Ima posla oko ove pite, ali kad je probate, zaboravićete da ste utrošili malo vremena oko nje.
Saastojci za testo:
230 g brašna
140 g putera
1 jaje
1 žumanac
90 g prah šećera
40 g najsitnije samlevenog badema
3 prstohvata soli
naribana korica od jednog limuna
semenke od pola vaniline mahune
Za kremu od badema:
100 g omekšalog putera
80 g šećera
2 jaja
100 gr sitno mlevenog badema
25 g brašna
1 kašičica vanile ili vanilla paste
i još:
4-5 svežih kajsija
3-4 kašike dulche de leche
Priprema:
Saastojci za testo:
230 g brašna
140 g putera
1 jaje
1 žumanac
90 g prah šećera
40 g najsitnije samlevenog badema
3 prstohvata soli
naribana korica od jednog limuna
semenke od pola vaniline mahune
Za kremu od badema:
100 g omekšalog putera
80 g šećera
2 jaja
100 gr sitno mlevenog badema
25 g brašna
1 kašičica vanile ili vanilla paste
i još:
4-5 svežih kajsija
3-4 kašike dulche de leche
Priprema:
Omekšali puter, koji je stajao najmanje sat i po, na sobnoj
temperaturi, staviti u posudu za mućenje ( ovde će vam trebati onaj
veliki stand mikser) i mutiti na laganoj brzini, dok ne postane kremast,
dodati polako šećer i kad se sjedinio sa puterom dodati limunovu koricu
i samleveni badem, nastaviti sa mućenjem i dodati jedno jaje umutiti
malo i dodati žumanac. Sve to dobro sjediniti i na kraju dodati brašno,
koje ste prosejali zajedno sa solju. Mutiti samo dotle dok se brašno
sjedini sa smesom, ne dugo.
Isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu, sve sjediniti u jednu loptu, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider najmanje 3 sata.
Testo razvaljati na blago pobrašnjenu radnu površinu, ovo testo je dosta lepljivo, možda ćete morati malo i rukama da se pomognete, pa ga preneti na kalup za tart, ako vam se slučajno pokida rukama naneti testo na stranice kalupa i po dnu.
Staviti preko papir za pečenje, preko papira posuti pasulj ili ako imate one specijalne biserčiće od metala koji se stavljaju preko kore i ostaviti ponovo najmanje 45 minuta u frižider.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160*C oko 15 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
Ostaviti da se potpuno ohladi.
Na ohlađenu koru naneti dulche de leche,razmazati svuda po kori pa naneti kremu koju ste spremili dok se kora hladila.
Krema:
Umutiti puter sa šećerom dodati jedno po jedno jaje i svaki put dobro sjediniti sa smesom,dodati brašno i samleveni badem i vanilu i sve sjediniti.
Preko dulche de leche naneti kremu od badema, koju ste prethodno napravili, ali nemojte puniti do vrha jer će krema da naraste, preko naređati kajsije,koje ste prethodno oprali i osušili, po vašem izboru u zavisnosti od vršte kalupa koji imate.
Ovako pripremljenu pitu, peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 45 minuta ili dok vam pita blago ne porumeni.
Isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu, sve sjediniti u jednu loptu, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider najmanje 3 sata.
Testo razvaljati na blago pobrašnjenu radnu površinu, ovo testo je dosta lepljivo, možda ćete morati malo i rukama da se pomognete, pa ga preneti na kalup za tart, ako vam se slučajno pokida rukama naneti testo na stranice kalupa i po dnu.
Staviti preko papir za pečenje, preko papira posuti pasulj ili ako imate one specijalne biserčiće od metala koji se stavljaju preko kore i ostaviti ponovo najmanje 45 minuta u frižider.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160*C oko 15 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
Ostaviti da se potpuno ohladi.
Na ohlađenu koru naneti dulche de leche,razmazati svuda po kori pa naneti kremu koju ste spremili dok se kora hladila.
Krema:
Umutiti puter sa šećerom dodati jedno po jedno jaje i svaki put dobro sjediniti sa smesom,dodati brašno i samleveni badem i vanilu i sve sjediniti.
Preko dulche de leche naneti kremu od badema, koju ste prethodno napravili, ali nemojte puniti do vrha jer će krema da naraste, preko naređati kajsije,koje ste prethodno oprali i osušili, po vašem izboru u zavisnosti od vršte kalupa koji imate.
Ovako pripremljenu pitu, peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 45 minuta ili dok vam pita blago ne porumeni.
Pečenu pitu ostaviti da se ohladi,posuti je prah šećerom i ukrasiti
po želji sa karamelizovanim lešnicima, orasima, listićima nane.
Ja sam ovu pitu
pravila u kalupu veličine 33cm X 10cm i ostalo mi je testa i kreme za
još tri male okrugle posudice prečnika od 9 cm , vi pravite u kojoj vama
najviše odgovara.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар