Kad ne znate šta ćete od dosade, onda moram da nađem način kako da se zaposlim, a najlepše mi je kad mesim testa i em uživam u njima, em kuća topla i miriše na sveže ispečeno pecivo..
Nisam imala baš puno živaca za fotografisanje jer su mi se jela ova peciva dok su topla a htedoh i da malo izađem iz kuće da se "proluftiram".
Sasatojci za testo: 700 g brašna, 7 g suvog kvasca, 45 g šećera, pola kašičice soli, 80 g omekšalog putera, 1 i po jaje, 300 ml toplog mleka
i još: 200 g krupije mlevenih oraha, 40 g šećera, 50 g omekšalog putera, 1 kašika toplog mleka.
Priprema: Brašno prosejati i ostaviti na stranu. U vanglicu sipati toplo mleko, dodati šećer, 1 celo jaje i pola umućenog od drugog a drugu polovinu ostaviti sa strane za premazivanje testa, suvi kvasac, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Dodati polovinu prosejanog brašna, izmešati sa naraslim kvascem, dodati omekšali puter iseče na kockice, so i ostatak brašna i zamesiti meko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke. Oblikovati ga u loptu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Dok testo raste, pripremite fil. Samleti orahe na krupnije, ali ne previše krupno, dodati šećer i izmešati pa tek nda dodati puter isečen na kockice i sjedinite zajedno sa samlevenim orasima i na kraju dodati kašiku toplog mleka i sjedinite. Trebate da imate rastresitu orašastu masu.
Naraslo testo podeliti na 2 dela, pa svaki deo rastanjiti na pobrašnjenoj radnoj površini na pola cm debljine i posuti testo sa polovinom mase od oraha, preklopiti testo na 3 dela .Oštrim nožem iseći testo na oko 7 cm širine. Svaki deo raseći na pola i uvrnuti dva puta prema spolja od testa, zalepiti donje rasečene stranice prstima a gornje malo podviti ispod i prstima lepooblikovati i staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.
Umesto oraha možete napraviti fil od maka i premazati ih makom, ako više volite mak. Ja ću da probam sledeći put, ovog puta me je mrzelo da meljem mak.
Naraslo pecivo premazati mešavnom preostalog jajeta i kašike mleka, posuti sa makom ili ostavite nez ičega i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.
Ohladiti na žici, posuti prah šećerom a možete rastopiti med u malo tople vode i premazati ih medom i po želji posuti sa još malo seckanih oraha.
Idealni uz kafu ili čaj.
Prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар