субота, 10. новембар 2012.

Složenac sa povrćem i mesom

                                       

                                                           Još jedan u nizu….  



       

Sastojci:

1 veća glavica karfiola
6 velikih brašnjavih krompira
3 velika struka praziluka
1 veća ili 2 manje šargarepe/mrkve
300 g mlevenog mesa po izboru
3 – 4 čena belog luka
2 kašike sitno seckanog peršuna
1 glavica crnog luka
po ukusu začini ( ja koristim vegeta peper mix,1/4 kašičice ljute mlevene paprike )
ulje
400 ml mleka
3 jaja
100 ml gustog jogurta ili kisela pavlaka

Priprema:

Krompir oljuštiti ( pazite da imate dovoljno za početni i završni red ovog složenca, meni se trebali 6 velikih krompira ),oprati ga i naseći na tanje  kolutove.Kuvati ga 5 minuta u provreloj i posoljenoj vodi, ocediti i preliti sa kašikom dve ulja.Ostaviti na stranu.

Glavicu karfiola očistiti i oprati pod mlazom hladne vode.Rastaviti na sitnije cvetiće. Blanširati oko 5 minuta u provreloj i posoljenoj vodi.Ocediti i ostaviti na stranu.

Praziluk očistiti od spoljnih listova, dobro oprati i iseckati na kolutove.Šargarepu/mrkvu očistiti i iseći na sitne kockice. Blanširati u provreloj i posoljenoj vodi oko 5 minuta ( ako više volite ovo možete i ispržiti na nekoliko kašika ulja ),ocediti i dodati biber ili vegetin peper mix i vrlo malo soli.

U tiganj staviti nekoliko kašika ulja i propržiti crni luk,koji ste sitno iseckali,dodati mleveno meso ( ja koristim teleće a vi možete koje god hoćete,svinjsko,juneće,pileće….) i ispržiti ga dok vam voda ne uvri.Pobiberiti, posoliti, povegetiti po ukusu, dodati sitno seckan pešun i pasirani beli luk i malo ljute mlevene paprike.Sve dobro promešati.

Vatrostalnu posudu premazati sa malo ulja i na dno staviti polovinu prokuvanog krompira,preko krompira sipati svuda podjednako isprženo meso.Preko mesa naređati blanširani karfiol tako da pokrijete svo meso,preko karfiola sipati blanširani ili prženi praziluk sa šargarepom i završiti sa ostatkom krompira.
U zdelu, žicom za mućenje,umutiti jaja, dodati mleko i jogurt ili kiselu pavlaku, malo povegetiti i dodati biber i sa tom smesom preliti preko krompira.

Pokriti folijom i dobro zatvoriti.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180-190*C oko sat vremena,otkriti i pustiti da porumeni odozgore.

Ostavite da se ohladi oko pola sata ili kraće i poslužiti sa zelenom salatom ili svežom kupus salatom.

Prijatno!!!!!

2 коментара: