muškatnu tikvu očistiti od unutrašnjih semenki i oljušti joj koricu.Iseći na kockice

Žuti krompir oljuštiti,oprati i iseći na kockice.

Manju glavicu luka ( ja koristim shallots ) očistiti i iseći na sitne kocke.

Svo ovo povrće staviti u manju šerpu,dodati čenove belog luka, sitno seckan feferončić očišćen od semenki i dodati temeljac i pustiti da provri.Kad provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati dok vam povrće ne omekša.

Posoliti,pobiberiti i povegetiti po ukusu i sa štapnim mikserom smrviti u glatku i kremastu smesu.Ako volite da vam je čorba ređa,dodati još povrtnog temeljca. Ja ove čorbe volim da su gušće.Takođe, ko voli, može dodati i vrlo malo narendanog muškatnog oraha.

Poslužiti toplu sa malo jogurta i po želji možete staviti prepržene kockice hleba i posuti peršunom.

Prijatno!!!!

Posle čorbice zasladili smo se sa domaćim kompotom od krušaka






       

2 коментара:

  1. Corbica je divna, prekrasno prezentovana, a kompot je moj omiljni zimski napitak. Prelijepo oboje.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Goco.Ma ja htedoh da skuvam kompot od dunja, ali kod nas dunja ni za lek. Danas prepešačih skoro deset km okolo mene da neđam dunje i nigde ih ne nađoh, tako da moram da se zadovoljim sa komportom od krušaka.Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши