Volim sve vrste supa, čorbi….ma neka je samo nešto tečno, sa kasikom
Sastojci:
1 kg muškatne tikve,očišćena i isecena na kocke 1 cm veličine
2 kašike maslinovog ulja i putera
1/2 kašike mlevenog semena od senfa,ako nemate,preskočite
1 glavica iseckanog crnog luka
1/2 kašike žutog kari začina
na vrh noža mlevenog kumina
1 kašika iseckanog djumbira ( ili po ukusu )
1 litar temeljca
1 kašičica vegete
125 ml kisele pavlake, može i kiselog mleka ili gustog jogurta
2 kašike sitno isečenog korijandera ili peršuna
po ukusu soli i belog bibera
Priprema:
Zagrejati kašiku maslinovog ulja u šerpi sa debljim dnom, na srednjoj temperaturi, dodati kašiku putera i kada se puter skoro otopio, dodati muškatnu tikvu, ali nemojte previše staviti, treba da vam tikva prekrije dno u jednom sloju, pržiti je , povremeno promešajte, da vam se ne osuši i da vam ćoškovi tikve porumene.Posoliti malo.
Ako morate pržiti tikvu više od jedan put, dodati još ulja i putera za svako novo prženje. Pazite da je ne pregorite ili ne presušite. Izvaditi isprženu muškatnu tikvu i ostaviti po strani.
Dodati još jednu kašiku maslinovog ulja pa ispržiti sitno seckani luk dok ne omekša, dodati kari začin, kumin i djumbir i propržiti još minut, sa drvenom kašikom, dobro “izgrebati” sve sa dna šerpe.
Vratiti muškatnu tikvu u šerpu, naliti temeljcem ili vodom, dodati kašiku vegete, i povećati temperaturu da se polagano kuva, pa onda smanjiti još temperaturu da samo vidite da prebacuje ono strujanje čobe i poklopiti.
Kuvati tako oko 20 minuta dok vam tikva ne bude potpuno meka.
Sa štapnim mikserom ili u blenderu, malo po malo, samleti sve i probati da li treba još začina i dodati pola kašičice bibera.( po ukusu razrediti čorbu )
Poslužiti sa kašikom kisele pavlake/kiselog mleka/ gustog jogurta i posuti svežim korijanderom/peršunom.
Vrlo fina “zimska” čorba.
Ja sam dodala i malo ljute, sitno sečene paprike. ( volimo ljuto ).
Prijatno!!!!
Sastojci:
1 kg muškatne tikve,očišćena i isecena na kocke 1 cm veličine
2 kašike maslinovog ulja i putera
1/2 kašike mlevenog semena od senfa,ako nemate,preskočite
1 glavica iseckanog crnog luka
1/2 kašike žutog kari začina
na vrh noža mlevenog kumina
1 kašika iseckanog djumbira ( ili po ukusu )
1 litar temeljca
1 kašičica vegete
125 ml kisele pavlake, može i kiselog mleka ili gustog jogurta
2 kašike sitno isečenog korijandera ili peršuna
po ukusu soli i belog bibera
Priprema:
Zagrejati kašiku maslinovog ulja u šerpi sa debljim dnom, na srednjoj temperaturi, dodati kašiku putera i kada se puter skoro otopio, dodati muškatnu tikvu, ali nemojte previše staviti, treba da vam tikva prekrije dno u jednom sloju, pržiti je , povremeno promešajte, da vam se ne osuši i da vam ćoškovi tikve porumene.Posoliti malo.
Ako morate pržiti tikvu više od jedan put, dodati još ulja i putera za svako novo prženje. Pazite da je ne pregorite ili ne presušite. Izvaditi isprženu muškatnu tikvu i ostaviti po strani.
Dodati još jednu kašiku maslinovog ulja pa ispržiti sitno seckani luk dok ne omekša, dodati kari začin, kumin i djumbir i propržiti još minut, sa drvenom kašikom, dobro “izgrebati” sve sa dna šerpe.
Vratiti muškatnu tikvu u šerpu, naliti temeljcem ili vodom, dodati kašiku vegete, i povećati temperaturu da se polagano kuva, pa onda smanjiti još temperaturu da samo vidite da prebacuje ono strujanje čobe i poklopiti.
Kuvati tako oko 20 minuta dok vam tikva ne bude potpuno meka.
Sa štapnim mikserom ili u blenderu, malo po malo, samleti sve i probati da li treba još začina i dodati pola kašičice bibera.( po ukusu razrediti čorbu )
Poslužiti sa kašikom kisele pavlake/kiselog mleka/ gustog jogurta i posuti svežim korijanderom/peršunom.
Vrlo fina “zimska” čorba.
Ja sam dodala i malo ljute, sitno sečene paprike. ( volimo ljuto ).
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар