четвртак, 1. новембар 2012.

Pull – Apart hleb sa breskvama

Zovu ga hlebom a ustvari je kolač.Spolja hrskavo a unutrašnjost se topi u ustima,uz divan miris cimeta, voća i braon šećera……uživajte i vi.




Sastojci za testo:

450 g + 50 g brašna
50 g šećera
8 g suvog kvasca
1/2 kašičice soli
60 g otopljenog putera
85 ml toplog mleka
65 ml tople vode
2 velika jaja
1 kašika vanile, vanilla paste ili kesica vanilinog šećera    

Sastojci za fil:

50 g otopljenog putera
250 g oljuštenih i očišćenih bresaka
120 g braon šećera
2 kašičice cimeta
1/4 kašičice mlevenog u prahu đumbira

Sastojci za preliv:

1 kašika otopljenog putera
150 g prah šećera
4 kašike mleka
1 kašika vaniline esencije

 Priprema:
U malu zdelicu staviti toplo mleko,kašičicu šećera od onih 50 g i suvi kvasac i pustiti da kvasac naraste

U posudu za mešenje staviti 450 g brašna,ostatak šećera,otoljeni puter, jaja, vanilu, toplu vodu i nadošli kvasac i sve to umesiti u glatko testo i po potrebi dodavati brašno od onih 50 g.

Vratiti ga u posudu za mešenje,pobrašniti i pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.
Uduplano testo izručiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini i premesiti ga još jednom i ostaviti da se odmori 5 minuta.

Dok se testo odmara, pripremite breskve.Oprati ih i oljuštiti i iseći na sitne kockice.

Dok testo raste napraviti smesu od braon šećera, cimeta i đumbira u prahu tako što ćete sve to zajedno sjediniti, ako imate grudvice od šećera rasturiti ih sa prstima.

Puter otopiti.

Radnu površinu pobrašniti i testo razvaljati u pravougaonik,debljine oko 0.5cm ili čak i malo tanje.

 Kuhinjskom četkicom premazati testo sa otopljenim puterom i posuti sa mešavinom cimeta i šećera

Testo iseći na 6 jednakih lenti.
Na jednu lentu staviti svuda po njoj iseckane breskvice, pa preneti sledeću lentu preko. Ovde morate da budete malo vešti, jer se brašno prilikom valjanja upilo u testo pa se može desiti da se morate poslužiti vašim prstima da odlepite testo,uhvatte krajeve rukama i pomoću prstiju idite prema sredini i odlepljujte testo dok to testo polako prihvatata vašim dlanovim,malo će se testo skupiti ili istegliti ali to popravite kad stavite preko lente koju ste posuli sa breskvama,te pospite i nju sa breskvama

Kada ste stavili i zadnju lentu preko, ostavite malo breskvica koje šete staviti između ovih zadnjih preseka jer na zadnju lentu ne stavljate voće,svo će poispopadati kad ih stavljate u kalup

Oštrim nožem iseći lente na 6 jednakih delova. Kalup,veličine 32cm X 6cm ili sličnih veličina,dobro podmazati puterom ( ja koristim sprej za pečenje ) i svaku isečene stranu staviti na dno kalupa a testo ređate jedno do drugog  ( vidi sliku ).
Ostatak breskvica staviti između zadnje i prve kore kad ih ređate jednu do druge.
Pokriti providnom folijom i ostaviti pola sata do 45 minuta da naraste ( na mojoj slici je već naraslo testo ).

Zagrejati rernu na 175 do 180*C i peći oko 35 do 45 minuta,ako počne da vam gori odozgore pre nego što je pečen,pokriti ga papirom za pečenje.

 Pečen hleb izvaditi i ostaviti u kalupu oko desetak minuta, i veoma pažljivo ga prevrnuti na duguljastu tacnu.

Prah šećer,puter,mleko i vanilu sjediniti u kremastu smesu i premazati preko kolača. Ja sam imala samo 130 g prah šećera i moja smesa je bila ređa,to sam kašikom prelivala preko i između kolača.


  • Poslužiti toplo i uživajte u okusu i mirisu ovog fantastičnog kolača

    Originalni recept je odavde

2 коментара:

  1. Obožavam slane i slatke pull apart bread verzije. Oduševio me je dodatak breskve, još jedna ukusna kombinacija za isprobati

    ОдговориИзбриши
  2. Uh i ja ih puno volim, mada mnogo više volim slanu verziju ( nisam veliki ljubitelj slatkiša )ali ovaj me je odušvio, spolja hrskav a unutra mek...a breskve su baš pravi dodatak za ovo. Hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши