понедељак, 5. новембар 2012.

Lisnate kifle

Svako od nas ima mnogo recepata za razne kiflice,slatke ili slane, i svi mi tvrdimo da su naše najlepše…a svaka je lepa na svoj način….



Sastojci:

500 g brašna tip 500
7 g suvog kvasca
1 dl mlake vode
1 kašika šećera
2 dl kiselog mleka
3 jaja
2 žumanceta
prstohvat soli
250 g putera

    Sastojci za slatki nadev:

džem od dunja
šećer u prahu

   Sastojci za slani nadev:

100 g kačkavalja
susam

    Za premazati kifle:

belanca

   Priprema:

Razmutiti kvasac i kašičicu šećera u mlakoj vodi.

U posudi, u kojoj ćete mesiti,prosejati brašno, dodati prstohvat soli, kiselo mleko,razmućen kvasac,jaja i žumanca i umesiti.Kad počne da se odvaja od stranica posude isipati na radnu površinu i umesiti u glatko  i srednje tvrdo testo.

Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti i ostaviti da testo naraste.

Naraslo testo premesiti i podeliti na 8 jednakih loptica.Svaku loptice premesiti, razviti sa oklagijom kao krug.

Svaki krug premazati sa umućenim puterom i ređati jedan na drugi.
Zadnji krug ne mazati puterom.

Još jednom sve te krugove zajedno rastanjiti u što veću i tanju površinu i iseći na trouglove veličine po vašoj želji.Ja sam ih sekla da su manji.

Na svaki trouglić staviti po malo džema ili komadić kačkavalja,u zavisnosti koji nadev volite ( ja sam filovala džemom jer su mi trebale slatke ),uviti u kiflice i naređati u pleh,koji ste prekrili papirom za pečenje.

Pokriti ih i ostaviti da još malo narastu.

Za to vreme zagrejati rernu na 200*C

Premazati kiflice sa umućenim belancima i ako ih pravite slane,posuti ih susamom a slatke možete posuti krupnim šećerom i peći ih oko 30 do 40 minutaili dok vam, blago ne porumene.

Ohladiti i slatke posuti sa prah šećerom i poslužiti.



Prijatno!!!!

1 коментар:

  1. A takodje sam pravila ove tvoje kiflice sa kozijim sirom http://dolcefooda.blogspot.com/2013/10/homemade-crescent-rolls-stuffed-with.html

    ОдговориИзбриши