Posle ručka, treba i da se zasladimo.
Sastojci za testo:
135 g pikan oraha
55 g putera
50 g šećera
150 g brašna
Sastojci za fil 1:
750 ml mleka
2 kesice od po 40 g pudinga od vanile
1 kašičica vanilinog ekstrata ili vanilla paste
50 g šećera
50 g putera
Sastojci za fil 2:
750 ml mleka
2 kesice od po 40 g pudinga od lešnika ili čokolade
50 g šećera
50 g putera
Sastojci za fil 3:
500 g krem sir
100 g prah šećera
250 ml tečne pavlake
Za premazivanje:
250 ml slatke ili neutralne pavlake
50 g narendane čokolade
Priprema:
Pikan orahe ( ako ih nemate stavite obične orahe ili poželji lešnike ili bademe ) krupnije iseckati.
U zdelu staviti brašno,sećer i puter i umutiti mikserom ili rukama dobro utrljati brašno sa puterom i šećerom, da dobijete sipkavu smesu,dodati iseckane orahe i njih sjediniti sa testom.
Vatrostalnu posudu veličine 22cm X 25cm i dubine 5-6cm isprskati sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom pa rukama utisnuti testo po dnu.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 20 minuta.
Izvaditi i ohladiti koru.
U zdelu staviti brašno,sećer i puter i umutiti mikserom ili rukama dobro utrljati brašno sa puterom i šećerom, da dobijete sipkavu smesu,dodati iseckane orahe i njih sjediniti sa testom.
Vatrostalnu posudu veličine 22cm X 25cm i dubine 5-6cm isprskati sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom pa rukama utisnuti testo po dnu.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 20 minuta.
Izvaditi i ohladiti koru.
U veću zdelu staviti krem sira,prah šečer i tečnu pavlaku i sve dobro umutiti dok ne dobijete finu kremastu smesu.
Premazati preko ohlađene kore.
Dok se kora hladi napravite filove od pudinga.
U dve šerpice sipati po 650 ml mleka sa po 50 g šećera, u preostalih po 100 ml razmutite pudinge u vanila puding dodati esenciju vanile.Originalni recept je sa pudingom od čokolade ( meni se više dopalo sa pudingom od lešnika ).Pustiti da mleko provri i dodati rastvoreni puding i kuvati dok se ne zgusne,stalno mešajući žicom za mućenje.U topli puding dodati po 50 gr putera, isečenog na kockice i mutite žicom dok se puding ne otopi. Staviti direktno na puding providnu foliju, da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi, ali ne kompletno.
Prohlađeni puding od lešnika premazati preko fila od krem sira i poravnjati
Preko fila od lešnika,kašikom stavljati puding od vanile svuda po prethodnom filom i poravnjati.
Kada ste premazali са trećim filom sada možete staviti u frižider da se potpuno ohladi pa sledećeg dana umutiti šlag i premazati preko zadnjeg fila i narendati čokoladu odozgore ili odmah umutiti pavlaku, premazati preko i narеndati čokoladu i ostaviti preko noću u frižider.
Premazati preko ohlađene kore.
Dok se kora hladi napravite filove od pudinga.
U dve šerpice sipati po 650 ml mleka sa po 50 g šećera, u preostalih po 100 ml razmutite pudinge u vanila puding dodati esenciju vanile.Originalni recept je sa pudingom od čokolade ( meni se više dopalo sa pudingom od lešnika ).Pustiti da mleko provri i dodati rastvoreni puding i kuvati dok se ne zgusne,stalno mešajući žicom za mućenje.U topli puding dodati po 50 gr putera, isečenog na kockice i mutite žicom dok se puding ne otopi. Staviti direktno na puding providnu foliju, da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi, ali ne kompletno.
Prohlađeni puding od lešnika premazati preko fila od krem sira i poravnjati
Preko fila od lešnika,kašikom stavljati puding od vanile svuda po prethodnom filom i poravnjati.
Kada ste premazali са trećim filom sada možete staviti u frižider da se potpuno ohladi pa sledećeg dana umutiti šlag i premazati preko zadnjeg fila i narendati čokoladu odozgore ili odmah umutiti pavlaku, premazati preko i narеndati čokoladu i ostaviti preko noću u frižider.
Meni je ovo super kolač, pogotovo kad je dobro ohlađen, baš prave ledene kocke. :)
ОдговориИзбришиSlažem se sa tobom a izvanredan ukus mu daje ova donja korica.
ОдговориИзбриши