Sastojci za gremolatu: 2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka, korca od 1 limuna, 2 do 3 pune kašike sitno iseckanog peršuna
Sastojci za palentu: 1 l vode, 180 g palente, po ukusu so, 40 g putera, 50 g izrendanog parmezana
Priprema: Meso operite, osušite, zarezati okolo ivica, po malo,da se ne ukovrdža prilikom prženja, posoliti i pobiberiti po ukusu.
U veći tanjir sipati brašno i svako parče mesa uvaljati sa obe strane i otresti višak brašna.
U veći tanjir sipati brašno i svako parče mesa uvaljati sa obe strane i otresti višak brašna.
U veći i dublji tiganj ili šerpu sipati ulje i puter i zagrejati i kad puter počne da peni staviti parčiće mesa i pržiti sa obe strane samo da porumeni.
Izvaditi i ostaviti sa strane i ako je potrebno pržiti iz nekoliko puta.U to isto ulje dodati sitno iseckan luk, sitno iseckane štapiće celera, šargarepu isečenu na kockice i pržiti dok povrće malo ne omekša.
Naliti sa belim vinom i kuvati dok polovina vina ne uvri a za to vreme,drvenom varjačom grebati one fine mrvice koje su ostale posle prženja mesa.
Dodati kuvani paradajz, sitno iseckan beli luk, izrendanu koricu pomorandže, goveđu supu, lorber i posoliti i pobiberiti po ukusu.
Ako koristite krčko onda sipati ovako pripremljen sos u krčko i meso staviti da leži u sosu i da bude tečnosti bar do polovine mesa, ako koristite običnu vatrostalnu posudu onda staviti meso i preliti sa pripremljenim sosom.
Krčko zaklopiti i kuvati oko 4 sata na tihoj temperaturi a ako je u vatrostalnoj posudi dobro ušuškati sa alu folijom ili ako imate poklopac onda staviti preko alu folije i peći u rerni na 175°C oko 2 sata. Što se duže krčka, meso će biti sve mekše.Sitno iseckati peršun, izrendati koricu limuna i sitno iseckajte beli luk i sve izmešajte, pokriti i ostaviti na stranu do upotrebe.
Staviti da se kuva 1 l vode sa kašičicom soli i kad voda provri, dodajte puter, kad se puter otopio, sipati polako palentu i stalno mešajte. Smanjite temperaturu i pazite, palenta pršti dok se kuva, da vas ne opeče.
Kuvati 3 do 5 minuta ili dok ne dostigne željenu gustinu, dodati parmezan sir, posoliti i pobiberiti po ukusu ( ja ovde koristim beli biber ) i sve izmešati i poslužiti dok je toplo.
Sipati nekoliko kašika palente na tanjir, preko sipati meso sa ukuvanim sosom od povrća posuti sa pripremljenom gremolatom i uživajte u svim ukusima koje vam ovo jelo pruža.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар